Katalytische Mechanismen
(Collins)

Kenniscentrum
Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

10 items • 226.154 bezoeken


Samenvatting

Wat zijn Katalytische Mechanismen? Beschrijving

Catalytic Mechanisms zijn eenvoudige management hulpmiddelen, die oorspronkelijk door Jim Collins worden beschreven, welke organisaties kunnen helpen om doelstellingen in resultaten om te zetten.


In een artikel in de Harvard Business Review getiteld „Turning Goals into Results: The Power of Katalytische Mechanismen“, legt Stanford Professor James C. (Jim) Collins, mede-auteur van best-selling boeken „Good to Great“ en „Built to Last“ de essentiële link uit tussen Grote, Harige, Dappere Doelstellingen (een concept van „Built to Last“) en prestatie - een link welke hij katalytisch mechanisme noemt.

Katalytische mechanismen zijn essentiële links tussen doelstellingen en prestatie - zij zijn een galvaniserende, niet bureaucratische manier om het één in het andere te veranderen. Zij zijn de dingen die verheven aspiraties in concrete werkelijkheid vertalen. Zij maken grote, harige, dappere doelstellingen (BHAG) bereikbaar.

Gebaseerd op onderzoek, beschrijft Collins vijf kenmerken die katalytische mechanismen van traditionele management systemen onderscheiden:

 1. Een katalytisch mechanisme veroorzaakt gewenste resultaten op onvoorspelbare manieren. In tegenstelling tot traditionele systemen, procedures en praktijken - die tot bureaucratie en middelmatigheid kunnen leiden - laten katalytische mechanismen organisaties grootsheid bereiken door mensen toe te staan om onverwachte dingen te doen, om initiatief en creativiteit te tonen, om buiten de gebaande paden te treden.
 2. Een katalytisch mechanisme verdeelt macht ten voordele van het algemene systeem, vaak tot groot ongemak van hen die traditioneel de macht hebben.
 3. Een katalytisch mechanisme heeft tanden. In tegenstelling tot verheven aspiraties, creëert een katalytisch mechanisme een proces, dat waarborgt dat de visie zal worden gerealiseerd.
 4. Een katalytisch mechanisme werpt virussen uit. In tegenstelling tot traditionele controles die worden ontworpen om werknemers ertoe te brengen om op de juiste manier te handelen, helpen katalytische mechanismen organisaties om de juiste mensen op de eerste plaats te krijgen, te houden, en hen uit te werpen die niet de de kernwaarden van het bedrijf delen.
 5. Een katalytisch mechanisme veroorzaakt een aanhoudend effect. In tegenstelling tot opzwepende bijeenkomsten buiten kantoor, opwindende strategische initiatieven, of een dreigende crisis, kan een goed katalytisch mechanisme decennia duren.

Collins haalt voorbeelden van 3M, W.L. Gore, HP, US Marine Corps, Nucor, openbaar onderwijs, en overheid aan, evenals voorbeelden vanuit zijn eigen onderwijs- en adviespraktijk. De meeste ruimte wordt gegeven aan Granite Rock, een bedrijf dat werd opgericht rond 1900, dat zichzelf de doelstelling stelde om een goede reputatie voor haar service te bereiken. Één van de katalytische mechanismen die Granite Rock in werking stelde, was de eenvoudige praktijk van „betalingskorting“ - de onderkant van elke rekening van Granite Rock bevatte de regel „als u niet tevreden bent om welke reden dan ook, betaal ons dan niet voor u het bent. Kras eenvoudig het artikel weg, schrijf een korte brief over het probleem, en stuur een exemplaar van de rekening samen met uw controle voor het saldo terug.“ Sinds het werd ingesteld, heeft „betalingskorting“ een diepgaande invloed op het bedrijf gehad. Het dient als een waarschuwingssysteem, het verstrekt terugkoppeling over de kwaliteit van de dienst en producten welke moeilijk is te negeren, en het spoort managers aan om aanhoudend de onderliggende oorzaken van problemen op te sporen om herhaalde „betalingskorting“ te verhinderen.


Oorsprong van Katalytische Mechanismen. Geschiedenis

Onderzoek door Collins.


Gebruik van Katalytische Mechanismen. Toepassingen

 • Strategie implementatie.
 • Organisatorische doeltreffendheid.

Stappen in Catalytic Mechanisms. Proces

Als richtlijnen voor het creëren van Catalytic Mechanisms, geeft Collins een paar regels:

 1. Voeg niet alleen toe, verwijder ook. Breek met de natuurlijke neiging om nieuwe initiatieven, nieuwe systemen, nieuwe strategieën, nieuwe prioriteiten, en nieuwe katalytische mechanismen toe te voegen. Iets wegnemen kan net zo katalytisch zijn als iets nieuws toe te voegen.
 2. Creëer, kopiëer niet. U kunt goede ideeën krijgen door te bekijken wat andere organisaties doen, maar de beste katalytische mechanismen zijn eigenaardige aanpassingen, of zelfs grootse scheppingen, voor een unieke situatie.
 3. Maak gebruik van geld, maar niet alleen van geld. Onderzoek toont aan dat slechts ongeveer de helft van katalytische mechanismen geld gebruiken. Zich volledig op geld baseren wijst op ondiep begrip van menselijk gedrag.
 4. Sta uw mechanismen toe om te evolueren. Nieuwe katalytische mechanismen veroorzaken soms onbedoelde negatieve gevolgen en zij hebben correctie nodig. En katalytische mechanismen kunnen in de loop van de tijd hun sterkte verliezen en zij kunnen moeten worden versterkt.
 5. Bouw een geïntegreerde set van katalytische mechanismen. Één katalytisch mechanisme is goed; verscheidene die elkaar als reeks versterken zijn nog beter. Dat wil niet zeggen dat een bedrijf honderden katalytische mechanismen nodig heeft - een handvol is genoeg.

Sterke punten van Katalytische Mechanismen. Voordelen

 • Eenvoud.
 • Het gebruiken als hefboom van werknemerscreativiteit en motivatie.

Beperkingen van het Katalytische Mechanismen. Nadelen

 • Baseert zich meer op creativiteit en eigenaardigheid dan planning of methodologie.

Veronderstellingen van Catalytic Mechanisms. Voorwaarden

 • Teveel planning en bureaucratie zijn niet goed voor u.

Boek: Jim Collins - Good to Great: Why Some Companies Make the Leap… and Others Don't


Special Interest Group

Katalytische Mechanismen Special Interest Group.Special Interest Group (4 leden)

Forum

Forumdiscussies over Katalytische Mechanismen. Hieronder kunt u een vraag stellen over dit onderwerp, uw ervaringen delen, een nieuwe ontwikkeling melden, of iets toelichten.


Begin een nieuw onderwerp over Katalytische Mechanismen

 

How to Use Catalytic Mechanisms for Organizational Change Efforts?
In a 2002 paper "Using Catalytic Mechanisms to Drive and Institutionalize Change", Tom Gilmore, Ivy Pool and Benjamin J. Charvat argue that that catalytic mechanisms are changes that trigger multiple ...
3
 

Best Practices

De best beoordeelde onderwerpen over Katalytische Mechanismen. Hier vindt u de meest waardevolle ideeën en praktische suggesties.


Expert Tips

Geavanceerde inzichten over Catalytic Mechanisms (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Example of Catalytic Mechanism

Organizational effectiveness
One example of a catalytic mechanism comes from the company 3M. In order to achieve a constant flow of newly developed...
Informatiebronnen

Diverse informatiebronnen betreffende Katalytische Mechanismen. Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.


Goal Setting: Purpose, Models and Steps

Goal Setting, FRAME Model, SMART Goals, Motivation, Commitment
This presentation provides information about goal setting in organizations, and includes the following sections: 1. Wha...

Researchlinks

Springen naar verdere onderzoeksbronnen met betrekking tot Katalytische Mechanismen.


Nieuws

Nieuws

Video's

Video's

Presentaties

Presentaties

 
Boeken

Boeken

Academisch

Academisch

Meer

Meer


Vergelijk met Katalytische Mechanismen: De Zes Denkhoeden  |  Metaplan  |  Appreciatief Onderzoek  |  Brainstormen  |  Strategiekaart (Strategy Map)  |  Mindmappen  |  Pyramideprincipe  |  Causaal Model van Organisatorische Prestatie en Verandering


Keer terug naar Management Discipline: Verandering & Organisatie  |  Communicatie & Vaardigheden  |  Human Resources


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group

Weet u veel af van Katalytische Mechanismen? Word onze SIG-leider en verwerf wereldwijde erkenning als expert.Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2023 12manage - The Executive Fast Track. V16.1 - Laatst bijgewerkt op: 27-3-2023. Alle namen ™ van hun eigenaren.