logo

Alles over de OKR-methode


Visies > Strategie en Innovatie > Methode > Alles over de OKR-methode


Alles over de OKR-methode
Antoinette Mali-Wieman  Business Consultant, Netherlands

OKR is een doelen managementmethode die je helpt om de doelstellingen van je organisatie te behalen. Door je doelstellingen te koppelen aan meetbare resultaten zorg je ervoor dat deze doelstellingen ook echt worden behaald. Waar OGSM een verdieping is van het Management by Objectives, is OKR eigenlijk een vereenvoudiging hiervan.


Wat is OKR?
OKR is een methode om je doelen te managen. Met OKR koppel je je doelen aan meetbare resultaten zodat het voor iedereen duidelijk, inzichtelijk en helder is hoe de doelstelling ervoor staat en wanneer deze behaald is. Met OKR creër je richting en uitlijning binnen jouw organisatie. Het doel is om ervoor te zorgen dat iedereen weet welke richting we op gaan en waar de prioriteiten liggen.

Waar staat OKR voor?
OKR staat voor Objectives en Key Results.

De Objectives van OKR zijn de langetermijndoelen die zijn gebaseerd op je visie en missie. Het zijn beschrijvingen van wat je wil behalen. Ze moeten kort, ambitieus, richting gevend en begrijpelijk zijn. Als je Objective het team niet motiveerd en uitdaagd is het geen goede Objective.

De Key Results van OKR zijn de measurements van de Objectives. Als je een Key Result behaald moet dit bijdragen aan een van de Objectives. De Key Results van OKR geven een indicatie van de progressie van de Objective. Ze moeten meetbaar zijn, ambitieus en vooral ook beïnvloedbaar.

Naast de Objective en de Key Results van OKR heb je met OKR ook nog Initiatives. Dit zijn eigenlijk de to-do’s die je moet opstellen die je helpen je Key Results te behalen en zo dus bijdragen aan het bereiken van je doelstellingen.

Hoe is OKR ontstaan?
OKR is net als OGSM onstaan vanuit het Management by Objectives. Waar Management by Objectives was bedacht door Peter Drucker, was het Andrew Grove die voor het eerst sprak over OKR in zijn boek ‘High Output Management’. Toen Andrew Grove zijn eigen bedrijf ‘Intel’ oprichte introduceerde hij deze manier van doelen management ook in zijn eigen bedrijf. Hier leerde John Doerr de methode kennen en ermee werken. John Doerr heeft uitendelijk deze methode geintroduceerde bij Google en tegenwoordig wordt de OKR methode gebruikt door vele grote bedrijven zoals Spotify en Netflix.

Het betere alternatief voor OKR; OGSM
Voor de mensen die bekend zijn met OGSM valt het vast op dat OKR veel weg heeft van OGSM. Dit komt doordat beide methodes voortkomen uit het Management by Objectives. Waar OKR een vereenvoudiging van MBO is, is OGSM juist een verdieping van MBO.
OKR is voornamelijk handig om een handvol doelen te managen en OGSM helpt je echt met het opzetten van een volledig strategisch plan.

Hoe vergelijkt OKR tegenover OGSM?
Waar OKR alleen Goals, Measures en Acties heeft, heeft OGSM ook een hoofd Objective en strategieën. Het hebben van één duidelijke hoofd Objective helpt met het creëeren van nog meer richting en zorgt ervoor dat je doelen ook echt bijdragen aan waar de organisatie naartoe wil. Door ook strategieën op te nemen in je plan, krijg je veel duidelijker hoe je je doelstellingen kan behalen. Als je alleen measures hebt weet je alleen wanneer de doelstellingen zijn behaald en heb je dus niet duidelijk hoe je die gaat behalen.

Een voorbeeld van het alternatief voor OKR; OGSM
Een voorbeeld van OGSM is die voor Jeep uit het boekje ‘Business plan op 1 A4’. Aan de hand van dit voorbeeld kan je zien hoe een OGSM plan eruit ziet als het volledig uitgewerkt is. Ook is het een voorbeeld hoe onze software werkt en hoe je de Acties en Measures gelinkt moeten worden aan de doelen. Zo zorg je ervoor dat iedereen de juiste dingen doet om de Objective te bereiken met OGSM in plaats van OKR.

Manage OKR in onze software
Gebruik je OKR al in jouw organisatie of ben je van plan om het te gaan gebruiken? Dan kan onze software jou helpen met het dagelijks implementeren en uitvoeren van de OKR. De software voorziet namelijk in een concreet en duidelijk overzicht van je OKR op 1 A4. Zo krijg je makkelijk de gehele organisatie op één lijn, doordat het hele team kan de software gebruiken om de OKR te begrijpen en er actief aan bij te dragen. Verder geeft de software realtime voortgangsupdates over belangrijke resultaten. Zo kun je dus problemen zien die zich voordoen en actie ondernemen voordat ze escaleren.

Hoe manage ik OKR in OGSM Software?
Omdat OKR en OGSM redelijk op elkaar lijken en OKR eigenlijk een versimpelde versie is van OGSM, leent OGSM Software zich uitstekend voor het managen van OKR. De objectives van OKR vul je in in het ‘Goals’ veld, de key results vul je daarna in bij ‘Measures’ en de Initiatives plot je in het ‘Actions’ dashboard. En voila! Je OKR is volledig ingevuld in OGSM Software en kan nu perfect worden geactiveerd.

Je OKR naar een hoger niveau tillen
Staat je OKR in onze software? Til dan je OKR naar een hoger niveau door deze door te vertalen naar een OGSM. Voeg een (main) Objective toe, bepaal hoe je je doelen gaat bereiken (Strategies) en reflecteer kritisch of je wel scherp gekozen hebt, je doelen SMART zijn, je measures al in de organisatie bestaan en of je het Doel door Doen denken hebt toegepast.

Leer meer


Meer over de auteur  |   Meer over dit aandachtgebied


Andere Visies van deze auteur: OGSM Cascaderen | Wat is de OGSM-methode?
Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2023 12manage - The Executive Fast Track. V16.3 - Laatst bijgewerkt op: 29-9-2023. Alle namen ™ van hun eigenaren.