Kennismanagement
(Collison Parcell)

Kenniscentrum

Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

Bijgedragen door: Chris Collison


Wat is de Kennismanagement aanpak van Collison en Parcell? Beschrijving

De Kennismanagement methode van Chris Collison en Geoff Parcell is een raamwerk dat kan worden gebruikt voor het leren van, het vastleggen van, het delen van en het exploiteren van kennis, ervaring en best practices.


Kennismanagement is een contradictio in terminis - niemand kan activa werkelijk managen die in de hoofden zitten van werknemers, en die hoofdzakelijk gedeeld worden door middel van gesprekken.

Wat men wel kan doen is: de omgeving te managen waarin kennis kan worden gecreŽerd, ontdekt, opgevangen, gedeeld, gedistilleerd, gevalideerd, overgebracht, geadopteerd, aangepast en toegepast. Om zo bedrijfswaarde te creŽren.

Voor het creŽren van een omgeving waarbinnen kennis snel opbloeit zijn de volgende zaken benodigd:

 • De juiste voorwaarden. Een gemeenschappelijke betrouwbare infrastructuur en een organisatie die ondernemend wil zijn.
 • De juiste middelen. Een gemeenschappelijk model, hulpmiddelen en processen om te leren.
 • De juiste acties. Waar de mensen instinctief naar kennis zoeken, deze delen en ervan gebruik maken.
 • Het juiste leiderschap. Waar leren en delen wordt verwacht en aangeleerd.

De methodologie biedt een aantal hulpmiddelen, interventies en facilitaire technieken om organisaties te helpen om vůůr, tijdens en na activiteiten te leren.
De voordelen van deze leerinterventies kunnen worden verveelvoudigd als zij breder worden gedeeld als goede praktijken - hetzij door netwerken van mensen (gemeenschappen), hetzij door vastlegging en codificatie in regelmatig bijgewerkte "kennisproducten".


Oorsprong van de Kennismanagement methode van Collison en Parcell. Geschiedenis

Oorspronkelijk afgeleid door het kennismanagementteam van BP in 1998 uit goede praktijken in het Leger van de V.S. en andere lerende organisaties, werd de methodologie in 2001gepubliceerd in het boek ĄLearning to Fly, lessons from one of the worldís leading knowledge companies", Collison & Parcell. Zodra zij was gepubliceerd, produceerde de methodologie een gebruiksgemeenschap - nu meer dan 700 mensen werkzaam in een grote verscheidenheid aan openbare en particuliere sector organisaties. In 2005 werd een nieuwe versie van "Learning to Fly" gepubliceerd om de overdraagbaarheid van de aanpak aan te tonen. Deze bevat verhalen van toepassing in tien andere organisaties. De toepassingen strekken zich uit van de Verenigde Naties naar De Beers, van de BBC naar basisscholen in Nieuw Zuid-Wales. Elementen van deze kennismanagement aanpak kunnen vandaag worden aangetroffen in een groot aantal organisaties en business schools. Met inbegrip van Henley en Cranfield Management School.


Het Kennismanagement van Collison Parcell het gebruik van het Kennismanagement raamwerk van Collison en Parcell. Toepassingen

 • Het verhinderen van het opnieuw uitvinden van het wiel, in het bijzonder binnen grote, internationale organisaties.
 • Het versnellen van het integratieproces na een overname of een fusie.
 • Het identificeren, vastleggen en delen van goede praktijk ervaringen in organisaties.
 • Het omgaan met culturele barriŤres die organisaties tegenhouden - bv. "Not invented here"
 • Om netwerken en gebruiksgemeenschappen te bouwen, te voeden en te ondersteunen.
 • Het creŽren van een cultuur van ononderbroken verbetering en het leren.
 • Het betrekken van leiderschap bij de juiste gedragingen om het delen van kennis kracht bij te zetten.

Stappen in deze Kennismanagement methode. Proces

Zie het diagram aan de rechterkant.

 • Mensen en teams gaan akkoord met een reeks doelstellingen. Dan maken zij gebruik van kennis om hun doelstellingen te bereiken, om uiteindelijk waarde te creŽren Waar begint u te interveniŽren met kennismanagement?
 • Focus op de "Using Knowledge circle". Wat als u uw organisatie kon inspireren om te leren vůůr, tijdens en na iedere significante activiteit. Eenvoudige leerprocessen als het bijstaan van een collega, terugblikken (projectevaluaties na het einde van het project) en na-actie-evaluaties leveren hier hun bijdrage, en helpen om nieuwe kennis te onthullen - kennis die anders in de hoofden van de betrokken individuen gebleven zou zijn.
 • Al deze leeractiviteiten moet worden verbonden met ťťn of ander soort "kennisbank". Als u wilt leren voordat u iets doet, zult u een opname willen maken. En wanneer u lessen hebt geleerd die u wilt bijdragen, zult u een storting moeten maken.
 • Dat is waar de bekwaamheid om kennis vast te leggen en te distilleren belangrijk wordt. Maar dat is niet het complete verhaal. Het is onmogelijk om alles vast te leggen, daarom is het belangrijk om de mensen en het netwerk te verbinden die zeer belangrijke kennis en inzicht bezitten, en hen aan te moedigen om welke kennis dan ook te bezitten en bij te werken die expliciet wordt gemaakt - vastgelegd als informatie.
 • De omgeving of de cultuur binnen uw organisatie omringt het model, wat kritisch is om kennisdeling op te starten en te ondersteunen. Dit zal worden weergegeven in het juiste leiderschapsgedrag, en op de manier waarin het Kennismanagement in de kernprocessen ingebed wordt zodat het uiteindelijk een "onbewuste bekwaamheid" wordt.

Sterke punten van dit Kennismanagement raamwerk. Voordelen

 • Lever meer, met minder! Is dat niet wat van ons allemaal wordt gevraagd?
 • Verbeter de identificatie en overdracht van goede praktijken.
 • Het leren en verbeteren leidt tot kortere cyclustijden bij productontwikkeling en ononderbroken verbetering.
 • Het verhinderen van de herhaling van fouten, en van het wiel opnieuw uitvinden.
 • Om een "not invented here" cultuur te identificeren en te overwinnen.
 • Om het niveau van het delen en het toepassen van nieuwe manieren van werken te verbeteren.
 • Geloofwaardige aanpak. Bewezen binnen BP en in een brede waaier van organisaties, die zich uitstrekt van basisscholen tot aan corporate reuzen, van de V.N. tot wendbare, genetwerkte niet-gouvernementele organisaties.

Beperkingen van de Kennismanagement filosofie van Collison en Parcell. Nadelen

 • Vereist een bereidheid om om te gaan met de onderliggende cultuur en met proceskwesties - het is niet slechts een snelle technologische oplossing - het is een holistische aanpak.
 • Het is gemakkelijker om de directe voordelen aan te tonen in grotere, gedistribueerde organisaties. Hoewel er ook voordelen voor het MKB zijn.
 • Bedrieglijk eenvoudig.
 • Kennismanagement wordt vaak verkeerd begrepen door technologieverkopers die informatietechnologie willen verkopen. Er kunnen sommige managementvooroordelen zijn die overwonnen moeten worden.

Veronderstellingen van Kennismanagement. Voorwaarden

 • De organisaties bereiken voordelen als zij effectiever en efficiŽnt werken.
 • Bedrijven die op tijdgebaseerde diensten aan cliŽnten verlenen zouden nauwkeuriger moeten kijken naar waar de waarde wordt gecreŽerd om voordelen af te leiden uit beter kennismanagement.

Boek: Collison & Parcell - Learning to Fly -


Zie ook: De website van Chris Collison's


Kennismanagement Special Interest Group


Special Interest Group (25 leden)

Forum over Kennismanagement  

De meest recente onderwerpen over: Kennismanagement.


Factors Hindering Knowledge Sharing
What is the best theory of knowledge sharing to examine the factors that enable or hinder knowledge sharing among employ (...)
5
 
 
Getting Traction in KM through Weekly Updates...
I made a very interesting observation over the past few weeks as I have been sending weekly updates to my stakeholders. (...)
2
 
 
The Role of Higher Education Institutions in New Knowledge Management Systems
Technologies in information and knowledge management have been dynamic in the contemporary business environment. Teachin (...)
1
 
 
Best Practices over Kennismanagement

Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn en praktische suggesties.


🥇 Knowledge on How to Use Knowledge
Knowledge is found everywhere in organizations. A successful organization has knowledge on how to use pertinent knowledg (...)
412
 
 
🥈 Knowledge Capturing Process and Methods
Who can share a more detailed documentation on the knowledge capture process and methods? (...)
386
 
 
🥉 The Value of Knowledge Sharing. The Proposition
Knowledge is best conserved through knowledge sharing. (...)
374
 
 
The Impact of Knowledge Management in Value Creation
At which precise stage is value created by means of knowledge management and how can this opportunity be leveraged in su (...)
333
 
 
Knowledge Management Social Capability
Culture and people factors can be merged into Knowledge Management Social Capability, and technology and leadership fact (...)
325
 
 
Methods for Explicit Knowledge Creation
What are the best methods or solutions to incorporate SECI knowledge into explicit (information) knowledge for daily use (...)
204
 
 
Technical Committees in Knowledge Management
A tool to improve KM is a "Technical Committee" with employees from different processes in the company. This committee h (...)
157
 
 
Global KM Acceptance
KM is now globally accepted. In India and other advanced countries for last 2-3 years, there has been a sea-change in te (...)
156
 
 
Social Networking for Knowledge Sharing
All of you know the value of Facebook and Twitter these days. Have you ever thought of such social network within the or (...)
130
 
 
Knowledge Management in Testing of Software
Kindly can I have your ideas on how knowledge management can be used in software testing? Many thanks. (...)
41
 
 
Conditions for Knowledge Management
Everyone speaks about knowledge management, what are the conditions that must be met? Why? Thank you. (...)
24
 
 
Are People ready to share?
Very appropriately mentioned about the technology vendors. In my last 10 years of working on KM, I agree that culture is (...)
16
 
 
The Value of Knowledge in a New Job
Knowledge is an interesting thing: in one respect, once we have it, we never lose it. In another respect, when a change (...)
15
 
 
Components of Knowledge Sharing Systems
What are the essential components of knowledge sharing systems in an organization? (...)
7
 
 
Success Could Be your Failure?
Make sure that your KM efforts are sustainable over the long run. Once you have proven successes, you will have plenty (...)
4
 
 
Time Spent on Finding and Applying Knowledge
A short article about a study of more than 200 knowledge workers by Al Jacobson and Laurence Prusak (HBR Nov 2006) indic (...)
4
 
 
How to Design a Knowledge Transfer Template?
What are the major issues that must be considered when designing a Knowledge Transfer Template? I am trying to find way (...)
3
 
 
Ways to Make Knowledge Capture Happen
It seems to me that the most effective way to get people to capture and transfer knowledge is to make it an objective on (...)
2
 
 
Knowledge Management Activity: The Share / Learn Board
This morning I facilitated a workshop around with the aim of getting people to connect and talk to fill knowledge gaps. (...)
2
 
 
Closed Knowledge Management Platforms: Against the Grain?
So, while enabling open sharing platforms in my organisation for lessons and other non-process information and knowledge (...)
0
 
 
Expert Tips over Knowledge Management (Engels)

Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Barriers that Hinder Effective Knowledge Sharing

Effective Knowledge Sharing, Pitfalls to Avoid, Knowledge Management Implementation (...)
   
 
 
 

How to Identify and Map Knowledge

Knowledge Identification, Knowledge Capturing, Knowledge Storage (...)
   
 
 
 

Positive Effects of Age Diversity on Company Productivity and (Tacit) Knowledge Sharing

Tacit Knowledge Transfer, Workforce Productivity, Incentive Management (...)
   
 
 
 

Critical Activities to Build a Learning Organization

Implementing Organizational Learning, Best Practices (...)
   
 
 
 

Capturing Learned Lessons

How to Capture Organizational Learning? Best Practices (...)
   
 
 
 

How Culture Levels Explain Failures in Organizational Learning and Innovation

Improving Organizational Learning, Organizational Innovation, Changing Organization Cultures (...)
   
 
 
 

What are Smart Creatives? Traits

R&D, Product Development, Service Development, Strategy, Innovation, HR, Career Management (...)
   
 
 
 

People Development Approach for Successful Knowledge Management

Knowledge Management, Career Management, Talent Management, Employee Induction, Human Resource Development (...)
   
 
 
 

Organizational Problems with Knowledge Workers

Knowledge Intensive Organizations, Knowledge Management (...)
   
 
 
 

Knowledge Management Scope

Knowledge Management, Level of Know-how (...)
   
 
 
 

Components of Learning Agility

Organizational Agility, Organizational Learning, Knowledge Management (...)
   
 
 
 

Knowledge Management Focal Point

Knowledge Management Focus (...)
   
 
 
 
Informatiebronnen over Kennismanagement

Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.Vergelijk met Kennismanagement van Collison: Organisatorisch Leren  |† Organisatorisch Geheugen  |† Overbruggen van Kennisleren  |† SECI-model  |† Actieleren (Actie-Leren)  |† Intellectueel Kapitaal Waardering  |† Cultuurniveaus  |† People CMM  |† MAGIC


Keer terug naar Management Discipline: Verandering & Organisatie  |† Communicatie & Vaardigheden  |† Human Resources  |† Kennis & Ontastbare Zaken


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

Bent u een expert in Kennismanagement? Meld u gratis aan

Link naar dit kenniscentrum

Kopieer deze code naar uw website:

 


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2020 12manage - The Executive Fast Track. V15.6 - Laatst bijgewerkt op: 30-9-2020. Alle namen ô van hun eigenaren.