4S Web Marketingmix
(Constantinides)

Kenniscentrum

   

Een strategische en operationele aanpak voor het ontwerpen van een website. Verklaring van de 4S Web Marketing Mix van Cons'tantinides. ('02)

Bijgedragen door: Dr. Efthymios Constantinides

Inhoud

 1. Samenvatting
 2. Forum
 3. Best Practices
 4. Expert Tips
 5. Hulpbronnen
 6. Afdrukken

De Marketingmix (4 P's) is een goed hulpmiddel voor traditioneel, fysiek marketingmanagement, maar dit concept is geen goed hulpmiddel voor†virtuele (Internet) marketing. Twee belangrijke beperkingen van het toepassen van het traditionele 4P's raamwerk in online omgevingen zijn:

 • De drastisch verminderde rol van de 4P's, en
 • Het gebrek aan†enige strategische elementen in het 4P's model.

De basis voor succesvolle E-Commerce is de volledige integratie van de virtuele activiteiten in de fysieke strategie van het bedrijf, in zijn marketing plan en in zijn organisatorische processen.


Wat is de 4S Web Marketingmix? Beschrijving

De 4S Web Marketingmix methode van Constantinides identificeert de volgende vier cruciale bestuursingrediŽnten van E-Marketing:

 1. SCOPE (WERKINGSGEBIED)†- bepaalt de belangrijkste strategische onderwerpen die ten grondslag†liggen aan de online aanwezigheid; deze zijn onderworpen aan voortdurend toezicht en beoordeling door het management. Scope onderwerpen omvatten markten en concurrenten, klantenprofielen, gevolgen van de online operatie voor bestaande interne processen en identificatie van de strategische rol van de website.
 2. SITE - identificeert de operationele aspecten van de websites die het karakter, de positioning en de marktfocus van online firma&apo's weergeven. De corporate website, als de belangrijkste interface tussen de firma en zijn klanten, moet op een zodanige manier worden ontworpen dat contact met de doelgroep vergemakkelijkt wordt. De website moet een virtuele ervaring uitdrukken die klanteninteractie evenals klantenbehoud aanmoedigt.
 3. SYNERGIE - wijst gebieden aan waar de integratie tussen de online aanwezigheid en de organisatie of zijn netwerken essentieel is. Online bedrijven zullen hun markteffect maximaliseren door voordeel te trekken uit synergieŽn met bestaande commerciŽle en organisatorische processen. Terwijl zij volledig hun commerciŽle netwerken gebruiken. Dit vereist:
  • Integratie met de Front Office: integratie van de virtuele activiteiten van het bedrijf binnen†het totale marketingplan van het bedrijf. Dit is noodzakelijk om de†initiŽle steun te verstrekken†aan de†websites van het bedrijf, welke†nodig is om zich te ontwikkelen als significante component van het totale marketingprogramma.
  • Integratie met de Back Office: Benadrukt het feit dat een vergaande integratie van virtuele activiteiten met de bestaande organisatorische processen een essentiŽle voorwaarde is om aan de de dienstbehoeften en de verwachtingen van online klanten te voldoen. De integratie van de online aanwezigheid met bestaande organisatorische processen zou kunnen betekenen dat enkele traditionele operaties of procedureroutines moeten worden verbeterd of worden herontworpen om het juiste niveau van virtuele klantenservice en waarde te leveren.
  • Integratie met externe partijen en bedrijfsnetwerken: noodzakelijk voor reclame en†logistieke activiteiten evenals voor outsourcingprocessen die intern niet op een efficiŽnte manier kunnen worden uitgevoerd.
 4. SYSTEEM - biedt een overzicht van de technische factoren welke zorgen voor een veilige, efficiŽnte en klantvriendelijke operatie van de corporate website.

Oorsprong van de 4S Web MarketingMix. Geschiedenis

De methode werd ontwikkeld als onderwijshulpmiddel in 1996/97 maar heeft bewezen ook geschikt te zijn als proces om een nieuwe website te ontwerpen, of om bestaande websites te evalueren en te verbeteren.


Gebruik van het 4S Web Marketingmix. Toepassingen

 • Het ontwerpen van nieuwe websites.
 • Evaluatie/het verbeteren van bestaande websites.
 • Vooral nuttig voor Clicks and Mortar†(B2C) omgevingen

De stappen in het 4S Web MarketingmixProces

 1. Werkingsgebied: Strategie en Doelstellingen.
  Marktanalyse: De basis van de concurrentie, concurrenten, marktpotentieel, marktvoorspelling, markttendensen.
  PotentiŽle Klanten: Profielen, motivatie, gedrag, behoeften en de huidige manier om hen te vervullen, prioriteiten.
  Interne Analyse: Interne middelen, processen, waarden. Is het Web een ondersteunde of een verstorende technologie?
  Strategische Rol van de Internetactiviteiten: Generieke types: Informatie, Onderwijs, Relationeel, Promotie, Transactie.
 2. Site: De Webervaring.
  Klantgerichte inhoud. Belangrijke vragen:
  - Wat verwacht de klant van de website? De domeinnaam, inhoud, ontwerp, lay-out, sfeer, esthetica en websitepositioning en de klassieke 4 P's
  - Waarom zal de klant van de website gebruik maken? Eenvoud, functionaliteit, snelheid, vindbaarheid, doorzoekbaarheid, navigatie, interactiviteit en customizing
  - Wat motiveert klanten om terug te komen? De online dienst, commentaar door klanten, relatiemanagement, de kwaliteit van de Informatie en de †Ąversheidď, de bescherming van de klant, privacybeleid, gepercipieerde veiligheid.
 3. Synergie: Integratie
  De integratie met de Front Office: Integratie met de fysieke marketingstrategie en marketing activiteiten
  De integratie met de Back Office: Integratie van de website met organisatorische processen, bestaande oude systemen en gegevensbestanden
  De integratie met derde partijen: CreŽer netwerken van partners, die de commerciŽle, logistieke en andere websiteactiviteiten zullen ondersteunen.
 4. Systeem: Technologie, technische vereisten en websitebeleid.
  Software, hardware, communicatieprotocollen, contentmanagement, systeem services, websitebeheer, hostingbesluiten, betalingssystemen, prestatieanalyse.

Sterke punten van de 4S Web Marketingmix. Voordelen

 • Identificeert de cruciale strategische, operationele, organisatorische en technologische kwesties die een succesvolle online presentatie ondersteunen.
 • Wat de†lage toetredingsbelemmeringen†en de snelle technologische veranderingen betreft, kiest de methode voor een integrerende aanpak op strategische en operationele managementgebieden.
 • Bijzonder geschikt voor Internetstrategie en voor toepassing in sectoren waar de omstandigheden snel veranderen.
 • Kan de rol benadrukken van marketingmanagers als strategen (en niet alleen als tactische personen).

Beperkingen van het 4S Web Marketingmix. Nadelen

 • Werd ontwikkeld voor Business to Consumer (B2C) toepassingen.
 • Vereist een goede kennis van online gedrag van de consument om de elementen van de Webervaring te kunnen optimaliseren. Deze kennis is niet altijd beschikbaar.

Veronderstellingen van de 4S Web Marketingmix. Voorwaarden

 • De klassieke 4Ps van de traditionele Marketingmix zijn niet de cruciale factoren voor onlinemarketing.

Artikel: Efthymios Constantinides - The 4S Web-Marketing Mix Model. E-Commerce Research and Applications, Elsevier Science, July 2002, vol 1/1, pp 57-76


Web Marketingmix Forum
  Marketing in het internet tijdperk
Wij zounden niet moeten denken over internet marketing, maar over marketing in het internet tijdperk.
Het internet en soortgelijke (mobiele) nieuwe technologiŽn maken verandering mogelijk op velerlei gebied: de positie van klanten, de manier w...
     
 
  How to Build a Successful Online Platform: Edelman 5-Question Framework
In the past decade, the number of online platforms has increased significantly. This is not surprising, given the ability of those platforms to create a lot of value through the enablement of communication and business models that might not be realiz...
     
 
  Lead Generation via Internet Marketing
Generating sales leads is crucial for any firm. In my opinion, internet marketing, also called web marketing, is the most effective and powerful tool for lead generation:
- In spite of geographic boundaries between cities, countries, and ...
     
 
  Publisher (books) goes Social Media; Do or Donít?
I am writing a thesis for a publisher in the Netherlands and I am examining the possibilities for the implementation of social media. How could we reach potential readers? Is it relevant to profile the publisher company or should we stimulate ...
     
 
  4G's for Social Media Marketing
I'd like to know your opinion and validation of my model for SMM activity: the 4Gs of social media marketing:
- Goals: your marketing targets
- Game: intention, a bit trick
- Generation: growing activity for getting results or r...
     
 
  Web Marketing in Africa
The speed of web marketing is a big challenge to marketers in Africa. We have a slow society, yet we have to particiate in international trade. Unless the mindset of most African people is changed I see a lot of trouble in the use of the 4S-es...
     
 
  The E-Marketing Model used by Facebook
Can anyone help me to describe the Facebook Model, taking into account the e-marketing techniques used by Facebook? ...
     
 
  Web Marketing vs Traditional
Another difference with traditional marketing (mix) is that in web marketing individual clients can be - and often are - reached ("One-to-One Marketing"), such as in the case of popular search marketing. Traditionally marketing is One-t...
     
 
  Web Marketing Obeys to other Rules than Traditonal Marketing
Constantinides is absolutely right: E-commerce should not be viewed as an application of technology but as an integral part of a strategic approach to running a business via the web. And indeed web marketing has its own set of ru...
     
 

Web Marketingmix Special Interest Group


Special Interest Group

Web Marketingmix Educatie & Evenementen


Vind opleidingen, seminars en evenementen


Best Practices - Web Marketingmix Premium
  Marketing in the Internet Age
We should not think about Internet Marketing, but about Marketing in the Internet Age.
The internet and similar (mobile) new technologies enable changes in many things: the position of customers, t...
     
 

Expert Tips (ENG) - Web Marketing Mix Premium
 

Another Web Marketing Mix

In contrast to the 4S Web Marketing Mix, Kalyanam and McIntyre are suggesting an E-Marketing Mix that can be synthesized in the 2P+2C+3S formula and i...
Usage (application): E-Marketing Strategy
 
 
 

The Role of the 4P's in an Online Enviroment

Although the 4P's are not the critical factors in an online environment, they are still more or less important and necessary elements of the total web...
Usage (application): E-Marketing, Strategy
 
 
 

Six Steps for Integrating Social Media Into your Organization

In order to successfully integrate social media into your organization, six useful steps can be used. These are the following:
 1. DEFINE ...
  Usage (application): Social Media Integration, Using Social Media, Social Media for Business
 
 
 

How to Improve your Conversion Rate?

To improve the Conversion Rate (CR) of a web site you have to follow these eight principles:
1. ďAvoid accidental marketingĒ Ė Iden...
Usage (application): Best Practices
 
 
 

Don't Forget Internal Marketing

Besides external marketing, dealing with the image, look and view how customers see or define your organization, internal marketing of y...
Usage (application): Involving your Employees, Internal Marketing Best Practices
 
 
 

Strategic Options for Dot-coms and Established Firms

M. Porter suggests the following strategic options for dot-coms and established companies in his article ďStrategy and the InternetĒ (HBR, March 2001)...
Usage (application): Internet Strategy, Business Strategy
 
 
 

Understand your Conversion Rate

According to Bryan & Jeffrey Eisenberg with Lisa T. Davis (  
 
 

International Versions of Websites. do or Don't?

An article of Bartikowski and Singh (2014) studies the efficiency of increasing Website Cultural Congruity (WCC) across different parties. WCC simply ...
Usage (application): Branding, Brand Relationship, Internet Strrtegy
 
 
 

The Importance of Customer Differences in Markets with Network Effects: the Limits of Scale

The network effect (Metcalfe's Law) is the phenomenon that the value of a product or serv...
Usage (application): Network Effect, Network Strategy, First Mover Advantage, Second-mover Strategy, Customer Intimacy, Market Segmentation
 
 
 

Key Search Engine Optimalization Steps

According to Vanessa Fox (  
 

Hulpbronnen - Web Marketingmix Premium
 

Nieuws

4 S Marketing
     
 

Nieuws

Internet Marketing
     
 

Video's

4 S Marketing
     
 

Video's

Internet Marketing
     
 

Presentaties

4 S Marketing
     
 

Presentaties

Internet Marketing
     
 

Meer

4 S Marketing
     
 

Meer

Internet Marketing
     

Vergelijk met:† Marketingmix (4-Ps)  |† Uitgebreide Marketingmix (7-Ps)  |† Operationele CRM  |† Bricks en Kliks  |† TDC Matrix  |† 12 Principes van de Netwerkeconomie  |† Affiliate Marketing  |† Strategische Stuwers


Keer terug naar Management Discipline: Marketing  |† Strategie


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

U hier


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage | Privacy | Gebruiksvoorwaarden
Auteursrecht 2017 12manage - The Executive Fast Track. V14.1 - Laatst bijgewerkt op: 21-7-2017. Alle namen zijn tm van hun eigenaren.