Plausibiliteitstheorie

KenniscentrumSamenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.


Volgens Collins & Michalski, "is iets aannemelijk als het conceptueel wordt gesteund door vroegere kennis". De Plausibiliteitstheorie van Wolfgang Spohn (1985-), Collins & Michalski (reasoning, 1989), Lemaire & Fayol (arithmetic problem solving, 1995), Connell & Keane (cognitive model of plausibility, 2002) biedt nieuw inzicht in besluitvorming met risico's die niet geweten kunnen worden. Plausibiliteit is een onvermijdelijk fenomeen uit het dagelijkse leven en is alomvertegenwoordigd. Nochtans, werd het lange tijd genegeerd in de kennisleer, en werd het behandeld als slechts een operationele variabele, eerder dan zelf te worden verklaard of te bestudeerd.


Bayesian statistieken

Tot de komst van de Plausibiliteitstheorie, was de gebruikelijke theorie die door wetenschappers werd gebruikt om besluitvorming te verklaren en te voorspellen, de Bayesiaande statistiek. Genoemd naar Thomas Bayes, een 18de eeuwse Engelse minister. Bayes ontwikkelde regels om de waarschijnlijkheid van verschillende gebeurtenissen en hun verwachte resultaten te wegen. Bayesiaanse statistieken werden in de jaren '60 gepopulariseerd door Howard Raiffa voor het gebruik in bedrijfsomgevingen. Volgens de Bayesiaanse theorie, nemen managers besluiten, en managers zouden besluiten moeten nemen, gebaseerd op een berekening van de waarschijnlijkheden van alle mogelijke resultaten van een situatie. Door de waarde van elk resultaat te wegen per de waarschijnlijkheid ervan en de totalen op te tellen, berekenen Bayesiaanse besluitvormers "verwachte waarden" voor een beslissing die moet worden genomen. Als de verwachte waarde positief is, dan zou de beslissing moeten worden genomen; als deze negatief is, zou deze moeten worden vermeden.


Beperkingen van Bayesiaanse statistieken

Op het eerste gezicht, kan dit een prima werkmethode lijken. Nochtans jammer genoeg, ziet de Bayesian manier om besluiten te verklaren minstens twee fenomenen onder ogen die moeilijk zijn te verklaren:

  1. De appreciatie van nadelig risico. De mensen nemen normaal een gok bij een 50% kans om $10 te verdienen wanneer zij $5 moeten betalen als zij pech hebben. Maar waarom weigeren zij om dezelfde gok bij een 50% kans te nemen als zij $1.000.000 kunnen winnen tegenover een potentieel verlies van $500.000?
  2. Hoe om te gaan met risico's die niet kunnen worden geweten. Dit soort risico's, die geen voorspelbare kansen hebben, is typisch voor bedrijfssituaties!   Waarom prefereren managers risico's die bekend zijn, boven risico's die niet geweten kunnen worden?

Plausibiliteitstheorie

Beide fenomenen kunnen worden verklaard als de Bayesiaanse berekening van „Verwachte Waarde“ wordt vervangen door de „Risico Drempel“ van de Plausibiliteitstheorie. Als zijn voorganger, beoordeelt de Plausibiliteitstheorie (Aannemelijkheidstheorie) de waaier van mogelijke resultaten, maar concentreert zich op de waarschijnlijkheid van het raken van een drempelpunt - zoals een netto verlies - met betrekking tot een aanvaardbaar risico. Bijvoorbeeld: een normaal winstgevend besluit wordt verworpen als er een hoger risico is dan 2% om een (belangrijk) verlies te maken. Het is duidelijk dat de plausibiliteit beide zwakheden van het Bayesiaanse denken kan oplossen: de tendens van managers om onaanvaardbare risico's aan de onderkant te vermijden, en de tendens van managers om risico's te vermijden die niet men niet had kunnen weten.


Typische voorbeelden van de toepassing van plausibiliteitstheorie zijn de nieuwe Basel II regels voor kapitaaltoewijzing in de financial services industrie.


Plausibiliteitstheorie Special Interest Group


Special Interest Group (0 leden)

Forum over Plausibiliteitstheorie  

De meest recente onderwerpen over: Plausibiliteitstheorie.


Plausibility Theory and Taleb
See also the more recent work of Nassim Taleb (Black Swan theory). According to Taleb, we currently live in a world of o (...)
14
 
0 reacties
 
Best Practices over Plausibiliteitstheorie

Hier vindt u de meest waardevolle ideeën en praktische suggesties.


Expert Tips over Plausibility Theory (Engels)

Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Pitfalls of Traditional Risk Analysis

Risk Management, Crisis Management (...)
   
 
 
 

Plausibility of Consumer Behavior

Consumer Decision-making, Marketing (...)
   
 
 
 

Why Society is More Risky than Before

Understanding New Risk Categories, Risk Management (...)
   
 
 
 
Informatiebronnen over Plausibiliteitstheorie

Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.Vergelijk met de Plausibiliteitstheorie:   Real Options-analyse  |  Chaostheorie  |  Strategisch Risicomanagement  |  Kredietrisicobeheer  |  Scenarioplanning  |  Analoog Strategisch Redeneren  |  Analyse van de Onderliggende Oorzaak  |  CAPM  |  Dialectisch Onderzoek  |  Knelpuntentheorie (Theory of Constraints)  |  Pyramideprincipe


Keer terug naar Management Discipline: Besluitvorming & Waardering  |  Financiën & Investeren  |  Kennis & Ontastbare Zaken  |  Programma- & Projectmanagement  |  Strategie


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

Bent u een expert in Plausibiliteitstheorie? Meld u gratis aan

Link naar dit kenniscentrum

Kopieer deze code naar uw website:

 


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2020 12manage - The Executive Fast Track. V15.6 - Laatst bijgewerkt op: 31-10-2020. Alle namen ™ van hun eigenaren.