4S Web Marketingmix
(Constantinides)

Kenniscentrum

Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

Bijgedragen door: Dr. Efthymios Constantinides


De Marketingmix (4 P's) is een goed hulpmiddel voor traditioneel, fysiek marketingmanagement, maar dit concept is geen goed hulpmiddel voor†virtuele (Internet) marketing. Twee belangrijke beperkingen van het toepassen van het traditionele 4P's raamwerk in online omgevingen zijn:

 • De drastisch verminderde rol van de 4P's, en
 • Het gebrek aan†enige strategische elementen in het 4P's model.

De basis voor succesvolle E-Commerce is de volledige integratie van de virtuele activiteiten in de fysieke strategie van het bedrijf, in zijn marketing plan en in zijn organisatorische processen.


Wat is de 4S Web Marketingmix? Beschrijving

De 4S Web Marketingmix methode van Constantinides identificeert de volgende vier cruciale bestuursingrediŽnten van E-Marketing:

 1. SCOPE (WERKINGSGEBIED)†- bepaalt de belangrijkste strategische onderwerpen die ten grondslag†liggen aan de online aanwezigheid; deze zijn onderworpen aan voortdurend toezicht en beoordeling door het management. Scope onderwerpen omvatten markten en concurrenten, klantenprofielen, gevolgen van de online operatie voor bestaande interne processen en identificatie van de strategische rol van de website.
 2. SITE - identificeert de operationele aspecten van de websites die het karakter, de positioning en de marktfocus van online firma&apo's weergeven. De corporate website, als de belangrijkste interface tussen de firma en zijn klanten, moet op een zodanige manier worden ontworpen dat contact met de doelgroep vergemakkelijkt wordt. De website moet een virtuele ervaring uitdrukken die klanteninteractie evenals klantenbehoud aanmoedigt.
 3. SYNERGIE - wijst gebieden aan waar de integratie tussen de online aanwezigheid en de organisatie of zijn netwerken essentieel is. Online bedrijven zullen hun markteffect maximaliseren door voordeel te trekken uit synergieŽn met bestaande commerciŽle en organisatorische processen. Terwijl zij volledig hun commerciŽle netwerken gebruiken. Dit vereist:
  • Integratie met de Front Office: integratie van de virtuele activiteiten van het bedrijf binnen†het totale marketingplan van het bedrijf. Dit is noodzakelijk om de†initiŽle steun te verstrekken†aan de†websites van het bedrijf, welke†nodig is om zich te ontwikkelen als significante component van het totale marketingprogramma.
  • Integratie met de Back Office: Benadrukt het feit dat een vergaande integratie van virtuele activiteiten met de bestaande organisatorische processen een essentiŽle voorwaarde is om aan de de dienstbehoeften en de verwachtingen van online klanten te voldoen. De integratie van de online aanwezigheid met bestaande organisatorische processen zou kunnen betekenen dat enkele traditionele operaties of procedureroutines moeten worden verbeterd of worden herontworpen om het juiste niveau van virtuele klantenservice en waarde te leveren.
  • Integratie met externe partijen en bedrijfsnetwerken: noodzakelijk voor reclame en†logistieke activiteiten evenals voor outsourcingprocessen die intern niet op een efficiŽnte manier kunnen worden uitgevoerd.
 4. SYSTEEM - biedt een overzicht van de technische factoren welke zorgen voor een veilige, efficiŽnte en klantvriendelijke operatie van de corporate website.

Oorsprong van de 4S Web MarketingMix. Geschiedenis

De methode werd ontwikkeld als onderwijshulpmiddel in 1996/97 maar heeft bewezen ook geschikt te zijn als proces om een nieuwe website te ontwerpen, of om bestaande websites te evalueren en te verbeteren.


Gebruik van het 4S Web Marketingmix. Toepassingen

 • Het ontwerpen van nieuwe websites.
 • Evaluatie/het verbeteren van bestaande websites.
 • Vooral nuttig voor Clicks and Mortar†(B2C) omgevingen

De stappen in het 4S Web MarketingmixProces

 1. Werkingsgebied: Strategie en Doelstellingen.
  Marktanalyse: De basis van de concurrentie, concurrenten, marktpotentieel, marktvoorspelling, markttendensen.
  PotentiŽle Klanten: Profielen, motivatie, gedrag, behoeften en de huidige manier om hen te vervullen, prioriteiten.
  Interne Analyse: Interne middelen, processen, waarden. Is het Web een ondersteunde of een verstorende technologie?
  Strategische Rol van de Internetactiviteiten: Generieke types: Informatie, Onderwijs, Relationeel, Promotie, Transactie.
 2. Site: De Webervaring.
  Klantgerichte inhoud. Belangrijke vragen:
  - Wat verwacht de klant van de website? De domeinnaam, inhoud, ontwerp, lay-out, sfeer, esthetica en websitepositioning en de klassieke 4 P's
  - Waarom zal de klant van de website gebruik maken? Eenvoud, functionaliteit, snelheid, vindbaarheid, doorzoekbaarheid, navigatie, interactiviteit en customizing
  - Wat motiveert klanten om terug te komen? De online dienst, commentaar door klanten, relatiemanagement, de kwaliteit van de Informatie en de †Ąversheidď, de bescherming van de klant, privacybeleid, gepercipieerde veiligheid.
 3. Synergie: Integratie
  De integratie met de Front Office: Integratie met de fysieke marketingstrategie en marketing activiteiten
  De integratie met de Back Office: Integratie van de website met organisatorische processen, bestaande oude systemen en gegevensbestanden
  De integratie met derde partijen: CreŽer netwerken van partners, die de commerciŽle, logistieke en andere websiteactiviteiten zullen ondersteunen.
 4. Systeem: Technologie, technische vereisten en websitebeleid.
  Software, hardware, communicatieprotocollen, contentmanagement, systeem services, websitebeheer, hostingbesluiten, betalingssystemen, prestatieanalyse.

Sterke punten van de 4S Web Marketingmix. Voordelen

 • Identificeert de cruciale strategische, operationele, organisatorische en technologische kwesties die een succesvolle online presentatie ondersteunen.
 • Wat de†lage toetredingsbelemmeringen†en de snelle technologische veranderingen betreft, kiest de methode voor een integrerende aanpak op strategische en operationele managementgebieden.
 • Bijzonder geschikt voor Internetstrategie en voor toepassing in sectoren waar de omstandigheden snel veranderen.
 • Kan de rol benadrukken van marketingmanagers als strategen (en niet alleen als tactische personen).

Beperkingen van het 4S Web Marketingmix. Nadelen

 • Werd ontwikkeld voor Business to Consumer (B2C) toepassingen.
 • Vereist een goede kennis van online gedrag van de consument om de elementen van de Webervaring te kunnen optimaliseren. Deze kennis is niet altijd beschikbaar.

Veronderstellingen van de 4S Web Marketingmix. Voorwaarden

 • De klassieke 4Ps van de traditionele Marketingmix zijn niet de cruciale factoren voor onlinemarketing.

Artikel: Efthymios Constantinides - The 4S Web-Marketing Mix Model. E-Commerce Research and Applications, Elsevier Science, July 2002, vol 1/1, pp 57-76


Webmarketing (B2C-strategie) Special Interest Group


Special Interest Group (241 leden)

Forum over Webmarketing (B2C-strategie)  

De meest recente onderwerpen over: Webmarketing (B2C-strategie).


🔥 NIEUW Marketing in het Internet Tijdperk
Wij zouden niet te lang moeten nadenken over internet marketing, maar vooral over marketing in het internet tijdperk. H (...)
5
 
0 reacties
 
Content Marketing
Content Marketing (CM) is a type of marketing that focuses on creating and publishing valuable, consistent, and relevant (...)
4
 
2 reacties
 
Video Marketing: Tips to Improve your Video Content
Online video might not be the easiest marketing technique to take on, more businesses are carving out time and resources (...)
3
 
0 reacties
 
Best Practices over Webmarketing (B2C-strategie)

Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn en praktische suggesties.


🥇 Marketing in the Internet Age
We should not think about Internet Marketing, but about Marketing in the Internet Age. The internet and similar (mobil (...)
18
 
10 reacties

 
🥈 Web Marketing vs Traditional
Another difference with traditional marketing (mix) is that in web marketing individual clients can be - and often are - (...)
10
 
2 reacties

 
🥉 How to Build a Successful Online Platform: Edelman 5-Question Framework
In the past decade, the number of online platforms has increased significantly. This is not surprising, given the abilit (...)
8
 
0 reacties

 
Web Marketing in Africa
The speed of web marketing is a big challenge to marketers in Africa. We have a slow society, yet we have to particiate (...)
8
 
3 reacties

 
A/B Testing. Fundamentals and Tips
What is A/B Testing? It is essentially a way of by comparing two versions of some thing/object to find out which one p (...)
7
 
4 reacties

 
Digital Marketing ROI? Metrics for Social Media Campaigns
Digital marketing Return on Investment (ROI) is the measure of the profit or loss that you generate on a digital marketi (...)
6
 
0 reacties

 
Lead Generation: List of Traditional and Digital Techniques
Lead generation is the process of generating interest in a company's brand, products, or services using inbound and outb (...)
4
 
5 reacties

 
Publisher (books) goes Social Media; Do or Donít?
I am writing a thesis for a publisher in the Netherlands and I am examining the possibilities for the implementation of (...)
4
 
2 reacties

 
The E-Marketing Model used by Facebook
Can anyone help me to describe the Facebook Model, taking into account the e-marketing techniques used by Facebook? (...)
4
 
0 reacties

 
Web Marketing Obeys to other Rules than Traditonal Marketing
Constantinides is absolutely right: E-commerce should not be viewed as an application of technology but as an integral p (...)
3
 
1 reacties

 
Expert Tips over Web Marketing (B2C Strategy) (Engels)

Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Another Web Marketing Mix

E-Marketing Strategy (...)
   
 
 
 

Six Steps for Integrating Social Media Into your Organization

Social Media Integration, Using Social Media, Social Media for Business (...)
   
 
 
 

How to Improve your Conversion Rate?

Best Practices (...)
   
 
 
 

The Role of the 4P's in an Online Enviroment

E-Marketing, Strategy (...)
   
 
 
 

Don't Forget Internal Marketing

Involving your Employees, Internal Marketing Best Practices (...)
   
 
 
 

Strategic Options for Dot-coms and Established Firms

Internet Strategy, Business Strategy (...)
   
 
 
 

Understand your Conversion Rate

Web Site Marketing and Benchmarking (...)
   
 
 
 

International Versions of Websites. do or Don't?

Branding, Brand Relationship, Internet Strrtegy (...)
   
 
 
 

The Importance of Customer Differences in Markets with Network Effects: the Limits of Scale

Network Effect, Network Strategy, First Mover Advantage, Second-mover Strategy, Customer Intimacy, Market Segmentation (...)
   
 
 
 

Key Search Engine Optimalization Steps

Improve your Ranking (...)
   
 
 
 
Informatiebronnen over Webmarketing (B2C-strategie)

Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.Vergelijk met:† Marketingmix (4-Ps)  |† Uitgebreide Marketingmix (7-Ps)  |† Operationele CRM  |† Bricks en Kliks  |† TDC Matrix  |† 12 Principes van de Netwerkeconomie  |† Affiliate Marketing  |† Strategische Stuwers


Keer terug naar Management Discipline: Marketing  |† Strategie


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

Bent u een expert in Webmarketing (B2C-strategie)? Meld u gratis aan

Link naar dit kenniscentrum

Kopieer deze code naar uw website:

 


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2020 12manage - The Executive Fast Track. V15.6 - Laatst bijgewerkt op: 24-10-2020. Alle namen ô van hun eigenaren.