Kennismanagement
(Collison Parcell)

Kenniscentrum




Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

Bijgedragen door: Chris Collison

75 items • 419.216 bezoeken


Samenvatting

Wat is de Kennismanagement aanpak van Collison en Parcell? Beschrijving

De Kennismanagement methode van Chris Collison en Geoff Parcell is een raamwerk dat kan worden gebruikt voor het leren van, het vastleggen van, het delen van en het exploiteren van kennis, ervaring en best practices.


Kennismanagement is een contradictio in terminis - niemand kan activa werkelijk managen die in de hoofden zitten van werknemers, en die hoofdzakelijk gedeeld worden door middel van gesprekken.

Wat men wel kan doen is: de omgeving te managen waarin kennis kan worden gecreëerd, ontdekt, opgevangen, gedeeld, gedistilleerd, gevalideerd, overgebracht, geadopteerd, aangepast en toegepast. Om zo bedrijfswaarde te creëren.

Voor het creëren van een omgeving waarbinnen kennis snel opbloeit zijn de volgende zaken benodigd:

  • De juiste voorwaarden. Een gemeenschappelijke betrouwbare infrastructuur en een organisatie die ondernemend wil zijn.
  • De juiste middelen. Een gemeenschappelijk model, hulpmiddelen en processen om te leren.
  • De juiste acties. Waar de mensen instinctief naar kennis zoeken, deze delen en ervan gebruik maken.
  • Het juiste leiderschap. Waar leren en delen wordt verwacht en aangeleerd.

De methodologie biedt een aantal hulpmiddelen, interventies en facilitaire technieken om organisaties te helpen om vóór, tijdens en na activiteiten te leren.
De voordelen van deze leerinterventies kunnen worden verveelvoudigd als zij breder worden gedeeld als goede praktijken - hetzij door netwerken van mensen (gemeenschappen), hetzij door vastlegging en codificatie in regelmatig bijgewerkte "kennisproducten".


Oorsprong van de Kennismanagement methode van Collison en Parcell. Geschiedenis

Oorspronkelijk afgeleid door het kennismanagementteam van BP in 1998 uit goede praktijken in het Leger van de V.S. en andere lerende organisaties, werd de methodologie in 2001gepubliceerd in het boek „Learning to Fly, lessons from one of the world’s leading knowledge companies", Collison & Parcell. Zodra zij was gepubliceerd, produceerde de methodologie een gebruiksgemeenschap - nu meer dan 700 mensen werkzaam in een grote verscheidenheid aan openbare en particuliere sector organisaties. In 2005 werd een nieuwe versie van "Learning to Fly" gepubliceerd om de overdraagbaarheid van de aanpak aan te tonen. Deze bevat verhalen van toepassing in tien andere organisaties. De toepassingen strekken zich uit van de Verenigde Naties naar De Beers, van de BBC naar basisscholen in Nieuw Zuid-Wales. Elementen van deze kennismanagement aanpak kunnen vandaag worden aangetroffen in een groot aantal organisaties en business schools. Met inbegrip van Henley en Cranfield Management School.


Het Kennismanagement van Collison Parcell het gebruik van het Kennismanagement raamwerk van Collison en Parcell. Toepassingen

  • Het verhinderen van het opnieuw uitvinden van het wiel, in het bijzonder binnen grote, internationale organisaties.
  • Het versnellen van het integratieproces na een overname of een fusie.
  • Het identificeren, vastleggen en delen van goede praktijk ervaringen in organisaties.
  • Het omgaan met culturele barrières die organisaties tegenhouden - bv. "Not invented here"
  • Om netwerken en gebruiksgemeenschappen te bouwen, te voeden en te ondersteunen.
  • Het creëren van een cultuur van ononderbroken verbetering en het leren.
  • Het betrekken van leiderschap bij de juiste gedragingen om het delen van kennis kracht bij te zetten.

Stappen in deze Kennismanagement methode. Proces

Zie het diagram aan de rechterkant.

  • Mensen en teams gaan akkoord met een reeks doelstellingen. Dan maken zij gebruik van kennis om hun doelstellingen te bereiken, om uiteindelijk waarde te creëren Waar begint u te interveniëren met kennismanagement?
  • Focus op de "Using Knowledge circle". Wat als u uw organisatie kon inspireren om te leren vóór, tijdens en na iedere significante activiteit. Eenvoudige leerprocessen als het bijstaan van een collega, terugblikken (projectevaluaties na het einde van het project) en na-actie-evaluaties leveren hier hun bijdrage, en helpen om nieuwe kennis te onthullen - kennis die anders in de hoofden van de betrokken individuen gebleven zou zijn.
  • Al deze leeractiviteiten moet worden verbonden met één of ander soort "kennisbank". Als u wilt leren voordat u iets doet, zult u een opname willen maken. En wanneer u lessen hebt geleerd die u wilt bijdragen, zult u een storting moeten maken.
  • Dat is waar de bekwaamheid om kennis vast te leggen en te distilleren belangrijk wordt. Maar dat is niet het complete verhaal. Het is onmogelijk om alles vast te leggen, daarom is het belangrijk om de mensen en het netwerk te verbinden die zeer belangrijke kennis en inzicht bezitten, en hen aan te moedigen om welke kennis dan ook te bezitten en bij te werken die expliciet wordt gemaakt - vastgelegd als informatie.
  • De omgeving of de cultuur binnen uw organisatie omringt het model, wat kritisch is om kennisdeling op te starten en te ondersteunen. Dit zal worden weergegeven in het juiste leiderschapsgedrag, en op de manier waarin het Kennismanagement in de kernprocessen ingebed wordt zodat het uiteindelijk een "onbewuste bekwaamheid" wordt.

Sterke punten van dit Kennismanagement raamwerk. Voordelen

  • Lever meer, met minder! Is dat niet wat van ons allemaal wordt gevraagd?
  • Verbeter de identificatie en overdracht van goede praktijken.
  • Het leren en verbeteren leidt tot kortere cyclustijden bij productontwikkeling en ononderbroken verbetering.
  • Het verhinderen van de herhaling van fouten, en van het wiel opnieuw uitvinden.
  • Om een "not invented here" cultuur te identificeren en te overwinnen.
  • Om het niveau van het delen en het toepassen van nieuwe manieren van werken te verbeteren.
  • Geloofwaardige aanpak. Bewezen binnen BP en in een brede waaier van organisaties, die zich uitstrekt van basisscholen tot aan corporate reuzen, van de V.N. tot wendbare, genetwerkte niet-gouvernementele organisaties.

Beperkingen van de Kennismanagement filosofie van Collison en Parcell. Nadelen

  • Vereist een bereidheid om om te gaan met de onderliggende cultuur en met proceskwesties - het is niet slechts een snelle technologische oplossing - het is een holistische aanpak.
  • Het is gemakkelijker om de directe voordelen aan te tonen in grotere, gedistribueerde organisaties. Hoewel er ook voordelen voor het MKB zijn.
  • Bedrieglijk eenvoudig.
  • Kennismanagement wordt vaak verkeerd begrepen door technologieverkopers die informatietechnologie willen verkopen. Er kunnen sommige managementvooroordelen zijn die overwonnen moeten worden.

Veronderstellingen van Kennismanagement. Voorwaarden

  • De organisaties bereiken voordelen als zij effectiever en efficiënt werken.
  • Bedrijven die op tijdgebaseerde diensten aan cliënten verlenen zouden nauwkeuriger moeten kijken naar waar de waarde wordt gecreëerd om voordelen af te leiden uit beter kennismanagement.

Boek: Collison & Parcell - Learning to Fly


Zie ook: De website van Chris Collison's


Special Interest Group

Kennismanagement Special Interest Group.



Special Interest Group (24 leden)

Forum

Forumdiscussies over Kennismanagement. Hieronder kunt u een vraag stellen over dit onderwerp, uw ervaringen delen, een nieuwe ontwikkeling melden, of iets toelichten.


Begin een nieuw onderwerp over Kennismanagement

 

The Value of Knowledge in a New Job
Knowledge is an interesting thing: in one respect, once we have it, we never lose it. In another respect, when a change occurs our previous knowledge typically has limited application to a new situati...
15
 
16 reacties
Components of Knowledge Sharing Systems
What are the essential components of knowledge sharing systems in an organization?...
8
 
2 reacties
Getting Traction in KM through Weekly Updates...
I made a very interesting observation over the past few weeks as I have been sending weekly updates to my stakeholders. Though I am still working on my governance model, and ways to build engagement I...
5
 
1 reacties
Knowledge Management Activity: The Share / Learn Board
This morning I facilitated a workshop around with the aim of getting people to connect and talk to fill knowledge gaps. There was no technology, and it was a stand up event. I had them do two rounds o...
5
 
2 reacties
Setting Up a Knowledge Management/Development Office
Major, complex organizations can create a specific office for knowledge development to attract, pull, organize, stimulate and share knowledge and knowhow. All stakeholders will be better equipped to ...
4
 
2 reacties
Let's SYSTEMATICALLY Develop the Process of Knowledge Management
Knowledge Management is increasingly considered as a key asset and a critical resource to maintain, valorize and develop, in every type of organization, be it large or small, and within all sectors, f...
3
 
1 reacties

Best Practices

De best beoordeelde onderwerpen over Kennismanagement. Hier vindt u de meest waardevolle ideeën en praktische suggesties.


🥇 Social Networking for Knowledge Sharing
All of you know the value of Facebook and Twitter these days. Have you ever thought of such social network within the organization where all can share their work related knowledge and also share perso...
130
 
5 reacties

Expert Tips

Geavanceerde inzichten over Knowledge Management (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Barriers that Hinder Effective Knowledge Sharing

Effective Knowledge Sharing, Pitfalls to Avoid, Knowledge Management Implementation
According to Chris Collison, there are seven common barriers or syndromes that hinder effective knowledge sharing and se...

How to Identify and Map Knowledge

Knowledge Identification, Knowledge Capturing, Knowledge Storage
In his article “Knowledge Mapping: The Essentials for Success”, Wesley Vestal provides following six tips to identify an...

Positive Effects of Age Diversity on Company Productivity and (Tacit) Knowledge Sharing

Tacit Knowledge Transfer, Workforce Productivity, Incentive Management
Backes-Gellner and Veen (2013) outlined the main advantages of having a diverse workforce within a company. The followin...

Critical Activities to Build a Learning Organization

Implementing Organizational Learning, Best Practices
Learning organizations are distinguished because they are undertaking certain activities to foster the internal learning...

Capturing Learned Lessons

How to Capture Organizational Learning? Best Practices
Knowledge from bad and good experiences will lead you and your organization to better future performance. You can improv...

How Culture Levels Explain Failures in Organizational Learning and Innovation

Improving Organizational Learning, Organizational Innovation, Changing Organization Cultures
Schein (as cited by Bertagni et al., 2010) tries to elaborate on the question why organizational innovations often fail ...

What are Smart Creatives? Traits

R&D, Product Development, Service Development, Strategy, Innovation, HR, Career Management
To accommodate the strategic demands of the internet age, clever, creative knowledge workers are needed in product/servi...

People Development Approach for Successful Knowledge Management

Knowledge Management, Career Management, Talent Management, Employee Induction, Human Resource Development
People play an important role in Knowledge Management (KM). We all know that. Indeed, the success of KM basically depend...

Organizational Problems with Knowledge Workers

Knowledge Intensive Organizations, Knowledge Management
Nowadays, many companies engage in a destructive circle of hiring expensive knowledge workers, then laying them off beca...

Knowledge Management Scope

Knowledge Management, Level of Know-how
Research by Deishin Lee (HBS) and Eric Van den Steen (MIT) shows that recording mediocre know-how can actually be counte...

Components of Learning Agility

Organizational Agility, Organizational Learning, Knowledge Management
One of the critical factors for achieving organizational agility is learning agility, which refers to the ability and ea...

Knowledge Management Focal Point

Knowledge Management Focus
Research by Deishin Lee (HBS) and Eric Van den Steen (MIT) shows that information about successes is typically more usef...
Informatiebronnen

Diverse informatiebronnen betreffende Kennismanagement. Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.


Management of Knowledge Workers

Innovation, IPP, Litigation
Hans K, Hvide and Eirik G. Kristiansen study how complementarities and intellectual property rights affect the managemen...

Innovation and Knowledge Management

The Importance of Innovation and Knowledge Management
Authors: Dr. Siddhan and Dr. Abdul Halam A presentation in which the importance of Knowledge Management and Innovation ...

Knowledge Management and Organizational Learning

Models, Implementation, Overview, Examples
An extensive presentation explaining both the concept of Knowledge Management and Organizational Learning by H. Gundogan...

Knowledge Transfer and Knowledge Sharing

Knowledge Management, Knowledge Sharing, Knowledge Transfer
Preentation that is an introduction into the concept of Knowledge Transfer, including its fundamentals, strategies, guid...

How to Improve Knowledge Sharing in Knowledge-intensive Organizations

Knowledge Management, Knowledge Sharing Motivation, Knowledge Sharing Platform. Tacit Knowledge
This presentation elaborates on the concept of knowledge sharing, thereby focusin on a knowledge-intensive organization ...

Knowledge Management Systems Architecture

Knowledge Management, Knowledge Creation, Knowledge Systems, Knowledge Architecture
This presentation is about knowledge development and management, including the following sections: 1. Overview 2. Know...

Overview of Existing Types of Knowledge

Knowledge Management, Knowledge Types, Tacit, Implicit, Explicit, Declarative, Procedural Knowledge
This presentation provides an overview of the different types of knowledge that exist. The presentation includes the fol...

Why Continuous Learning is Key to Your Life and Career

Your Personal Growth and Development, Career Management
2015: FACEBOOK OR 12MANAGE? At the end of the year, we at 12manage were discussing the massive amount of meaningless ...

Introduction to Knowledge Management: Foundation Principles and Building Concepts

Knowledge Management, Knowledge Sharing, Learning Organization
1. What is Knowledge? 1. What is Knowledge Management? Definition 2. Knowledge Foundation Principles and Building Conc...

Introduction and Summary of SECI

Initial Understanding of SECI. Start of workshop/training
Knowledge Management Is utilizing tacit (the unseen huge part of the iceberg), as well as explicit (the tip of the iceb...

E-knowledge networks

Knowledge Management
The emergence of new technologies has increased the ability of organisations to share knowledge, not just internally, bu...

Professor Evans Explains Why Fast Change Requires New Ways of Learning and Thinking

Action Learning, Coping with Change, The Need of Change, The Need for New Ways of Learning
In this historic video Action Learning Professor Reg Evans shows that it is very important to understand that today's ra...

How to Integrate Internal Organizational Knowledge with External Online Communities

Knowledge Management, Knowledge Creation, Knowledge Sharing, Interaction, Knowledge in Organizations
Due to many online and web-based technological developments in today´s digital economy, sharing knowledge in online comm...

Knowledge Management, Organizational Learning and Intellectual Capital

Intellectual Capital, Knowledge Management, Organizational Learning
Presentation about organizational knowledge, learning and intellectual capital. The presentation includes the following ...

Knowledge Sharing and Organizational Learning through Communities of Practices

Knowledge Sharing, Organizational Learning, Communities of Practices, Special Interest Groups
Knowledge management in Communities of Practice (CoPs) This presentation is about organizational learning and knowledge...

Three Levels of Knowledge Management

Initial Understanding Knowledge Management, Organizational Learning
According to Jury (2007), knowledge management can be categorized into three different levels, and organized in a pyrami...

The Difference Between Organizational Learning and Knowledge Management

Initial Understanding of the Difference Between OL en KM
Dr. Edward Rogers puts forth that organizational learning and knowledge management are often considered to be synonyms a...

Knowledge Management Diagram

Knowledge Management
Download and edit this 12manage PowerPoint graphic for limited personal, educational and business use. Republishing in ...

Knowledge Transfer in the E-world

Knowledge Management, Knowledge Transfer, Internet, Intranet, E-Business, CRM
This is a presentation about Knowledge Transfer (KT), specifically focused on KT in the e-world. The presentation consis...

Researchlinks

Springen naar verdere onderzoeksbronnen met betrekking tot Kennismanagement.


Nieuws

Video's

Presentaties

 

Boeken

Academisch

Meer


Vergelijk met Kennismanagement van Collison: Organisatorisch Leren  |  Organisatorisch Geheugen  |  Overbruggen van Kennisleren  |  SECI-model  |  Actieleren (Actie-Leren)  |  Intellectueel Kapitaal Waardering  |  Cultuurniveaus  |  People CMM  |  MAGIC


Keer terug naar Management Discipline: Verandering & Organisatie  |  Communicatie & Vaardigheden  |  Human Resources  |  Kennis & Ontastbare Zaken


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group

Weet u veel af van Kennismanagement? Word onze SIG-leider en verwerf wereldwijde erkenning als expert.



Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2023 12manage - The Executive Fast Track. V16.1 - Laatst bijgewerkt op: 6-6-2023. Alle namen ™ van hun eigenaren.