Break-even Punt
Break-even Analyse

Kenniscentrum
Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

125 items • 2.115.510 bezoeken


Samenvatting
Break-even Analyse

Het break-even punt (BEP) is, in het algemeen, het punt waarop de winsten de verliezen evenaren. Een break-even punt geeft aan vanaf welk moment een investering een positieve opbrengst zal genereren. Met andere woorden, het punt waarop de verkopen of de opbrengsten gelijk zijn aan de uitgaven. Of ook: het punt waarop de totale kosten gelijk zijn aan de totale baten. Op het break-even punt is er geen winst of verlies gemaakt. Het onderkennen van het break-even punt is erg belangrijk voor iedereen die een bedrijf heeft, aangezien het de ondergrens van winstgevendheid bepaalt, wanneer de prijzen en de marges zijn vastgesteld.


Het bereiken van 'break-even' nu verdient niet de verliezen terug die zijn opgelopen in het verleden. En het bouwt evenmin een reserve op voor toekomstige verliezen. En tenslotte levert het ook geen opbrengst op voor uw investering (de beloning voor blootstelling aan risico).


De break-even methode kan op een product, op een investering, of op de operaties van een volledig bedrijf worden toegepast en wordt ook gebruikt in de optiewereld. In het geval van opties, is het break-even punt de marktprijs welke een aandeel voor optiekopers moet bereiken om een verlies te vermijden bij uitoefening. Voor een Call, is het de uitoefeningsprijs plus de betaalde premie. Voor een Put, is het de uitoefeningsprijs minus de betaalde premie.


De relatie tussen vaste kosten, variabele kosten en opbrengsten

Een break-even analyse is een nuttig hulpmiddel om de relatie tussen vaste kosten, variabele kosten en opbrengsten te bestuderen. Het break-even punt geeft aan vanaf welk moment een investering een positieve opbrengst zal genereren. Het kan grafisch worden weergegeven, of met eenvoudige wiskunde worden berekend. Een break-even analyse berekent bij een bepaalde prijs de omvang van de productie die noodzakelijk is om alle kosten te dekken. Een break-even prijsanalyse berekent op een bepaald niveau van productie de prijs die noodzakelijk is om alle kosten te dekken. Om te begrijpen hoe break-even analyse werkt, is het noodzakelijk om de volgende kostenbegrippen te begrijpen:

- Vaste kosten worden gemaakt na het besluit om een economische activiteit te starten en hangen niet direct samen met het niveau van productie. Vaste kosten omvatten -maar zijn niet beperkt tot- waardevermindering op materiaal, rentelasten, belastingen en algemene overheadkosten. De totale vaste kosten (TVASK) zijn de som van alle vaste kosten.


- Variabele kosten veranderen in een directe relatie tot het geproduceerde volume. Deze kunnen zowel de verkoopkosten als de productiekosten omvatten, zoals arbeid en elektriciteitskosten, voeding, brandstof, veterinair, irrigatie en andere kosten die direct zijn gerelateerd aan de productie van goederen of gerelateerd zijn aan een investering in een kapitaalgoed. De totale variabele kosten (TVARK) zijn de som van de veranderlijke kosten voor het gespecificeerde niveau van productie of output. De gemiddelde variabele kosten zijn de veranderlijke kosten per eenheid van output of van TVARK gedeeld het aantal producten.


De break-even punt analyse moet niet verward worden met de Terugverdientijd, de tijd die het vergt om een investering terug te verdienen.


Bekeken vanuit een oogpunt van waardesturing, moet het break-even punt worden gedefinieerd als dat niveau van Operationele Winst waarop het bedrijf / de investering precies het minimum aanvaardbare Effectief Rendement verdient, d.w.z. de totale kosten van kapitaal.


Break-even punt berekening

Het berekenen van het BEP kan worden gedaan door middel van van de volgende formule:


BEP = TVASK / (VPEP - VARKEP)


waar:

  • BEP   = break-even-point (eenheden van productie)
  • TVASK  = totale vaste kosten
  • VPEP   = verkoopprijs per eenheid van productie
  • VARKEP = variabele kosten per eenheid van productie

Voordelen van Break-even Analyse

Het belangrijkste voordeel van een break-even analyse is dat deze de relatie tussen kosten, productievolume en opbrengsten verklaart. Deze analyse kan worden uitgebreid om te laten zien hoe veranderingen tussen vaste en veranderlijke kostenrelaties de winstniveaus en de break-even punten zullen beïnvloeden in bijvoorbeeld goederenprijzen of omzetten. De break-even analyse is vooral zinvol wanneer deze wordt gebruikt met gedeeltelijke budgettering of capital budgeting technieken. Het belangrijkste voordeel van het gebruiken van de break-even analyse is dat de minimaal benodigde hoeveelheid economische activiteit laat zien die noodzakelijk is om verliezen te voorkomen.


Beperkingen van break-even analyse

  • Vooral geschikt voor de analyse van één product tegelijk
  • Het kan moeilijk zijn om bepaalde kosten als volledig variabel of volledig vast te classificeren
  • Er kan een neiging ontstaan om een bepaalde break-even analyse te blijven gebruiken nadat kosten- en/of inkomstenfuncties zijn veranderd.

Boek: Marcell Schweitzer - Break-Even Analyses: Basic Model, Variants, Extensions


Special Interest Group

Break-even Analyse Special Interest Group.Special Interest Group (28 leden)

Forum

Forumdiscussies over Break-even Analyse. Hieronder kunt u een vraag stellen over dit onderwerp, uw ervaringen delen, een nieuwe ontwikkeling melden, of iets toelichten.


Begin een nieuw onderwerp over Break-even Analyse

 

Break-even Point Example
Suppose my sales turnover for a new product line (multiple products) is $82,000 and my purchase is $75,000. My minimum margin is 20 % before tax.
However, my fixed cost are about $18,000, variabl...
12
 
1 reacties
Break Even Point Calculation of a Bank
I would like to know that how can I calculate the break even point of my bank? What will be the formula for that & what will be the basis for taht calcualtion?
My objective is to determine the mi...
11
 
2 reacties
Breakeven Formula for Services
What is the formula for calculating the breakeven point in a services entity?...
9
 
1 reacties
Contribution in Break-even Point
What's the meaning of the phrase of "contribution " when refering to the break-even point?...
9
 
2 reacties
Measuring Improvement in Break Even Point
If one compares the break even point over 2 different time periods for the same entity, but on different cost structures (variable and fixed), and different sales, how do you measure improvement in th...
9
 
2 reacties
BEP Calculation Possible with Multiple Products?
If you have multiple products with hardly any variable cost, would BEP calculation still be an option?
I have 40 lines and do not know how many products will sell. I only have a fixed expense bei...
7
 
2 reacties
How to Deal with Owners Withdrawals in Break-even Analysis?
Can you tell me if owners withdrawals (drawings) are included in fixed costs in CVP and break-even analysis? Thanks!...
7
 
BEP Useful for New / Start-up Businesses
BEP is also very useful for new / start-up businesses because it allows them to gauge whether the resources and capacity they have or can acquire will meet the minimum business activity necessary for ...
6
 
1 reacties
Could There Be 2 or even more Break Even Points?
The main article considers the simplest case, when the function TC (total cost) grows linearly (y=ax+b).
But we can image a different non-linear mathematical law describing the costs (y=ax^2+c or...
5
 
1 reacties
Cost of Idle HQ Staff Included in Break-even Point Calculation?
Please let me know whether we should add the cost of the idle staff, not directly related to a project, when they are sitting in HQ, in the fixed cost to find out the BEP of that project....
4
 
1 reacties
Break-even Point Analysis when Material Prices Fluctuate
How realistic is the adoption of Break-even Point Analysis (BEPA), when the price levels of materials fluctuate a lot?
Is there a way to adopt BEPA so it can accommodate frequent and considerable...
3
 
1 reacties
Break-even Point as Maximum Revenue
Can anyone tell me how to apply the BEP if the business does not want to make a profit but wants to end out on BEP at the end of each year? I have made a budget but am now struggeling with what needs ...
3
 
1 reacties
How to Account for Interest in Break-even Point Calculation?
Hi, I am clueless as to how to calculate BEP when other operating expenses such as interest are involved. How is interest considered in the formula for BEP calculation?...
3
 
1 reacties

Best Practices

De best beoordeelde onderwerpen over Break-even Analyse. Hier vindt u de meest waardevolle ideeën en praktische suggesties.


Time after Break-even Point?
What is the point/period called after the break-even point when the business starts generating a profit?...
36
 
5 reacties

How to Calculate BEP Without Price Given?
In BEP, if the price is not given, how am I going to calculate BEP?...
26
 
2 reacties

Break Even Point formula for a service industry
What will be the basis and formula to anaylse the break even point for a service industry with manpower supply...
25
 
3 reacties

Break Even Analysis and Cost Benefit Analysis
How we can I draw a relation between break-even analysis and cost-benefit analysis?...
23
 
1 reacties

Breakeven Point Calculation
Suppose my fixed cost for year 2011 is $1m. If my markup is 20%, what is my breakeven point in dollar. My business is roofing contractor....
22
 
Further Limitations of Break Even Analysis
Are there any other / more disadvantages or limitations of break even analysis?...
18
 
Not enough revenues...?
What should I normally do if the revenues do not cover the fixed and variable costs? What should I do if the revenues do not even cover the fixed costs?...
13
 
11 reacties

Time for break even..
Generally, what is the minimum time to achieve break even for a company?...
13
 
3 reacties

Expert Tips

Geavanceerde inzichten over Break-even Analysis (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Step-Fixed Costs in Break-even Analysis

Taking into Account Step-Fixed Costs
In analysing a break-even point, what is meant with 'step-fixed costs'? Step-fixed cost is a cost that remains constant...

What is the Shut Down Point? Definition

Compare SDP versus BEP
If all variable expenses are eliminated and employees are laid off, you will still have to pay the fixed costs, such as ...

The Influence of the Costing Method on Calculating the Break Even Point

Why Variable or Absorption Costing Results in Other Break Even Points
Marginal (variable) costing and absorption (full) costing are two different methods of costing. In absorption costing ...

3 Usages of Break-even Analysis. Applications

Teaching Break-even Analysis
The break-even formula is both a model, and a planning tool, and an approach: 1. As a model it helps managers to have a...
Informatiebronnen

Diverse informatiebronnen betreffende Break-even Analyse. Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.


Cost-Volume-Profit Analysis (CVP Analysis)

Cost-Volume-Profit Analysis, Break-Even Point Analysis, Contribution margin approach, Equation approach
Cost–volume–profit (CVP), commonly known as break-even analysis, is a form of cost accounting that looks at the impact t...

Break-even Analysis Diagram

Calculating the Break-even Point
Download and edit this 12manage PowerPoint graphic for limited personal, educational and business use. Republishing in ...

Researchlinks

Springen naar verdere onderzoeksbronnen met betrekking tot Break-even Analyse.


Nieuws

Nieuws

Video's

Video's

Presentaties

Presentaties

 
Boeken

Boeken

Academisch

Academisch

Meer

Meer


Vergelijk het Break-even Punt met: CFROI  |  Economic Value Added  |  Kosten-Baten Analyse  |  Vrije Kasstroom  |  Netto Contante Waarde


Keer terug naar Management Discipline: Besluitvorming & Waardering  |  Financiën & Investeren  |  Marketing & Verkoop  |  Supply Chain & Kwaliteit


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group

Weet u veel af van Break-even Analyse? Word onze SIG-leider en verwerf wereldwijde erkenning als expert.Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2023 12manage - The Executive Fast Track. V16.1 - Laatst bijgewerkt op: 25-3-2023. Alle namen ™ van hun eigenaren.