Twaalf Principes van de Netwerkeconomie
(Kelly)

Kenniscentrum
Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

75 items • 324.498 bezoeken


Samenvatting

Het Wired artikel van Kevin Kelly

In een superieur en revolutionair artikel in het tijdschrift Wired (5 September, 1997) beschreef Kevin†Kelly de Twaalf Principes van de Netwerkeconomie. Volgens Kelly, vertegenwoordigt de opkomende nieuwe economie een tektonische omwenteling in onze maatschappij, een sociale verschuiving die ons leven zal herschikken. Meer dan alleen†hardware of software ooit zou kunnen. Het heeft zijn eigen verschillende kansen en zijn eigen nieuwe regels. De mensen het spel volgens de†nieuwe regels spelen zullen er voordeel van hebben; de mensen die de nieuwe regels negeren zullen dat niet hebben.


Vier Assen van de nieuwe regels

Kelly beweert dat de nieuwe regels die de globale herstructurering besturen rond 4 assen draaien:

 1. Rijkdom in dit nieuwe regime vloeit direct voort uit†innovatie, niet optimalisatie; rijkdom†wordt niet bereikt door te perfectioneren wat al bekend is. Maar door gebrekkig te grijpen wat onbekend is.
 2. De ideale omgeving voor het cultiveren van onbekendheid is de†opperste behendigheid en de eenvoud van netwerken te kosteren.
 3. Het een thuis geven van het onbekende betekent onvermijdelijk het verlaten van datgene†wat bekend staat als zeer succesvol - ongedaan makend wat werd geperfectioneerd.
 4. In het dikker wordende†web van de Netwerkeconomie vindt de cyclus van "vind, voed, en vernietig" sneller en meer intenser plaats dan ooit tevoren.

Twaalf Principes van de Netwerkeconomie

De volgende 12 principes van de Netwerkeconomie†worden†verondersteld om nieuwe regels voor het Internet tijdperk te bieden:

 1. De wet van Verbinding. Verwelkom de domme kracht: Van de instortende microcosmos van chips en de exploderende telecosmos van de verbindingen.
 2. De wet van Overvloed. Meer geeft meer: Wiskundigen hebben bewezen dat de som van een netwerk toeneemt met het kwadraat†van het aantal leden. Met andere woorden, wanneer het aantal knopen in een netwerk stijgt volgens een rekenkundige reeks, dan stijgt de waarde van het netwerk exponentieel.
 3. De wet van ExponentiŽle Waarde. Het succes is niet-lineair: Tijdens zijn eerste 10 jaren, waren de winsten van Microsoft te verwaarlozen. De winsten van Microsoft stegen pas boven de†achtergrondruis uit rond†1985. Maar zodra zij begonnen toe te nemen, explodeerden zij.
 4. De wet van de Kantelpunten. Betekenis gaat vooraf aan momentum: In de epidemiologie, kan over het punt waarop een ziekte genoeg gastheren heeft besmet zodat de infectie overgaat van een lokale ziekte tot een razende epidemie worden gedacht als het†kantelpunt. Het momentum van de besmetting heeft van het duwen van helling tegen alle kansen aan het rollen bergaf met alle kansen achter het getipt. In de biologie, zijn de kantelpunten van fatale ziekten vrij hoog, maar in de technologie, schijnen zij af te gaan bij veel lagere percentages van slachtoffers of van†leden.
 5. De wet van Stijgende Opbrengsten. Maak positieve cirkels: Waarde explodeert met lidmaatschap, en de waarde-explosie zuigt meer leden naar binnen, welke het resultaat uitmaken. Een oud spreekwoord zegt†het beknopter: Zij die het hebben zullen het krijgen.
 6. De wet van Omgekeerde Prijsstelling. Anticipeer op het goedkope: Gedurende het grootste gedeelte van het industriŽle tijdperk, ervaarden de consumenten geringe verbeteringen in kwaliteit voor geringe verhogingen van de prijs. Maar de komst van de microprocessor draaide de prijsformule om. In het informatietijdperk, gingen de consumenten snel rekenen op†drastisch betere kwaliteit voor minder geld in loop van de†tijd. De prijs en kwaliteitskrommen divergeren zo dramatisch dat het soms lijkt alsof hoe beter iets is,†hoe goedkoper het zal zijn.
 7. De wet van Grootmoedigheid. Geef†gratis: Nu, is het gratis weggeven van de winkel een toegejuichte, evenwichtige strategie die zijn†kaarten zet op†de nieuwe regels van het netwerk. Omdat de samenstellende†netwerkkennis de prijzen omkeert, benaderen de marginale kosten van een extra exemplaar (ontastbaar of tastbaar) nul. Omdat de waarde toeneemt in verhouding tot de groei, verhoogt een vloed van exemplaren de waarde van alle exemplaren. Omdat hoe meer waarde wordt opgestapeld door middel van de kopieŽn, hoe wenselijker zij worden, wordt de verspreiding van het product zelfvervullend. Zodra de waarde en onontbeerlijkheid van het product duidelijk worden gemaakt, verkoopt het bedrijf de bijbehorende services of upgrades, waarbij zijn grootmoedigheid wordt†mogelijk gemaakt en het voortzetten van deze prachtige cirkel.
 8. De wet van de Trouw. Voed eerst het Web: Het onderscheidende kenmerk van netwerken is dat zij geen duidelijk centrum hebben en geen duidelijke buitengrenzen. Het essentiŽle onderscheid tussen het eigene (wij) en het niet-eigen (zij) wordt - eens†aangetoond door de trouw van de industriŽle organisatie mens - minder zinvol in een Netwerkeconomie. De enige "binnenkant" is nu of u†zich in het netwerk of erbuiten bevindt. Vergelijk: Organogram.
 9. De wet van Delegatie. Laat los aan de top: De biologische aard van deze periode betekent dat de plotselinge desintegratie van gevestigde domeinen net zo zeker is als het†plotselinge verschijnen†van de nieuwe. In de Netwerkeconomie, zal de bekwaamheid om een product of een beroep of een industrie los te laten op zijn piek zeer veel waard zijn.
 10. De wet van Verplaatsing. Het net wint: De vraag "hoe groot zal de onlinehandel†zijn?" zal een verminderende relevantie hebben, omdat alle handel op het Internet aan het springen is.
 11. De wet van "Omroeren". Streef naar duurzame onevenwichtigheid: De Netwerkeconomie beweegt zich van verandering naar "Omroeren". Verandering is, zelfs in zijn giftige vorm, snel verschil. "Omroeren", anderzijds, is meer als de Hindoe-god Shiva, een creatieve kracht van vernietiging en ontstaan. "Omroeren" werpt de gevestigde exploitant omver, en creŽert een platform dat ideaal is voor meer innovatie en geboorte. Het is "samengestelde wedergeboorte." En dit ontstaan zweeft op†de rand van chaos.
 12. De wet van Ondoelmatigheden. Los geen problemen op: In de Economie van het Netwerk, is niet†de productiviteit onze bottleneck. Onze bekwaamheid om onze sociale en economische problemen op te lossen zal hoofdzakelijk door ons gebrek aan verbeelding worden beperkt om†met beide handen de kansen aan te grijpen, eerder dan door te proberen†om oplossingen te optimaliseren. In de woorden van Peter Drucker, zoals die door George Gilder werden herhaald, ĄLos geen problemen op,†zoek naar†kansen.ď

Special Interest Group

Netwerkeconomie (Internetstrategie) Special Interest Group.Special Interest Group (31 leden)

Forum

Forumdiscussies over de Netwerkeconomie (Internetstrategie). Hieronder kunt u een vraag stellen over dit onderwerp, uw ervaringen delen, een nieuwe ontwikkeling melden, of iets toelichten.


Begin een nieuw onderwerp over Netwerkeconomie (Internetstrategie)

 

🔥 NIEUW Netwerkeconomie: Nieuwe Regels of Nieuwe Hulpmiddelen?
De 12 regels van Kelly over de netwerkeconomie zijn zeker indrukwekkend.
Maar we zouden niet zozeer moeten spreken over nieuwe regels, welke fundamenteel de regels van de economie veranderen of v...
6
 
The Impact of the Internet
Since we are approaching the end of year, I was thinking back to the end of the 20th century. The year was 1999 and at the time I worked as an Internet strategy consultant at Cap Gemini Ernst & Young....
12
 
20 reacties
Network Economy: New Rules or New Tools?
The 12 rules of Kelly on the network economy are certainly impressive.
But we shouldn't speak about new rules, fundamentally altering the laws of economics, or of doing business, or of business s...
11
 
2 reacties
From Customer Centricity to an Everyone-to-Everyone Economy (E2E)
We now live for some time in a world with rapidly developing technologies, high interconnectedness and with easy access to information. Aiming to benefit from these developments, businesses often use ...
8
 
Interacting with Other People Via the Internet. Impact on Business
Actually, the web is a great tool and does change a lot of commercial rules we built in past hundred years. Now, whether you are a big company or a small vendor, Internet will offer you a relative fai...
4
 
9 reacties
Network Society - Digital Culture and Transculturality
There is a correlation between culture, knowledge and the role of ICTs. These lead to an approach that allows us to connect the complex concept of cultures with its impact on various spheres of our re...
3
 
Some More Implications of 'e- Network': FAIR approach
Spotlighting some more implications, we can rightly say, that ďe- networkĒ enables the FAIR approach among all its network associates, where F stands for facilitating the network endurance, A for allo...
3
 
Social Media Usage in Public Sector
Social Media has acquired considerable attention in both, public and private sectors. Social media is a convenient tool for government agencies to build trust, and engage more citizens in their affair...
2
 
Long Tail Theory - Anderson
In his 2006 book: "Investing in the Long Tail: Why the future of Business is Selling Less of More", Chris Anderson - Editor of Wired Magazine - presents his Long Tail Theory on demand curves:
1. ...
0
 
3 reacties

Best Practices

De best beoordeelde onderwerpen over de Netwerkeconomie (Internetstrategie). Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn en praktische suggesties.


Expert Tips

Geavanceerde inzichten over de Network Economy (Internet Strategy) (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Key Challenges of Internet Age for Management and for Product and Service Development

R&D, Product Development, Service Development, Strategy, Marketing, Innovation, Visioning
The Internet age represents a huge challenge for most businesses. Why? Because the Internet, wireless devices such as m...

Influence of Internet

Impact of Internet on Industry
In his article called "Strategy and the Internet" (HBR, March 2001) M.Porter takes his Industry Structure framework one ...

What are Smart Creatives? Traits

R&D, Product Development, Service Development, Strategy, Innovation, HR, Career Management
To accommodate the strategic demands of the internet age, clever, creative knowledge workers are needed in product/servi...

Meta-cognition (Meta-thinking) in Thinking About the Future

Schools of Thought, Strategic Thinking, Scenario Thinking, Strategic Assumptions, Strategic Reasoning
Most businesses are primarily concerned with the type of thinking that tries to make complex problems or interconnected ...

Full Text of New Rules For The New Economy

New Economy
The 1998 book of Kevin Kelly "New Rules for the New Economy" is readable online, completely free of charge on his person...

Internet of Things and Marketing

Marketing, Supply Chain Management, Internet Strategy
Billions of physical devices around the world today are connected to the internet, all collecting and sharing data. This...

Six Steps for Integrating Social Media Into your Organization

Social Media Integration, Using Social Media, Social Media for Business
In order to successfully integrate social media into your organization, six useful steps can be used. These are the foll...

Enterprise 2.0: Integration of Internal and Public Social Media in the Organization

Enterprise 2.0, Social Media Integration, Business Process Management
Companies more and more often implement Enterprise 2.0 (E2.0), which means implementing either social media tools intern...

Strategic Options for Dot-coms and Established Firms

Internet Strategy, Business Strategy
M. Porter suggests the following strategic options for dot-coms and established companies in his article ďStrategy and t...

The Importance of Customer Differences in Markets with Network Effects: the Limits of Scale

Network Effect, Network Strategy, First Mover Advantage, Second-mover Strategy, Customer Intimacy, Market Segmentation
The network effect (Metcalfe's Law) is the phenomenon that the value of a product or service increases (exponentially) w...
Informatiebronnen

Diverse informatiebronnen betreffende de Netwerkeconomie (Internetstrategie). Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.


Your Organization Needs to Change its Strategy Implementation Method

Strategy Execution, Strategic Change, Change Management, Strategy Implementation
Dr. John Kotter explains most clearly how the rate of change of events, technology, globalization, products and markets ...

Winner Take All: Competition, Strategy, amd the Structure of Returns in the Internet Economy

Internet Competition & Strategy
In this paper by Thomas H. Noe and Geoffrey Parker, they develop an economic rationale for a the following stylized fact...

Ethical Issues of IT, Information Systems and the Internet

Ethics, Information Technology, Information Age, Moral Dimensions, Privay, Opt-in, Opt-out, Data Protection, Cookies
This presentation discusses ethical issues with regard to information systems and technologies. The presentation include...

Customer Behavior on the Internet

Internet Consumption Behavior, Internet Consumer Behavior, Web Customer
This presentation (2202) is about consumer behavior on the internet, but is still surprisingly relevant. Includes the fo...

Introduction to E-Marketing | Internet Marketing

E-marketing, Web Marketing, Affiliate program, Search engine optimization, Email campaigns, Mobile marketing
This presentation covers the topic of E-marketing, divided into various subcategories. It consist of the following secti...

Social Media for Organizations

Social Media for Business, Online Business Identity, Corporate Reputation, Social Networking for Business
This presentation provides interesting information about the usage of social media for businesses. The presentation incl...

Communication Types: Mass, Interactive, Internet

Mass Communication, Interactive Communication, Web Communication
This presentation provides a first understanding of communication, and its main types. It focuses on terms and aspects o...

Introduction to Network Organizations

Organizational Forms, Network Organization, Virtual Organization, Communities of Practice
Presentation about Network Organizations. The presentations explains its importance, its supporting factors and compares...

Integration of Social Media in Business

Internet Strategy, Online Strategy, Social Media Strategy, Integration
Presentation about the Internet, Social Media and the Integration of them in business by A. Siegle. The presentation ha...

The Internet / Social Media Revolution

Social Media, Internet Strategy, Internet Impact, Digital Revolution
Video shows how fast social media is growing. And gives a clear status of the position of social media by 2014. Great s...

Social Media for Business

Social Media in Business, Social Media for Business, Social Media and Business
This presentation is about social media in businesses that outlines some steps to integrate social media into you organi...

Social Networks and Ethical Issues

Social Networking, Social Media, Ethics
This presentation provides information about social networking, the virtual world and the ethical issues that accompany ...

A Methodology to Build Systems in Dynamic, Complex Innovation Environments

Knowledge Management, Innovation Management
This presentation is about building sustainable systems in todayís dynamic environment. The presentation includes the fo...

Researchlinks

Springen naar verdere onderzoeksbronnen met betrekking tot de Netwerkeconomie (Internetstrategie).


Nieuws

Nieuws

Video's

Video's

Presentaties

Presentaties

 
Boeken

Boeken

Academisch

Academisch

Meer

Meer


Vergelijk met de Twaalf Principes van de Netwerkeconomie: Disruptive Innovatie (Ontwrichtende Innovatie)  |† Effect/Waarde Raamwerk  |† Strategische Stuwers  |† Bricks en Kliks  |† Multi-channelmarketing  |† Affiliate Marketing  |† 4S Web Marketingmix  |† Competitive Advantage (Concurrentievoordeel)  |† Strategische Afstemming  |† Resource-Based Perspectief  |† Delta Model  |† Regel van Drie  |† Strategische Types


Keer terug naar Management Discipline: Verandering & Organisatie  |† Communicatie & Vaardigheden  |† Besluitvorming & Waardering  |†† FinanciŽn & Investeren  |†† Kennis & Ontastbare Zaken  |† Leiderschap  |† Marketing & Verkoop  |† Strategie & Innovatie  |† Supply Chain & Kwaliteit


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group

Weet u veel af van de Netwerkeconomie (Internetstrategie)? Word onze SIG-leider en verwerf wereldwijde erkenning als expert.Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2023 12manage - The Executive Fast Track. V16.1 - Laatst bijgewerkt op: 29-3-2023. Alle namen ô van hun eigenaren.