Gantt Grafiek

Kenniscentrum

12manage is looking for students. Info

Een†speciale†horizontale grafiek die een grafisch inzicht en planning biedt van alle activiteiten, elementen en†afhankelijkheden van een project of een programma. Uitleg van de Gantt Chart (Gantt Grafiek) van Henry Laurence Gantt. (1917)

Bijgedragen door: Peter Darwin


Gantt GrafiekWat is een Gantt Grafiek? Beschrijving

De Gantt†Grafiek van Henry Laurence Gantt biedt een grafisch overzicht en een planning van alle activiteiten, elementen en afhankelijkheden van een project of een programma. Het is een speciaal type horizontale bar chart†welke†binnen†projectmanagement veel wordt gebruikt†om de fasen en de activiteiten van een project Work Breakdown Structure weer te geven.


Een Gantt Diagram wordt met een horizontale as geconstrueerd die de totale tijdsduur van het project weergeeft, opgesplitst in periodes (bijvoorbeeld:†dagen, weken, of maanden), en een verticale as die†de taken van het project weergeeft. Horizontale staven met†variŽrende lengtes vertegenwoordigen de volgordes, tijdsplanning, en de tijdsduur†voor iedere†taak.


Zij kunnen eenvoudige versies zijn die op millimeterpapier worden gemaakt of†complexere†geautomatiseerde versies, gebruikmakend van†projectmanagement applicaties†zoals†Microsoft Project of Excel.


optionele Uitbreidingen van de Gantt†Grafiek

De voortgang van elke activiteit kan worden getoond door een staaf van een schaduw te voorzien,†naarmate er voortgang is geboekt. Sommige Ganttdiagrammen†geven ook afhankelijkheidsrelaties†tussen activiteiten weer door verbindingslijnen of kleurcodes te gebruiken. Mijlpalen kunnen worden getoond. De huidige planningstatus kan door een verticale stippellijn, de VANDAAG-lijn worden getoond.
 

Oorsprong van het†Gantt Diagram. Geschiedenis

Henry Laurence Gantt, A.B., M.E. (1861-23 november 1919) was een mechanische ingenieur en managementadviseur die het meest bekend is†vanwege het ontwikkelen van de Gantt grafiek†in 1917, naast een aantal andere grafieken. De eerste Gantt grafieken†werden gebruikt op belangrijke infrastructuurprojecten waaronder†de Hoover Dam. Moderne spreadsheet en projectsoftware maken de creatie en het bijhouden†van†zeer uitvoerige Gantt grafieken mogelijk.


Gebruik van een Gantt Diagram. Toepassingen

Binnen Project- en Programmamanagement, kan de†Gantt Chart techniek†worden toegepast om:

 • Een overzicht van projectactiviteiten weer te geven.
 • Projectactiviteiten te plannen.
 • Het kritieke pad†uit te werken.
 • Een basis te geven om te plannen wanneer de taken zouden moeten worden uitgevoerd.
 • Middelen toe te wijzen.
 • Projectactiviteiten te communiceren.
 • Projectactiviteiten te coŲrdineren en te managen.
 • De vooruitgang van projectactiviteiten te bewaken.

Stappen in het creŽren van een Gantt Grafiek. Proces

 1. Bepaal en maak een lijst van de vereiste activiteiten / taken. Bijvoorbeeld gebruikmakend van†de Brainstorm†methode of van Mind Mapping.
 2. CreŽer een ruw ontwerp van de Gantt Grafiek. Er kunnen ontoereikende middelen zijn om alle activiteiten tegelijkertijd uit te voeren. Daarnaast kunnen bepaalde activiteiten vereisen dat andere activiteiten eerst beŽindigd zijn.
 3. Bepaal de afhankelijkheden en plan de activiteiten. Vergelijk: Oorzaak en Gevolg Diagram.

  • Dit waarborgt dat wanneer de planning moet worden veranderd, de activiteiten in de correcte volgorde zullen blijven worden uitgevoerd.

  • Zorg ervoor dat de afhankelijke activiteiten niet beginnen voordat de activiteiten waar zij afhankelijk van zijn voltooid zijn.

  • Probeer te vermijden dat†het†kritieke pad toeneemt: de opeenvolging van kritieke taken van het begin tot het einde die de langste tijd vergt om te voltooien. Het is ook de kortst mogelijke tijd waarbinnen het project kan worden beŽindigd. Merk op dat het kritieke pad†van tijd tot tijd kan veranderen, wanneer†activiteiten voor of na†het geplande moment worden voltooid. Vergelijk: Knelpuntentheorie (Theory of Constraints).

  • Overbelast resources niet,†en zorg voor wat†reservetijd†in de planning voor onvoorziene gebeurtenissen. Maar†kritieke taken kunnen geen reservetijd†toegewezen krijgen, omdat zij deel van het kritieke pad†uitmaken.

 4. Bereken het aantal manuren voor elke activiteit.

 5. Bepaal wie de activiteiten zal uitvoeren en pas het aantal uren aan waar nodig. Vergelijk: RACI.

 6. Bereken de doorlooptijd. Planningssoftware zal dit†automatisch kunnen verzorgen.

Gantt Grafiek tegenover PERTSterke punten van de Gantt Grafiek. Voordelen

 • Goed grafisch overzicht. Gebruikelijke techniek. Gemakkelijk te begrijpen.
 • Geschikt voor kleine tot middelgrote projecten met niet meer dan ongeveer 30 activiteiten.
 • Kan door speciale projectplanningssoftware worden ondersteund om met complexe berekeningen en afhankelijkheden om te gaan,†en om what-if analyses uit te voeren.

Gantt Grafiek tegenover PERT

In tegenstelling tot de Gantt Grafiek, heeft de Program Evaluation and Review Technique (PERT) geen kalender, zodat kunt u niet precies kunt zien wanneer de activiteiten zouden moeten worden uitgevoerd. Anderzijds zijn de afhankelijkheden tussen de activiteiten in PERT gemakkelijker te volgen. Vandaar dat voor grotere projecten gewoonlijk†PERT de voorkeur verdient. In feite gebruikt PERT meerdere†tijdsinschattingen†voor iedere†activiteit om variatie toe te laten in de tijden van activiteiten. De activiteitentijden worden verondersteld willekeurig om, met veronderstelde waarschijnlijkheidsdistributie (Ąprobabilisticď) te zijn. Zij worden weergegeven door pijlen tussen knooppunten†of cirkels.


Beperkingen van het†Gantt Diagram. Nadelen

 • Projecten zijn vaak veel ingewikkelder†dan met een Gantt grafiek effectief kan worden weergegeven.
 • Gantt diagrammen†tonen slechts een gedeelte van de drievoudige beperkingen (tijd, kosten en werkingsgebied) van projecten, omdat zij zich hoofdzakelijk concentreren op het plannen (van de tijd). Vergelijk: Kosten-Baten Analyse.
 • Gantt grafieken†geven niet de omvang van een project of de relatieve grootte van de deelelementen weer, waardoor†de omvang van een vertragingsconditie gemakkelijk verkeerd begrepen kan worden.
 • Software. Hoewel projectmanagementsoftware planningafhankelijkheden als lijnen tussen activiteiten kan tonen, kan het tonen van een groot aantal afhankelijkheden in een volgepropte of zelfs onleesbare grafiek resulteren. Vermijd het gebruik van†(dikke) roosters (grids) in Gantt software†omat deze†de aandacht teveel afleiden.

Special Interest Group - Gantt-diagram


Special Interest Group (11 leden)


Forum - Gantt-diagram  

Hier vindt u interessante en leerzame discussies.


  Gantt or Pert in IT projects
Which one is more suitable to use in small IT projects? The ...
 
 
 
 
  Task and Bonus Wage System
Besides the chart, Henry Laurence Gantt made another contrib...
 
 
 
 
  Creating a Gantt Chart Without a Start Date (1 reacties)
I need to create a Gantt chart for a project, but I don't kn...
 
 
 
 

Best Practices - Gantt-diagram

Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn.Expert Tips (ENG) - Gantt Chart

Hier vindt u hoogwaardige adviezen van experts.Hulpbronnen - Gantt-diagram

Hier vindt u powerpoint-presentaties, micro-leervideo's en verdere informatiebronnen.


 

Nieuws over Gantt-diagram Instructies


     
 

Nieuws over Gantt-diagram


     
 

Video's over Gantt-diagram Instructies


     
 

Video's over Gantt-diagram


     
 

Presentaties over Gantt-diagram Instructies


     
 

Presentaties over Gantt-diagram


     
 

Meer over Gantt-diagram Instructies


     
 

Meer over Gantt-diagram


     

Vergelijk met de Gantt Chart (Gantt Grafiek) : Earned Value Management  |† RACI  |† SMART  |† Oorzaak- en Gevolgdiagram  |† CSFs and KPIs (KSFen en KPIs)  |† Kosten-Baten Analyse  |† PRINCE2  |† Knelpuntentheorie (Theory of Constraints)


Keer terug naar Management Discipline: Programma- & Projectmanagement


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

U hier? Meld u gratis aan


 


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2019 12manage - The Executive Fast Track. V15.1 - Laatst bijgewerkt op: 17-10-2019. Alle namen ô van hun eigenaren.