Breng Jezelf en Jouw Team Zo Snel Mogelijk Naar het Hoogste Level

Opinion / Program and Project Management


Breng Jezelf en Jouw Team Zo Snel Mogelijk Naar het Hoogste Level
Marja den Braber, Member, Entrepreneur, Netherlands

Betere teamprestaties als je als (project)manager weet hoe je jouw team zo snel mogelijk naar het level brengt waar jullie kunnen gaan presteren!


Over het onderwerp ‘ teams’ zijn alleen in Nederland pakweg 1370 boeken geschreven.

4 levels van teamontwikkeling
Dit geeft aan dat men er toch niet over uitgeschreven raakt. Al in 1965 schreef Tuckman over de verschillende fases (forming, storming, norming en performing) die teams doorlopen willen ze het hoogste level bereiken. Hoe maak je van een stel losse individuen, (level 1) een groep met subgroepen (level 2), wanneer ontstaat er een team (level 3) en wordt het uiteindelijk een high performance team (level 4)?
Uiteindelijk wil iedereen deel uit maken van een high performance team of een lekker functionerend team of een succesvol team. Wat jouw benaming ook is: Een team waar iedereen doet wat er gedaan moet worden, je elkaar nodig hebt, je aan een half woord genoeg hebt, je weet wat de klant wil. Een team waarbinnen je jezelf kunt zijn, je fouten mag maken, waar de communicatie open is en feedback wordt ingezet zoals het oorspronkelijk is bedoeld namelijk als ‘ voeding terug’. Maar naast dat je goed kunt samenwerken ben je ook een hecht team. Je bent oprecht geïnteresseerd in elkaar als mens, je kent elkaars hobby’s, maar ook elkaars zorgen, je kunt lachen om elkaars eigenaardigheden, maar je kunt ook wel eens op elkaar mopperen en daarna gewoon weer doorgaan. Je respecteert elkaar en je hebt veel voor elkaar over. Je geeft soms wat extra gas als je collega gas moet terugnemen. Je voelt je veilig en op je gemak bij elkaar. Er is ruimte is voor inbreng van buitenaf, graag zelfs want daar kan je alleen van leren! Frisse wind door de tent, kom maar op! Je gaat tenslotte samen voor goud! Een goed voorbeeld van een high performance team is een Formule 1 team. Een geoliede machine, waar iedere seconde telt, iedereen elkaar blindelings vertrouwt en iedereen hetzelfde doel nastreeft namelijk de overwinning. Het team wordt dan ook in een adem genoemd met de coureur. De coureur alleen zal de finish niet halen!
jouw rol als leidinggevende
Genoeg te vinden op papier over de teams, teamontwikkeling en de bijbehorende gedragseigenschappen maar hoeveel weet jij als manager of teamleider hiervan? Zie je wat er gebeurt, weet je welke denkpatronen erachter zitten, voel je de sfeer? En als je dit allemaal ziet, voelt en ervaart, wat heb je dan te doen of juist niet te doen!?
Jouw rol als leidinggevende is cruciaal, jij kunt de versneller of de bottleneck zijn!
Als manager of teamleider heb je verstand te hebben van teams. Je hebt te weten op welk level je met je team bent en wat je dan juist wel of juist niet hebt te doen. Dan kun je met elkaar groeien en meer resultaten boeken dat je ooit had durven dromen!
Het is toch van de zotte dat een teamleider nog niet altijd een teamspecialist is…
Wie wil er geen deel van uitmaken van een high performance team? Maar om hier te komen heb je de eerdere 3 levels te doorlopen.
Hiervoor verricht je arbeid, teamarbeid. Als je de gedragseigenschappen kent die horen bij level 2, laat je het twee kibbelende collega’s lekker zelf uitzoeken. Met bemiddelen hou je dit namelijk alleen maar in stand. Een nieuwkomer in een bestaand level 3 team? Best een uitdaging voor hem of haar om je draai te vinden. Ze spreken dezelfde taal, zitten soms al jaren bij elkaar, hebben het al over doelen I. P. V. Over taken maar… het success al geheel blijft uit.
Ieder lid van een Olympisch team is ooit begonnen bij de locale sportvereniging. En zal daar als hij/zij er niet hard voor blijft knokken best weer eens kunnen eindigen. Zoals in de sport als ook in bedrijfsleven geldt, je moet blijven knokken voor je eretitel. Eenmaal een high performance team wil niet zeggen altijd een high performance team. Bij wisselingen van de wacht, kan het zomaar gebeuren dat je weer 1 of zelfs meerdere levels terug valt. Maar een goede manager brengt zijn team snel weer naar de top.
teamontwikkeling versus teamprestaties
Oh ja, nu komt wellicht het meest interessante van teamontwikkeling. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat teamontwikkeling een direct lineair verband heeft met teamprestaties. Dus hoe hoger je in je teamlevels komt, des te hoger je teamprestaties!
Hoe weet jij als teamleider waar iedereen staat? Ook hier geldt: Weten is Meten!
teamlevels als tool
Greenhart had al lange tijd een droom om een instrument te ontwikkelen waarmee je resultaten van teamontwikkeling kunt meten. Meten = weten. Want het gaat uiteindelijk om de (bedrijfs)resultaten. En dat is voortvarend in de maak: een tool waarmee je als team vooral zelf aan de slag kan. Door met elkaar vragen te beantwoorden krijg die betrekking op de zes succesfactoren (6V’s: vakmanschap, voeding, verbaal, verbinding, vertrouwen, veiligheid) bepalen jullie met elkaar waar het team staat, op welk level jullie met elkaar zijn.
En door middel van dit bewustzijn en specifieke opdrachten helpen we je bij het doorlopen van de vier levels.
Als 0 meting vullen alle deelnemers een teamlevelscan in die al veel inzichten geeft over de huidige positie van het team.
De vragen houden je scherp, je wordt tenslotte dagelijks geconfronteerd met je eigen gevoel en gedrag en ze dagen je uit om stappen te gaan zetten. De resultaten geven je inzicht in verbeterpunten. Bewust maken van onbewuste processen!
Onze ultieme uitkomst? Met de Olympische Spelen in 2016 wint een Olympisch sportteam mede door TeamLevels een gouden medaille… En tot die tijd hebben we al veel meer gouden succesverhalen van jullie mogen noteren! Wij verheugen ons enorm om met jullie en nog veel meer teams met TeamLevels aan de slag te gaan!

React  |  More on the Author  |  More on this Interest Area   |  More on this View 


About 12manage | Advertising | Link to us / Cite us | Privacy | Suggestions | Terms of Service
© 2019 12manage - The Executive Fast Track. V15.0 - Last updated: 18-2-2019. All names ™ of their owners.