STRATPORT-model (Larreche en Srinivasan)

KenniscentrumSamenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

10 items • 172.637 bezoeken


Samenvatting

Wat is STRATPORT? Beschrijving

Het STRATPORT model van†Larreche en Srinivasan (1981, 1982), is een online geautomatiseerd wiskundig beslissingsondersteuningsmodel, dat empirische en op (management) oordeelgebaseerde gegevens gebruikt. STRATPORT is een afkorting van: "STRATegic PORTfolio planning". Het systeem werd ontworpen om topmanagers en corporate planners te helpen met†de evaluatie en formulering van bedrijfsportefeuillestrategieŽn, en het vertegenwoordigt zowel een operationalisering als een uitbreiding van de bedrijfsportefeuille-analyse die aan de onderkant†van deze pagina wordt vermeld.

Het is een ondersteuning van de besluitvormingsysteem voor de toewijzing van vaste financiŽle middelen over zijn Strategisch Business units (portefeuilleanalyse). Deze aanpak voor ondersteuning van de besluitvorming modelleert het effect van algemene marketing uitgaven op zowel het marktaandeel als op de kostenstructuur van een bedrijf. Gegeven een specifieke portefeuillestrategie, kan het systeem de winst en cashflow implicaties evalueren en in de loop van de tijd†wanneer die strategie wordt gevolgd. Ook kan de aanpak de optimale toewijzing van marketing uitgaven over Strategische Business Units bepalen om de netto contante waarde over een gespecificeerde tijdshorizon te maximaliseren.


In de aanpak van de Boston Consulting Group (BCG-matrix), wordt het relatieve marktaandeel en de marktgroei gebruikt om business units als Question Marks, Stars, Cash Cows, of Dogs te classificeren.


In de aanpak van de GE Matrix, worden de business units geclassificeerd in negen groepen volgens de bedrijfsterkte en de industrieaantrekkelijkheid. De positie van een bepaalde business unit op elk van deze dimensies wordt kwalitatief bepaald door een aantal markt-, concurrerentie-, omgeving-, en interne factoren.


De aanpak van de Koninklijke Nederlandse Shell is enigszins gelijksoortig hoewel de twee dimensies "de concurrerende capaciteiten van het bedrijf" en de "vooruitzichten voor sectorwinstgevendheid" worden genoemd, en de set†factoren en hun integratie in deze samengestelde dimensies is ook verschillend. De filosofie die aan deze aanpakken ten grondslag ligt is echter gelijksoortig. Op een bepaald moment, heeft elke business unit een specifieke rol in de portefeuille volgens zijn korte- en lange termijn economisch potentieel. Deze rol bepaalt de toewijzing van financiŽle middelen naar de onderdelen van de portefeuille. Een minimum onderhoudsinvestering zal in een groep business units worden gemaakt zodat zij een maximum cash flow op de korte termijn genereren.


Special Interest Group

Toetreden

STRATPORT-model Special Interest Group.Special Interest Group (1 leden)

Forum

Nieuw Onderwerp

Forum over STRATPORT-model.


🔥 NIEUW Quotes on Resource Allocation. Quotations
Hi, do you know of a remarkable, humorous quote by a famous person or a proverb related to resource allocation?
Pleas (...)
2
 

Start een nieuw forumonderwerp over STRATPORT-model.

 

Best Practices

De best beoordeelde onderwerpen over STRATPORT-model. Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn en praktische suggesties.


Expert Tips

Geavanceerde inzichten over STRATPORT (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


STRATPORT Restrictions and Limitations

Portfolio Analysis
The main restrictions in the structure of STRATPORT concern the specific forms selected for each function, the absence o (...)

Advantages of STRATPORT

Portfolio Analysis
The primary value of the STRATPORT model is that it provides a quantitative operationalization of business portfolio ana (...)
Informatiebronnen

Diverse informatiebronnen betreffende STRATPORT-model. Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.Researchlinks

Spring automatisch naar andere nuttige bronnen met betrekking tot STRATPORT-model.


Nieuws Video's Presentaties Boeken Meer

Nieuws

Video's

Presentaties

Boeken

Meer


Vergelijk met: Merkwaarde Waarderingsmethode (BAV)  |† BCG Matrix  |† Duitsland/McKinseymatrix |† ADL Matrix  |† Kerncompetenties  |† Corporate Reputatiemanagement |† Brand Personality Dimensions (Dimensies van Merkpersoonlijkheid)  |† Productlevenscyclus  |† Bass Diffusiemodel  |† Positioneren


Keer terug naar Management Discipline: Besluitvorming & Waardering  |† FinanciŽn & Investeren  |† Marketing & Verkoop  |† Strategie & Innovatie


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group

hebt u een grote affiniteit met STRATPORT-model? Word onze SIG-leider

 


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2021 12manage - The Executive Fast Track. V15.8 - Laatst bijgewerkt op: 6-12-2021. Alle namen ô van hun eigenaren.