Interne Opbrengstvoet (Effectief Rendement)
(IRR)

Kenniscentrum

Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.


Wat is de Interne Opbrengstvoet (Effectief Rendement)? Definitie

De Interne Opbrengstvoet (Effectief Rendement) (IRR) is de discontovoet die een netto contante waarde van nul oplevert voor een reeks van toekomstige kasstromen. Het is†een†Discounted Cash Flow-methode (DCF) aanpak voor†waardering en voor†investeren. Zoals ook†Netto Contante Waarde (NPV) dat is. IRR en NPV worden veel gebruikt om te beslissen welke investeringen ondernomen zouden moeten worden, en welke investeringen niet moeten worden gedaan.
 

Het verschil tussen IRR en NPV

Het belangrijkste verschil is dat terwijl het Netto Contante Waarde in munteenheden (Euro of Dollars bijvoorbeeld) wordt uitgedrukt, IRR de ware renteopbrengst die van een investering wordt verwacht die als percentage wordt uitgedrukt is.†


De Interne Opbrengstvoet (Effectief Rendement) is de andere kant van de Netto Contante Waarde en is gebaseerd op dezelfde principes en dezelfde berekeningen. NPV geeft de waarde van een stroom van toekomstige kasstromen weer, teruggerekend naar het heden door ťťn of ander percentage in rekening te brengen dat de minimaal gewenste rate of return vertegenwoordigt, vaak de kosten van uw bedrijfskapitaal. IRR anderzijds, berekent een break-even opbrengstpercentage. Het toont de discontovoet waaronder een investering een positieve NPV veroorzaakt (en dus zou moeten gedaan). En boven welke een investering een negatieve NPV veroorzaakt (en dus zou moeten worden vermeden). Het is de break-even discontovoet, het percentage waarvan de waarde van de contant geld uitstromen gelijk is aan de waarde van de contant geld instromen.
 

Veel mensen vinden de IRR percentages gemakkelijker te begrijpen dan de Netto Contante Waarde. Een ander voordeel van IRR is dat het kan worden berekend zonder de (absolute) kapitaalkosten te hoeven schatten.


De IRR aanpak

Wanneer IRR wordt gebruikt, is de gebruikelijke aanpak om de projecten te selecteren waarvoor de IRR de kosten van kapitaal overschrijdt (vaak genoemd hurdle rate wanneer gebruikt in de context van IRR). Dit kan eenvoudig en ongecompliceerd lijken op het eerste gezicht. Toch is een belangrijk nadeel van het gebruiken van de Interne Opbrengstvoet (Effectief Rendement) in plaats van de†Netto Contante Waarde, dat als de managers zich focusen op†het maximaliseren van IRR en zich niet concentreren op†NPV, er een significant risico bestaat in bedrijven waar de opbrengst op investeringen groter is de†Gemiddelde Gewogen Kosten van Kapitaal: dat managers niet in projecten zullen investeren in projecten waarvan verondersteld wordt dat zij meer zullen opleveren dan de WACC, maar minder dan de opbrengst op de bestaande activa. IRR is alleen dan een goede indicatie van de jaarlijkse investeringsopbrengst van een project, wanneer het project geen tussentijdse kasstromen genereert - of wanneer die tussentijdse investeringen kunnen worden geÔnvesteerd tegen de actuele IRR.


Het doel van de waardegeoriŽnteerde manager zou moeten zijn om in welk project dan ook te investeren dat een positieve NPV heeft! Als het gebruik van IRR onvermijdelijk is, dan worden managers geadviseerd om de zogenaamde Gecorrigeerde IRR te gebruiken (welke, hoewel ook niet perfect, tenminste toestaat om realistischere tussentijdse herinvesteringtarieven te bepalen) en bovendien een nauw toezicht op tussentijdse cash flows te houden, vooral als zij meer aan het begin van de projectperiode plaatsvinden (de vervorming is dan groter).


Met andere woorden: het doel zou niet moeten zijn om de Interne Opbrengstvoet (Effectief Rendement) te maximaliseren, maar om de Netto Contante Waarde te maximaliseren.


Boek: Aswath Damodaran - Investment Valuation: Tools and Techniques for Determining the Value. -

Boek: James R. Hitchner - Financial Valuation: Applications and Models -

Boek: Steven M. Bragg - Business Ratios and Formulas: A Comprehensive Guide -


Interne Opbrengstvoet (Effectief Rendement) Special Interest Group


Special Interest Group (11 leden)

Forum over Interne Opbrengstvoet (Effectief Rendement)  

De meest recente onderwerpen over: Interne Opbrengstvoet (Effectief Rendement).


Internal Rate of Return and Real Estate
As an example if an owner puts up $7,500,000 equity to buy an office building. After 10 years it threw of $7,000,000 of (...)
8
 
 
Internal Rate of Return (IRR) Based KPIs
Given that IRR and NPV methods are about making decisions about the future based on expected cash flows I'm not sure tha (...)
5
 
 
Advantages of Internal Rate of Return (IRR) Method
What are the main advantages of using Internal Rate of Return for an investment proposal? (...)
4
 
 
Best Practices over Interne Opbrengstvoet (Effectief Rendement)

Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn en praktische suggesties.


🥇 Internal Rate of Return (IRR) versus ROE versus ROA
How can we explain that IRR is different from Return on Equity and Return on Asset? (...)
77
 
 
🥈 Internal Rate of Return (IRR) Formula
Who can supply the exact mathematical formula of internal rate of return? - thanks.. (...)
28
 
 
🥉 Calculating Internal Rate of Return
A project has an initial outlay of $4000. It has a single payoff at the end of year 4 of $6996.46. What is the internal (...)
21
 
 
Flat Rate versus Internal Rate of Return (IRR)
In Financial Budgeting & Planning, what is Internal Rate of Return and the difference between Flat Rate and IRR? (...)
14
 
 
Calculating the Rate of Return
A leading broker has advertised money multiplier certificates that will triple your money in 9 years. If you buy one for (...)
11
 
 
TVM versus Internal Rate of Return (IRR)
I seem to get different return or interest rates when using TVM vs and IRR scenario. The scenario is putting $250 into (...)
8
 
 
Internal Rate of Return (IRR) in Real Value?
How to calculate IRR when cash flows are in real value?? Can IRR be calculated in real value?? How can the rate be chang (...)
5
 
 
Weaknesses of Internal Rate of Return (IRR)
The primary weaknesses of this method are: - IIR sometimes requires unrealistic assumptions about reinvestment of funds (...)
5
 
 
Expert Tips over Internal Rate of Return (Engels)

Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Sensitivity Analysis

Define Minimum or Maximum Margins of the IRR (...)
   
 
 
 
Informatiebronnen over Interne Opbrengstvoet (Effectief Rendement)

Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.Vergelijk met: Netto Contante Waarde


Keer terug naar Management Discipline: Besluitvorming & Waardering  |†† FinanciŽn & Investeren


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

Bent u een expert in Interne Opbrengstvoet (Effectief Rendement)? Meld u gratis aan

Link naar dit kenniscentrum

Kopieer deze code naar uw website:

 


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2020 12manage - The Executive Fast Track. V15.6 - Laatst bijgewerkt op: 30-9-2020. Alle namen ô van hun eigenaren.