Geschiedenis van Emotionele Intelligentie
Toen psychologen over intelligentie begonnen te schrijven en te denken, concentreerden zij zich aanvankelijk op cognitieve aspecten, zoals het geheugen en het oplossen van problemen. Maar sommige onderzoekers herkenden het belang van niet-cognitieve aspecten al vroeg:
-
Robert Thorndike schreef over sociale intelligentie in 1937,
-
David Wechsler definieerde intelligentie als de verzamelde of globale capaciteit van het individu om doelbewust te handelen, rationeel te denken, en effectief om te gaan met zijn omgeving (Wechsler, 1958, p. 7). Reeds in 1940 verwees Wechsler naar niet-intellectuele evenals intellectuele elementen (Wechsler, 1940), waarmee hij affectieve, persoonlijke, en sociale factoren bedoelde. Voorts stelde Wechsler reeds in 1943 voor dat de niet-intellectuele capaciteiten essentieel zijn voor het voorspellen van iemands capaciteit om in het leven te slagen.
-
Howard Gardner begon te schrijven over meervoudige intelligentie in 1983. Hij stelde voor dat intrapersoonlijke en interpersoonlijke intelligentie en het type van intelligentie (die typisch door IQ en verwante tests wordt gemeten) even belangrijk zijn.
-
Salovey en Mayer vonden eigenlijk de term emotionele intelligentie in 1990 uit. Zij beschreven emotionele intelligentie als „een vorm van sociale intelligentie die de capaciteit inhoudt om de eigen gevoelens en emoties en die bij anderen te controleren, onderling te onderscheiden, en deze informatie te gebruiken om zijn denken en actie te leiden“ (Salovey & Mayer, 1990). Salovey en Mayer startten ook een onderzoeksprogramma om geldige metingen van emotionele intelligentie te ontwikkelen en om haar betekenis te onderzoeken.
Bij het doen van het onderzoek voor zijn eerste boek, werd Daniel Goleman bewust van Salovey en het werk van Mayers in de vroege jaren '90. Opgeleid zijnde als psycholoog in Harvard, waar hij met David McClelland werkte, schreef Goleman de populaire
bestseller „Emotional Intelligence (Emotionele Intelligentie)“ (1995), waarin hij het eerste „bewijs“ gaf dat emotionele en sociale factoren belangrijk zijn.
Vijf Domeinen van Emotionele Intelligentie
Goleman gaat in 1995 akkoord met de Vijf Belangrijke Domeinen van Salovey van Emotionele Intelligentie (p. 43)
-
Het kennen van zijn eigen emoties. Zelfbewustzijn, een gevoel herkennend terwijl deze gebeurt.
-
Het managen van emoties. De capaciteit van het omgaan met gevoelens zodat zij passend zijn.
-
Zichzelf motiveren. Het gebruiken van emoties ten dienste van een doel.
-
Het herkennen van emoties bij anderen. Empathie, sociaal bewustzijn.
-
Het omgaan met relaties. Vaardigheid in het managen van emoties bij anderen.
Vier domeinen van Emotionele Intelligentie
Meer onlangs, wil Goleman nog maar Vier Domeinen van EI. De 4 domeinen hebben 19 categorieën, zoals die in zijn boek „Primal Leadership worden beschreven“ van 2002. 2 extra categorieën werden toegevoegd door Hay Group:
-
Zelfbewustzijn (Emotioneel Zelfbewustzijn. Nauwkeurige Zelfbeoordeling en Zelfvertrouwen)
-
Zelfmanagement (Emotionele zelfcontrole. Transparantie (Betrouwbaarheid). Aanpassingsvermogen. Gerichtheid op presteren. Initiatief. Optimisme. Conscientieusheid)
-
Sociaal bewustzijn (Empathie. Organisatie bewustzijn. Service gerichtheid)
-
Relatiemanagement (Inspirerend Leiderschap. Invloed. Het ontwikkelen van anderen. Katalysator bij verandering. Conflict management. Banden smedend. Teamwork en Samenwerking. Communicatie)
Een belangrijk iets om te begrijpen is dat - volgens Goleman - deze
bekwaamheden van EI geen aangeboren talenten zijn. Het zijn aangeleerde capaciteiten.
IQ of EI?
Volgens sommige wetenschappers, is het IQ op zichzelf geen erg goede voorspeller van werkprestatie. Hunter en Hunter (1984) schatten dat in het gunstigste geval het IQ ongeveer 25 procent van het verschil verklaart. Sternberg (1996) heeft erop gewezen dat de studies verschillen van elkaar en dat 10 procent een realistischere raming kan zijn. In sommige studies, telt het IQ zelfs maar voor 4 procent van het verschil. In een recente meta-analyse die de correlatie en de voorspellende kracht van EI onderzoekt wanneer deze wordt met IQ of algemene geestelijke capaciteit, vonden Van Rooy en Viswesvaran (2004) dat IQ een betere voorspeller is van het werk en de academische prestatie dan EI. Maar wanneer het over de vraag gaat of een persoon een „ster presteerder“ (in de hoogste tien procent, als een dergelijke prestatie geschikt beoordeeld wordt) binnen die rol zal worden of een eminente leider zal zijn, kan het IQ een minder krachtige voorspeller zijn dan emotionele intelligentie (Goleman 1998, 2001, 2002).
IQ en EI: pure types
Volgens Goleman, zouden het IQ en de EI niet als bekwaamheden met een tegengestelde richting moeten worden beschouwd. Zij zijn eerder afzonderlijke bekwaamheden. Mensen met een hoog IQ maar met een laag EI (of het tegengestelde) zijn vrij zeldzaam ondanks de stereotypen. Er is een correlatie tussen IQ en sommige aspecten van EI. De stereotypen (pure types) zijn:
-
(Puur) hoog-IQ man. Hij wordt getypeerd - niet verrassend - door een brede waaier van intellectuele interesses en capaciteiten. Hij is ambitieus en productief. Voorspelbaar en vasthoudend. En hij is onbezorgd over zaken die hemzelf betreffen. Hij neigt er ook toe kritisch te zijn en neerbuigend. Veeleisend en geremd. Moeilijk met sexualiteit en sensuele ervaring. Niet expressief en losgemaakt. En emotioneel zachtaardig en koud.
-
(Puur) hoog-EI man. Hij is sociaal evenwichtig. Uitgaand en vrolijk. Niet geneigd tot angstigheid of ongerustmakende overpeinzing. Hij heeft een opmerkelijke capaciteit voor commitment aan mensen of doelen, voor het nemen van verantwoordelijkheid, en voor het hebben van een ethisch bewustzijn. Hij is sympathiek en zorgzaam in zijn verhoudingen. Zijn emotioneel leven is rijk, maar passend. Hij is comfortabel met zichzelf, anderen, en de sociale omgeving waarin hij leeft.
-
(Puur) hoog-IQ vrouw. Zij heeft het verwachte intellectuele vertrouwen. Is vloeiend in het uitdrukken van haar gedachten. Waardeert intellectuele zaken. En heeft een brede waaier van intellectuele en esthetische belangen. Zij neigt introspectief te zijn. Geneigd tot bezorgdheid, overpeinzing, en schuld. En aarzelt om haar woede openlijk uit te drukken.
-
(Puur) hoog-EI vrouw. Zij neigt ernaar assertief te zijn en drukt haar gevoelens direct uit. En heeft een goed gevoel over zichzelf. Het leven heeft betekenis voor haar. Zij is extravert en houdt van gezelschap. En zij drukt haar gevoelens passend uit. Zij past zich goed aan aan spanning. Haar sociaal evenwicht laat haar gemakkelijk nieuwe mensen bereiken. Zij is comfortabel genoeg met zichzelf om speels, spontaan, en open voor sensuele ervaring te zijn. Zij voelt zich zelden schuldig, of zakt zelden weg in overpeinzing.
De beoordeling van en het meten van Emotionele Intelligentie
Instrumenten die voor het meten van Emotionele Intelligentie worden gebruikt
-
Eq-I (Bar-On, 1997): een zelfrapportage-instrument om die persoonlijke kwaliteiten te beoordelen welke sommige mensen in staat stellen om een om beter emotioneel welzijn te bezitten dan anderen.
-
De multifactor Schaal van Emotionele Intelligentie (Mayer, Caruso, & Salovey, 1998): een capaciteitstest waar de test-afnemer een reeks taken uitvoert welke zijn ontworpen om diens capaciteit om emoties waar te nemen, te identificeren, te begrijpen, en te werken met emoties te beoordelen.
-
Emotional Competence Inventory (ECI) (Goleman, 1998): een 360 graden instrument, waarin mensen de individuen evalueren binnen een organisatie (Individuele Feedbackrapporten). Of de organisatie als geheel (Work Force Audits). Deze audits kunnen een organisatorisch profiel voor om het even welke grootte van een groep binnen het bedrijf bieden. Emotional Competence Inventory werkt met de 19/21 hierboven beschreven bekwaamheden (zie onder Vier Domeinen van EI).
Boek: Daniel Goleman - Emotional Intelligence
Emotionele Intelligentie Special Interest Group.

Special Interest Group (15 leden)
|
|
Forum over Emotionele Intelligentie.
|
|
De best beoordeelde onderwerpen over Emotionele Intelligentie. Hier vindt u de meest waardevolle ideeën en praktische suggesties.
|
Cleaning our Emotions
The important thing about emotional intelligence is self awareness. It starts with knowing oneself, and with cleaning al (...)
 8
 4 reacties
|
|
|
Geavanceerde inzichten over Emotional Intelligence (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.
|
Theory of Multiple Intelligences Skills Development In 1983, Howard Gardner proposed the Theory of Multiple Intelligences. According to Gardner there are a wide variety of (...)
|
|
The Brain's Lymbic System is an Open-loop System. The Phenomenon of Mirroring EI Awareness A closed-loop system is self-regulating, it is not influenced by things outside of the system.
An open-loop system depe (...)
|
|
How to Develop Your / Someone's Emotional Intelligence? Emotional Intelligence Development, Coaching, Mentoring In order to develop Emotional Intelligence, Steve Hein suggests adopting following habits:
- Become emotionally literat (...)
|
|
How to Assess Your / Someone's Social Intelligence and Leadership Skills Social Intelligence, Leadership Development In their article "Social Intelligence and the Biology of Leadership" (HBR, September 2008), Daniel Goleman and Richard B (...)
|
|
Limitations of Emotional Intelligence EI Consulting, Coaching, Mentoring, Measuring Emotional Intelligence Some significant limitations of Emotional Intelligence mentioned by academics as well as professional are as follows:
- (...)
|
|
The Importance of Self-awareness for Project Managers Professional Development, Personal Development, Project Management, Ethics, Beliefs, Values, Emotional Intelligence Self-awareness is how an individual consciously knows and understands their own character, feelings, motives, and desire (...)
|
|
Emotional Style and Leadership Performance Leadership Coaching, Understanding the Mechanisms behind Leadership Goleman made another contribution to the study of successful leadership. This represented a deeper analysis of earlier r (...)
|
|
How to Develop Better Relational Skills? Human Resources, Leadership Although it is not necessary to be interested in or skilled at all four dimensions of relational work in order to succee (...)
|
|
Thorndike on Intelligence 1920 3 distinct types E.L. Thorndike (1920: Intelligence and its uses) distinguished between three distinct types of intelligence:
1. Abstrac (...)
|
|
Reasons and Remedies to Dissonance in Leaders Primal Leadership, Emotional Intelligence, Stress, Cognitive Dissonance, Resonance In today’s constantly changing, challenging and demanding environment, it is hard for leaders to remain effective and re (...)
|
|
Bar-On Measure of EQ 1985 Measuring EQ R. Bar-On (1985: The development of an operational concept of psychological well-being) mentions 5 interdependent dimens (...)
|
|
History of Emotional Intelligence Emotional Intelligence, ESCI Model According to the user guide for accredited practitioners of the Emotional and Social Competency Inventory (ESCI) Model, (...)
|
|
|
Diverse informatiebronnen betreffende Emotionele Intelligentie. Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.
|
|
Spring automatisch naar andere nuttige bronnen met betrekking tot Emotionele Intelligentie.
|
|
|
|
|
Nieuws
|
Video's
|
Presentaties
|
Boeken
|
Meer
|
|
|
|
Vergelijk met Emotionele Intelligentie: Culturele Intelligentie | Whole Brain-model | Johari Venster | Attributietheorie | Leiderschapsstijlen | Framen (Inkaderen) | ERG Theorie | Path-Goal Theorie | 4 Dimensies van Relationeel Werk | Concurrerende Waardenraamwerk | Pyramide van Maslow | Zes Benaderingen voor Verandering | Zeven Eigenschappen | PAEI | Actieleren (Actie-Leren) | Teammanagementprofiel
Keer terug naar Management Discipline: Communicatie & Vaardigheden | Ethiek & Verantwoordelijkheid | Human Resources | Leiderschap
Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie
|
|
Kopieer dit naar uw studiematerialen:
en voeg een hyperlink toe naar:
|
|
Link naar dit kenniscentrum
|
Kopieer deze HTML-code naar uw website:
|
|
|
|
|
|
|