Concurrerende Waardenraamwerk

Kenniscentrum

Het analyseren van organisatorische doeltreffendheid en leiderschaprollen. Verklaring van het Concurrerende Waardenraamwerk van Quinn en Rohrbaugh. ('83)


Wat is het Concurrerende Waarden Raamwerk? Verklaring

Het Concurrerende Waarden Raamwerk van Robert Quinn en Rohrbaugh is een theorie die aanvankelijk werd ontwikkeld vanuit onderzoek dat was verricht naar de belangrijkste indicatoren van efficiŽnte organisaties. Gebaseerd op statistische analyses van een uitvoerige lijst van doeltreffendheidsindicatoren, ontdekten Quinn en Rohrbaugh (1983) twee belangrijke dimensies die aan concepties van doeltreffendheid ten grondslag liggen.


Concurrerende Waarden in Organisatorische Doeltreffendheid

  • De eerste dimensie is verwant met de organisatorisch focus, van een interne nadruk op het welzijn en de ontwikkeling van de mensen in de organisatie, naar een externe focus op het welzijn en de ontwikkeling van de organisatie zelf.
  • De tweede dimensie onderscheidt de organisatorische voorkeur voor structuur en vertegenwoordigt het contrast tussen stabiliteit en controle en flexibiliteit en verandering. Samen vormen de twee dimensies vier kwadranten.

Het Concurrerende Waarden Raamwerk kreeg zijn naam omdat de criteria binnen de vier modellen aanvankelijk tegenstrijdige boodschappen schijnen te geven. Organisaties moeten aanpasbaar en flexibel zijn, maar wij willen tegelijkertijd dat zij stabiel en gecontroleerd zijn. Een paradox.

Elk kwadrant van het framework vertegenwoordigt ťťn van de vier belangrijke modellen van organisatie en management theorie (Quinn 1988):

  1. Human Relations Model. Legt veel nadruk op flexibiliteit en interne focus. Deze beklemtoont samenhang, moreel en personeelsontwikkeling als criteria voor doeltreffendheid.
  2. Open Systems Model. Benadrukt flexibiliteit en externe focus, en beklemtoont alertheid, groei, het verwerven van middelen en externe steun.
  3. Rational Goal Model. Benadrukt controle en een externe focus. Deze beschouwt planning, het stellen van doelen, productiviteit en efficiency als efficiŽnt.
  4. Internal Process Model. Benadrukt controle en een interne focus, en beklemtoont de rol van informatiemanagement, communicatie, stabiliteit en controle.
Quinn, het Concurrerende Waardenraamwerk dat van Rohrbaugh organisatorische doeltreffendheid analyseert

Concurrerende Waarden in de Rollen van het Leiderschap

Een andere variant van het Concurrerende Waardenraamwerk behandelt leiderschap. Quinn gebruikt zijn concurrerend waardenframework van organisatorische doeltreffendheid om de literatuur over leiderschap te organiseren. Acht categorieŽn van leidersgedrag, of rollen, komen uit zijn literatuuroverzicht te voorschijn. De afbeelding aan de rechterkant bengt deze acht rollen over in hetzelfde framework als voor de organisatorische doeltreffendheid.

Het resulterende model van leiderschap werd theoretisch afgeleid en vertegenwoordigt Ąeerder een hypothetische dan een empirische verklaring over de gepercipieerde onderliggende structuur van leiderschapď.

Quinn beweert dat efficiŽntere managers de capaciteit hebben om meedere, zelfs concurrerende leiderschaprollen te spelen. Managers zouden elk van deze rollen moeten kunnen spelen. En zij zouden tegelijkertijd de concurrerende eisen moeten overwegen en met elkaar in evenwicht moeten brengen welke door elke set van verwachtingen worden vertegenwoordigd.


quinn leiderschaprollen

Het Competing Values Framework kan in een organisatorische context worden gebruikt. Het kan als strategisch hulpmiddel worden gebruikt om supervisie en managementprogramma's te ontwikkelen. Het kan ook worden gebruikt om organisaties te helpen hun bestaande en gewenste culturen te diagnostiseren. Voorts kan het als hulpmiddel worden gezien om organisatorische tekortkomingen te onderzoeken. Een andere functie zou kunnen zijn het als het onderwijshulpmiddel voor praktizerende managers te gebruiken. Of om diverse organisatorische functies en processen te helpen interpreteren en te begrijpen. Een andere toepassing is: om leden van organisaties te helpen om beter de gelijkenissen en de verschillen tussen management leiderschapsrollen te begrijpen.


Special Interest Group - Concurrerende Waardenraamwerk


Special Interest Group (40 leden)


Forum - Concurrerende Waardenraamwerk  

Op dit forum vindt u recente interessante discussies.


Hot Meten van Organisatiecultuur met OCAI
Beste collega's, graag wil ik jullie wijzen op het Organizat...
 
 
 
 
  Culture Types at the Basis of the Competing Value Framework
In an article called ďOrganizational Culture and Organizatio...
 
 
 
 
  Dominating Values During the 4 Stages of Organization Development
Quinn assumes that the development of new organizations has ...
 
 
 
 
  Comparison Competing Values Framework versus Balanced Scorecard? (2 reacties)
How does the Competing Values framework compare to the balan...
 
 
 
 
  Personality Traits of Leaders and Competing Values
By applying the Competing Values Framework, Belasen and Fran...
 
 
 
 
  Competing Values Companies Cases
I am looking for companies that have used the Competing Valu...
 
 
 
 
  Online Organizational Culture Assessment Instrument (3 reacties)
Hello colleagues, an organizational culture assessment instr...
 
 
 
 

Best Practices - Concurrerende Waardenraamwerk

Hier vindt u de meest waardevolle discussies uit het verleden.Expert Tips (ENG) - Competing Values Framework

Hier vindt u hoogwaardige adviezen van experts.


 

Key Competencies of Each Leadership Role

What Competencies are Typical for a Leadership Type?...
 
 
 

Integrated Competing Values Framework

Refining the Competing Values Framework......
 
 

Hulpbronnen - Concurrerende Waardenraamwerk

Hier vindt u powerpoint-presentaties, micro-leervideo's en verdere informatiebronnen.


 

Nieuws over Concurrerende Waarden


     
 

Nieuws over Waarden Theorie


     
 

Video's over Concurrerende Waarden


     
 

Video's over Waarden Theorie


     
 

Presentaties over Concurrerende Waarden


     
 

Presentaties over Waarden Theorie


     
 

Meer over Concurrerende Waarden


     
 

Meer over Waarden Theorie


     

Vergelijk met het Concurrerende Waarden Raamwerk: † Leiderschapcontinuum  |† EPIC ADVISERS |† Emotionele Intelligentie  |† Framen (Inkaderen)  |† Groepsdenken  |† Path-Goal Theorie  |† Theorie X Theorie Y  |† Verwachtingstheorie  |† Motivatie-HygiŽne Theorie  |† Leiderschapsstijlen  |† Op Resultaten Gebaseerd Leiderschap  |† Ashridge Missiemodel  |† Spiral Dynamics  |† Situationeel Leiderschap  |† Level (Niveau) 5 Leiderschap  |† Dienend Leiderschap


Keer terug naar Management Discipline: Verandering & Organisatie  |† Communicatie & Vaardigheden  |† Ethiek & Verantwoordelijkheid  |† Human Resources  |† Leiderschap


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

U hier? Meld u gratis aan


 


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2019 12manage - The Executive Fast Track. V15.1 - Laatst bijgewerkt op: 21-10-2019. Alle namen ô van hun eigenaren.