Maak jij wel echt contact?

Idea / Leadership


Maak jij wel echt contact?
Marjan Haselhoff, Premium Member, Coach, Netherlands

Oefening om in 3 stappen echt contact te maken en van daaruit maximaal creatief te zijn


Merk je dat je soms alleen maar je eigen gelijk wilt halen? En dat je het helemaal niet erg vindt als de ander ‘verliest’? Dat je vooral bezig bent met het doordrukken van je eigen plannen en ideeën. Zonder open te staan voor en echt te luisteren naar de ander?
Dit zijn typisch van die momenten waarop we niet effectief bezig zijn. Wat is er eigenlijk op dat moment aan de hand?
Je ego speelt op! Je ego wil niets anders dan gelijk hebben. Je verkoopt jouw eigen idee op een drammerige manier. Let maar eens op hoe vaak je in de aanval of verdediging gaat door steeds te roepen ‘ja, maar’.
Als je ego de overhand neemt, hecht je te veel waarde aan je eigen gedachten. Jouw gedachten, die voor jou natuurlijk heel waar zijn, wil je anderen ook laten geloven. Met als gevolg dat je blik vernauwt. Je gelooft alleen nog maar in je eigen verhaal en staat niet meer open voor andere inzichten en ideeën.
Je laat je meeslepen in je (voor)oordelen over de ander. Je vindt bijvoorbeeld dat die ander te hard praat of dat hij/zij geen kennis van zaken heeft. Onbewust creëer je met al die gedachten ruis tussen jou en die ander. Daardoor ben je op dat moment alleen met jezelf bezig, je aandacht is bij jezelf en dat staat de verbinding met de ander in de weg.
Effectief zijn gaat over het accepteren van wederzijdse afhankelijkheid (ook wel wederzijdse verbondenheid genoemd). Weten dat je elkaar nodig hebt in werk (en privé). Alleen dan kom je tot nieuwe ideeën en inzichten.
We leven niet op een onbewoond eiland waarin je geen rekening met anderen hoeft te houden. We hebben elkaar juist nodig. In je werk heb je waarschijnlijk veel contact met anderen om dingen voor elkaar te krijgen. De kunst is om vanuit het naleven van je eigen waarden, vanuit onafhankelijkheid (zie mijn vorige eZine), de stap naar wederzijdse afhankelijkheid te maken.
Hoe doe je dat?
1 Parkeer je ego! Als je merkt dat je per se je gelijk wilt halen, bedenk dan dat het slechts je ego is dat opspeelt. Je bent niet je ego, oftewel je gedachten! Ook al geloof je vaak van wel. Gelijk krijgen geeft vaak een heerlijk gevoel. Omdat je een ander te slim af bent. Of omdat je beter bent. Bedenk wel dat gelijk krijgen vaak ten koste van een ander gaat.
Probeer afstand te creëren van je gedachten. Zie ze als ballonnetjes die langs komen en die je stuk kan prikken. Als dit lukt kan je de volgende stap nemen.
2 Luister echt naar de ander. Een menselijke valkuil is de behoefte om eerst zelf begrepen te willen worden. Stop eens met praten en luister en stel vragen. Dit leidt tot echt contact, begrip en nog belangrijker; gelijkwaardigheid.
3 Ga uit van een win/winsituatie. Een verliezer is er niet. Streef naar de beste oplossing voor iedereen. Geen gepolder graag! ☺ Lukt dit niet? Accepteer dan een ‘no deal’.
Wat levert dit op?
 


About 12manage | Advertising | Link to us / Cite us | Privacy | Suggestions | Terms of Service
© 2019 12manage - The Executive Fast Track. V15.0 - Last updated: 25-6-2019. All names ™ of their owners.