Verticale Integratie

Kenniscentrum
Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

Bijgedragen door: Daniel Vidal

56 items • 894.462 bezoeken


Samenvatting
Verticale Integratie

Wat is Verticale Integratie? Beschrijving

Verticale Integratie is een aanpak voor het verhogen van of het verminderen van het niveau van controle dat een bedrijf over zijn inputs en distributie van outputs heeft.


Verticale integratie is de mate waaraan een organisatie zijn inputs en de distributie van zijn producten en diensten controleert. Er zijn twee soorten verticale integratie: achterwaartse integratie en voorwaartse integratie. De†controle van een bedrijf over†zijn inputs of toeleveringen staat†bekend als: achterwaartse integratie. De†controle van een bedrijf over zijn distributie staat bekend als: voorwaartse integratie.

Verticale integratie wordt het best begrepen door het Waardeketen model†van Michael Porter†toe te passen. Verticale integratie verwijst naar de graad van integratie tussen de†waardeketen van een bedrijf en de†waardeketens van zijn leveranciers en distributeurs.

Volledige verticale integratie komt voor wanneer een bedrijf de value-chain van een leverancier en/of van een distributiekanaal in zijn eigen waardeketen opneemt. Dit gebeurt over het algemeen hetzij door het overnemen van een leverancier en/of een distributeur, of door het uitbreiden van de operaties van een bedrijf. Het uitbreiden van de operaties betekent dat activiteiten uitgevoerd gaan worden†die traditioneel door leveranciers of distributeurs werden verricht. Een lagere graad van verticale integratie staat algemeen bekend als: Supply Chain†Optimalisatie of ook wel als: Supply Chain Planning. Dit komt voor wanneer de logistieke informatie tussen een bedrijf en zijn leveranciers en klanten wordt uitgewisseld. Zie: Vendor Managed Inventory.

Een illustratie van verticale integratie kan in de luchtvaartlijnindustrie worden gevonden. Door de traditionele rol van reisbureaus uit te voeren, hebben de Luchtvaartmaatschappijen voorwaartse integratie bereikt. Eveneens, door de rol van leveranciers zoals vliegtuigonderhoud en in-flight catering uit te voeren, hebben de luchtvaartlijnen zich achterwaarts geÔntegreerd. Op dezelfde manier hebben olieraffinagebedrijven†van oudsher†reeds hun oliedistributiekanalen in eigendom, zoals†tankstations. Soms gingen zij ook in olie-exploratie en exploitatie.
 

Oorsprong van Verticale Integratie. Geschiedenis

De strategische redenen voor het opteren voor een verticale integratie strategie is in de loop van de jaren veranderd. Tijdens de 19de eeuw, gebruikten bedrijven verticale integratie om schaalvoordelen te bereiken. In het midden van de 20ste eeuw, werd verticale integratie gebruikt om een regelmatige levering van essentiŽle inputs te verzekeren. In sommige gevallen, werd de theorie van de transactiekosten economics toegepast op achterwaartse integratie of voorwaartse integratie, als een middel voor totale kostenvermindering. Het was namelijk goedkoper voor een bedrijf om de rol van leveranciers en distributeurs uit te voeren dan de tijd en het geld te spenderen om met dergelijke partijen in wisselwerking te staan.

Vervolgens, in de late 20ste eeuw, werd de concurrentie in de meeste industrieŽn heviger. Corporate herstructureringen†resulteerden in verticale desintegratie door de niveaus van verticale integratie in grote bedrijven te verminderen.

Verticale desintegratie wordt ook in de hand gewerkt†door het breed verspreide gebruik van informatie- en telecommunicatietechnologieŽn, welke lagere transactiekosten tussen marktdeelnemers mogelijk maken. Aangezien lagere transactiekosten kunnen worden bereikt gebruikmakend van informatie en communicatietechnologieŽn, eerder dan door verticaal te integreren, beginnen bedrijven verticaal te desintegreren. Dit effect is algemeen bekend als de ĄWet van het Coase'sď (in erkenning van de Nobel prijs van Ronald Coase's) of de ĄWet van het Verminderen van Bedrijvenď. Deze wet verklaart dat wanneer de transactiekosten verminderen, de grootte van het bedrijf ook zal verminderen.


Gebruik van Verticale Integratie. Toepassingen

Besluiten betreffende verticale integratie worden gewoonlijk gemaakt in de volgende contexten:

 • In het strategie ontwikkelingsproces, kan verticale integratie als strategische keus worden beschouwd. Als bijvoorbeeld de leveranciers zeer krachtig zijn, is een oplossing voor die bedreiging om een aantal van hen op te kopen.
 • Wanneer u industrie dynamiek analyseert, gebruikmakend van Porter's Five Forces model, dan is verticaal integreren een actie om de onderhandelingspositie van leveranciers en klanten te verminderen. Vergelijk: Kraljic Matrix.
 • Verticale integratie kan een manier zijn om†transactiekosten te drukken.

Stappen in Verticale Integratie. Proces

Wanneer u besluit of u†verticaal gaat†integreren, en in welke mate, dan zou u de volgende kwesties moeten overwegen:

 1. Zijn er economies of scope, die het voor een bedrijf goedkoper zouden maken om inputs en outputs te controleren?
 2. Zijn er enige externe marktfactoren, die het voor een bedrijf efficiŽnter zouden maken om inputs en outputs te controleren?
 3. Is er een behoefte om monopoliemacht na te streven?

Sterke punten van Verticale Integratie. Voordelen

 • Schaalvoordelen.
 • Werkingsgebiedvoordelen.
 • De vermindering van kosten.
 • Concurrentievermogen.
 • Verminder bedreiging van krachtige leveranciers en/of klanten.
 • Hogere graad van controle over de volledige waardeketen.

Beperkingen van Verticale Integratie. Nadelen

 • Er bestaat geen volledig geÔntegreerd of volledig niet-geÔntegreerd bedrijf. Dus de kwestie is niet een keus tussen deze twee tegenpolen. Eerder, is het een kwestie van de optimale graad van verticale integratie te selecteren.
 • De graad van verticale integratie kan nauwelijks via kwantitatieve middelen worden bepaald.
 • Terwijl†verticaal integreren†ťťn hoofdpijn kan oplossen, kan het bedrijf er een reeks anderen mee terugkrijgen. Vergelijk Kerncompetenties.
 • Het in evenwicht brengen van lading en capaciteit tussen de oude en nieuwe activiteiten kan moeilijk te bereiken zijn.

Veronderstellingen van Verticale Integratie. Voorwaarden

 • Een bedrijf moet de bekwaamheden hebben om een uitgebreidere rol in de leveringsketen te ondernemen.

Boek: Kathryn Rudie Harrigan - Vertical Integration, Outsourcing, and Corporate Strategy

Boek: Roger Blair and David Kaserman - Law and Economics of Vertical Integration and Control


Special Interest Group

Verticale Integratie Special Interest Group.Special Interest Group (8 leden)

Forum

Forumdiscussies over Verticale Integratie. Hieronder kunt u een vraag stellen over dit onderwerp, uw ervaringen delen, een nieuwe ontwikkeling melden, of iets toelichten.


Begin een nieuw onderwerp over Verticale Integratie

 

Quantificeren van Verticale Integratie
Mijns inziens kun je verticale integratie wel bepalen dus quantificeren.
Bijvoorbeeld nu voert een aannemer het onderhoud op een weg. De overheid kan ook kiezen om dat onderhoud zelf te doen en k...
3
 
🔥 NIEUW Transactiemanagement in Toeleverende Bedrijfskolommen Bouw
Als vertikale voorwaartse integratie vanwege o.a. fragmentatie niet mogelijk is, betekent dat niet dat transactiekosten niet van belang zijn.
Dit leidt tot de vraag hoe transactiekostenmanagement...
1
 
Examples and Case Studies of Vertical Integration
Who can share and explain an example of vertical integration? Thanks......
7
 
2 reacties
Symbiotic Resource Interdependencies
What is the relationship between vertical integration and the reduction of symbiotic resource interdependencies in the retail industry?...
6
 
Food Security in Food Distribution
What is implied by: food security?
When we talk about "food security" it is usually in the context outlined by the United Nations that people of every nation regardless of who they are should hav...
5
 
2 reacties
Orthogonal Integration
Besides horizontal and vertical integration strategies, a third one is orthogonal integration. This would involve a third dimension, in which orthogonal (Editor: ~independent, non-overlapping) partner...
5
 
(Legal) Limits to Vertical Integration
- I would like to mention that backwards vertical integration (take control of supplier) is not legal if you gain control over competitors who source from the same supplier.
- The same holds for ...
5
 
Vertical Integration Cum Diversification
If vertical integration is associated with necessary unrelated diversification, then how to analyze the "fit" and benefits. For ex. An oil refiner & mktg company forays into ethanol business as a part...
5
 
Flexible Integration Strategy
We can approach both horizontal and vertical integration strategy also from the viewpoint of required flexibility.
Consider that our business climate and our negotiating capabilities keep changin...
4
 
Advantages of Vertical Integration
Are there besides the benefits mentioned above still more advantages of vertical integration? Why?...
4
 
Disadvantages of Vertical Integration
Are there besides the limitations mentioned above still more disadvantages of vertical integration? Why?...
4
 
1 reacties
Alternatives of Vertical Integration?
Hi, given those mentioned limitations, what are the alternative options, other than going for vertical integration? Thanks for your inputs......
3
 
Captive Distribution
What is the difference between Vertical Distribution (VI) and Captive Distribution (CD)? What is the single most important factor in deciding to adopt a captive strategy? Product? Market conditions?...
1
 
Quasi Vertical Integration
Hi, I would like to know, is quasi-vertical integration the same as vertical integration? If there is a difference, what is it?...
0
 
2 reacties

Best Practices

De best beoordeelde onderwerpen over Verticale Integratie. Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn en praktische suggesties.


Integration Strategy
Here's my summary of integration strategies:
1. VERTICAL INTEGRATION:
1A. Forward (Vertical) integration:
= Seeking ownership or increased control over distributors or retailers.
F...
31
 
15 reacties

Expert Tips

Geavanceerde inzichten over Vertical Integration (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Two More Forms of Strategic Integration

Strategy, Corporate Integration
In academic literature there is a mention of at least two more types of developing strategy considered a midddle way bet...

Virtual Integration

Dellís Direct Model Case
Virtual Integration provides economic benefits of two very different business models: it offers the advantages of a tigh...

Vertically Integrated Enterprise

Identifying Potential Synergy Areas
There are various approached to optimizing structures and processes in a vertically integrated enterprise. This one foll...
Informatiebronnen

Diverse informatiebronnen betreffende Verticale Integratie. Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.


The Make or Buy Decision

Vertical Integration
Should a firm make its own inputs, buy them on the spot market, or maintain an ongoing relationship with a particular su...

Vertical Integration and Horizontal Integration

Difference Between Vertical Integration and Horizontal Integration
Simple explanation of the essence of the 2 main models for corporate expansion (vertical and horizontal integration) by ...

Trans. Costs & Techn. Adoption

VMI, Insurance Industry
Advances in frontier technology are only the first in a series of steps that lead to economic growth. The next step invo...

Strategic Transfer Pricing, Absorption Costing and Vertical Integration

Transfer Pricing, Absorption Costing, Vertical Integration
This paper by Robert F. GŲx analyzes the use of transfer pricing as a strategic device in divisionalized firms facing du...

Researchlinks

Springen naar verdere onderzoeksbronnen met betrekking tot Verticale Integratie.


Nieuws

Nieuws

Video's

Video's

Presentaties

Presentaties

 
Boeken

Boeken

Academisch

Academisch

Meer

Meer


Vergelijk met Verticale Integratie: Horizontale Integratie  |† Waardeketen  |† Het Vijf Krachtenmodel van Porter  |† Kerncompetenties  |† Uitbesteden (Uitbesteding)  |† Insourcen  |† Co-opetition  |† Vendor Managed Inventory  |† Supply Chain Planning


Keer terug naar Management Discipline: FinanciŽn & Investeren  |† Strategie & Innovatie  |† Supply Chain & Kwaliteit


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group

Weet u veel af van Verticale Integratie? Word onze SIG-leiderOver 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2023 12manage - The Executive Fast Track. V16.0 - Laatst bijgewerkt op: 29-1-2023. Alle namen ô van hun eigenaren.