Concurrerende Waardenraamwerk

Kenniscentrum

   

Het analyseren van organisatorische doeltreffendheid en leiderschaprollen. Verklaring van het Concurrerende Waardenraamwerk van Quinn en Rohrbaugh. ('83)

Inhoud

Premium

Wat is het Concurrerende Waarden Raamwerk? Verklaring

Het Concurrerende Waarden Raamwerk van Robert Quinn en Rohrbaugh is een theorie die aanvankelijk werd ontwikkeld vanuit onderzoek dat was verricht naar de belangrijkste indicatoren van efficiënte organisaties. Gebaseerd op statistische analyses van een uitvoerige lijst van doeltreffendheidsindicatoren, ontdekten Quinn en Rohrbaugh (1983) twee belangrijke dimensies die aan concepties van doeltreffendheid ten grondslag liggen.


Concurrerende Waarden in Organisatorische Doeltreffendheid

  • De eerste dimensie is verwant met de organisatorisch focus, van een interne nadruk op het welzijn en de ontwikkeling van de mensen in de organisatie, naar een externe focus op het welzijn en de ontwikkeling van de organisatie zelf.
  • De tweede dimensie onderscheidt de organisatorische voorkeur voor structuur en vertegenwoordigt het contrast tussen stabiliteit en controle en flexibiliteit en verandering. Samen vormen de twee dimensies vier kwadranten.

Het Concurrerende Waarden Raamwerk kreeg zijn naam omdat de criteria binnen de vier modellen aanvankelijk tegenstrijdige boodschappen schijnen te geven. Organisaties moeten aanpasbaar en flexibel zijn, maar wij willen tegelijkertijd dat zij stabiel en gecontroleerd zijn. Een paradox.

Elk kwadrant van het framework vertegenwoordigt één van de vier belangrijke modellen van organisatie en management theorie (Quinn 1988):

  1. Human Relations Model. Legt veel nadruk op flexibiliteit en interne focus. Deze beklemtoont samenhang, moreel en personeelsontwikkeling als criteria voor doeltreffendheid.
  2. Open Systems Model. Benadrukt flexibiliteit en externe focus, en beklemtoont alertheid, groei, het verwerven van middelen en externe steun.
  3. Rational Goal Model. Benadrukt controle en een externe focus. Deze beschouwt planning, het stellen van doelen, productiviteit en efficiency als efficiënt.
  4. Internal Process Model. Benadrukt controle en een interne focus, en beklemtoont de rol van informatiemanagement, communicatie, stabiliteit en controle.
Quinn, het Concurrerende Waardenraamwerk dat van Rohrbaugh organisatorische doeltreffendheid analyseert

Concurrerende Waarden in de Rollen van het Leiderschap

Een andere variant van het Concurrerende Waardenraamwerk behandelt leiderschap. Quinn gebruikt zijn concurrerend waardenframework van organisatorische doeltreffendheid om de literatuur over leiderschap te organiseren. Acht categorieën van leidersgedrag, of rollen, komen uit zijn literatuuroverzicht te voorschijn. De afbeelding aan de rechterkant bengt deze acht rollen over in hetzelfde framework als voor de organisatorische doeltreffendheid.

 

Het resulterende model van leiderschap werd theoretisch afgeleid en vertegenwoordigt „eerder een hypothetische dan een empirische verklaring over de gepercipieerde onderliggende structuur van leiderschap“.

 

Quinn beweert dat efficiëntere managers de capaciteit hebben om meedere, zelfs concurrerende leiderschaprollen te spelen. Managers zouden elk van deze rollen moeten kunnen spelen. En zij zouden tegelijkertijd de concurrerende eisen moeten overwegen en met elkaar in evenwicht moeten brengen welke door elke set van verwachtingen worden vertegenwoordigd.


quinn leiderschaprollen

Het Competing Values Framework kan in een organisatorische context worden gebruikt. Het kan als strategisch hulpmiddel worden gebruikt om supervisie en managementprogramma's te ontwikkelen. Het kan ook worden gebruikt om organisaties te helpen hun bestaande en gewenste culturen te diagnostiseren. Voorts kan het als hulpmiddel worden gezien om organisatorische tekortkomingen te onderzoeken. Een andere functie zou kunnen zijn het als het onderwijshulpmiddel voor praktizerende managers te gebruiken. Of om diverse organisatorische functies en processen te helpen interpreteren en te begrijpen. Een andere toepassing is: om leden van organisaties te helpen om beter de gelijkenissen en de verschillen tussen management leiderschapsrollen te begrijpen.


Concurrerende Waardenraamwerk Special Interest Group


Special Interest Group (38 leden)


Concurrerende Waardenraamwerk Forum  

Recente onderwerpen

  Meten van Organisatiecultuur met OCAI
Beste collega's, graag wil ik jullie wijzen op het Organizational Culture Assessment Instrument (OCAI) dat Robert Quinn ism zijn collega Kim Cameron o...
     
 
  Culture Types at the Basis of the Competing Value Framework
In an article called “Organizational Culture and Organizational Effectiveness: A Meta-Analytic Investigation of the Competing Values Framework’s Theor...
     
 
  Personality Traits of Leaders and Competing Values
By applying the Competing Values Framework, Belasen and Frank (2008) in their research claim that successful leaders need to balance their activities ...
     
 
  Competing Values Companies Cases
I am looking for companies that have used the Competing Values Framework (Cameron & Quinn) for their organisational change and how they applied the fr...
     
 

Best Practices - Concurrerende Waardenraamwerk
  Dominating Values During the 4 Stages of Organization Development
Quinn assumes that the development of new organizations has four successive stages and each can be associated with a dominant perspective. He distingu...
     
 
  Comparison Competing Values Framework versus Balanced Scorecard?
How does the Competing Values framework compare to the balanced scorecard approach?...
     
 
  Online Organizational Culture Assessment Instrument
Hello colleagues, an organizational culture assessment instrument based on the competing values framework is now online available at ocai-online.com
     
 Alles wat u moet weten over managementExpert Tips (ENG) - Competing Values Framework
 

Key Competencies of Each Leadership Role

 
 
 

Integrated Competing Values Framework

 
 Ontwikkel uzelf in bedrijfskunde en managementHulpbronnen - Concurrerende Waardenraamwerk
 

Nieuws over Concurrerende Waarden


     
 

Nieuws over Waarden Theorie


     
 

Video's over Concurrerende Waarden


     
 

Video's over Waarden Theorie


     
 

Presentaties over Concurrerende Waarden


     
 

Presentaties over Waarden Theorie


     
 

Meer over Concurrerende Waarden


     
 

Meer over Waarden Theorie


     Versnel uw managementcarrièreVergelijk met het Concurrerende Waarden Raamwerk:   Leiderschapcontinuum  |  EPIC ADVISERSEmotionele Intelligentie  |  Framen (Inkaderen)  |  Groepsdenken  |  Path-Goal Theorie  |  Theorie X Theorie Y  |  Verwachtingstheorie  |  Motivatie-Hygiëne Theorie  |  Leiderschapsstijlen  |  Op Resultaten Gebaseerd Leiderschap  |  Ashridge Missiemodel  |  Spiral Dynamics  |  Situationeel Leiderschap  |  Level (Niveau) 5 Leiderschap  |  Dienend Leiderschap


Keer terug naar Management Discipline: Verandering & Organisatie  |  Communicatie & Vaardigheden  |  Ethiek & Verantwoordelijkheid  |  Human Resources  |  Leiderschap


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

 


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2018 12manage - The Executive Fast Track. V15.0 - Laatst bijgewerkt op: 13-12-2018. Alle namen ™ van hun eigenaren.