Strategisch Stakeholdermanagement

Kenniscentrum

Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.


strategisch stakeholder management De zienswijze betreffende Strategisch Stakeholdermanagement, zoals door Berman, Wicks, Kotha, Jones beschreven op basis van het vroegere werk van Edward Freeman is een Instrumentele Aanpak. (Academy of Management Journal; Oct99, Volume 42 Issue 5).


Instrumentele aanpakken van stakeholder theorie stellen dat:


Om aandeelhouderswaarde te maximaliseren over een onzekere tijdsperiode, managers aandacht zouden moeten besteden aan belangrijke stakeholder relaties.


Bedrijven hebben een belang bij†het gedrag van hun stakeholders. Een doordacht management van de omgeving waarin het bedrijf opereert, met inbegrip van de relaties met hun stakeholders, is over het algemeen een onderdeel van goed management. Daarom heeft goed stakeholder management een duidelijke instrumentele waarde voor bedrijven.
 

Een fundamentele veronderstelling van dit type model is dat de uiteindelijke doelstelling van corporate beslissingen†marktsucces is. Bedrijven bekijken hun stakeholders als een deel van een omgeving die moet worden gemanaged om omzetten, winsten, en uiteindelijk†opbrengsten voor aandeelhouders te verzekeren. Aandacht voor stakeholder kwesties kan een bedrijf helpen besluiten te vermijden die stakeholders ertoe zouden kunnen†aanzetten om zijn doelstellingen te ondergraven of tegen te werken. Deze mogelijkheid doet zich voor omdat stakeholders middelen kunnen controleren die de tenuitvoerlegging van corporate besluiten (Pfeifer & Salancik, 1978) kunnen faciliteren of verbeteren; in het kort, is Stakeholder Management een middel om een doel te bereiken; iets wat u moet doen opdat u iets anders kunt bereiken. Het doel, of het uiteindelijke resultaat, is over het algemeen niet het welzijn van stakeholders. In plaats daarvan, is het doel van het bedrijf de bevordering van de belangen van slechts ťťn stakeholdergroep: zijn aandeelhouders. Gebruikmakend van de terminologie die door Donaldson en Preston (1995) werd gebruikt en door Quinn en Jones (1995), zien wij de zorg van het bedrijf voor stakeholder relaties als instrumenteel en afhankelijk van de†waarde van die relaties voor corporate financieel succes. Quinn en Jones verklaarden: De "instrumentele [strategische] ethiek doet zijn intrede als een addendum op de regel van waardemaximalisatie die de manageragent moet†volgen" (1995: 25).

In deze formulering, maakt stakeholder management deel uit van de strategie van een bedrijf maar stuurt in geen geval die strategie aan. In dit perspectief bevindt zich†impliciet de veronderstelling dat manieren†om met stakeholders om te gaan die onproductief blijken te zijn zullen worden beŽindigd, net zoals manieren die middelen betrekken die niet meer nodig zijn. De belangen van stakeholders†maken alleen onderdeel uit van†de besluitvormingsprocessen van een bedrijf†als zij strategische waarde voor het bedrijf hebben.


Twee varianten van de Strategisch Stakeholdermanagement aanpak zijn het directe effectenmodel en het moderatiemodel. In het directe effectenmodel, worden de houdingen en de acties van managers naar stakeholders (hun stakeholder oriŽntatie) gepercipieerd als een direct effect hebbend op de financiŽle prestatie van het bedrijf, onafhankelijk van de corporate strategie. In het moderatiemodel, beÔnvloedt de management oriŽntatie ten opzichte van stakeholders de corporate strategie door de relatie tussen strategie en de financiŽle prestatie te modereren.


Strategisch Stakeholdermanagement Special Interest Group


Special Interest Group (25 leden)

Forum over Strategisch Stakeholdermanagement  

De meest recente onderwerpen over: Strategisch Stakeholdermanagement.


Treating Patients as Strategic Stakeholders
After working for more than 4 years and on 4 different health care concepts I realized that though the patient is a stra (...)
2
0 reacties
 
Stakeholders Involvement in the Strategic Change Management Process in Public Organizations
I would really appreciate to receive some positive input on stakeholders involvement in the strategic change management (...)
2
2 reacties
 
Involving Stakeholders in the Introduction of Change
What are the systems to involve apporariate stakeholder in the introduction of change? (...)
-1
0 reacties
 
Best Practices over Strategisch Stakeholdermanagement

Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn en praktische suggesties.


🥇 Stakeholder Definition?
I need a comprehensive definition of a Stakeholder. Who can help mee? (...)
17
6 reacties

 
🥈 Include Stakeholder Management in Strategy
I would appreciate to receive some views to the position that "Stakeholder Management should be part of the Corporate St (...)
2
2 reacties

 
🥉 Stakeholders Management and Partnering
I need some help to explore the relations between Stakeholders Management and Partnering. Are they the same thing or a (...)
1
0 reacties

 
Expert Tips over Strategic Stakeholder Management (Engels)

Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Stakeholder Capitalism (Freeman)

Stakeholder Management (...)
   
 
 
 

4 Levers to Pursue a Dual Corporate Purpose

CSR, Impact on Society, Balancing Financial and Social Goals, Dual Purpose (...)
   
 
 
 

CEOs Time Spent per Stakeholder / Constituency

CEO Coaching, CEO Time Management, Stakeholder Management (...)
   
 
 
 

How to Effectively Conduct a Stakeholders Meeting?

Stakeholder Meetings, Best Practices (...)
   
 
 
 

The Role of the CEO in Strategic Change Initiation

Communicating Strategic Change (...)
   
 
 
 

The Maturity Stages of Corporate Responsibility

Organizational Development, Corporate Responsibility Maturity (...)
   
 
 
 
Informatiebronnen over Strategisch Stakeholdermanagement

Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.Vergelijk met Strategisch Stakeholdermanagement: Intrinsiek Stakeholder Commitment  |† Normatieve Benadering van Stakeholder Theorie  |† Aandeelhouderswaardeperspectief  |† Stakeholderperspectief (Stakeholderwaardeperspectief)  |† Stakeholderanalyse  |† Stakeholders in Kaart Brengen (Stakeholder Mapping)  |† Value Based Management (Waardesturing)  |† Strategische Intentie  |† Moreel Doel


Keer terug naar Management Discipline: Ethiek & Verantwoordelijkheid  |† Human Resources  |† Leiderschap  |† Strategie


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

Bent u een expert in Strategisch Stakeholdermanagement? Meld u gratis aan

Link naar dit kenniscentrum

Kopieer deze code naar uw website:

 


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2020 12manage - The Executive Fast Track. V15.6 - Laatst bijgewerkt op: 24-9-2020. Alle namen ô van hun eigenaren.