logo

Pyramideprincipe
(Minto)

Kenniscentrum

Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

34 items • 672.322 bezoeken

EnglishEnglishArabicChineseFrenchGermanItalianJapaneseKoreanPortugueseRussianSpanishSwedish

Samenvatting

Wat is het Pyramideprincipe? Beschrijving

Het Pyramideprincipe (Minto)

Het Pyramideprincipe van Barbara Minto is een hiŽrarchisch gestructureerde denk- en communicatietechniek welke kan worden gebruikt om aan goed gestructureerd schrijven vooraf te gaan. Het Pyramideprincipe van Minto veronderstelt dat u reeds goede zinnen en paragrafen kunt schrijven. Het legt in plaats daarvan de nadruk†op het denkproces dat vooraf zou moeten gaan aan het schrijven.


De kern van de denkmethode van Minto is om†IdeeŽn in het gedachteproces van een presentator te groeperen in kleine clusters welke†de belangrijkste These in stijgend detail (granulariteit) ondersteunen. Zie de afbeelding aan de rechterkant. De argumenten kunnen worden gebaseerd op:

 • Inductief redeneren: een denkproces waarin de vooronderstellingen van een argument de conclusie ondersteunen, maar deze niet zeker maken. Elk van de elementen in rij twee van de piramide beantwoordt een vraag (b.v. waarom, hoe, hoe weet u dit) over de these erboven.
 • Deductief redeneren: een denkproces waarin de conclusie met zekerheid wordt afgedwongen door reeds bekende†feiten. …ťn element leidt logisch gezien tot het volgende.

De beste manier om om het even welk punt of argument te maken, zegt Barbara, is het denken op deze manier te structureren.


De methode verklaart hoe het SCQ Raamwerk gebruikt moet worden†(Situatie, Complicatie, Vraag-Question, Antwoord) om precies het Idee te bepalen dat u wil overbrengen en de volgorde waarin†u uw†punten zou moeten maken:

 • Een gemeenschappelijke Situatie is dat kenniswerkers snel een tekst over een complexe kwestie moeten maken.
 • Een voorbeeld van een Complicatie van de bovengenoemde Situatie is dat de scheppers van deze teksten een tendens hebben om kant gevolgd te krijgen. Ook hebben zij slechts een beperkte hoeveelheid tijd beschikbaar. En de lezers hebben een hekel aan dikke rapporten.
 • De Vraag wordt zo: hoe kunnen korte, beknopte, en duidelijke rapporten wordt gecreŽerd in een korte tijdsperiode?
 • Het Antwoord is de techniek die door Minto wordt verstrekt.

Oorsprong van het Pyramideprincipe. Geschiedenis

Barbara Minto ontwikkelde het Pyramideprincipe van Minto door haar vroege werk als adviseur binnen McKinsey.


Gebruik van het Pyramideprincipe. Toepassingen

De techniek is het nuttigst voor die mensen in een organisatie die analytische documenten moeten schrijven, op basis waarvan†senior managers besluiten moeten nemen. Waarschijnlijk klagen die senior managers dat het te lang duurt om tot de essentie door te dringen. Het model is op elk type van geschrift van toepassing waarin uw doel is om uw gedachten†aan de lezer te presenteren - van memo's van 1 pagina†tot rapporten van†50 pagina's†tot†boeken van 300 bladzijden, van eenvoudige diapresentaties tot multimediale†exposities. Specifiek, helpt het zijn gebruiker om:

 1. Creatief te denken, helder te redeneren, en ideeŽn duidelijk uit te drukken.
 2. Complexe problemen te definiŽren en de doelstellingen van om het even welk document te bepalen.
 3. IdeeŽn te beoordelen en hun relatieve belang te herkennen.
 4. Het redeneren in een coherente en transparante opbouw†te structureren.
 5. De redenering te analyseren om zijn doeltreffendheid te bevestigen.

Stappen in het Pyramideprincipe. Proces

Er bestaan verscheidene componenten binnen de algemene methode:

 1. Bouw de Piramide van Minto.
 2. Structureer de ideeŽn die†moeten worden gecommuniceerd binnen het ĄSituatie, Complicatie, Vraag, Antwoord†raamwerkď(SCQ).
 3. CreŽer onweerlegbare†samenvattingen en lijsten van punten.

Met betrekking tot het boek van Barbara Minto (The Minto†Pyramid Principle), zijn er vier algemene gebieden van studie:

 • Deel …ťn verklaart de noodzaak om ideeŽn te groeperen en samen te vatten in een piramide onder ťťn enkel idee dat gericht is op†ťťn enkele vraag. Ook laat het†u zien hoe dit begrip†gebruiken kan worden om†de vraag van uw lezer te vinden en uw ideeŽn te structureren om deze te beantwoorden. Beginnend met het SCQ Raamwerk.
 • Deel Twee vertelt u hoe u kritisch naar het detail van uw gedachten moet kijken. Op deze wijze kunt u ervoor zorgen dat de ideeŽn die u hebt weergegeven zowel relevant als volledig zijn. En ook kunt u verifiŽren dat uw samenvattingspunten werkelijk de inzichten weergeven die inherent zijn aan de diverse groeperingen van ideeŽn.
 • Deel Drie verklaart hoe u†een verscheidenheid aan analytische raamwerken kunt gebruiken om uw analyse te structureren in de diverse stadia van het probleemoplossingproces. Op deze wijze kunnen de resultaten van de analyse in feite worden voorgeorganiseerd†om gemakkelijk in een piramidestructuur te passen.
 • Deel Vier bespreekt technieken om ervoor te zorgen dat de piramidestructuur niet†onopgemerkt blijft door de lezer terwijl†u uw ideeŽn via de piramide overbrengt, hetzij naar geschriften, hetzij naar slides bij†een mondelinge presentatie.

Sterke punten van Pyramid Principle (Pyramideprincipe). Voordelen

 • Vermindert de tijd die normaal nodig is om een eerste ontwerp te maken.
 • Verhoogt zijn duidelijkheid.
 • Vermindert zijn lengte.
 • Het algemene resultaat van de methode is dat de ideeŽn van de pagina als het ware van de pagina afspringen, in de gedachten van de lezer. Met een minimale inspanning van de lezer.

Beperkingen van het Pyramideprincipe. Nadelen

 • Het vergt heel wat discipline†om de methodes te leren en deze consistent toe te passen.
 • Sommige critici zeggen dat het oorspronkelijke boek een minder dan†overtuigende onderbouwing geeft voor het nemen van de tijd om de methodes te gebruiken.

Boek: Barbara Minto - The Minto Pyramid Principle


Special Interest Group

Pyramideprincipe Special Interest Group.


Special Interest Group
Special Interest Group (57 leden)

Forum

Forumdiscussies over het Pyramideprincipe. Hieronder kunt u een vraag stellen over dit onderwerp, uw ervaringen delen, een nieuwe ontwikkeling melden, of iets toelichten.


onderwerp 6 Cs of Writing a Professional Email
No matter how many new digital means of communications exist, the old-school email still has an important place in professional and personal settings. Those of us who use email regularly know that som...
Rating8
 
Reacties10 reacties
onderwerp Careful with Inductive Reasoning
We are filled with ideas, but rarely test them... Shooting from the hip, as we often do, and defending our point of view to the death, without first testing, is radical inductive thinking. We start w...
Rating6
 
Reacties1 reacties
onderwerp Pyramid Minto = McKinsey Problem Solving?
Is it same as the McKinsey problem solving method?...
Rating5
 
Reacties1 reacties
onderwerp 4 Steps in Writing an Article
How to write an articleÖ? Always remember that writing involves four main steps: 1. DISCOVERING A POINT... Often through prewriting. 2. Developing solid SUPPORT for the point... Often through more p...
Rating4
 
onderwerp Minto Pyramid Principle Books
Your page references the "Pyramid Principle" book via Amazon. The later and much better Minto Pyramid Principle book was self published by Barbara and is only available from her web site: barbaramint...
Rating4
 
Reacties3 reacties

Begin een nieuw onderwerp

Begin een nieuw onderwerp over het Pyramideprincipe

Best Practices

De best beoordeelde onderwerpen over het Pyramideprincipe. Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn en praktische suggesties.


Expert Tips

Geavanceerde inzichten over het Pyramid Principle (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Subject

Importance of Stage Presence in Pitching an Idea

Storytelling, Corporate Pitch, Pitching an Idea, Entrepreneurship, Assessing Pitches, Showrunners, Artists, Neophytes
How do you deliver a very good pitch for some business idea or venture you want to sell? Kimberly D. Elsbach, who has a...
Subject

How to Use Why and How Statements in Pyramid Thinking

Organizing your Presentation
Constructing a pyramid schematic to organize your document or presentation requires starting with your overall recommend...
Informatiebronnen

Diverse informatiebronnen betreffende het Pyramideprincipe. Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.


Presentatie

Business Communication: How to Write a Well-organized Message

Business Communication, Message Writing, Communication a Message
This extensive presentation contains multiple advises and recommendations for the Organization of a Message, including w...
Artikel

Minto's Pyramid Principle in Practice

Writing, Presenting
This PowerPoint put Minto's Pyramid Principle in practice and makes clear how the Pyramid can be used. To do this, three...
Presentatie

Pyramid Principle Diagram

Structured Thinking / Writing
Download and edit this 12manage PowerPoint graphic for limited personal, educational and business use. Republishing in ...

Researchlinks

Springen naar verdere onderzoeksbronnen met betrekking tot het Pyramideprincipe.


NWS

Nieuws

VID

Video's

PRS

Presentaties

 
BKS

Boeken

ACA

Academisch

WIK

Meer


Vergelijk met† het Pyramid Principle (Pyramideprincipe): Mindmappen  |† Oorzaak- en Gevolgdiagram  |† Analyse van de Onderliggende Oorzaak  |† Gehele Hersenen  |† Analoog Strategisch Redeneren  |† Actieleren (Actie-Leren)  |† Brainstormen  |† Dialectisch Onderzoek  |† Knelpuntentheorie (Theory of Constraints)  |† Katalytische Mechanismen  |† Delphimethode  |† Plausibiliteitstheorie


Keer terug naar Management Discipline: Communicatie & Vaardigheden  |† Kennis & Ontastbare Zaken


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group

Special Interest Group

Weet u veel af van het Pyramideprincipe? Word onze SIG-leider en verwerf wereldwijde erkenning als expert.Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2023 12manage - The Executive Fast Track. V16.3 - Laatst bijgewerkt op: 1-10-2023. Alle namen ô van hun eigenaren.
12manage is looking for BA/MBA students. More info.