Aandeelhouderswaardeperspectief

KenniscentrumSamenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

38 items • 232.423 bezoeken


Samenvatting

Inleiding

In de loop van de laatste 200 jaar, is de invloed van commerciŽle bedrijven op onze maatschappij snel en sterk gegroeid. Geen wonder dat het corporate doel dat zij zouden moeten dienen wordt besproken door vele mensen met verschillende achtergronden, inclusief:

  • Academici op het gebied van economie, wet, politieke wetenschap en sociologie,
  • Bedrijfsethiek en filosofische wetenschappers,
  • Politieke partijen, vakbonden, diverse gemeenschappen, milieudeskundigen, en
  • De media en het grote publiek.

In landen met een markteconomie is het algemeen aanvaard dat bedrijven economische winstgevendheid zouden moeten nastreven. Maar toch zouden veel mensen het er ook†mee eens zijn dat organisaties ook bepaalde sociale verantwoordelijkheden hebben. Winstgevendheid en verantwoordelijkheid kunnen en zouden moeten kunnen worden gecombineerd in een ideale wereld, maar het is†duidelijk dat zij tenminste gedeeltelijk tegenstrijdig zijn.

Enerzijds, moeten ondernemingen winst maken om te†overleven. Specifiek, moeten bedrijven een hogere opbrengst op hun aandelenkapitaal bieden dan door de aandeelhouders zou worden gerealiseerd als zij hun geld op een risicovrije bankrekening deponeerden. De winsten die worden gemaakt creŽren vertrouwen van investeerders, en worden gewoonlijk weerspiegeld in hogere aandelenprijzen, die het voor het bedrijf gemakkelijker maken om zijn doelstellingen te realiseren. De winsten zijn niet alleen een resultaat, maar ook een bron van corporate concurrentiegezondheid en rijkdom.

Anderzijds, zijn bedrijven netwerken van partijen en mensen die samenwerken om een†gedeeld doel te bereiken, en zijn zij†niet slechts "economische machines". De huidige werknemers vertegenwoordigen een belangrijk deel van de waarde van welk bedrijf dan ook (intellectueel kapitaal). Om mensen te motiveren om hard te werken voor de belangen van het bedrijf, moet een niveau van vertrouwen met hen worden opgebouwd. Eveneens is het belangrijk om vertrouwen te ontwikkelen tussen de organisatie en zijn externe omgeving (klanten, leveranciers, overheid, en belangengroepen). Dergelijk vertrouwen kan slechts groeien vanuit het gepercipieerde veilige gevoel, dat met de belangen†van alle individuen en stakeholders rekening wordt gehouden.
 

Wat is het Aandeelhouderswaarde Perspectief. Beschrijving


Het Aandeelhouderswaarde Perspectief benadrukt winstgevendheid boven verantwoordelijkheid en ziet organisaties†hoofdzakelijk als instrumenten van zijn eigenaars. Voorvechters van aandeelhouderswaarde geloven dat het succes van een organisatie kan worden gemeten door zaken als de aandelenkoers, dividenden en economische winst. Zij beschouwen Stakeholder Management eerder†als een middel dan als een†doel op zich. Zij geloven dat sociale verantwoordelijkheid geen zaak voor organisaties is, en denken dat de maatschappij het beste wordt gediend door organisaties†die eigenbelang en economisch rendement nastreven.


Het Aandeelhouderswaarde Perspectief en Stakeholders

De Aandeelhouderswaarde filosofie is niet blind voor de eisen die door ander stakeholders†aan bedrijven worden gesteld dan de aandeelhouders. Maar, te erkennen dat het passend (instrumenteel) is om aandacht aan stakeholders te besteden betekent nog niet dat het het†doel van het bedrijf is om hen te dienen. Het doel van een bedrijf is ten eerste en vooral de aandeelhouderswaarde te maximaliseren, binnen de grenzen van wat juridisch toelaatbaar is. De verdedigers van het Aandeelhouderswaarde Perspectief zijn ervan overtuigd dat de maatschappij het beste door economische overwegingen wordt gediend. De verantwoordelijkheid voor werkgelegenheid, lokale gemeenschappen, de omgeving, het welzijn van de consument, en sociale ontwikkelingen zijn geen organisatorische zaken, maar zouden moeten worden behandeld door individuen en overheden. Door†verlicht eigenbelang na te streven en door markt gebaseerde relaties te handhaven tussen het bedrijf en alle stakeholders, zal het nastreven van maximale waarde voor de aandeelhouders ook in het maximaliseren van sociale rijkdom resulteren.


Special Interest Group

Toetreden

Aandeelhouderswaardeperspectief Special Interest Group.Special Interest Group (6 leden)

Forum

Nieuw Onderwerp

Forum over Aandeelhouderswaardeperspectief.


Types of Shareholders / Investors
In what way(s) can we group shareholders? What are the differences between these various types of investors? Thanks for (...)
5
 
1 reacties
How does Trust Lead to Profitability?
Do you know any specific figures that support the notion that higher trust in an organization will result in higher prof (...)
4
 
17 reacties
Shareholder Value is the End
The Shareholder value principle is nothing else than the beginning of the end for a company. I've been facing years ago (...)
-3
 
4 reacties

Start een nieuw forumonderwerp over Aandeelhouderswaardeperspectief. Meer info.

 

Best Practices

De best beoordeelde onderwerpen over Aandeelhouderswaardeperspectief. Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn en praktische suggesties.


Expert Tips

Geavanceerde inzichten over Shareholder Value Perspective (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Informatiebronnen

Diverse informatiebronnen betreffende Aandeelhouderswaardeperspectief. Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.


The Purpose of Business: Stockholder versus Stakeholder Theories

Stakeholder Analysis; Stakeholder Commitment
This presentation elaborates on the objectives and purposes of businesses according to different views: those of stockho (...)

An Emerging Third Way

Erosion of Shareholder Value
Paper by Cynthia A. Williams and John M. Conley. There is an active debate among corporate law professors about the exte (...)

Shareholder Value and Employee Interests: Intersections Between Corporate Governance, Corporate Law and Labour Law

Shareholder value, Australia
The focus of this paper by Anthony O'Donnell, Richard Mitchell and Ian Malcolm Ramsay is on three core issues. We first (...)

Interview Mintzberg on the Flaws of Shareholder Value

Discussing Shareholder Value Perspective, Trainings, Workshops
Interview with Professor Henry Mintzberg on CONs of the shareholder value perspective, in particular in the US. Also he (...)

Negotiated Shareholder Value

Recent Changes in Germany
This paper by Sigurt Vitols contributes to the literature addressing recent changes in the German variant of the stakeho (...)

The purpose of the corporation: Shareholder-value maximization?

Shareholder value, corporate target, corporate governance
Paper by Petra Joerg a.o. Allegedly, there is widespread consensus that firms should maximize shareholder value, and tha (...)

Researchlinks

Spring automatisch naar andere nuttige bronnen met betrekking tot Aandeelhouderswaardeperspectief.


Nieuws Video's Presentaties Boeken Meer

Nieuws

Video's

Presentaties

Boeken

Meer


Vergelijk met het Aandeelhouderswaarde Perspectief: Value Based Management (Waardesturing)  |† Stakeholderperspectief (Stakeholderwaardeperspectief)  |† Ashridge Missiemodel  |† Kerncompetenties  |† Clarkson-principes  |† Intrinsiek Stakeholder Commitment  |† Strategisch Stakeholdermanagement  |† Stakeholderanalyse  |† Stakeholders in Kaart Brengen (Stakeholder Mapping)  |† Strategische Intentie  |† Zeven Verrassingen voor CEOs  |† Spiral Dynamics  |† Moreel Doel


Keer terug naar Management Discipline: Verandering & Organisatie  |† Besluitvorming & Waardering  |† Ethiek & Verantwoordelijkheid  |† FinanciŽn & Investeren  |† Strategie & Innovatie


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group

Heeft u een grote affiniteit met Aandeelhouderswaardeperspectief? Word onze SIG-leider

 


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2021 12manage - The Executive Fast Track. V15.8 - Laatst bijgewerkt op: 21-10-2021. Alle namen ô van hun eigenaren.