INK-Model (EFQM)

Kenniscentrum
Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

59 items • 450.203 bezoeken


Samenvatting

Integrale Kwaliteitszorg (IKZ)(TQM) is het idee dat kwaliteitsbeheersing niet aan een kwaliteitscontroleur zou moeten worden overgelaten die aan het einde van een lopende band staat. (Het uiteindelijke product controlerend). Het is iets (of zou dat moeten zijn) waarvan een organisatie doordrongen moet zijn vanaf het ogenblik dat zijn grondstoffen aankomen, tot het moment dat zijn afgewerkte producten de fabriek verlaten.


Wat is het EFQM / INK raamwerk. Beschrijving

Het EFQM model (in Nederland INK model genoemd) is een niet-voorschrijvend TQM raamwerk dat op negen criteria is gebaseerd. Vijf hiervan zijn „Mogelijk makende factoren“ (Enablers) en vier zijn „Resultaten“. De "Mogelijk makende" criteria behandelen wat een organisatie doet. De "Resultaten criteria" behandelen wat een organisatie bereikt. "Resultaten" worden veroorzaakt worden door "Enablers", en terugkoppeling van de "Resultaten" helpt om de "Enablers" te verbeteren.

Het EFQM / INK model erkent dat er vele aanpakken zijn voor het bereiken van duurzame voortreffelijkheid in alle aspecten van de prestatie. Het is gebaseerd op de veronderstelling dat uitstekende resultaten met betrekking tot de Prestatie, Klanten, Mensen en de Maatschappij worden bereikt door Leiderschap welke Beleid en Strategie aanstuurt, welke worden geleverd door samenwerkende Mensen, Middelen en Processen.


EFQM raamwerk/INK model EFQM is een niet-voorschrijvend raamwerk dat erkent dat er vele aanpakken zijn voor het bereiken van duurzame voortreffelijkheid. Binnen deze niet-voorschrijvende aanpak zijn er sommige fundamentele concepten welke het EFQM / INK model ondersteunen:
 

Concepten van het INK model

 • Resultaatgerichte Oriëntatie. Bereik resultaten die alle stakeholders van de organisatie in verrukking brengen.
 • Focus op de klant. Creëer duurzame klantenwaarde.
 • Leiderschap & Konstantheid van het Doel. Visionair en inspirerend leiderschap, gecombineerd met standvastigheid van het doel.
 • Management door Processen & Feiten. Manage de organisatie door een reeks onderling afhankelijke- en met elkaar verbonden systemen, processen en feiten.
 • Ontwikkeling & Betrokkenheid van Mensen. Maximaliseer de bijdrage van werknemers door hun ontwikkeling en betrokkenheid.
 • Ononderbroken Leren, Innovatie & Verbetering. Daag de status-quo en het uitvoeren van verandering uit door het leren te gebruiken om innovatie en verbeteringskansen te creëren.
 • Ontwikkeling van Partnership. Ontwikkel en handhaaf waarde-toevoegende samenwerkingen.
 • Corporate Social Responsibility. Overschrijd het minimum regelgevend raamwerk waarin de organisatie werkt en streef ernaar de verwachtingen van de stakeholders in de maatschappij te begrijpen en er antwoord op te geven.

Het EFQM / INK model is één van de meest gebruikte organisatorische raamwerken in Europa.


Gebruik van EFQM INK

Het EFQM / INK model kan voor de volgende doeleinden worden gebruikt:

 • Om organisaties te beoordelen. Zo identificerend waar de verbeteringsactiviteit zich op moet concentreren.
 • Benchmarken.
 • Strategie reviews en creatie.
 • Een basis voor de European Quality Award en vele nationale kwaliteitsprijzen.

EFQM hulpmiddelen

De volgende hulpmiddelen worden verstrekt:

 • RADAR Scoring Matrix - Resultaten, Aanpak, Uitrollen, Beoordeling en Overzicht
  Resultaten - Dit behandelt wat een organisatie bereikt. In een uitstekende organisatie zullen de resultaten positieve trends en/of aanhoudende goede prestatie te zien geven, en zullen doelstellingen passend zijn en worden gehaald of overschreden worden, en zal de prestatie sterk zijn in vergelijking met anderen en dit zal veroorzaakt worden door de aanpakken. Bovendien, zal het werkingsgebied van de resultaten de relevante gebieden behandelen.
  Aanpak - Dit behandelt wat een organisatie van plan is om te doen en wat de redenen hiervoor zijn. In een uitstekende organisatie zal de aanpak goed zijn - het hebben van een duidelijke bedoeling, duidelijk omlijnde en ontwikkelde processen en een duidelijke focus op stakeholder behoeften, en zal zijn geïntegreerd - het beleid en de strategie ondersteunend en verbonden met andere aanpakken waar dat passend is.
  Uitrollen - Dit behandelt de mate waarin een organisatie de aanpak gebruikt en wat het doet om deze uit te rollen. In een uitstekende organisatie zal de aanpak worden ingevoerd op relevante gebieden, op een systematische manier.
  Beoordeling & Overzicht - Dit behandelt wat een organisatie doet om zowel de aanpak als het uitrollen van de aanpak te beoordelen en te herzien. In een uitstekende organisatie zal de aanpak, en het uitrollen ervan, aan regelmatige metingen onderworpen zijn, leeractiviteiten zullen worden ondernomen, en de output van beiden zal worden gebruikt om verbeteringen te identificeren, te prioritiseren, te plannen, en te implementeren.
 • PATHFINDER Kaart
  De Pathfinder Kaart is een Zelfbeoordelinghulpmiddel om kansen voor verbetering te identificeren. Het doel ervan is te helpen bij de identificatie van verbeteringskansen door Zelfbeoordeling en om verbeterplannen te helpen maken. Het is geen score-hulpmiddel, eerder is het een reeks vragen die zijn ontworpen om snel te worden beantwoord tijdens het ondernemen van een Zelfbeoordeling. Dit hulpmiddel kan op of criterium- of subcriteriumniveau worden gebruikt.

EFQM is auteursrecht ©1999 - 2003 van EFQM


Boek: John S. Oakland - TQM: Text with Cases, Third Edition


Special Interest Group

INK-Model (EFQM) Special Interest Group.Special Interest Group (124 leden)

Forum

Forumdiscussies over het INK-Model (EFQM). Hieronder kunt u een vraag stellen over dit onderwerp, uw ervaringen delen, een nieuwe ontwikkeling melden, of iets toelichten.


Begin een nieuw onderwerp over INK-Model (EFQM)

 

🔥 NIEUW Gevalideerde INK Vragenlijsten
Ik ben op zoek naar gevalideerde vragenlijsten om management en organisatie in kaart te brengen volgens INK. Wie kan me helpen?...
10
 
2 reacties
Verschillen tussen EFQM en INK-managementmodel
Het EFQM model is in Nederland geadopteerd en omgezet naar het INK-managementmodel.
Aan de onderzijde van het EFQM model worden dan soms 5 ontwikkelingsfasen toegevoegd:
Fase I: Activiteit g...
6
 
1 reacties
Praktijkhandboek: Ondernemer in Kwaliteit
De behoefte aan integrale kwaliteitszorg neemt toe, ook binnen de overheid. Managers staan voor de taak strategie en output te koppelen aan bedrijfsprocessen, personeel en middelen, met uiteindelijk d...
3
 
"Excellent:, boek over EFQM
In het boek Excellent wordt het EFQM-model in detail (voor elk van de 32 deelcriteria en elk van de meer dan 300 aandachtspunten) besproken (betekenis, toepassing en telkens een voorbeeld).
Voor ...
3
 
EFQM Point of Reference
Are there any EFQM statistical data available of best companies' scoring results, in order to allow me to compare the scores of my company? Or average scores? I just need a point of reference....
10
 
1 reacties
EFQM Model 2020 Major Changes
1-Changes in this version affected the three components of the model?
2-Eight fundamental concepts discarded.
3-The new philosophy of the model.
4-The feedback report and the key themes...
7
 
2 reacties
Common Assessment Framework (CAF)
The CAF is offered as a tool to assist public sector organisations across Europe to use quality management techniques to improve performance.
The CAF provides a simple, easy-to-use framework, whi...
5
 
Strategy Map Based on EFQM Model?
Does there exist a model similar to a Strategy Map (which bases on the BSC) which is based on the 9 criteria of the EFQM model.
Such a model would show the interdependencies and influences betwee...
4
 
1 reacties
Spare Parts Management
I am working in a tyre manufacturing company. I am interested in tips on how we can manage a spare parts department....
4
 
1 reacties
EFQM Self-Assessment Software
Hi, can anyone recomend software for conducting EFQM self assessments please....
2
 
4 reacties

Best Practices

De best beoordeelde onderwerpen over het INK-Model (EFQM). Hier vindt u de meest waardevolle ideeën en praktische suggesties.


Starting an EFQM Implementation: First Steps
How to best start implementing EFQM? What are the first steps that should be taken to apply EFQM?...
16
 
7 reacties

What's the Relation between EFQM and TQM?
What is the difference between EFQM and TQM? (How) is EFQM better or different from TQM?...
12
 
3 reacties

EFQM Excellence Approach?
What is the excellence approach in the efqm criteria?...
7
 
3 reacties

EFQM Benchmarking and Continuous Improvement
Using the EFQM benchmarking as a basis, how can this assist an organisation's desire for continuous improvement?...
5
 
7 reacties

Expert Tips

Geavanceerde inzichten over het EFQM (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


EFQM Levels and Objectives

Quality Management
The EFQM Levels of Excellence Scheme was created to provide consistent European-wide recognition to organizations during...

Benefits of the EFQM Model

Quality Management
Organizations using the EFQM model for self-assessment state that its use results in a wide range of benefits, e.g.: - ...
Informatiebronnen

Diverse informatiebronnen betreffende het INK-Model (EFQM). Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.


INK-managementmodel

Plaatje van INK model
Plaatje van INK model om te vergelijken met EFQM....

EFQM Introduction

Introducing EFQM
Introduction presentation on EFQM and RADAR by Vinay Ravindran....

Overview EFQM

EFQM Benchmarking Excellence (B. Gormley)
EFQM Benchmarking Excellence Comprehensive explanation of the non-profit organization EFQM and its EFQM-model. Most imp...

The Role of Value Chain Functions, Quality Management and Innovation in Competitive Advantage

Value Chain Management, Quality Management, Innovation, Operational Excellence
This presentation firstly presents the role of functional strategies and the value chain in the achievement of competiti...

Researchlinks

Springen naar verdere onderzoeksbronnen met betrekking tot het INK-Model (EFQM).


Nieuws

Nieuws

Video's

Video's

Presentaties

Presentaties

 
Boeken

Boeken

Academisch

Academisch

Meer

Meer


Vergelijk met het EFQM / INK Model: Kwaliteitscirkel van Deming  |  Kaizen  |  Balanced ScorecardmethodeBaldrige  |  People CMM  |  Quality Function Deployment


Keer terug naar Management Discipline: Verandering & Organisatie  |  Communicatie & Vaardigheden  |  Ethiek & Verantwoordelijkheid  |  Human Resources  |  Strategie & Innovatie  |  Supply Chain & Kwaliteit


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group

Weet u veel af van het INK-Model (EFQM)? Word onze SIG-leider en verwerf wereldwijde erkenning als expert.Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2023 12manage - The Executive Fast Track. V16.1 - Laatst bijgewerkt op: 26-3-2023. Alle namen ™ van hun eigenaren.