Twaalf Principes van de Netwerkeconomie
(Kelly)

Kenniscentrum

   

Nieuwe regels voor het Internet tijdperk. Verklaring van de Twaalf Principes van de Netwerkeconomie van Kevin Kelly. (Wired, '97)

Inhoud

 1. Samenvatting
 2. Forum
 3. Best Practices
 4. Expert Tips
 5. Hulpbronnen
 6. Afdrukken

Het Wired artikel van Kevin Kelly

In een superieur en revolutionair artikel in het tijdschrift Wired (5 September, 1997) beschreef Kevin†Kelly de Twaalf Principes van de Netwerkeconomie. Volgens Kelly, vertegenwoordigt de opkomende nieuwe economie een tektonische omwenteling in onze maatschappij, een sociale verschuiving die ons leven zal herschikken. Meer dan alleen†hardware of software ooit zou kunnen. Het heeft zijn eigen verschillende kansen en zijn eigen nieuwe regels. De mensen het spel volgens de†nieuwe regels spelen zullen er voordeel van hebben; de mensen die de nieuwe regels negeren zullen dat niet hebben.


Vier Assen van de nieuwe regels

Kelly beweert dat de nieuwe regels die de globale herstructurering besturen rond 4 assen draaien:

 1. Rijkdom in dit nieuwe regime vloeit direct voort uit†innovatie, niet optimalisatie; rijkdom†wordt niet bereikt door te perfectioneren wat al bekend is. Maar door gebrekkig te grijpen wat onbekend is.
 2. De ideale omgeving voor het cultiveren van onbekendheid is de†opperste behendigheid en de eenvoud van netwerken te kosteren.
 3. Het een thuis geven van het onbekende betekent onvermijdelijk het verlaten van datgene†wat bekend staat als zeer succesvol - ongedaan makend wat werd geperfectioneerd.
 4. In het dikker wordende†web van de Netwerkeconomie vindt de cyclus van "vind, voed, en vernietig" sneller en meer intenser plaats dan ooit tevoren.

Twaalf Principes van de Netwerkeconomie

De volgende 12 principes van de Netwerkeconomie†worden†verondersteld om nieuwe regels voor het Internet tijdperk te bieden:

 1. De wet van Verbinding. Verwelkom de domme kracht: Van de instortende microcosmos van chips en de exploderende telecosmos van de verbindingen.
 2. De wet van Overvloed. Meer geeft meer: Wiskundigen hebben bewezen dat de som van een netwerk toeneemt met het kwadraat†van het aantal leden. Met andere woorden, wanneer het aantal knopen in een netwerk stijgt volgens een rekenkundige reeks, dan stijgt de waarde van het netwerk exponentieel.
 3. De wet van ExponentiŽle Waarde. Het succes is niet-lineair: Tijdens zijn eerste 10 jaren, waren de winsten van Microsoft te verwaarlozen. De winsten van Microsoft stegen pas boven de†achtergrondruis uit rond†1985. Maar zodra zij begonnen toe te nemen, explodeerden zij.
 4. De wet van de Kantelpunten. Betekenis gaat vooraf aan momentum: In de epidemiologie, kan over het punt waarop een ziekte genoeg gastheren heeft besmet zodat de infectie overgaat van een lokale ziekte tot een razende epidemie worden gedacht als het†kantelpunt. Het momentum van de besmetting heeft van het duwen van helling tegen alle kansen aan het rollen bergaf met alle kansen achter het getipt. In de biologie, zijn de kantelpunten van fatale ziekten vrij hoog, maar in de technologie, schijnen zij af te gaan bij veel lagere percentages van slachtoffers of van†leden.
 5. De wet van Stijgende Opbrengsten. Maak positieve cirkels: Waarde explodeert met lidmaatschap, en de waarde-explosie zuigt meer leden naar binnen, welke het resultaat uitmaken. Een oud spreekwoord zegt†het beknopter: Zij die het hebben zullen het krijgen.
 6. De wet van Omgekeerde Prijsstelling. Anticipeer op het goedkope: Gedurende het grootste gedeelte van het industriŽle tijdperk, ervaarden de consumenten geringe verbeteringen in kwaliteit voor geringe verhogingen van de prijs. Maar de komst van de microprocessor draaide de prijsformule om. In het informatietijdperk, gingen de consumenten snel rekenen op†drastisch betere kwaliteit voor minder geld in loop van de†tijd. De prijs en kwaliteitskrommen divergeren zo dramatisch dat het soms lijkt alsof hoe beter iets is,†hoe goedkoper het zal zijn.
 7. De wet van Grootmoedigheid. Geef†gratis: Nu, is het gratis weggeven van de winkel een toegejuichte, evenwichtige strategie die zijn†kaarten zet op†de nieuwe regels van het netwerk. Omdat de samenstellende†netwerkkennis de prijzen omkeert, benaderen de marginale kosten van een extra exemplaar (ontastbaar of tastbaar) nul. Omdat de waarde toeneemt in verhouding tot de groei, verhoogt een vloed van exemplaren de waarde van alle exemplaren. Omdat hoe meer waarde wordt opgestapeld door middel van de kopieŽn, hoe wenselijker zij worden, wordt de verspreiding van het product zelfvervullend. Zodra de waarde en onontbeerlijkheid van het product duidelijk worden gemaakt, verkoopt het bedrijf de bijbehorende services of upgrades, waarbij zijn grootmoedigheid wordt†mogelijk gemaakt en het voortzetten van deze prachtige cirkel.
 8. De wet van de Trouw. Voed eerst het Web: Het onderscheidende kenmerk van netwerken is dat zij geen duidelijk centrum hebben en geen duidelijke buitengrenzen. Het essentiŽle onderscheid tussen het eigene (wij) en het niet-eigen (zij) wordt - eens†aangetoond door de trouw van de industriŽle organisatie mens - minder zinvol in een Netwerkeconomie. De enige "binnenkant" is nu of u†zich in het netwerk of erbuiten bevindt. Vergelijk: Organogram.
 9. De wet van Delegatie. Laat los aan de top: De biologische aard van deze periode betekent dat de plotselinge desintegratie van gevestigde domeinen net zo zeker is als het†plotselinge verschijnen†van de nieuwe. In de Netwerkeconomie, zal de bekwaamheid om een product of een beroep of een industrie los te laten op zijn piek zeer veel waard zijn.
 10. De wet van Verplaatsing. Het net wint: De vraag "hoe groot zal de onlinehandel†zijn?" zal een verminderende relevantie hebben, omdat alle handel op het Internet aan het springen is.
 11. De wet van "Omroeren". Streef naar duurzame onevenwichtigheid: De Netwerkeconomie beweegt zich van verandering naar "Omroeren". Verandering is, zelfs in zijn giftige vorm, snel verschil. "Omroeren", anderzijds, is meer als de Hindoe-god Shiva, een creatieve kracht van vernietiging en ontstaan. "Omroeren" werpt de gevestigde exploitant omver, en creŽert een platform dat ideaal is voor meer innovatie en geboorte. Het is "samengestelde wedergeboorte." En dit ontstaan zweeft op†de rand van chaos.
 12. De wet van Ondoelmatigheden. Los geen problemen op: In de Economie van het Netwerk, is niet†de productiviteit onze bottleneck. Onze bekwaamheid om onze sociale en economische problemen op te lossen zal hoofdzakelijk door ons gebrek aan verbeelding worden beperkt om†met beide handen de kansen aan te grijpen, eerder dan door te proberen†om oplossingen te optimaliseren. In de woorden van Peter Drucker, zoals die door George Gilder werden herhaald, ĄLos geen problemen op,†zoek naar†kansen.ď

Twaalf Principes van de Netwerkeconomie Forum
  Netwerkeconomie: Nieuwe Regels of Nieuwe Hulpmiddelen?
De 12 regels van Kelly over de netwerkeconomie zijn zeker indrukwekkend.
Maar we zouden niet zozeer moeten spreken over nieuwe regels, welke fundamenteel de regels van de economie veranderen of van het zakendoen of van ondernemingsstrateg...
     
 
  From Customer Centricity to an Everyone-to-Everyone Economy (E2E)
We now live for some time in a world with rapidly developing technologies, high interconnectedness and with easy access to information. Aiming to benefit from these developments, businesses often use customer-centric (CC) approaches. They are individ...
     
 
  Some More Implications of 'e- Network': FAIR approach
Spotlighting some more implications, we can rightly say, that ďe- networkĒ enables the FAIR approach among all its network associates, where F stands for facilitating the network endurance, A for allowing the members to communicate the central values...
     
 
  Interacting with Other People Via the Internet. Impact on Business
Actually, the web is a great tool and does change a lot of commercial rules we built in past hundred years. Now, whether you are a big company or a small vendor, Internet will offer you a relative fair and open way to approach your customers. ...
     
 
  Long Tail Theory - Anderson
In his 2006 book: "Investing in the Long Tail: Why the future of Business is Selling Less of More", Chris Anderson - Editor of Wired Magazine - presents his Long Tail Theory on demand curves:
1. The long tail of demand curves is getting <...
     
 
  Network Economy: New Rules or New Tools?
The 12 rules of Kelly on the network economy are certainly impressive.
But we shouldn't speak about new rules, fundamentally altering the laws of economics, or of doing business, or of business strategy.
We are dealing with major
     
 

Twaalf Principes van de Netwerkeconomie Special Interest Group


Special Interest Group

Twaalf Principes van de Netwerkeconomie Educatie & Evenementen


Vind opleidingen, seminars en evenementen


Best Practices - Twaalf Principes van de Netwerkeconomie Premium
  The Impact of the Internet Beyond 2015
Since we are approaching the end of year, I was thinking back to the end of the 20th century. The year was 1999 and at the time I worked as an Internet strategy consultant at Cap Gemini Ernst & Young. I lectured and advised a range of senior executiv...
     
 

Expert Tips (ENG) - Principles of the Network Economy Premium
 

Key Challenges of Internet Age for Management and for Product and Service Development

The Internet age represents a huge challenge for most businesses. Why?
 1. Because the Internet, wireless devices such as mobile phones in co...
  Usage (application): R&D, Product Development, Service Development, Strategy, Marketing, Innovation, Visioning
 
 
 

Influence of Internet

In his article called "Strategy and the Internet" (HBR, March 2001) M.Porter takes his Industry Structure framework one step further and argues...
Usage (application): Impact of Internet on Industry
 
 
 

What are Smart Creatives? Traits

To accommodate the strategic demands of the internet age, clever, creative knowledge workers are needed in product/service development, with a lot of ...
Usage (application): R&D, Product Development, Service Development, Strategy, Innovation, HR, Career Management
 
 
 

Meta-cognition (Meta-thinking) in Thinking About the Future

Most businesses are primarily concerned with the type of thinking that tries to make complex problems or interconnected and multidimensional issues ma...
Usage (application): Schools of Thought, Strategic Thinking, Scenario Thinking, Strategic Assumptions, Strategic Reasoning
 
 
 

Full Text of New Rules For The New Economy

The 1998 book of Kevin Kelly "New Rules for the New Economy" is readable online, completely free of charge on his personal website. Also you can find ...
Usage (application): New Economy
 
 
 

Six Steps for Integrating Social Media Into your Organization

In order to successfully integrate social media into your organization, six useful steps can be used. These are the following:
 1. DEFINE ...
  Usage (application): Social Media Integration, Using Social Media, Social Media for Business
 
 
 

Enterprise 2.0: Integration of Internal and Public Social Media in the Organization

Companies more and more often implement Enterprise 2.0 (E2.0), which means implementing either social media tools internal in the companyís intranet (...
Usage (application): Enterprise 2.0, Social Media Integration, Business Process Management
 
 
 

Strategic Options for Dot-coms and Established Firms

M. Porter suggests the following strategic options for dot-coms and established companies in his article ďStrategy and the InternetĒ (HBR, March 2001)...
Usage (application): Internet Strategy, Business Strategy
 
 
 

The Importance of Customer Differences in Markets with Network Effects: the Limits of Scale

The network effect (Metcalfe's Law) is the phenomenon that the value of a product or serv...
Usage (application): Network Effect, Network Strategy, First Mover Advantage, Second-mover Strategy, Customer Intimacy, Market Segmentation
 
 

Hulpbronnen - Twaalf Principes van de Netwerkeconomie Premium
 

Nieuws

Principes Kelly
     
 

Nieuws

Netwerk Economie Kelly
     
 

Video's

Principes Kelly
     
 

Video's

Netwerk Economie Kelly
     
 

Presentaties

Principes Kelly
     
 

Presentaties

Netwerk Economie Kelly
     
 

Meer

Principes Kelly
     
 

Meer

Netwerk Economie Kelly
     

Vergelijk met de Twaalf Principes van de Netwerkeconomie: Disruptive Innovatie (Ontwrichtende Innovatie)  |† Effect/Waarde Raamwerk  |† Strategische Stuwers  |† Bricks en Kliks  |† Multi-channelmarketing  |† Affiliate Marketing  |† 4S Web Marketingmix  |† Competitive Advantage (Concurrentievoordeel)  |† Strategische Afstemming  |† Resource-Based Perspectief  |† Delta Model  |† Regel van Drie  |† Strategische Types


Keer terug naar Management Discipline: Verandering & Organisatie  |† Communicatie & Vaardigheden  |† Besluitvorming & Waardering  |†† FinanciŽn & Investeren  |†† Kennis & Ontastbare Zaken  |† Leiderschap  |† Marketing  |† Strategie  |† Supply Chain & Kwaliteit


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

U hier


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage | Privacy | Gebruiksvoorwaarden
Auteursrecht 2017 12manage - The Executive Fast Track. V14.1 - Laatst bijgewerkt op: 26-7-2017. Alle namen zijn tm van hun eigenaren.