Wat is de Delphi Method (Delphimethode)? Beschrijving
De Delphimethode van T.J. Gordon, Olaf Helmer, en Norman Dalkey is een techniek die kan worden gebruikt om een proces van groepscommunicatie te structureren, om zo een complex probleem te behandelen. De Delphimethode is gebaseerd op de aanpak van Dialectisch Onderzoek: These (vestigt een mening of een zienswijze), Antithese (de tegenstrijdige mening of zienswijze) en tenslotte Synthese (een nieuwe overeenkomst of een consensus). De synthese wordt vervolgens de nieuwe these. Het helpt om consensus te bereiken over een bijzonder complex onderwerp. Zonder de noodzaak voor de deelnemers om persoonlijk bij elkaar te komen. Een commissie van deskundigen formuleert een reeks hypothesen over de toekomstige status van het onderwerp in kwestie. Deze worden verstrekt aan de deelnemers. Hun anonieme commentaren worden vervolgens geďntegreerd in gewijzigde hypothesen. Het herhalende proces gaat verder totdat consensus over de hypothesen wordt bereikt.
Oorsprong van de Delphi Method (Delphimethode). Geschiedenis
Natuurlijk, komt de methode uit de modus operandi van het Griekse Orakel voort in Delphi. Het moderne concept van Delphi was een spin-off van verdedigingonderzoek. Het „project Delphi“ was de naam die aan een studie van Rand Corporation werd gegeven, die in de vroege jaren '50 begon, en die door de Luchtmacht van de V.S. werd gesponsord. De studie betrof het gebruik van de mening van deskundigen. De doelstelling van de originele studie was „de betrouwbaarste consensus over de mening van een groep deskundigen te verkrijgen… door een reeks intensieve verspreide vragenlijsten met gecontroleerde terugkoppeling van de meningen“. Een rapport uit 1964 (door Gordon en Helmer) beoordeelde de richting van lange termijn tendensen in de wetenschap en technologieontwikkeling. Het rapport besprak zulke onderwerpen als wetenschappelijke doorbraken, bevolkingscontrole, automatisering, ruimtevaart vooruitgang, oorlogspreventie en wapensystemen.
Gebruik van de Delphimethode. Toepassingen
Het voorspellen van een specifieke, eendimensionale toekomstige kwestie.
Fowles (1978) beschrijft de volgende tien stappen voor de Delphimethode:
Vorming van een Delphi team om het project te ondernemen en te controleren.
Selectie van één of meerdere panels om aan de oefening deel te nemen. Gewoonlijk, zijn de deelnemers deskundigen in het te onderzoeken gebied.
Ontwikkeling van de eerste ronde Delphi vragenlijst.
Het testen van de vragenlijst op juiste verwoording (b.v., ambiguďteiten, vaagheid).
Verzending van de eerste vragenlijsten aan de panelleden.
Analyse van de eerste ronde reacties.
Voorbereiding van de tweede ronde vragenlijsten (en eventueel testen).
Verzending van de tweede ronde vragenlijsten aan de panelleden.
Analyse van de tweede ronde reacties. (Stappen 7 tot 9 worden zolang gewenst of noodzakelijk herhaald om stabiliteit in de resultaten te bereiken.)
Voorbereiding van een rapport door het analyseteam om de conclusies van de oefening te presenteren.
Sterke punten van de Delphimethode. Voordelen
Snelle consensus.
De deelnemers kunnen overal in de wereld verblijven.
Dekking van breed spectrum van deskundigheid.
Vermijdt Groepsdenken.
Het voorspellen van een specifieke, eendimensionale vraag.
Beperkingen van de Delphimethode. Nadelen
Wederzijdse beďnvloeding wordt veronachtzaamd in de originele vorm.
Kan niet goed omgaan met paradigmaverschuivingen.
Het succes van de methode hangt van de kwaliteit van de deelnemers af.
Men zou moeten opletten voor:
Het opleggen van vooroordelen of van de eigen zienswijze van de Toezichthouder.
Het negeren, en niet voldoende onderzoeken, van meningsverschillen.
Het onderschatten van de veeleisende aard van de Delphimethode.
Veronderstellingen van de Delphimethode. Voorwaarden
Goed ingelichte individuen, die hun inzicht en ervaring gebruiken, zijn beter uitgerust om de toekomst te voorspellen dan theoretische aanpakken of extrapolatie van trends.
Complex probleem.
De deelnemende deskundigen hebben geen geschiedenis van adequate communicatie.
De deskundigen zouden diverse achtergronden met betrekking tot ervaring of deskundigheid moeten vertegenwoordigen.
De uitwisseling van ideeën in een vergadering is onmogelijk of onpraktisch.
De meningsverschillen zijn ernstig of politiek onplezierig.
Forumdiscussies over de Delphimethode. Hieronder kunt u een vraag stellen over dit onderwerp, uw ervaringen delen, een nieuwe ontwikkeling melden, of iets toelichten.
Conditions for using the Delphi Technique?
I want to use the Delphi technique for my PhD dissertation in the banking sector with the title "Setting up a retail banking model in Vietnam".
Do you think Delphi is a well suited method for my job?...
Can we Have Two Expert Panels in Delphi?
When we would like to create a Minimum Data Set, is it OK if we send a list of items with a Likert scale to a group of researchers, then analyze the results and run the second Round of Delphi with cli...
Simplified Delphi Implementation The Delphi technique can only be applied successfully in the business world when:
- The experts clearly understand the...
Delphi Method Implementation Makridakis and Wheelright (1978), as well as Martino (1978), have mentioned following major concerns about the Delphi me...
Usages and Ideas for Applying Delphi Approach In addition to the traditional use of the Delphi method as a forecasting procedure, a variety of other application areas...
Informatiebronnen
Diverse informatiebronnen betreffende de Delphimethode. Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.
Creative Thinking, Problem Solving, Complex Problem Solving Techniques This presentation focuses on creative thinking as a useful tool for dealing with complex business issues. It includes th...
Decision Making Process, Groupthink, Decision Making Styles, Vroom-Yetton Method Presentation about Decision Making by groups and individuals. The presentation includes the following sections:
1. Know...
Researchlinks
Springen naar verdere onderzoeksbronnen met betrekking tot de Delphimethode.