Moreel Doel
(Mourkogiannis)

Kenniscentrum

   

Het inspireren van en het leiden van een organisatie naar een concurrentievoordeel op lange termijn. Verklaring van de realistische zienswijze betreffende Moreel Doel van Nikos Mourkogiannis. ('05)

Inhoud

Premium

Wat is Moreel Doel? Beschrijving

In een artikel over het morele doel van Nikos Mourkogiannis, beschrijft hij vier belangrijke idealen van leiderschap. Deze kunnen worden gebruikt voor het inspireren van en het leiden van een organisatie naar een concurrentievoordeel op lange termijn. Volgens Mourkogiannis in Strategy+Business, Issue 41, Winter 2005, is een moreel doel een waarde die, wanneer zij wordt geformuleerd, een beroep doet op het aangeboren gevoel dat door sommige individuen wordt gehouden van wat juist is en wat de moeite waard is. Grote leiders hebben geleerd hoe zij het morele doel kunnen gebruiken om hen in staat te stellen om hun organisatie te inspireren en te leiden naar het bereiken van concurrentievoordeel op lange termijn.


Mourkogiannis onderscheidt vier categorieën van moreel doel die het meest succesvol en invloedrijk zijn in het hedendaagse bedrijfsleven, met vier corresponderende idealen van leiderschap:

 1. Ontdekking. Hier is het type van ethiek „het nieuwe“. De morele basis voor acties is „Ik heb het vrij gekozen“. De filosofische achtergrond voor deze waarde werd verstrekt door de Deense Filosoof Sřren Kierkegaard (1813-1855). Typische voorbeelden omvatten innovatieve, technologische bedrijven zoals IBM, Sony, Intel en Virgin.
 2. Voortreffelijkheid. Hier is het type van ethiek „het goede“. De morele basis voor acties is het dat het vervulling geeft. De filosofische achtergrond voor deze waarde werd verstrekt door de Antieke Griekse Filosoof Aristoteles (384 V.CHR. - 322 V.CHR.). Typische voorbeelden omvatten professionele en creatieve bedrijven zoals Berkshire Hathaway, The Economist, Apple en BMW. Vergelijk: Clarkson-principes, Zeven Tekenen van Ethische Ineenstorting
 3. Altruďsme. Hier is het type van ethiek „het nuttige“. De morele basis voor acties is dat het geluk verhoogt. De filosofische achtergrond voor deze waarde werd verstrekt door de Schotse Filosoof David Hume (1711-1776). Typische voorbeeldorganisaties omvatten vele politieke bewegingen, liefdadigheidsinstellingen en ook Wal-Mart, Marriott, en The Body Shop.
 4. Heldendom. Hier is het type van ethiek „effectief“. De morele basis voor acties is dat het resultaten bereikt. De filosofische achtergrond voor deze waarde werd verstrekt door de Duitse Filosoof Friedrich Nietzsche (1844-1900). Typische voorbeelden omvatten ambitieuze en gedurfde bedrijven zoals S.G. Warburg, Microsoft, Ford, en Exxon Mobil. Vergelijk: Strategische Intentie

Elk moreel doel dwingt, op zijn eigen manier, de mensen die in die organisatie werken om de regels van het spel van hun industrie te herschrijven en ongekende resultaten te genereren. Het zou moeten resoneren met de gevoeligheid van klanten, werknemers, en andere constituenten.


Oorsprong van het Morele Doel hulpmiddel. Geschiedenis

De vier morele doeleinden zijn gebaseerd op de filosofietradities zoals hierboven vermeld.


Gebruik van het Morele Doel raamwerk. Toepassingen

 • Het draagt bij tot het werknemersmoreel door een gevoel van community en gemeenschappelijke betekenis tot stand te brengen welk gebaseerd is op wederzijdse respect.
 • Het bevordert innovatie door mensen gevoelig te maken voor marktcondities en kansen.
 • Het gaat risico-afkeer tegen in grote bedrijven. Mensen worden gestimuleerd om naar oplossingen in het kader van het gekozen morele doel te zoeken.
 • Het biedt een verenigend thema dat mensen in staat stelt om de complexe "fit" tussen de organisatie en zijn acties, activa en strategie te begrijpen en te faciliteren.
 • De leiders van het bedrijf moeten het morele doel managen en gelijkrichten met de strategie. De aard van het morele doel zou het bedrijf moeten helpen om in zijn omgeving vooruit te komen.

Sterke punten van Morele Doel denken. Voordelen

 1. Zoals boven vermeld, draagt een moreel doel tot bij tot het werknemersmoreel, bevordert het innovatie, gaat het risico-afkeer tegen en biedt het een verenigend strategisch thema.
 2. Eveneens: het morele doel is waar het grote geld wordt verdiend. Uitstekende resultaten op lange termijn kunnen worden bereikt.
 3. Het openbaart de onderliggende menselijke dynamiek van een bedrijf, wat voor de werknemersmotivatie en hun gedrag zeer belangrijk is.
 4. Sterk en duurzaam communicatiebericht, vooral voor CEO's.
 5. Sterke basis om strategische doorbraken te bereiken.

Beperkingen van het Moreel Doel categorieën. Nadelen

 • Er zijn een aantal andere morele ideeën naast de belangrijkste vier die door Mourkogiannis worden beschreven. Deze omvatten het geloof in gelijkheid en universele rechtvaardigheid, godsdienstige ethiek, gehoorzaamheid aan autoriteit en precedent, en patriottisme.
 • Maar deze andere ideeën inspireren op zichzelf geen werknemers op manieren die deze concepten voor de meeste concurrerende bedrijven als morele doeleinden nuttig zouden maken.
 • Andere morele doeleinden kunnen in de tijd het dominante model worden of naarmate de omstandigheden veranderen. Vergelijk: Spiral Dynamics, Contingentie Theorie
 • Het raamwerk van Mourkogiannis is duidelijk een realistisch en Instrumentele Aanpak met betrekking tot het corporate doel.

Veronderstellingen van het Moreel Doel theorie. Voorwaarden

 • Effectieve corporate strategie begint door te identificeren welk moreel doel het dichtst is bij de de strategische bedoeling van het bedrijf .
 • De significante rol van de ware bedrijfsleider is in aanraking met, en te handelen op, de morele stromen te zijn die zijn of haar collega's beďnvloeden.
 • Als het corporate doel van een bedrijf X is, kan zijn strategie niet Y zijn. Het zal niet werken en het zou zelfs kunnen schadelijk zijn.

Boek: Nikos Mourkogiannis - Purpose: The Starting Point of Great Companies -


Moreel Doel Special Interest Group


Special Interest Group (5 leden)


Moreel Doel Forum  

Recente onderwerpen

  How to Grow Towards a Higher Organizational Purpose
In the past, quite a lot of senior executives, especially those with an Anglo-American business education background, had an economic view of the purp...
     
 
  Public Administration Purpose
What is the purpose of a public administration or non-profit organization? Thank you......
     
 
  Personal Agendas versus Corporate Agendas
Over the past 18 months I've observed a company go through some changes that some may deem extreme - the company is very unsettled. One area of intere...
     
 

Best Practices - Moreel Doel
  Evolution Into a Dysfunctional Society
The above article makes several good points and suggestions, however our business community and society as a whole seem to be digressing and moving to...
     
 
  Conflicting Values in Leadership
Values and purposes exist at multiple levels. And normally one tries to conform to all of them.
But ultimately (when forced to choose - because t...
     
 
  How Bad Managers can Render any Corporate Purpose Pointless
No matter what moral purpose is dreamt up by a corporation, there are always those from within that will undermine it. Read "
     
 

Expert Tips (ENG) - Moral Purpose
 

Functions and Goals of a Mission Statement

 
 
 

Typical Content of Value Statements

 
 
 

The Power of Moral Purpose

 
 
 

The Impact of Mission Statements on Company Performance

 
 
 

The Maturity Stages of Corporate Responsibility

 
 Ontwikkel uzelf in bedrijfskunde en managementHulpbronnen - Moreel Doel
 

Nieuws over Moreel Doel


     
 

Nieuws over Corporate Purpose


     
 

Video's over Moreel Doel


     
 

Video's over Corporate Purpose


     
 

Presentaties over Moreel Doel


     
 

Presentaties over Corporate Purpose


     
 

Meer over Moreel Doel


     
 

Meer over Corporate Purpose


     Versnel uw managementcarričreVergelijk met Moreel Doel: Ashridge Missiemodel  |  Zeven Tekenen van Ethische Ineenstorting  |  Strategische Intentie  |  Clarkson-principes  |  Intrinsiek Stakeholder Commitment  |  Strategisch Stakeholdermanagement  |  Zeven Verrassingen voor CEOs  |  Stakeholderperspectief (Stakeholderwaardeperspectief)  |  Aandeelhouderswaardeperspectief  |  Spiral Dynamics  |  Contingentietheorie


Keer terug naar Management Discipline: Communicatie & Vaardigheden  |  Ethiek & Verantwoordelijkheid  |  Leiderschap  |  Strategie


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

 


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2018 12manage - The Executive Fast Track. V15.0 - Laatst bijgewerkt op: 12-12-2018. Alle namen ™ van hun eigenaren.