Strategisch Stakeholdermanagement

Kenniscentrum

   

De instrumentele aanpak voor stakeholder management. Verklaring van Strategisch Stakeholdermanagement van Berman, Wicks, Kotha, Jones ('99) o.b.v. Freeman. ('84)

Inhoud

  1. Samenvatting
  2. Forum
  3. Best Practices
  4. Expert Tips
  5. Hulpbronnen
  6. Afdrukken

strategisch stakeholder management De zienswijze betreffende Strategisch Stakeholdermanagement, zoals door Berman, Wicks, Kotha, Jones beschreven op basis van het vroegere werk van Edward Freeman is een Instrumentele Aanpak. (Academy of Management Journal; Oct99, Volume 42 Issue 5).


Instrumentele aanpakken van stakeholder theorie stellen dat:


Om aandeelhouderswaarde te maximaliseren over een onzekere tijdsperiode, managers aandacht zouden moeten besteden aan belangrijke stakeholder relaties.


Bedrijven hebben een belang bij†het gedrag van hun stakeholders. Een doordacht management van de omgeving waarin het bedrijf opereert, met inbegrip van de relaties met hun stakeholders, is over het algemeen een onderdeel van goed management. Daarom heeft goed stakeholder management een duidelijke instrumentele waarde voor bedrijven.
 

Een fundamentele veronderstelling van dit type model is dat de uiteindelijke doelstelling van corporate beslissingen†marktsucces is. Bedrijven bekijken hun stakeholders als een deel van een omgeving die moet worden gemanaged om omzetten, winsten, en uiteindelijk†opbrengsten voor aandeelhouders te verzekeren. Aandacht voor stakeholder kwesties kan een bedrijf helpen besluiten te vermijden die stakeholders ertoe zouden kunnen†aanzetten om zijn doelstellingen te ondergraven of tegen te werken. Deze mogelijkheid doet zich voor omdat stakeholders middelen kunnen controleren die de tenuitvoerlegging van corporate besluiten (Pfeifer & Salancik, 1978) kunnen faciliteren of verbeteren; in het kort, is Stakeholder Management een middel om een doel te bereiken; iets wat u moet doen opdat u iets anders kunt bereiken. Het doel, of het uiteindelijke resultaat, is over het algemeen niet het welzijn van stakeholders. In plaats daarvan, is het doel van het bedrijf de bevordering van de belangen van slechts ťťn stakeholdergroep: zijn aandeelhouders. Gebruikmakend van de terminologie die door Donaldson en Preston (1995) werd gebruikt en door Quinn en Jones (1995), zien wij de zorg van het bedrijf voor stakeholder relaties als instrumenteel en afhankelijk van de†waarde van die relaties voor corporate financieel succes. Quinn en Jones verklaarden: De "instrumentele [strategische] ethiek doet zijn intrede als een addendum op de regel van waardemaximalisatie die de manageragent moet†volgen" (1995: 25).

In deze formulering, maakt stakeholder management deel uit van de strategie van een bedrijf maar stuurt in geen geval die strategie aan. In dit perspectief bevindt zich†impliciet de veronderstelling dat manieren†om met stakeholders om te gaan die onproductief blijken te zijn zullen worden beŽindigd, net zoals manieren die middelen betrekken die niet meer nodig zijn. De belangen van stakeholders†maken alleen onderdeel uit van†de besluitvormingsprocessen van een bedrijf†als zij strategische waarde voor het bedrijf hebben.


Twee varianten van de Strategisch Stakeholdermanagement aanpak zijn het directe effectenmodel en het moderatiemodel. In het directe effectenmodel, worden de houdingen en de acties van managers naar stakeholders (hun stakeholder oriŽntatie) gepercipieerd als een direct effect hebbend op de financiŽle prestatie van het bedrijf, onafhankelijk van de corporate strategie. In het moderatiemodel, beÔnvloedt de management oriŽntatie ten opzichte van stakeholders de corporate strategie door de relatie tussen strategie en de financiŽle prestatie te modereren.


Strategisch Stakeholdermanagement Forum
  Treating Patients as Strategic Stakeholders
After working for more than 4 years and on 4 different health care concepts I realized that though the patient is a strategic stakeholder, in the health care industry it is one without power. In India patients are still a customer which is quite far ...
     
 
  Stakeholders Involvement in the Strategic Change Management Process in Public Organizations
I would really appreciate to receive some positive input on stakeholders involvement in the strategic change management process in public organizations....
     
 
  Involving Stakeholders in the Introduction of Change
What are the systems to involve apporariate stakeholder in the introduction of change?...
     
 
  Stakeholders Management and Partnering
I need some help to explore the relations between Stakeholders Management and Partnering. Are they the same thing or are there some differences between them? What are the linking points and dilemmas?...
     
 
  Include Stakeholder Management in Strategy
I would appreciate to receive some views to the position that "Stakeholder Management should be part of the Corporate Strategy"...?...
     
 

Strategisch Stakeholdermanagement Special Interest Group


Special Interest Group

Strategisch Stakeholdermanagement Educatie & Evenementen


Vind opleidingen, seminars en evenementen


Best Practices - Strategisch Stakeholdermanagement Premium
  Stakeholder Definition?
I need a comprehensive definition of a Stakeholder. Who can help mee?...
     
 

Expert Tips (ENG) - Strategic Stakeholder Management Premium
 

Stakeholder Capitalism (Freeman)

Professor Freeman has recently published a formidable article about this subject in the Journal of Business Ethics (2007-74:303-314). In his article c...
Usage (application): Stakeholder Management
 
 
 

How to Effectively Conduct a Stakeholders Meeting?

Here are a few tips to effectively manage a stakeholders meeting:
1. Try to avoid getting into details and drawn into a conversation about a lo...
Usage (application): Stakeholder Meetings, Best Practices
 
 
 

The Role of the CEO in Strategic Change Initiation

In management literature the role of the CEO in formulating and implementing strategic change has often been emphasized.
An interesting view to s...
Usage (application): Communicating Strategic Change
 
 
 

The Maturity Stages of Corporate Responsibility

Simon Zadek provides a useful best practice five-stage maturity model of how organizations deal with Corporate Responsibility:
- Defensive: deny ...
Usage (application): Organizational Development, Corporate Responsibility Maturity
 
 

Hulpbronnen - Strategisch Stakeholdermanagement Premium
 

Nieuws

Strategisch Stakeholdermanagement
     
 

Nieuws

Instrumentele Stakeholders
     
 

Video's

Strategisch Stakeholdermanagement
     
 

Video's

Instrumentele Stakeholders
     
 

Presentaties

Strategisch Stakeholdermanagement
     
 

Presentaties

Instrumentele Stakeholders
     
 

Meer

Strategisch Stakeholdermanagement
     
 

Meer

Instrumentele Stakeholders
     

Vergelijk met Strategisch Stakeholdermanagement: Intrinsiek Stakeholder Commitment  |† Normatieve Benadering van Stakeholder Theorie  |† Aandeelhouderswaardeperspectief  |† Stakeholderperspectief (Stakeholderwaardeperspectief)  |† Stakeholderanalyse  |† Stakeholders in Kaart Brengen (Stakeholder Mapping)  |† Value Based Management (Waardesturing)  |† Strategische Intentie  |† Moreel Doel


Keer terug naar Management Discipline: Ethiek & Verantwoordelijkheid  |† Human Resources  |† Leiderschap  |† Strategie


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

U hier


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage | Privacy | Gebruiksvoorwaarden
Auteursrecht 2017 12manage - The Executive Fast Track. V14.1 - Laatst bijgewerkt op: 23-7-2017. Alle namen zijn tm van hun eigenaren.