Dialectisch Onderzoek
Dialectiek

Kenniscentrum

   

These, Antithese en Synthese. Verklaring van Dialectisch Onderzoek. Dialectiek.

Inhoud

Premium

Geschiedenis van Dialectic Inquiry (Dialectiek)

Dialectisch Onderzoek of Dialectiek heeft een lange geschiedenis waarin de betekenis en het begrip van de terminologie veranderden. In Azië, bestaat het idee dat alles bestaat uit tegengestelden, ying en yang, al sinds I Ching rond 3.000 jaar geleden, en sinds de Taoistische Meester Lao Tzu rond 2.500 jaar geleden. Het Taoisme stelt dat verandering de enige constante is. De taoistische filosofie leert ook dat „geleidelijke verandering resulteert in een plotselinge verandering van vorm (hua)“. Eveneens ongeveer 2.500 jaar geleden, in het oude Griekenland, had Heraclites het idee dat elke verandering ontstaat door de strijd van tegengestelden. De Aztecen hadden ook het idee dat de aarde wordt gemaakt van tegenovergestelde. De Lakotas in Noord-Amerika deelde dit geloof. In de dialogen van Plato, "redeneert" Socrates typisch door middel van het tegen-onderzoeken van iemand anders beweringen. Op deze wijze legt hij de inherente contradicties bloot binnen de positie van zijn opponent. Aristoteles vergeleek Dialectiek met Retoriek (de kunst van het overtuigen van anderen), zeggend dat dialectiek te maken heeft met een recht door zee zoeken naar de waarheid. Om een onbekende reden, stierf het idee dat alles van tegengestelden is gemaakt uit in de westerse wereld, totdat Kant en Hegel het idee van dialectiek nieuw leven gaven, op het moment dat de industriële revolutie begon. Tot slot maakte Fichte het impliciete drietal in het werk van Hegel expliciet, door duidelijk tussen These, Antithese en Synthese onderscheid te maken, en dit idee werd later uitgebreid door Marx en Engels.
 

dialectische onderzoeksdialectiekWat is dialectiek? Definities

  • Een logisch proces om achter de waarheid te komen door naast elkaar tegengestelde voorstellen te plaatsen; een term die vaak in middeleeuwse filosofie en theologie werd gebruikt, en ook in de geschriften van Hegel en Marx.
  • Een filosofische term toegepast op methodes om te debatteren of te argumenteren, welke de waarheid van iets tracht te bewijzen of te weerleggen door middel van de regels van logica of door middel van de wetten van het redeneren.
  • Een denk- en communicatieproces gebaseerd op verandering, door het conflict van (schijnbaar) tegengestelde krachten (paradoxen)
  • Vergelijk de afbeelding aan de rechterkant om het belangrijke verschil tussen dialectiek en een compromis/trade-off (~mix), een dilemma, een puzzel, en een gemiddelde te waarderen.

Voordelen van de Dialectische Onderzoeksmethode

Strategie, Management en Bedrijfsethiek zijn van nature allen complex van aard. De dialectiek biedt een aantal voordelen voor diegenen die met deze inherente ingewikkeldheid moeten omgaan, en met deze elkaar schijnbaar tegenwerkende krachten (spanningen).


De Wit and Meyer (Strategie: Proces, Content, Context) noemen de volgende voordelen om een dialectische aanpak voor strategische paradoxen en ingewikkeldheid te hanteren (in plaats van het behandelen van de spanningen als puzzels, dilemma's, compromissen, of het gemiddelde te nemen):

  1. Een waaier van ideeën kan worden geëxploiteerd
  2. Helpt om te focussen op de geschilpunten (de kritieke punten)
  3. Geeft een stimulans om schijnbaar onverzoenlijke tegengestelden te overbruggen
  4. Biedt een stimulus voor creativiteit (die een synthese probeert te vinden, wat meer is dan een trade-off tussen de tegengestelden)

Een methode die op Dialectiek lijkt, is de benadering van Advocaat van de Duivel. Deze methode is ook nuttig voor het blootstellen van onderliggende veronderstellingen, maar heeft een tendens om het negatieve te benadrukken, terwijl dialectisch onderzoek een evenwichtiger en harmonieuzere aanpak is.


Boek: Bob de With and Ron Meyer - Strategy: Process, Content, Context -

Boek: Alex Lowy and Phil Hood - The Power of the 2x2 Matrix - Using 2x2 Thinking. -

Boek: Barry Johnson - Polarity Management: Identifying and Managing Unsolvable Problems -

Boek: Charles M. Hampden-Turner, Fons Trompenaars - Building Cross-Cultural Competence. -


Dialectisch Onderzoek - Dialectiek Special Interest Group


Special Interest Group (1 leden)


Dialectisch Onderzoek - Dialectiek Forum  

Recente onderwerpen

  Dealing with Paradoxes in Organizations
Organizations are paradoxical in lots of ways and executives have to decide what to do with the intrinsically contradicting nature of many managerial ...
     
 
  Reflective Urgency: Critical Thinking AND Acting Quickly
The best way to respond depends on the situation.
Responding (too) quickly to particular situations bears the risk of overseeing important...
     
 
  Dialectics Business Case: Toyota
3 professors of Hitotsubashi University Graduate School of International Corporate Strategy in Tokio claim that the immense succes of Toyota is as muc...
     
 
  Paradoxical Leadership
An interesting recent article on dialectics argues that good leaders should not focus so much on being consistent in their decision making, sticking t...
     
 
  Paradox Management
As pointed by Eisenhardt, Paradox is the simultaneous existence in the organization of two inconsistent states, such as “empowerment and conformance”:...
     
 

Best Practices - Dialectisch Onderzoek - Dialectiek
  What is Dialectic Ability? Definition
Is the ability to hold 2 seemingly opposing ideas in mind, and to combine and to resolve them in an unexpected, creative way innate, or can it be lear...
     
 

Expert Tips (ENG) - Dialectical Enquiry - Dialectics
 

Stages of Decision-making

Integrative versus Convential Thinkers, Differences in Decision-making
In "The Opposable Mind: How Succesful Leaders Think" in HBR (June 2007, Vol 85, Nr 6), Roger Martin ...
 
 
 

How to Select the RIGHT Tensions to Manage?

Setting Strategic Priorities
How do you make sure you manage the RIGHT seemingly contradicting forces (tensions)? Marakon consult...
 
 

Hulpbronnen - Dialectisch Onderzoek - Dialectiek
 

Nieuws over Dialectisch Onderzoek


     
 

Nieuws over Dialectiek Synthese


     
 

Video's over Dialectisch Onderzoek


     
 

Video's over Dialectiek Synthese


     
 

Presentaties over Dialectisch Onderzoek


     
 

Presentaties over Dialectiek Synthese


     
 

Meer over Dialectisch Onderzoek


     
 

Meer over Dialectiek Synthese


     

Vergelijk met: Delphimethode  |  Analyse van de Onderliggende Oorzaak  |  Analoog Strategisch Redeneren  |  Pyramideprincipe  |  Knelpuntentheorie (Theory of Constraints)  |  Brainstormen  |  Oorzaak- en Gevolgdiagram  |  De Zes Denkhoeden  |  System Dynamics  |  Scenarioplanning  |  Speltheorie (Game Theory)  |  Spiral Dynamics  |  Real Options-analyse  |  Kepner-Tregoe Matrix  |  Plausibiliteitstheorie  |  Chaostheorie  |  Soft Systems Methodologie  |  Mindmappen


Keer terug naar Management Discipline: Communicatie & Vaardigheden  |  Ethiek & Verantwoordelijkheid  |  Strategie


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

U hier? Meld u gratis aan


 


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2019 12manage - The Executive Fast Track. V15.0 - Laatst bijgewerkt op: 18-2-2019. Alle namen ™ van hun eigenaren.