Kennismanagement
(Collison Parcell)

Kenniscentrum

   

Het leren, vastleggen, delen en exploiteren van kennis, ervaring en best practices. Verklaring van Kennismanagement van Collison en Parcell. ('01)

Bijgedragen door: Chris Collison

Inhoud

 1. Samenvatting
 2. Forum
 3. Best Practices
 4. Expert Tips
 5. Hulpbronnen
 6. Afdrukken

Wat is de Kennismanagement aanpak van Collison en Parcell? Beschrijving

De Kennismanagement methode van Chris Collison en Geoff Parcell is een raamwerk dat kan worden gebruikt voor het leren van, het vastleggen van, het delen van en het exploiteren van kennis, ervaring en best practices.


Kennismanagement is een contradictio in terminis - niemand kan activa werkelijk managen die in de hoofden zitten van werknemers, en die hoofdzakelijk gedeeld worden door middel van gesprekken.

Wat men wel kan doen is: de omgeving te managen waarin kennis kan worden gecreŽerd, ontdekt, opgevangen, gedeeld, gedistilleerd, gevalideerd, overgebracht, geadopteerd, aangepast en toegepast. Om zo bedrijfswaarde te creŽren.

Voor het creŽren van een omgeving waarbinnen kennis snel opbloeit zijn de volgende zaken benodigd:

 • De juiste voorwaarden. Een gemeenschappelijke betrouwbare infrastructuur en een organisatie die ondernemend wil zijn.
 • De juiste middelen. Een gemeenschappelijk model, hulpmiddelen en processen om te leren.
 • De juiste acties. Waar de mensen instinctief naar kennis zoeken, deze delen en ervan gebruik maken.
 • Het juiste leiderschap. Waar leren en delen wordt verwacht en aangeleerd.

De methodologie biedt een aantal hulpmiddelen, interventies en facilitaire technieken om organisaties te helpen om vůůr, tijdens en na activiteiten te leren.
De voordelen van deze leerinterventies kunnen worden verveelvoudigd als zij breder worden gedeeld als goede praktijken - hetzij door netwerken van mensen (gemeenschappen), hetzij door vastlegging en codificatie in regelmatig bijgewerkte "kennisproducten".


Oorsprong van de Kennismanagement methode van Collison en Parcell. Geschiedenis

Oorspronkelijk afgeleid door het kennismanagementteam van BP in 1998 uit goede praktijken in het Leger van de V.S. en andere lerende organisaties, werd de methodologie in 2001gepubliceerd in het boek ĄLearning to Fly, lessons from one of the worldís leading knowledge companies", Collison & Parcell. Zodra zij was gepubliceerd, produceerde de methodologie een gebruiksgemeenschap - nu meer dan 700 mensen werkzaam in een grote verscheidenheid aan openbare en particuliere sector organisaties. In 2005 werd een nieuwe versie van "Learning to Fly" gepubliceerd om de overdraagbaarheid van de aanpak aan te tonen. Deze bevat verhalen van toepassing in tien andere organisaties. De toepassingen strekken zich uit van de Verenigde Naties naar De Beers, van de BBC naar basisscholen in Nieuw Zuid-Wales. Elementen van deze kennismanagement aanpak kunnen vandaag worden aangetroffen in een groot aantal organisaties en business schools. Met inbegrip van Henley en Cranfield Management School.


Het Kennismanagement van Collison Parcell het gebruik van het Kennismanagement raamwerk van Collison en Parcell. Toepassingen

 • Het verhinderen van het opnieuw uitvinden van het wiel, in het bijzonder binnen grote, internationale organisaties.
 • Het versnellen van het integratieproces na een overname of een fusie.
 • Het identificeren, vastleggen en delen van goede praktijk ervaringen in organisaties.
 • Het omgaan met culturele barriŤres die organisaties tegenhouden - bv. "Not invented here"
 • Om netwerken en gebruiksgemeenschappen te bouwen, te voeden en te ondersteunen.
 • Het creŽren van een cultuur van ononderbroken verbetering en het leren.
 • Het betrekken van leiderschap bij de juiste gedragingen om het delen van kennis kracht bij te zetten.

Stappen in deze Kennismanagement methode. Proces

Zie het diagram aan de rechterkant.

 • Mensen en teams gaan akkoord met een reeks doelstellingen. Dan maken zij gebruik van kennis om hun doelstellingen te bereiken, om uiteindelijk waarde te creŽren Waar begint u te interveniŽren met kennismanagement?
 • Focus op de "Using Knowledge circle". Wat als u uw organisatie kon inspireren om te leren vůůr, tijdens en na iedere significante activiteit. Eenvoudige leerprocessen als het bijstaan van een collega, terugblikken (projectevaluaties na het einde van het project) en na-actie-evaluaties leveren hier hun bijdrage, en helpen om nieuwe kennis te onthullen - kennis die anders in de hoofden van de betrokken individuen gebleven zou zijn.
 • Al deze leeractiviteiten moet worden verbonden met ťťn of ander soort "kennisbank". Als u wilt leren voordat u iets doet, zult u een opname willen maken. En wanneer u lessen hebt geleerd die u wilt bijdragen, zult u een storting moeten maken.
 • Dat is waar de bekwaamheid om kennis vast te leggen en te distilleren belangrijk wordt. Maar dat is niet het complete verhaal. Het is onmogelijk om alles vast te leggen, daarom is het belangrijk om de mensen en het netwerk te verbinden die zeer belangrijke kennis en inzicht bezitten, en hen aan te moedigen om welke kennis dan ook te bezitten en bij te werken die expliciet wordt gemaakt - vastgelegd als informatie.
 • De omgeving of de cultuur binnen uw organisatie omringt het model, wat kritisch is om kennisdeling op te starten en te ondersteunen. Dit zal worden weergegeven in het juiste leiderschapsgedrag, en op de manier waarin het Kennismanagement in de kernprocessen ingebed wordt zodat het uiteindelijk een "onbewuste bekwaamheid" wordt.

Sterke punten van dit Kennismanagement raamwerk. Voordelen

 • Lever meer, met minder! Is dat niet wat van ons allemaal wordt gevraagd?
 • Verbeter de identificatie en overdracht van goede praktijken.
 • Het leren en verbeteren leidt tot kortere cyclustijden bij productontwikkeling en ononderbroken verbetering.
 • Het verhinderen van de herhaling van fouten, en van het wiel opnieuw uitvinden.
 • Om een "not invented here" cultuur te identificeren en te overwinnen.
 • Om het niveau van het delen en het toepassen van nieuwe manieren van werken te verbeteren.
 • Geloofwaardige aanpak. Bewezen binnen BP en in een brede waaier van organisaties, die zich uitstrekt van basisscholen tot aan corporate reuzen, van de V.N. tot wendbare, genetwerkte niet-gouvernementele organisaties.

Beperkingen van de Kennismanagement filosofie van Collison en Parcell. Nadelen

 • Vereist een bereidheid om om te gaan met de onderliggende cultuur en met proceskwesties - het is niet slechts een snelle technologische oplossing - het is een holistische aanpak.
 • Het is gemakkelijker om de directe voordelen aan te tonen in grotere, gedistribueerde organisaties. Hoewel er ook voordelen voor het MKB zijn.
 • Bedrieglijk eenvoudig.
 • Kennismanagement wordt vaak verkeerd begrepen door technologieverkopers die informatietechnologie willen verkopen. Er kunnen sommige managementvooroordelen zijn die overwonnen moeten worden.

Veronderstellingen van Kennismanagement. Voorwaarden

 • De organisaties bereiken voordelen als zij effectiever en efficiŽnt werken.
 • Bedrijven die op tijdgebaseerde diensten aan cliŽnten verlenen zouden nauwkeuriger moeten kijken naar waar de waarde wordt gecreŽerd om voordelen af te leiden uit beter kennismanagement.

Boek: Collison & Parcell - Learning to Fly -


Zie ook: De website van Chris Collison's


Kennismanagement Forum
  How to Design a Knowledge Transfer Template?
What are the major issues that must be considered when designing a Knowledge Transfer Template?
I am trying to find ways to improve knowledge transfer within a vocational institution (education that prepares people for specific trades, crafts an...
     
 
  Components of Knowledge Sharing Systems
What are the essential components of knowledge sharing systems in an organization?...
     
 
  Knowledge Management in Testing of Software
Kindly can I have your ideas on how knowledge management can be used in software testing? Many thanks....
     
 
  Knowledge to Use Knowledge
Knowledge is found everywhere in organizations. A successful organization has knowledge on how to use pertinent knowledge spread over different heads for the benefit of the organization.
One of such 'knowledges' is utilizing the spirit...
     
 
  Knowledge Capturing Process and Methods
Who can share a more detailed documentation on the knowledge capture process and methods?...
     
 
  The Value of Knowledge Sharing. The Proposition
Knowledge is best conserved through knowledge sharing....
     
 
  The Impact of Knowledge Management in Value Creation
At which precise stage is value created by means of knowledge management and how can this opportunity be leveraged in sustaining firm's overall competitive advantage?...
     
 
  Knowledge Management Social Capability
Culture and people factors can be merged into Knowledge Management Social Capability, and technology and leadership factors can be merged into Knowledge Management Process....
     
 
  Methods for Explicit Knowledge Creation
What are the best methods or solutions to incorporate SECI knowledge into explicit (information) knowledge for daily use of management in organizations....
     
 
  Technical Committees in Knowledge Management
A tool to improve KM is a "Technical Committee" with employees from different processes in the company. This committee has the responsibility to develop and improve processes and products. All information, from customers to final product is shared in...
     
 
  Global KM Acceptance
KM is now globally accepted. In India and other advanced countries for last 2-3 years, there has been a sea-change in terms of accepting KM seriously. If you look at the companies who make superior use of KM are those (Europe, US, Asia, Global) leadi...
     
 
  Success Could Be your Failure?
Make sure that your KM efforts are sustainable over the long run. Once you have proven successes, you will have plenty of people knocking at your door. Do not commit to more than you can handle. Here so, the enlightment process need to change your c...
     
 
  Are People ready to share?
Very appropriately mentioned about the technology vendors. In my last 10 years of working on KM, I agree that culture is a limitation. If people are ready to share, only then can technology bring benefits....
     
 
  Time Spent on Finding and Applying Knowledge
A short article about a study of more than 200 knowledge workers by Al Jacobson and Laurence Prusak (HBR Nov 2006) indicates that 20% of all time is spent on finding information, and 80% on eliciting, interpreting and applying the knowledge....
     
 

Kennismanagement Special Interest Group


Special Interest Group

Kennismanagement Educatie & Evenementen


Vind opleidingen, seminars en evenementen


Best Practices - Kennismanagement Premium
  Social Networking for Knowledge Sharing
All of you know the value of Facebook and Twitter these days. Have you ever thought of such social network within the organization where all can share their work related knowledge and also share personal feelings. It works wonderfully as it is...
     
 
  Conditions for Knowledge Management
Everyone speaks about knowledge management, what are the conditions that must be met? Why? Thank you....
     
 

Expert Tips (ENG) - Knowledge Management Premium
 

Barriers that Hinder Effective Knowledge Sharing

According to Chris Collison, there are seven common barriers or syndromes that hinder effective knowledge sharing and seeking in organizations. The fo...
Usage (application): Effective Knowledge Sharing, Pitfalls to Avoid, Knowledge Management Implementation
 
 
 

How to Identify and Map Knowledge

In his article ďKnowledge Mapping: The Essentials for SuccessĒ, Wesley Vestal provides following six tips to identify and map knowledge:
1. Defin...
Usage (application): Knowledge Identification, Knowledge Capturing, Knowledge Storage
 
 
 

Positive Effects of Age Diversity on Company Productivity and (Tacit) Knowledge Sharing

Backes-Gellner and Veen (2013) outlined the main advantages of having a diverse workforce within a company. The following positive effects were pointe...
Usage (application): Tacit Knowledge Transfer, Workforce Productivity, Incentive Management
 
 
 

Critical Activities to Build a Learning Organization

Learning organizations are distinguished because they are undertaking certain activities to foster the internal learning process. Those activities inc...
Usage (application): Implementing Organizational Learning, Best Practices
 
 
 

Capturing Learned Lessons

Knowledge from bad and good experiences will lead you and your organization to better future performance. You can improve your learning culture with <...
Usage (application): How to Capture Organizational Learning? Best Practices
 
 
 

How Culture Levels Explain Failures in Organizational Learning and Innovation

Schein (as cited by Bertagni et al., 2010) tries to elaborate on the question why organizational innovations often fail or are only successful in the ...
Usage (application): Improving Organizational Learning, Organizational Innovation, Changing Organization Cultures
 
 
 

What are Smart Creatives? Traits

To accommodate the strategic demands of the internet age, clever, creative knowledge workers are needed in product/service development, with a lot of ...
Usage (application): R&D, Product Development, Service Development, Strategy, Innovation, HR, Career Management
 
 
 

People Development Approach for Successful Knowledge Management

People play an important role in Knowledge Management (KM). We all know that. Indeed, the success of KM basically depends on the skills, knowledge and...
Usage (application): Knowledge Management, Career Management, Talent Management, Employee Induction, Human Resource Development
 
 
 

Organizational Problems with Knowledge Workers

Nowadays, many companies engage in a destructive circle of hiring expensive knowledge workers, then laying them off because they are not as productive...
Usage (application): Knowledge Intensive Organizations, Knowledge Management
 
 
 

Knowledge Management Scope

Research by Deishin Lee (HBS) and Eric Van den Steen (MIT) shows that recording mediocre know-how can actually be counter-productive, since such medio...
Usage (application): Knowledge Management, Level of Know-how
 
 
 

Components of Learning Agility

One of the critical factors for achieving organizational agility is learning agility, which refers to the ability and eagerness to learn from experien...
Usage (application): Organizational Agility, Organizational Learning, Knowledge Management
 
 
 

Knowledge Management Focal Point

Research by Deishin Lee (HBS) and Eric Van den Steen (MIT) shows that information about successes is typically more useful than information about fail...
Usage (application): Knowledge Management Focus
 
 

Hulpbronnen - Kennismanagement Premium
 

Nieuws

Kennismanagement Collison
     
 

Nieuws

Kennismanagement Methode
     
 

Video's

Kennismanagement Collison
     
 

Video's

Kennismanagement Methode
     
 

Presentaties

Kennismanagement Collison
     
 

Presentaties

Kennismanagement Methode
     
 

Meer

Kennismanagement Collison
     
 

Meer

Kennismanagement Methode
     

Vergelijk met Kennismanagement van Collison: Organisatorisch Leren  |† Organisatorisch Geheugen  |† Overbruggen van Kennisleren  |† SECI-model  |† Actieleren (Actie-Leren)  |† Intellectueel Kapitaal Waardering  |† Cultuurniveaus  |† People CMM  |† MAGIC


Keer terug naar Management Discipline: Verandering & Organisatie  |† Communicatie & Vaardigheden  |† Human Resources  |† Kennis & Ontastbare Zaken


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

U hier


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage | Privacy | Gebruiksvoorwaarden
Auteursrecht 2017 12manage - The Executive Fast Track. V14.1 - Laatst bijgewerkt op: 19-8-2017. Alle namen zijn tm van hun eigenaren.