logo

Strategie Dynamica
(Warren)

Kenniscentrum

Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

15 items • 240.226 bezoeken

EnglishEnglishArabicChineseFrenchGermanItalianJapaneseKoreanPortugueseRussianSpanishSwedish

Samenvatting

Wat is Strategy Dynamics? Beschrijving

De†Strategy Dynamics methode van Kim Warren is een techniek die kan worden gebruikt om de bedrijfsprestatie te verklaren tot op heden, en strategieŽn te ontwikkelen om de toekomstige prestatie te verbeteren, gebaseerd op†de bouw en retentie van middelen en capaciteiten.


Strategy Dynamics Warren

Het doel van Strategy Dynamics is om antwoord te geven op enkele lastige vragen (figuur):

 • Waarom volgt de bedrijfsprestatie zijn huidige weg?
 • Waar zal de bedrijfsprestatie heengaan als wij net zo verder gaan als†wij vandaag doen?
 • Hoe kunnen wij een robuuste strategie ontwerpen om de prestatie in de toekomst radicaal te verbeteren?

De uiteindelijke bedoeling van strategisch management is†het kwantitatief verbeteren van de prestatie in de loop van de tijd. Of dat nu voor de onderneming als geheel is, of voor een sleutel functie [b.v. verkopen]. Dit traject hangt sterk en onvermijdelijk af van wat zich heeft voorgedaan in de geschiedenis van de organisatie, en dat zal zo blijven. De methode begint daarom met een tijdsgrafiek van de prestatie van de organisatie gedurende zijn relevante geschiedenis, en de toekomstige periode van belang, zoals die gemeten wordt door ťťn of meerdere conventionele indicatoren [b.v. omzet of winsten].

Eerder dan om naar statistische verklaringen voor deze prestatie te zoeken, zoekt de methode terug langs de logische oorzakelijke ketting. Omzet = verkoopvolume x prijs. Kosten = salarissen + verkoop & marketing +†R&D. Enzovoorts. Elk element wordt in kaart gebracht op een diagram, op papier, op een white-board of d.m.v. software. Elk niet-constant item wordt, net als het prestatie resultaat zelf, weergegeven met een tijdsgrafiek van zijn waarden in het verleden, en zoals die in de toekomst wordt geschat.

Na 2-3 stappen, bereikt dit terugdril proces ťťn of meerdere "middelen" [strikt genomen, accumulerende activavoorraden]. Deze middelen zijn factoren waarvan het gedrag dusdanig is dat zij opgevuld†en weer leeggezogen worden in de tijd. Klanten, contant geld, mensen, producten in een producten gamma, en capaciteit zijn de meest gebruikelijke voorbeelden. De logische causaliteitsregel geldt nog steeds. Het volume van de verkoop = klanten x verkoop-per-klant. Totale salarissen = personeelsleden x gemiddeld salaris.

Het volgende element van de methode is van kritisch belang - de huidige waarde van dergelijke activavoorraden wordt niet "bepaald door" een andere factor, maar is mathematisch identiek aan de som van alle elementen die ooit werden toegevoegd, minus alle elementen die ooit werden verloren. Dit is fundamenteel in het geval van contant geld. Geld-vandaag is gelijk aan al het contante geld dat ooit werd ontvangen, minus al het contante geld dat ooit werd besteed. Maar dit is net zo waar voor iedere†andere activavoorraad. De huidige klanten zijn gelijk aan alle klanten die ooit werd gewonnen, minus elke klant die ooit werd verloren. Het huidige personeel is gelijk aan alle personen†die ooit werden ingehuurd, minus alle personen†die ooit kwijt zijn geraakt. Het huidige productengamma is gelijk aan elk product dat ooit werd gelanceerd, minus elk item dat ooit werd gediscontinueerd. Vandaar dat de huidige prestatie en de toekomstige prestatie allebei onvermijdelijk afhankelijk zijn van de geschiedenis.

De volgende kwestie van causaliteit is te verklaren wat deze Ąstroomsnelheden heeft gestuwd. Hoe snel zijn†klanten gewonnen, of hoe snel werd het personeel verloren. Deze stroomsnelheden blijken afhankelijk van:

 • Management Besluiten [b.v. de hoeveelheid geld besteed aan†marketing beÔnvloedt†de klantenwinning. De salarissen die werden geboden beÔnvloeden het tempo waarin personeel weggaat.
 • Externe Factoren [b.v. andere marketing of salarissen van bedrijven, of besteedbaar inkomen van klanten], en cruciaal ook op
 • Bestaande middel-Niveaus [b.v. hangen de tarieven van het klantenverlies van dienstverleningskwaliteit af, die van adequate personeelsaantallen afhangt]. Elk van deze wordt gevuld met kwantitatieve tijdspad informatie.

De drie Principes van Strategy Dynamics zijn:

 1. De prestatie hangt van middelen af.
 2. De middelen worden bijgevuld en nemen af.
 3. Deze stroomsnelheden hangen van de bestaande middelen af.

Wanneer zij worden gecombineerd, creŽren de principes een geÔntegreerde strategische architectuur die de "fysica" van het systeem weergeeft - analoog aan de stroomschema's die in chemische procesfabrieken of energietransmissiesystemen worden gevonden - en hoe dit systeem de prestatie bepaalt in de tijd.

Zodra deze kernarchitectuur van een onderneming [of van een bedrijfssegment] volledig is, kunnen extra factoren worden toegevoegd door dezelfde principes uit te breiden. Belangrijk hierin is de rol van potentiŽle middelen (b.v. waarschijnlijke klanten) en de diverse ontwikkelingsstadia†van middelen [b.v. junior, middelmatig,†senior personeel, of producten in onderzoek, ontwikkeling en gelanceerd]. Het effect van ongrijpbare factoren kan zich verzamelen. Hoe beÔnvloedt de reputatie de klantenwinning. Hoe beÔnvloedt het moreel†het aantal medewerkers†die weggaan. Concurrerende rivaliteiteffecten kunnen worden geschat,†b.v. de waarschijnlijke tempo's waarmee†rivalen een zich juist ontwikkeld klantensegment kunnen winnen. En het effect van organisatorische capaciteiten kan worden geŽvalueerd.


Oorsprong van Strategy Dynamics. Geschiedenis

De onderliggende wetenschap is de methode van System Dynamics, die door Prof. Jay Forrester bij MIT in de jaren '60 is voortgekomen, die uitdrukkelijk op een hulpbronperspectief van organisaties en strategie en het principe van activa-aandeel accumulatie worden toegepast dat door Dierickx wordt benadrukt en koelt, en lang erkend om centraal bij Strategie en prestatie te liggen. Maar, in tegenstelling tot de Resource Based View [Wernerfelt, Barney, Toelage, et al], en de op competentiegebaseerde en op kennisgebaseerde perspectieven op strategie, beklemtoont de methode het belang van mondaine middelen [producten, mensen, capaciteitÖ] evenals de rol van zeldzame en niet te†imiteren factoren die verantwoordelijk worden gehouden voor†duurzaam concurrentievoordeel. De methode verschilt ook van† "Systems Thinking" aanpakken [Senge et al] in het benadrukken van middelenaccumulatie en het belang om van het kwantificeren van verandering-in-de-tijd, in tegenstelling tot de kwalitatieve, feedbackoriŽntatie van die traditie.


Berekening van Strategy Dynamics. Formule

Prestatie(t) =†f[Middelen(1-n, t), Besluiten(t), Exogene factoren(t)]
Middel(i, t) = Middel(i,t-1) +/- Middel-stromen (i,t-1 tot t)
Middel-stromen (i,t-1 tot t) =†f[Middelen(1-n, t), Besluiten(t), Exogene factoren(t)]


Gebruik van Strategy Dynamics methode. Toepassingen

 • De methode is van toepassing op elk soort onderneming, hetzij commercieel, publiek, of vrijwillig, evenals op elke functie binnen een onderneming.
 • Het is ook van toepassing op nog niet bestaande ondernemingen, zoals nieuwe ondernemingen of vrijwillige initiatieven.

Stappen in Strategy Dynamics. Proces

 1. Kwantificeer het tijdspad van de huidige prestatiedoelstelling, en van de voorziene of gewenste prestatiedoelstelling.
 2. Identificeer en kwantificeer in de tijd de causale relaties terug naar de middelen die direct de prestatie stuwen.
 3. Kwantificeer de†stroomsnelheden van deze middelen in de tijd.
 4. Traceer de causaliteit van deze middelstroomsnelheden†terug naar de besluiten, de exogene factoren en de bestaande middelen waarvan zij afhangen.
 5. Verbind deze afhankelijkheden om de kern "strategische architectuur" voor de onderneming te creŽren.
 6. Optioneel: Breid deze kernarchitectuur uit om potentiŽle middelen, middelenontwikkeling, ongrijpbare factoren, rivaliteit enz. te omvatten.

Sterke punten van Strategy Dynamics. Voordelen

 • De methode is sterk op bewijsmateriaal-gebaseerd en rigoureus, en biedt een goed inzicht in de oorzaken van de huidige prestatie, en het biedt vertrouwen in de toekomstige prestatie.
 • Aangezien het precies benadrukt waar de managementacties en besluiten controle uitoefenen, biedt het duidelijke en specifieke strategieŽn en actieplannen, die aanpasbaar zijn wanneer de toekomst zich openbaart.
 • De methode is op bewijsmateriaal-gebaseerd, en het kan verschillen van mening onder teamleden oplossen. Ook stelt het elk individu [zowel onder het managementteam en hieronder] in staat om te zien waar hun activiteit bijdraagt aan het totaal, en van wie zij afhankelijk zijn.
 • De methode biedt een stevig fundament voor methodes als Balanced Scorecard-methode [Kaplan en Norton] en voor Value Based Management (Waardesturing), en is een middel om andere gevestigde strategieraamwerken en -aanpakken te integreren, zoals PEST, Kerncompetenties, en Waardeketen.

Beperkingen van Strategy Dynamics. Nadelen

 • De methode is veeleisend, en tijdrovend, maar niet bovenmatig, gezien de waarde die op het spel staat door betere strategieŽn en besluiten.
 • Er zijn significante grenzen aan de zekerheid die op bepaalde factoren kan worden toegepast, b.v. metingen van†reputatie of capaciteit, en aan sommige belangrijke oorzakelijke relaties, b.v. in welke mate de reputatie het tempo van klantenwinning beÔnvloedt.

Veronderstellingen van de Strategy Dynamics aanpak. Voorwaarden

 • Om zijn effect te maximaliseren, vereist de methode uitgebreid feitelijk bewijsmateriaal, met inbegrip van historie, over vele aspecten van de onderneming en zijn prestatie. Vaak, zijn deze zeer belangrijke aantallen onbekend, waarbij het team bereid moet zijn om in te schatten wat die ontbrekende waarden zouden kunnen zijn, en welk effect zij kunnen hebben.
 • De aanpak hangt van de bereidheid en de bekwaamheid van het management af om in hun besluitvorming kwantitatief te zijn, wat niet alle culturen gemakkelijk vinden.

Boek: Kim Warren - Competitive Strategy Dynamics

Boek: Kim Warren - The Critical Path

Boek: Lars Finskud - Competing for Choice


Special Interest Group

Strategie Dynamica Special Interest Group.


Special Interest Group
Special Interest Group (3 leden)

Forum

Forumdiscussies over Strategie Dynamica. Hieronder kunt u een vraag stellen over dit onderwerp, uw ervaringen delen, een nieuwe ontwikkeling melden, of iets toelichten.


onderwerp Pathdependency of Performance
Strategy Dynamics deserves some more recognition and should be an integral part of strategic planning. It can show why similar companies, applying the same strategy will end up with different results....
Rating1
 
onderwerp Learning Experience... Well Done..
A professional collection of inputs enhancing a real time learning experience for graduate students... Well done, a comprehensive digest of strategic thinking and planning......
Rating1
 
onderwerp Use of Strategy Dynamics
How useful is strategy dynamics for strategy development?...
Rating1
 
Reacties1 reacties

Begin een nieuw onderwerp

Begin een nieuw onderwerp over Strategie Dynamica

Best Practices

De best beoordeelde onderwerpen over Strategie Dynamica. Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn en praktische suggesties.


Expert Tips

Geavanceerde inzichten over Strategy Dynamics (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Subject

Strategy Dynamics in SMEs

How to Reach the Top
What distinguish best performers from meteors - companies performing well only in a short run - is the capability to exc...
Informatiebronnen

Diverse informatiebronnen betreffende Strategie Dynamica. Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.


Presentatie

Introduction to Simulation: Definition, Terminology and Process Steps

Simulation, Complex Systems
Presentation about Simulation that includes the following sections: 1. Definition of Simulation 2. Applications of Sim...
Presentatie

Strategy Dynamics Diagram

Strategy
Download and edit this 12manage PowerPoint graphic for limited personal, educational and business use. Republishing in ...

Researchlinks

Springen naar verdere onderzoeksbronnen met betrekking tot Strategie Dynamica.


NWS

Nieuws

VID

Video's

PRS

Presentaties

 
BKS

Boeken

ACA

Academisch

WIK

Meer


Vergelijk met Strategy Dynamics: Bedrijfs Simulatie  |† System Dynamics  |† Resource Based View  |† Balanced Scorecardmethode |† Value Based Management (Waardesturing)  |† Waardeketen  |† Waardestromen in Kaart Brengen (Value Stream Mapping)  |† Benchmarken


Keer terug naar Management Discipline: Besluitvorming & Waardering  |† Kennis & Ontastbare Zaken  |† Strategie & Innovatie


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group

Special Interest Group

Weet u veel af van Strategie Dynamica? Word onze SIG-leider en verwerf wereldwijde erkenning als expert.Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2023 12manage - The Executive Fast Track. V16.3 - Laatst bijgewerkt op: 2-10-2023. Alle namen ô van hun eigenaren.
12manage is looking for BA/MBA students. More info.