Vier Strategische Types
(Raymond Miles en Charles Snow)

Kenniscentrum

Het omgaan met ondernemings-, technische- en administratieve problemen. Verklaring van de Vier Strategische Types van Raymond Miles en Charles Snow. ('78)


Wat zijn de Vier Strategische Types? Beschrijving

In hun boek uit 1978: "Organization Strategy, Structure, and Process" beweren†Raymond Miles en Charles Snow dat verschillende bedrijfsstrategieŽn voortkomen uit†de manier waarop bedrijven besluiten om†drie fundamentele problemen aan te pakken:

 • Het ondernemers probleem. Hoe een bedrijf zijn marktaandeel zou moeten managen.
 • Het technische probleem. Hoe een bedrijf zijn oplossing voor het ondernemersprobleem zou moeten implementeren.
 • Het administratief probleem. Hoe een bedrijf zichzelf zou moeten structureren om de implementatie van de oplossingen voor de eerste twee problemen te managen.

Hierop gebaseerd, classificeren zij bedrijven in Vier Strategische Types:

 1. Verdediger. Een volwassen type bedrijf in een volgroeide industrie die zijn marktpositie tracht te beschermen door efficiŽnte productie, sterke controlemechanismen, continuÔteit, en betrouwbaarheid.
  • Ondernemers probleem: hoe een stabiel aandeel in de markt te handhaven? Vandaar dat zij het beste functioneren in stabiele omgevingen, dat zij streven naar†kostenleiderschap, dat zij zich specialiseren in bijzondere gebieden en dat zij gevestigde en gestandaardiseerde technische processen gebruiken†om lage kosten te handhaven.
  • Administratief probleem: hoe de efficiency te waarborgen? Centralisatie, Verticale Integratie, formele procedures, en discrete functies.
  • Omgeving: omdat hun omgevingen langzaam veranderen, kunnen Verdedigers vertrouwen op†lange termijn planning.
 2. Prospector. Een type bedrijf dat tracht om nieuwe kansen te exploiteren, nieuwe producten en/of diensten te ontwikkelen, en nieuwe markten te creŽren. Typisch liggen zijn kernvaardigheden in marketing en R&D en het zal neigen om een brede†reeks van technologieŽn en producttypes te hebben.
  • Ondernemers probleem: hoe nieuwe product- en marktmogelijkheden te bepalen en te exploiteren? Prospectors hebben brede product- of serviceslijnen en promoten vaak creativiteit boven efficiency. Zij geven voorrang aan nieuw product- en de servicesontwikkeling en innovatie om aan nieuwe en veranderende klantenbehoeften en -eisen te voldoen en om nieuwe eisen te creŽren.
  • Administratief probleem: hoe de†diverse economische activiteiten te coŲrdineren en innovatie te bevorderen? Decentralisatie, tewerkstellen van generalisten (niet specialisten), heeft weinig niveaus van management, moedigt samenwerking tussen verschillende afdelingen en eenheden aan.
  • Omgeving: Prospectors bloeien in veranderende marktomgevingen die een element van onvoorspelbaarheid hebben, en slagen door constant de markt te onderzoeken op zoek naar nieuwe kansen.
 3. Analyseerder. Een type bedrijf dat bovenmatige risico's vermijdt maar uitblinkt in de levering van nieuwe producten en/of diensten. Typisch concentreert deze zich op een beperkte reeks van producten en technologieŽn en tracht om andere bedrijven op basis van kwaliteitsverhoging te overtreffen.
  • Ondernemers probleem: hoe aandelen in bestaande markten te behouden en hoe nieuwe markten en productkansen te vinden en te exploiteren? Moet de efficiency van de gevestigde†producten of diensten handhaven, terwijl deze ook flexibel blijft om nieuwe economische activiteiten na te streven. Tracht technische efficiency te bereiken om lage kosten te handhaven, maar benadrukt ook nieuwe product- en dienstenontwikkeling om concurrerend te blijven wanneer de markt verandert.
  • Administratief probleem: hoe†beide aspecten te managen? Cultiveer samenwerking tussen verschillende afdelingen en eenheden. Analyseerder organisaties†worden gekenmerkt door balans -evenwicht tussen verdediger en prospectororganisaties.
 4. Reactor. Een type bedrijf dat weinig controle over zijn externe omgeving heeft, die de bekwaamheid mist om zich aan te passen aan de externe concurrentie en effectieve interne controlemechanismen mist. Zij hebben geen systematische strategie, ontwerp, of structuur.

Geen enkele strategische oriŽntatie is de beste. Miles en Snow beweren dat wat het succes van een bedrijf uiteindelijk bepaalt niet een bepaalde strategische oriŽntatie is, maar eenvoudig het tot stand brengen en†handhaven van een systematische strategie die rekening houdt met de omgeving, de technologie, en de structuur van een bedrijf.
 

Boek: Raymond Miles and Charles Snow - Organization Strategy, Structure, and Process -


Special Interest Group - 4 Strategische Types - Miles en Snow


Special Interest Group (4 leden)


Forum - 4 Strategische Types - Miles en Snow  

Hier vindt u interessante en leerzame discussies.


  Organisatieaanpassing: Welke van de twee is het sterkst: Management of Omgeving?
Sturen managers werkelijk hun organisaties door middel van s...
 
 
 
 
  Current Relevance of Defender Strategic Type (1 reacties)
How relevant is the defender styrategic type in todayís dyna...
 
 
 
 
  Four Strategic Types: Recent Developments? (1 reacties)
This concept is clear. However, the book refered to was publ...
 
 
 
 
  Benefits of Being a Defender (3 reacties)
What are the advantages of the strategies of a defender vers...
 
 
 
 
  Organizational Adaption (2 reacties)
Are managers really steering their organizations by making s...
 
 
 
 

Best Practices - 4 Strategische Types - Miles en Snow

Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn.Expert Tips (ENG) - 4 Strategic Types

Hier vindt u hoogwaardige adviezen van experts.


 

The Next Step

After choosing your Strategic Type...
 
 

Hulpbronnen - 4 Strategische Types - Miles en Snow

Hier vindt u powerpoint-presentaties, micro-leervideo's en verdere informatiebronnen.


 

Nieuws over Strategische Types Miles


     
 

Nieuws over Strategische Types Strategie


     
 

Video's over Strategische Types Miles


     
 

Video's over Strategische Types Strategie


     
 

Presentaties over Strategische Types Miles


     
 

Presentaties over Strategische Types Strategie


     
 

Meer over Strategische Types Miles


     
 

Meer over Strategische Types Strategie


     

Vergelijk met het Vier Strategische Types: Competitive Advantage (Concurrentievoordeel)  |† Waardedisciplines (Waardeproposities)  |† Kerncompetenties  |† Regel van Drie  |† Delta Model  |† BCG Matrix  |† Distinctieve Eigenschappen  |† Ervaringskromme  |† 12 Principes van de Netwerkeconomie  |† Blue Ocean Strategie


Keer terug naar Management Discipline: Verandering & Organisatie  |† Strategie


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

U hier? Meld u gratis aan


 


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2019 12manage - The Executive Fast Track. V15.1 - Laatst bijgewerkt op: 19-8-2019. Alle namen ô van hun eigenaren.