De Competentie Baseline van IPMA
(ICB)

Kenniscentrum
Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

Bijgedragen door: Jean-Michel DE JAEGER

29 items • 322.406 bezoeken


Samenvatting

De Competentie Baseline van IPMAWat is de Competentie Baseline van IPMA? Beschrijving

Tegenwoordig†wordt projectmanagement over de hele wereld gebruikt door zowel grote bedrijven, overheden, als kleinere organisaties, teneinde te voldoen aan de wensen van†hun klanten of constituenten om zowel†te standaardiseren als†de basistaken te reduceren die nodig zijn om een project op de meest effectieve en efficiŽnte manier te voltooien.

Om deze doelstelling te bereiken, is de Competentie Baseline van IPMA een methodologie die kan worden gebruikt om de noodzakelijke capaciteiten van projectmanagers te evalueren en te certificeren in 4 gecertificeerde niveaus:

 • IPMA Niveau A: Gecertificeerd Projecten Directeur
 • IPMA Niveau B: Gecertificeerd Senior Projectmanager
 • IPMA Niveau C: Gecertificeerd Projectmanager
 • IPMA Niveau D: Gecertificeerd Junior Projectmanager

Om de algemene bekwaamheid te beoordelen, wordt een beschrijvend document gebruikt: de De Competentie Baseline van IPMA. De laatste versie van ICB, versie 3, werd gelanceerd in 2006.

Het model van ICB bevat een reeks van 7 bekwaamheden met 60 elementen:

 1. Grondbeginselen van Projectmanagement: 1) Projecten en Projectmanagement. 2) Projectmanagement implementatie. 3) Managen†d.m.v. een†Project. 4) Systeembenadering en Integratie. 5) Context van het Project. 6) Fasen en Levenscyclus van het Project. 7) Ontwikkeling van het Project en Waardebepaling. 8) Doelstellingen en StrategieŽn van het Project. 9) Project Succes- en Mislukkingcriteria. 10) Opstarten van het Project. 11) Afsluiten van het Project.
 2. Methodes en Technieken: 12) Structuren van het Project. 13) Inhoud, Werkingsgebied. 14) de Plannings van de Tijd. 15) Middelen. 16) Kosten en FinanciŽn van het Project. 17) Configuraties en Veranderingen. 18) Risico's van het Project. 19) Prestatiemeting. 20) Controleren van het Project. 21) Informatie, Documentatie, Rapportage.
 3. Organisatorische Bekwaamheid: 22) Projectorganisatie. 27) Inkoop, Contracten. 30) Standaards en Regels. 31) Oplossen van Problemen. 32) Onderhandelingen, Vergaderingen. 33) Permanente Organisatie. 34) Bedrijfsprocessen. 35) Persoonlijke Ontwikkeling. 36)†Organisatorisch Leren.
 4. Sociale Bekwaamheid: 23) Teamwork. 24) Leiderschap. 25) Communicatie. 26) Conflict en Crisissen.
 5. Algemeen Management: 28) Kwaliteit van het Project. 29) Informatiesysteem van het Project. 37) Management van Verandering. 38) Marketing, Productmanagement. 39) Systeemmanagement. 40) Veiligheid, Gezondheid, Omgeving. 41) Wettelijke Aspecten. 42) FinanciŽn en Boekhouding.
 6. Persoonlijke Attitudes: 43) Bekwaamheid om te Communiceren. 44) Bekwaamheid tot Motivatie (initiatief, betrokkenheid, enthousiasme). 45) Bekwaamheid om Relaties aan te gaan (openheid). 46) Bekwaamheid tot Appreciatie van Waarde. 47) Bekwaamheid tot Onderhandelen (conflict het oplossen, argumentatiecultuur, billijkheid). 48) Bekwaamheid tot het Vinden van Oplossingen (holistisch denken). 49) Bekwaamheid tot Loyaliteit (solidariteit, bereidheid om te helpen). 50) Bekwaamheid†tot Leiderschap.
 7. Algemene Indruk: 51) Logica. 52) Gestructureerde Denkwijze. 53) Ontbreken van Fouten. 54) Duidelijkheid. 55) Gezond Verstand. 56) Transparantie. 57) Overzicht. 58) Evenwichtig oordeel. 59) Horizon van Ervaring. 60) Handigheid.

De rangschikking voor ieder element gaat van Laag, naar Middelmatig tot†Hoog.

De taxonomie,†Standaarden en Richtlijnen, en de†Referenties completeren het†ICB beoordelingssysteem.
 

Oorsprong van de Competentie Baseline van IPMA. Geschiedenis

IPMA werd in 1965 gelanceerd in Zwitserland onder de naam INTERNET (tot 1994) door een Europese groep Projectmanagers. Het eerste congres was in 1967 in Wenen (Oostenrijk) met vertegenwoordigers uit 30 landen. De belangrijkste bijdragers aan het Europese ICB model†waren Gilles Caupin uit Frankrijk, Dr. Hans Knoepfel uit Zwitserland, Prof. Dr. Peter WG Morris uit het Verenigd Koninkrijk, en Dr. Olaf Pannenbšcker uit Duitsland.
 

Berekening van de Competentie Baseline van IPMA. Formule

De capaciteiten voor ieder niveau worden als volgt bepaald en berekend:


Bekwaamheid = Toegepaste Kennis + Relevante Ervaring (Vaardigheid) + Professioneel Gedrag (Houding).


Gebruik van de Competentie Baseline van IPMA. Toepassingen

Het IPMA certificatiemodel kan over de gehele range van Projectmanagers worden gebruikt. Het beoordeelt het kennisniveau, de ervaring (vaardigheid), de persoonlijke attitudes en het gedrag (de houding) van projectmanagers om ingewikkelde projecten†te managen. De range loopt†van het coŲrdineren van ťťn enkel project tot het managen van de corporate projectenportefeuille door het managen van meerdere projecten en programma's.


Stappen in de Competentie Baseline van IPMA. Proces

De niveaus van IPMA certificatie†zijn gebaseerd op de ICB Competentie Baseline en worden aangepast voor iedere nationale associatie binnen de†IPMA-NCB (Nationale Competentie Baseline) om het model aan te passen aan de bijzondere cultuur en gewoontes in een land.

Elk Certificatieniveau bestaat uit een proces met 3 stadia:

 • Stadium 1: Aanmelding, carriŤreresumť, zelfbeoordeling en daaropvolgend†de projectlijsten en referenties.
 • Stadium 2: Een schriftelijk examen (voor de lagere niveaus), een optionele workshop, seminars en een projectrapport (voor de hogere niveaus).
 • Stadium 3: Een gesprek.

De geldigheidsduur van de certificatie is 5 jaar. Het vereiste voor elk niveau is:

 • Niveau A: leeftijd > 35, 3-7 jaar ervaring (volgend op de diplomering) met een projectenportefeuille of met een programma.
 • Niveau B: leeftijd > 30, 3-7 jaar ervaring met complexe projecten in†de laatste 2 jaar.
 • Niveau C: leeftijd > 25, 3-5 jaar ervaring met projecten in de laatste 2 jaar.
 • Niveau D: leeftijd > 20, 1 jaar ervaring, gedeeltelijk met projecten, zonder verantwoordelijkheid.

Sterke punten van de Competentie Baseline van IPMA. Voordelen

 • Het IPMA model focust zich†op een vaardigheidsbeoordeling en een verbetering van de projectmanager door middel van 4 niveaus van bekwaamheid.
 • De belangrijkste uitdagingen in projectmanagement liggen in feite†in het managen. ICB honoreert dit feit.

Beperkingen van de Competentie Baseline van IPMA. Nadelen

IPMA is een projectmanagementcompetentie- en bekwaamheidsmodel voor certificatie van het niveau van projectmanagers. Het bouwt voort†op de PMI†methodologie en deontologie. Waar de PMI methodologie zich op de Processen richt, en†de†PRINCE2 methodologie zich op de te leveren Producten concentreert, focust het†IPMA-ICB model zich op de Capaciteiten van de projectmanager.


Veronderstellingen van de Competentie Baseline van IPMA. Voorwaarden

Het is nuttig om het bekwaamheidsniveau van projectmanagers te certificeren, teneinde†een erkenning te verkrijgen van hun behendigheid, onafhankelijk van het bedrijf waar zij momenteel werkzaam zijn.


Boek: IPMA Competence Baseline Version 3.0


Special Interest Group

Certificering van Projectmanagement Special Interest Group.Special Interest Group (46 leden)

Forum

Forumdiscussies over Certificering van Projectmanagement. Hieronder kunt u een vraag stellen over dit onderwerp, uw ervaringen delen, een nieuwe ontwikkeling melden, of iets toelichten.


Begin een nieuw onderwerp over Certificering van Projectmanagement

 

Differences between Prince2, MSP versus IPMA
I am a bit confused and sad that the misunderstanding between Prince 2, MSP... versus IPMA is quite persistent.
All of the certificates in the (former) APMG-range are certificates that one can st...
4
 
IPMA ICB 4 Forum
This forum is also about ICB4 new version of IPMA framework.
This is the place to exchange about the improvements and new orientation of the ICB4.
I wish you all the best....
3
 
1 reacties
Project Managment Certification Levels
I want to know diferent kind of certification levels exist in project managment? Thanks......
3
 
1 reacties

Best Practices

De best beoordeelde onderwerpen over Certificering van Projectmanagement. Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn en praktische suggesties.


Expert Tips

Geavanceerde inzichten over Project Management Certification (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


The Importance of Self-awareness for Project Managers

Professional Development, Personal Development, Project Management, Ethics, Beliefs, Values, Emotional Intelligence
Self-awareness is how an individual consciously knows and understands their own character, feelings, motives, and desire...

Project Management Associations

The Role of ICB and IPMA
While project management associations have made attempts to conduct themselves as professional associations since the mi...

IPMA-ICB3

Project Management
The IPMA-ICB Model was improved in March 2006 with ICB3 approved by 40 PM-dedicated Professional Associations worldwide....
Informatiebronnen

Diverse informatiebronnen betreffende Certificering van Projectmanagement. Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.


Comparaison IPMA-ICB vs Prince

Project Management
A comparaison of the components of the IPMA-ICB (IPMA Competence Baseline) versus Prince2....

First Introduction to Project Management. Essentials

Project Management Primer, Project Management 101, Basics of Project Management
This presentation provides a good first introduction to project management and how to more efficiently implement and exe...

IPMA Competence Baseline Diagram

Project Management Certification
Download and edit this 12manage PowerPoint graphic for limited personal, educational and business use. Republishing in ...

IPMA Certificate Level D

Project Managment
IPMA Certificate Level D (Sample)...

IPMA Certificate Level C

Project Management
IPMA Certificate Level C (Sample)...

IPMA Certificate Level B

Project Management
IPMA Certificate Level B (Sample)...

IPMA Certificate Level A

Project Management
IPMA Certificate Level A (Sample)...

IPMA Certification Yearbook 2002

Project Management
The IPMA (International Project Management Association) Year book 2002 gives an overview of the development and explains...

Researchlinks

Springen naar verdere onderzoeksbronnen met betrekking tot Certificering van Projectmanagement.


Nieuws

Nieuws

Video's

Video's

Presentaties

Presentaties

 
Boeken

Boeken

Academisch

Academisch

Meer

Meer


Vergelijk met ICB: PRINCE2  |† PMBOK  |† OPM3  |† MSP  |† PMMM  |† Teammanagementprofiel  |† Ontwikkelingsstadia van Teams  |† RACI


Keer terug naar Management Discipline: Programma- & Projectmanagement


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group

Weet u veel af van Certificering van Projectmanagement? Word onze SIG-leiderOver 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2023 12manage - The Executive Fast Track. V16.1 - Laatst bijgewerkt op: 9-2-2023. Alle namen ô van hun eigenaren.