4S Web Marketingmix
(Constantinides)

Kenniscentrum
Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

Bijgedragen door: Dr. Efthymios Constantinides

65 items • 428.582 bezoeken


Samenvatting

De Marketingmix (4 P's) is een goed hulpmiddel voor traditioneel, fysiek marketingmanagement, maar dit concept is geen goed hulpmiddel voor†virtuele (Internet) marketing. Twee belangrijke beperkingen van het toepassen van het traditionele 4P's raamwerk in online omgevingen zijn:

 • De drastisch verminderde rol van de 4P's, en
 • Het gebrek aan†enige strategische elementen in het 4P's model.

De basis voor succesvolle E-Commerce is de volledige integratie van de virtuele activiteiten in de fysieke strategie van het bedrijf, in zijn marketing plan en in zijn organisatorische processen.


Wat is de 4S Web Marketingmix? Beschrijving

De 4S Web Marketingmix methode van Constantinides identificeert de volgende vier cruciale bestuursingrediŽnten van E-Marketing:

 1. SCOPE (WERKINGSGEBIED)†- bepaalt de belangrijkste strategische onderwerpen die ten grondslag†liggen aan de online aanwezigheid; deze zijn onderworpen aan voortdurend toezicht en beoordeling door het management. Scope onderwerpen omvatten markten en concurrenten, klantenprofielen, gevolgen van de online operatie voor bestaande interne processen en identificatie van de strategische rol van de website.
 2. SITE - identificeert de operationele aspecten van de websites die het karakter, de positioning en de marktfocus van online firma&apo's weergeven. De corporate website, als de belangrijkste interface tussen de firma en zijn klanten, moet op een zodanige manier worden ontworpen dat contact met de doelgroep vergemakkelijkt wordt. De website moet een virtuele ervaring uitdrukken die klanteninteractie evenals klantenbehoud aanmoedigt.
 3. SYNERGIE - wijst gebieden aan waar de integratie tussen de online aanwezigheid en de organisatie of zijn netwerken essentieel is. Online bedrijven zullen hun markteffect maximaliseren door voordeel te trekken uit synergieŽn met bestaande commerciŽle en organisatorische processen. Terwijl zij volledig hun commerciŽle netwerken gebruiken. Dit vereist:
  • Integratie met de Front Office: integratie van de virtuele activiteiten van het bedrijf binnen†het totale marketingplan van het bedrijf. Dit is noodzakelijk om de†initiŽle steun te verstrekken†aan de†websites van het bedrijf, welke†nodig is om zich te ontwikkelen als significante component van het totale marketingprogramma.
  • Integratie met de Back Office: Benadrukt het feit dat een vergaande integratie van virtuele activiteiten met de bestaande organisatorische processen een essentiŽle voorwaarde is om aan de de dienstbehoeften en de verwachtingen van online klanten te voldoen. De integratie van de online aanwezigheid met bestaande organisatorische processen zou kunnen betekenen dat enkele traditionele operaties of procedureroutines moeten worden verbeterd of worden herontworpen om het juiste niveau van virtuele klantenservice en waarde te leveren.
  • Integratie met externe partijen en bedrijfsnetwerken: noodzakelijk voor reclame en†logistieke activiteiten evenals voor outsourcingprocessen die intern niet op een efficiŽnte manier kunnen worden uitgevoerd.
 4. SYSTEEM - biedt een overzicht van de technische factoren welke zorgen voor een veilige, efficiŽnte en klantvriendelijke operatie van de corporate website.

Oorsprong van de 4S Web MarketingMix. Geschiedenis

De methode werd ontwikkeld als onderwijshulpmiddel in 1996/97 maar heeft bewezen ook geschikt te zijn als proces om een nieuwe website te ontwerpen, of om bestaande websites te evalueren en te verbeteren.


Gebruik van het 4S Web Marketingmix. Toepassingen

 • Het ontwerpen van nieuwe websites.
 • Evaluatie/het verbeteren van bestaande websites.
 • Vooral nuttig voor Clicks and Mortar†(B2C) omgevingen

De stappen in het 4S Web MarketingmixProces

 1. Werkingsgebied: Strategie en Doelstellingen.
  Marktanalyse: De basis van de concurrentie, concurrenten, marktpotentieel, marktvoorspelling, markttendensen.
  PotentiŽle Klanten: Profielen, motivatie, gedrag, behoeften en de huidige manier om hen te vervullen, prioriteiten.
  Interne Analyse: Interne middelen, processen, waarden. Is het Web een ondersteunde of een verstorende technologie?
  Strategische Rol van de Internetactiviteiten: Generieke types: Informatie, Onderwijs, Relationeel, Promotie, Transactie.
 2. Site: De Webervaring.
  Klantgerichte inhoud. Belangrijke vragen:
  - Wat verwacht de klant van de website? De domeinnaam, inhoud, ontwerp, lay-out, sfeer, esthetica en websitepositioning en de klassieke 4 P's
  - Waarom zal de klant van de website gebruik maken? Eenvoud, functionaliteit, snelheid, vindbaarheid, doorzoekbaarheid, navigatie, interactiviteit en customizing
  - Wat motiveert klanten om terug te komen? De online dienst, commentaar door klanten, relatiemanagement, de kwaliteit van de Informatie en de †Ąversheidď, de bescherming van de klant, privacybeleid, gepercipieerde veiligheid.
 3. Synergie: Integratie
  De integratie met de Front Office: Integratie met de fysieke marketingstrategie en marketing activiteiten
  De integratie met de Back Office: Integratie van de website met organisatorische processen, bestaande oude systemen en gegevensbestanden
  De integratie met derde partijen: CreŽer netwerken van partners, die de commerciŽle, logistieke en andere websiteactiviteiten zullen ondersteunen.
 4. Systeem: Technologie, technische vereisten en websitebeleid.
  Software, hardware, communicatieprotocollen, contentmanagement, systeem services, websitebeheer, hostingbesluiten, betalingssystemen, prestatieanalyse.

Sterke punten van de 4S Web Marketingmix. Voordelen

 • Identificeert de cruciale strategische, operationele, organisatorische en technologische kwesties die een succesvolle online presentatie ondersteunen.
 • Wat de†lage toetredingsbelemmeringen†en de snelle technologische veranderingen betreft, kiest de methode voor een integrerende aanpak op strategische en operationele managementgebieden.
 • Bijzonder geschikt voor Internetstrategie en voor toepassing in sectoren waar de omstandigheden snel veranderen.
 • Kan de rol benadrukken van marketingmanagers als strategen (en niet alleen als tactische personen).

Beperkingen van het 4S Web Marketingmix. Nadelen

 • Werd ontwikkeld voor Business to Consumer (B2C) toepassingen.
 • Vereist een goede kennis van online gedrag van de consument om de elementen van de Webervaring te kunnen optimaliseren. Deze kennis is niet altijd beschikbaar.

Veronderstellingen van de 4S Web Marketingmix. Voorwaarden

 • De klassieke 4Ps van de traditionele Marketingmix zijn niet de cruciale factoren voor onlinemarketing.

Artikel: Efthymios Constantinides - The 4S Web-Marketing Mix Model. E-Commerce Research and Applications, Elsevier Science, July 2002, vol 1/1, pp 57-76


Special Interest Group

Webmarketing (B2C-strategie) Special Interest Group.Special Interest Group (244 leden)

Forum

Forumdiscussies over Webmarketing (B2C-strategie). Hieronder kunt u een vraag stellen over dit onderwerp, uw ervaringen delen, een nieuwe ontwikkeling melden, of iets toelichten.


Begin een nieuw onderwerp over Webmarketing (B2C-strategie)

 

🔥 NIEUW Marketing in het Internet Tijdperk
Wij zouden niet te lang moeten nadenken over internet marketing, maar vooral over marketing in het internet tijdperk.

Het internet en soortgelijke (mobiele) nieuwe technologieŽn maken verande...
5
 
How to Build a Successful Online Platform: Edelman 5-Question Framework
In the past decade, the number of online platforms has increased significantly. This is not surprising, given the ability of those platforms to create a lot of value through the enablement of communic...
8
 
Digital / Web Marketing versus Traditional
Another difference with traditional marketing (mix) is that in web marketing individual clients can be - and often are - reached ("One-to-One Marketing"), such as in the case of search marketing and s...
8
 
2 reacties
A/B Testing. Fundamentals and Tips
What is A/B Testing?
It is essentially a way of validated learning by comparing two versions of some thing/object to find out which one performs better. A/B Testing was traditionally associated w...
7
 
4 reacties
Digital Marketing ROI? Metrics for Social Media Campaigns
Digital marketing Return on Investment (ROI) is the measure of the profit or loss that you generate on a digital marketing campaign, based on the amount of money you have invested.
Here are a bun...
6
 
Content Marketing
Content Marketing (CM) is a type of marketing that focuses on creating and publishing valuable, consistent, and relevant content (videos, blogs, text, etc.), which does not directly promote the brand ...
4
 
2 reacties
Lead Generation: List of Traditional and Digital Techniques
Lead generation is the process of generating interest in a company's brand, products, or services using inbound and outbound marketing strategies.

There are two distinct lead generation cat...
4
 
5 reacties
Publisher (books) goes Social Media; Do or Donít?
I am writing a thesis for a publisher in the Netherlands and I am examining the possibilities for the implementation of social media. How could we reach potential readers? Is it relevant to profile th...
4
 
2 reacties
The E-Marketing Model used by Facebook
Can anyone help me to describe the Facebook Model, taking into account the e-marketing techniques used by Facebook? ...
4
 
Video Marketing: Tips to Improve your Video Content
Online video might not be the easiest marketing technique to take on, more businesses are carving out time and resources to ensure it's on their list. There are different types of video content that y...
3
 
Web Marketing Obeys to other Rules than Traditonal Marketing
Constantinides is absolutely right: E-commerce should not be viewed as an application of technology but as an integral part of a strategic approach to running a business via the web. And indeed web ma...
0
 
1 reacties

Best Practices

De best beoordeelde onderwerpen over Webmarketing (B2C-strategie). Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn en praktische suggesties.


Marketing in the Internet Age
We should not think about Internet Marketing, but about Marketing in the Internet Age.
The internet and similar (mobile) new technologies enable changes in many things: the position of customers...
20
 
10 reacties

Web Marketing in Africa
The speed of web marketing is a big challenge to marketers in Africa. We have a slow society, yet we have to particiate in international trade. Unless the mindset of most African people is changed I s...
8
 
3 reacties

Expert Tips

Geavanceerde inzichten over Web Marketing (B2C Strategy) (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Another Web Marketing Mix

E-Marketing Strategy
In contrast to the 4S Web Marketing Mix, Kalyanam and McIntyre are suggesting an E-Marketing Mix that can be synthesized...

Six Steps for Integrating Social Media Into your Organization

Social Media Integration, Using Social Media, Social Media for Business
In order to successfully integrate social media into your organization, six useful steps can be used. These are the foll...

How to Improve your Conversion Rate?

Best Practices
To improve the Conversion Rate (CR) of a web site you have to follow these eight principles: 1. ďAvoid accidental marke...

The Role of the 4P's in an Online Enviroment

E-Marketing, Strategy
Although the 4P's are not the critical factors in an online environment, they are still more or less important and neces...

Don't Forget Internal Marketing

Involving your Employees, Internal Marketing Best Practices
Besides external marketing, dealing with the image, look and view how customers see or define your organization, interna...

Strategic Options for Dot-coms and Established Firms

Internet Strategy, Business Strategy
M. Porter suggests the following strategic options for dot-coms and established companies in his article ďStrategy and t...

Understand your Conversion Rate

Web Site Marketing and Benchmarking
According to Bryan & Jeffrey Eisenberg with Lisa T. Davis (Call to Action: Secret Formulas to Improve Online Results, 20...

International Versions of Websites. do or Don't?

Branding, Brand Relationship, Internet Strrtegy
An article of Bartikowski and Singh (2014) studies the efficiency of increasing Website Cultural Congruity (WCC) across ...

The Importance of Customer Differences in Markets with Network Effects: the Limits of Scale

Network Effect, Network Strategy, First Mover Advantage, Second-mover Strategy, Customer Intimacy, Market Segmentation
The network effect (Metcalfe's Law) is the phenomenon that the value of a product or service increases (exponentially) w...

Key Search Engine Optimalization Steps

Improve your Ranking
According to Vanessa Fox (Marketing in the Age of Google, 2010)- a former Google's expert, to help search engines to sea...
Informatiebronnen

Diverse informatiebronnen betreffende Webmarketing (B2C-strategie). Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.


Introduction to E-Marketing | Internet Marketing

E-marketing, Web Marketing, Affiliate program, Search engine optimization, Email campaigns, Mobile marketing
This presentation covers the topic of E-marketing, divided into various subcategories. It consist of the following secti...

Integration of Social Media in Business

Internet Strategy, Online Strategy, Social Media Strategy, Integration
Presentation about the Internet, Social Media and the Integration of them in business by A. Siegle. The presentation ha...

The Internet / Social Media Revolution

Social Media, Internet Strategy, Internet Impact, Digital Revolution
Video shows how fast social media is growing. And gives a clear status of the position of social media by 2014. Great s...

Social Media for Business

Social Media in Business, Social Media for Business, Social Media and Business
This presentation is about social media in businesses that outlines some steps to integrate social media into you organi...

Cross-cultural Marketing on the Internet

Marketing, International Business
Presentation about Cross-cultural Marketing by Rafael Capurro. The main focus is on website marketing. Hofstedeís cultur...

Speech Kotler on Internet Marketing

Initial Understanding of Internet Marketing, Trainings, Workshops
Philip Kotler explains some conditions and gives some tips on internet marketing. - Have a good Website. Including what...

Researchlinks

Springen naar verdere onderzoeksbronnen met betrekking tot Webmarketing (B2C-strategie).


Nieuws

Nieuws

Video's

Video's

Presentaties

Presentaties

 
Boeken

Boeken

Academisch

Academisch

Meer

Meer


Vergelijk met:† Marketingmix (4-Ps)  |† Uitgebreide Marketingmix (7-Ps)  |† Operationele CRM  |† Bricks en Kliks  |† TDC Matrix  |† 12 Principes van de Netwerkeconomie  |† Affiliate Marketing  |† Strategische Stuwers


Keer terug naar Management Discipline: Marketing & Verkoop  |† Strategie & Innovatie


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group

Weet u veel af van Webmarketing (B2C-strategie)? Word onze SIG-leiderOver 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2023 12manage - The Executive Fast Track. V16.1 - Laatst bijgewerkt op: 9-2-2023. Alle namen ô van hun eigenaren.