Intellectueel Kapitaal Waardering

Kenniscentrum
Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

31 items • 248.582 bezoeken


Samenvatting

Intellectueel Kapitaal

Intellectueel kapitaal kan waarde creŽrende factoren vormen die niet in traditionele financiŽle verslagen worden getoond, maar die van essentieel belang zijn voor de winstgevendheid van een bedrijf op de lange termijn.

Wat is Intellectueel Kapitaal Waardering? Definitie

Intellectueel Kapitaal Waardering is een manier om intellectueel kapitaal te meten vanuit een nieuw perspectief en met een nieuwe benaderingsfocus op de activa die in feite beslissen over de bekwaamheid van op kennis gebaseerde bedrijven om waarde te creŽren voor zijn belangengroepen.

Intellectueel Kapitaal Waardering ICS Intellectueel Kapitaal Waardering voorziet het management van een fundament voor het optimaliseren van het concurrentievermogen van de organisatie door te functioneren als:

 • Een fundament van een modern bedrijfscontrolesysteem met duidelijke en meetbare doelstellingen om toekomstige winstgevendheid te maximaliseren. Deze analyse kan worden herhaald voor het meten van de mate waarin de doelstelling wordt bereikt.

 • Een basis voor verbeterings- en veranderingsactiviteiten welke zowel op management als op operationele niveaus kunnen worden gebruikt. De verbeteringsgebieden kunnen geÔdentificeerd worden waarna de besluiten over veranderingen kunnen worden genomen;

 • Een gestructureerde weergave van waardecreŽrende activa die in marktcommunicatie (investeerderrelaties, jaarverslagen) en ook binnen de organisatie kunnen worden gebruikt, waar het hulpmiddel een nieuwe basis en een nieuwe taal voor interne aspecten creŽert die belangrijk is voor de bedrijfsactiviteit.

Situaties die vereisen dat het Intellectueel Kapitaal wordt gemeten

 • Waardering. Wanneer u een bedrijf koopt of verkoopt, zal Intellectueel Kapitaal Waardering u onschatbare informatie geven over het toekomstig potentieel.
 • Benchmarken. Wanneer u verscheidene units hebt die u wilt vergelijken, hetzij binnen bedrijven of tussen bedrijven, verstrekt Intellectueel Kapitaal Waardering een gestandaardiseerd hulpmiddel en een terminologie.
 • Organizational Development. Het resultaat van een Intellectueel Kapitaal Waardering zal gebieden aanwijzen die ontwikkeld en verbeterd kunnen worden, en staat u ook toe om verbeteringen consistent in de tijd te meten.
 • Externe Rapportering. Er is een stijgende vraag naar transparantie in bedrijfsrapportering. Intellectueel Kapitaal Waardering vult traditionele financiŽle verslaglegging aan, en verstrekt een uitvoerige en naar de toekomst gerichte zienswijze op uw bedrijf.

voordelen om Intellectueel Kapitaal te meten

 • Een beter inzicht in niet-financiŽle activa en hun belang in de waardecreatie van het bedrijf.
 • Een gedeelde taal en terminologie evenals een systeem om activa te managen.
 • Beter management van intellectueel kapitaal.
 • Verhoogde transparantie en mogelijkheden voor zowel interne als externe rapportage.
 • Een bedrijfsrecept bestaat uit het business idee van het bedrijf en de strategie in combinatie met de marktomstandigheden in de gekozen bedrijfsomgeving. …ťn van de evaluaties van de sterkte van het bedrijfsrecept is bijvoorbeeld hoe goed een bedrijf zich onderscheidt in zijn gekozen bedrijfsomgeving.
 • Het organisatorische structurele kapitaal is een resultaat van de inspanningen van de werknemers om hun kennis naar het bedrijf over te brengen. Het is onafhankelijk van individuele werknemers en is 24 uur per dag effectief.
 • Intellectuele eigendommen kunnen worden gedefinieerd als verpakte en beschermde kennis. Voorbeelden van intellectuele eigendommen zijn patenten, licentieovereenkomsten en intern ontwikkelde software die concurrentievoordelen en tijdelijke monopolies creŽren.
 • Processen. Het proceskapitaal poogt om het voor de werknemers mogelijk te maken de financiŽle opbrengst van hun kennis en bekwaamheid te verhogen. Dit doel wordt bereikt door de condities voor het menselijke kapitaal te verbeteren om zich op zijn kernbekwaamheid te concentreren. Voorbeelden van proceskapitaal zijn goed ontwikkelde werkprocessen en methodes, IT ondersteuning, opnieuw te gebruiken competenties en organisatorische doeltreffendheid enz.
 • Menselijk kapitaal bestaat uit de mensen die voor het bedrijf werken. Het bedrijf heeft slechts beperkte controle over deze resource bijvoorbeeld door middel van arbeidscontracten.
 • Het management is verantwoordelijk voor de algemene ontwikkeling van het intellectuele kapitaal door het optimaliseren van het gebruik ervan om zo waarde voor de aandeelhouders en andere stakeholders van het bedrijf te creŽren.
 • Werknemers. De werknemers maken gebruik van hun kennis en ervaring om de eisen van de klanten te vervullen en om hun kennis over te brengen in opnieuw te gebruiken structuren en processen, welke door anderen in het bedrijf kunnen worden gebruikt. Factoren die controle kunnen verbeteren zijn b.v. concurrerende lonen en een bevredigende werkomgeving.
 • Relationeel structureel kapitaal. GeÔnteresseerde partijen in de bedrijfsomgeving van een bedrijf zijn de belangrijkste bijdragers voor de waarde van dit deel van het structurele kapitaal. Het bestaat uit relaties met bedrijfspartners en andere externe verbindingen die ertoe bijdragen om de behoeften van het bedrijf te vervullen, en omvat ook elementen zoals reputatie en klantenpotentieel.
 • Netwerk. Het netwerk van een bedrijf wordt gevormd door alle netwerken die van significant belang zijn voor de toekomstige winstgevendheid van een bedrijf. Huidige klanten uitgesloten. Voorbeelden van netwerken zijn rekrutering-, verkoop-, competentie- en R&D-netwerken. De sterkte van deze relaties is beslissend voor de efficiency van de netwerken.
 • Het merk wordt bepaald door de herkenning en de reputatie in de doelgroep, en door hoe goed het bedrijf erin is geslaagd om zichzelf van de concurrentie te onderscheiden. Dit wordt mogelijk gemaakt door het merk te versterken en het te associŽren met waarden die op een positieve manier het bedrijf onderscheiden.
 • Klanten. Behalve voor het genereren van omzetten, dient de klantbasis ook andere positieve functies. Het kan andere bedrijfsaspecten vergemakkelijken aangezien klanten ook als een verwijzing dienen voor de capaciteiten van het bedrijf, b.v. verhoogde aantrekkelijkheid voor nieuwe cliŽnten en medewerkers. Het belangrijkste aspect is in staat te zijn om klanten aan te trekken en te behouden.
 • Intellectueel kapitaal. Het bedrijfsrecept vormt de de voorwaarden voor de andere elementen van het intellectueel kapitaal. Het bedrijfsconcept en de strategie worden afzonderlijk beoordeeld van de verschillende types van kapitaal, maar de beoordeling evalueert niettemin de voorwaarden van het menselijke kapitaal en van het structurele kapitaal in de context die het bedrijfsrecept biedt. De waarde van het intellectuele kapitaal van een bedrijf is een combinatie van de sterkte van het bedrijfsrecept en de efficiency van het menselijke- en structurele kapitaal.

Special Interest Group

Intellectueel Kapitaal Special Interest Group.Special Interest Group (4 leden)

Forum

Forumdiscussies over Intellectueel Kapitaal. Hieronder kunt u een vraag stellen over dit onderwerp, uw ervaringen delen, een nieuwe ontwikkeling melden, of iets toelichten.


Begin een nieuw onderwerp over Intellectueel Kapitaal

 

Cost of Intellectual Capital
I recently published a paper with Sigse on intellectual capital and the true return on investment assessment for an individual in absolute terms called 'Net Worth of an Employee'.
I proposed cen...
5
 
2 reacties
Psychological Capital
I am a PhD student in management (organizational behavior) and at the moment I'm looking for a good research topic for my thesis.
I am interested in positive psychological capital or business eth...
4
 
2 reacties
Measuring IC: Business IQ
In 2004 Egil Sandvik published the book ĒBusiness IQ Ė strategy, leadership and top-line measures that make knowledge businesses smarterĒ. The book describes the leadership and management system Busin...
4
 
Pitfalls and Obstacles in the Valuation of Knowledge, Expertise, Innovation
Every major organization must try to evaluate and valorize correctly its full knowledge and expertise capacity, in order to get a fair value of its total assets. That value should be measured and refl...
3
 
2 reacties
How to Measure the Level of Innovation in an Organization?
My MBA thesis topic was about the Influence of Knowledge Sharing on the Level of Innovation. However when I need to represent and measure the level of innovation, I did not find a common scale to do t...
3
 

Best Practices

De best beoordeelde onderwerpen over Intellectueel Kapitaal. Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn en praktische suggesties.


Expert Tips

Geavanceerde inzichten over Intellectual Capital (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


How to Measure Intangible Assets?

Measuring Intangible Assets, Best Practices, Intangible Assets Indicators
Karl-Erik Sveiby suggests following indicators to measure intangible assets with the help of the IAM: 1. EXTERNAL STRUC...

Intellectual Capital Management

Managing Intellectual Capital
Although most executives agree that intellectual capital is critical to the continued success of their businesses, their...

Measuring the Immeasurable: Finding the Value of Intangibles

Measuring Intangible Assets, Best Practices, Intangible Assets Indicators
In his book "How to Measure Anything: Finding the Value of Intangibles in Business", Douglas W. Hubbard argues that what...

IC Formula?

Numerical IC Estimation
So far the most widespread formula to estimate numerically Intellectual Capital comes again from Roos and Roos. The auth...

Skandia IC Vision

IC Valuation
According to Skandia, a big Insurance and Financial Service Company, IC is composed by Human Capital and Structural Capi...
Informatiebronnen

Diverse informatiebronnen betreffende Intellectueel Kapitaal. Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.


The Need of Decision-makers for IC Information

A User Perspective
The field of intellectual capital (IC) has witnessed rapid growth in recent times, with a range of IC measurement and re...

Management Accounting of Intangible Assets

Intangible Assets, Intellectual Capital Measurement
This presentation provides information about intangible assets and the effective management/accounting of these assets. ...

Knowledge Management, Organizational Learning and Intellectual Capital

Intellectual Capital, Knowledge Management, Organizational Learning
Presentation about organizational knowledge, learning and intellectual capital. The presentation includes the following ...

Intellectual Capital Taxanomies

Categorization, Reporting on IC
This is a useful short overview of some more Intellectual Capital Taxanomies I found in a recent OECD report....

Three Levels of Knowledge Management

Initial Understanding Knowledge Management, Organizational Learning
According to Jury (2007), knowledge management can be categorized into three different levels, and organized in a pyrami...

Competitive Intelligence and Intellectual Property

Competitive Intelligence, Intellectual Property
This presentation elaborates on competitive intelligence especially by relating it to intellectual property. The present...

Managing Intangible Assets in Higher Education

Intellectual Capital, Higher Education, Higher Education
1. Agenda 2. Growing Importance of Intangible Assets 3. Necessity to Actively Manage IPR 4. Research on Intangible As...

Researchlinks

Springen naar verdere onderzoeksbronnen met betrekking tot Intellectueel Kapitaal.


Nieuws

Nieuws

Video's

Video's

Presentaties

Presentaties

 
Boeken

Boeken

Academisch

Academisch

Meer

Meer


Vergelijk met: Zachte Activa Monitor  |† Balanced Scorecardmethode |† Strategiekaart (Strategy Map)  |† Organische Organisatie  |† Organisatorisch Leren  |† Value Profit Chain  |† Kennismanagement (Collison & Parcell)


Keer terug naar Management Discipline: Verandering & Organisatie  |† Besluitvorming & Waardering  |†† Human Resources  |† Kennis & Ontastbare Zaken


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group

Weet u veel af van Intellectueel Kapitaal? Word onze SIG-leider en verwerf wereldwijde erkenning als expert.Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2023 12manage - The Executive Fast Track. V16.1 - Laatst bijgewerkt op: 25-3-2023. Alle namen ô van hun eigenaren.