Wat is Coachen? Beschrijving
Coachen kan als een methode en een techniek worden beschreven welke kan worden gebruikt voor het begeleiden van een individu naar nieuw leren in bepaalde tijdsperioden.
Er zijn veel definities voor coachen. Gezien deze variërende en tegenstrijdige definities
stelde Jackson dat een debat over de definitie van coachen een oefening in abstractie is (Jackson, 2005). Zelfs vruchtbare academische schrijvers (Clutterbuck en Megginson, 2005) veranderen hun gezichtspunt wat erop wijst, dat het gebied zich nog ontwikkelt en plooibaar is. Zover terug als in 1994, verwijst Garvey (1994) naar „één op één helpen“ en stelt voor het concept opnieuw te definiëren als term, met de bijna Esperanto-achtige hoop dat „één op één helpen“ de wedergeboorte van een morsdode term zou kunnen zijn, die hoewel effectief in beschrijvende termen niet „kleverig“ is als marketing term.
Sommige schrijvers hebben gesuggereerd dat mentoring het model is voor coachen en dat mentoring, als werktitel te formeel is. Zij gebruiken het woord coach aangezien dat gemakkelijker verteerbaar is (Hudson, 1999). Meer onlangs, in een heldhaftige poging om één of andere vorm van samenhang binnen dit verwarde uitzicht te creëren, zien wij dat de prominente schrijvers op het gebied niet gelukkig zijn om één van beide activiteiten als ondergroep van de andere goed te keuren. Zij verklaren categorisch dat het onderscheid tussen deze twee termen verwarring veroorzaakt en dat de gemeenschap zou moeten beginnen om een Coach-Mentor term overeen te komen (Parsloe & Wray, 2005).
Definities van Coaching (Coachen) kunnen zo eenvoudig en inclusief zijn als „het proces om anderen te empoweren“ (Whitmore, 1997). Of
preciezer: „een proces dat leren en ontwikkeling mogelijk maakt en zo de prestatie te verbeterd“. Een succesvolle Coach te zijn vereist een kennis en een inzicht van het proces evenals de verscheidenheid van stijlen, vaardigheden en technieken die passend zijn in de context waarin het coachen plaatsvindt' (Parsloe, 1999). Perspectief speelt ook een grote rol in de interpretatie van een individuele medewerkersdefinitie. Mentoren bekijken coachen als hoofdzakelijk aan vaardigheidbetrekking gerelateerd, met specifieke capaciteiten verbonden aan het resultaat (Cranwell et al, 2004). De coach verplaatst de focus naar de resultaten van de baan (Megginson en Clutterbuck, 1995) en een primaire focus op prestatie binnen de huidige baan en benadrukt de ontwikkeling van vaardigheden (Clutterbuck, 2004).
Definities door coaches hebben zich in de loop van de jaren ontwikkeld. Van de enigszins vreemde, potentieel gevaarlijke en insulaire overtuiging dat het „belangrijkste aspect van het coachen is om te worden goedgekeurd, geëerbiedigd en verzorgd, eerder dan de uitwisseling van informatie tussen de coach en de gecoachde“ (Olalla, 1998). Tot de bedrijfsdefinitie die uitspreekt dat „coachen het in staat stellende proces is om prestatie, ontwikkeling en vervulling te verhogen“ (Alexander & Renshaw, 2005). Interessant genoeg, biedt Megginson (1988) zover terug als 1988 de zienswijze aan dat coachen effectiever is in de ontwikkeling van een persoon indien gebruikt in specifieke stadia. Daarmee is het coachen in de context van de bedrijfswereld meer rol, baan en project specifiek (Williams, 2000). Als wij deze lijn van gedachte volgen dat specifieke interventies op passende tijden in een persoonsontwikkeling de meest effectieve methodologie is, dan is een evaluatie van de brede waaier van coachingsinterventies vereist. En wij zullen zien dat wat nieuw is, is dat het coachen psychologie, sportenpsychologie en onderwijs (Zeus & Skiffington,
2000) heeft samengesmolten, en nu bezig is „verkoopbaarheid en geloofwaardigheid“ op te bouwen.
Oorsprong van Coachen. Geschiedenis
De term „coach“ wordt het eerst gezien rond 1500 verwijzend naar een methode van vervoer, eigenlijk een door paarden getrokken voertuig, uit de kleine Hongaarse stad Kócs (uitgesproken „koach“). Medio 1850 werd het woord coach op Engelse universiteiten gebruikt om naar een persoon te verwijzen die studenten hielp met hun examenvoorbereiding (Zeus en Skiffington, 2005) en schijnt links te hebben met „stampen“, blijkbaar herinnerend aan de multitasking vaardigheden verbonden aan het controleren van het team paarden die een koets voorttrok (Wikipedia, 2005). Coaching (Coachen) heeft zijn wortels in de Humanistische Psychologie (Zeus & Skiffington, 2000), zich concentrerend op de waardigheid van de
persoon en zijn intrinsieke waarde.
Coachen in de BedrijfsWereld
Toen de Humanistische beweging ontstond beginnen wij een parallelle totstandkoming van het coachen binnen de bedrijfswereld te zien, die kan worden waargenomen uit vaktijdschriften. Gorby (1937) beschrijft oudere werknemers die nieuwe werknemers coachen om afval te verminderen, om zo een prestatiebonus te bereiken. Bigelow (1938) verhaalt Sales Managers die verkoopmensen coachen. Mold (1951) meldde een „manager als coach“ programma. Hayden (1955) beweerde dat „follow-up“ coachen beoordelingen verbeterde. Mahler (1964) wees op de moeilijkheden van organisaties om hun managers ertoe brengen om effectieve coaches te zijn. Gersham (1967) evalueerde het effect van opzichters op „houding & werkprestatie“. Tobias (1996) vermeldt een technisch „uitstekende“ 44 jaar oude manager, die op „zachte vaardigheden“ wordt gecoached. Hoewel gemeld in „vaktijdschriften“ zijn de verwijzingen hoofdzakelijk „analyses van casus“ en „commentaar“ in tegenstelling tot strenge analytische werken zoals de recentere studie door de Manchester Consulting Group (Zeus & Skiffington, 2005). Deze groep meldt een ROI van 5,7 keer wat betreft een coachingsprogramma dat tussen 1996-2000 wordt gelanceerd. Ook was de onderzoekfocus op een productiebedrijf gericht aangezien dit de financiële machtsbasis was indertijd en de concepten van „empowerde werknemersbestanden“ en van „menselijk kapitaal“ anders dan een operationele resource nog te voorschijn moesten komen.
Schijnbaar toonde het „levenscoaching“ concept de eerste coaching-achtige activiteit volgens moderne definities, in een programma dat gericht was op middelbare school mislukkingen. Dit werk aan het front van de oorlog tegen de armoede begon in de jaren '50 vanuit een door het YMCA-gesponsord trainingsprogramma in Bedford-Stuyvesant, Brooklyn, N.Y. Het doel ervan was naar krachtigere adviserings/leermethodes te zoeken om mensen te helpen bij het leren van psychologische en sociale vaardigheden om het hoofd te bieden aan de voorspelbare ontwikkelingsproblemen van het leven (Adkins, 2006). Tegen het einde van de jaren '60 werd het onderzoek rigoureuzer (Grant & Cavanagh, 2004). De focus op meer academische methodologieën was de katalysator voor de geloofwaardigheid die nodig was voor de progressievere commerciële organisaties. En de geboorte van leidinggevenden- & bedrijfscoachen kwam uit leiderschapprogramma's voort in de jaren '80 (Zeus & Skiffington, 2005).
De echte doorbraak van Coachen kwam met het mix van sporten en de bedrijfswereld, vrijwel opnieuw uitvindend. Het Tim Gallwey (1974) met zijn BinnenSpel van Tennis, was een primaire katalysator voor het coachen in een bedrijfscontext met de snelle successie van andere opmerkelijke sport-coaches, zoals: John Whitmore (de rennende drijvende factor van de kampioen), David Hemery (de Olympische Medaillewinnaar van Hindernissen), en David Witaker (de Olympische Coach van het Hockey).
Het Coachen in zijn moderne vorm werd geboren uit de Constructionistisch Leren Theorie (Williams & Irving, 2001), met een kernovertuiging dat er geen enkele, ware vertoler of interpretatie van de werkelijkheid is (Zeus & Skiffington 2005). Men kan de geboorte zien van het coachen vanuit principes die verklaren: „allemaal construeren wij ons eigen begrip van de wereld waarin wij leven, door bezinning over onze ervaringen“. En interessant met de jaren '90 die volgens sommigen een toename in „quasi-filosofische“ groepen laten zien, vinden bijzondere gunst bij management en communicatiesontwikkelaars (Parsloe & Wray, 2005), het is mogelijk om te zien hoe een fenomeen zoals NLP (Grinder & Bandler, 1989) „de krenten uit de pap“ haalde van zulke gebieden als de Constructionist theorie, de Cybernetica van Bateson (2000), Taal Theorie en Landamatics van Chomsky (1972)(Landa, 1974). Het is deze aanpak van „krenten oogsten“ en de eisen van de commerciële corporate wereld die de roep om een „een wetenschapper-vakman model van coachen“ heeft gegenereerd, waarin een meer academische en strenge methodologie als benchmark en validatie van het gebied dienst zal doen. Voor velen is coachen nog ver van een beroep, ondanks het bestaan van diegenen die professioneel coachen (Toelage, 2003b). De huidige zorgen op het gebied van definitie en geldigheid kunnen worden verklaard door een beroep dat „is samengekomen“ eerder dan op zijn huidige positie „te voorschijn gekomen“.
Gebruik van Coachen. Toepassingen
- Commerciële Coach.
- Leiderschapscoach.
- Levenscoach.
- Prestatie coach.
- Sport coach.
- De Coach op de werkplaats.
Stappen in Coachen. Proces
Bestaat geen universele overeenstemming over.
Sterke punten van Coachen. Voordelen
- Het overheersende voordeel om aan het individu en de zaken te coachen is het vergemakkelijken van het geleide leren. Hoewel het leren via een coach wordt mogelijk gemaakt, ligt het ware onderliggende voordeel van coachen in de bekwaamheid van het individu om „verder te gaan“ vanuit de ervaring als een bekwamere medewerker.
- In termen van het behouden en het ontwikkelen van talent wijzen studies op aanzienlijke voordelen voor bedrijven die actief het coachen tijdens overgangs/veranderingsfasen bevorderen.
- De ROI voor coachen is aanzienlijk hoger dan standaard klassikale opleiding, vooral in de leidinggevende gemeenschap, waar studies aantonen dat zij tot 30 keer sneller dan middle management afgeleid worden.
Beperkingen van Coachen. Nadelen
- Coachen is geen therapie. Als het dat toch is dan kan de gecoachde afhankelijk worden.
- Kan als prestigepositie in zaken worden gezien en kan zo een cliché van coaches en politieke beïnvloeders creëren.
- Probeer eens uw baas te vertellen dat hij een waardeloze coach is!
Veronderstellingen van Coachen. Voorwaarden
- Coachen bouwt werkelijk voort op het idee van Malcolm Knowles en „Volwassen Leren“, die in wezen zegt dat het individu verantwoordelijk is voor zijn eigen leren en dat alle ontmoetingen begeleidend eerder dan geleid zouden moeten zijn.
- Dit is een zeer ingewikkeld onderwerp, voor zo iets simpels. De reden hiervoor is dat coachen zelf per definitie geen model is, modellen zoals GROW zijn de hulpmiddelen om te coachen.
- Momenteel zijn er geen centrale modellen die een universeel toegelaten definitie aanbieden.
Boek: Zeus & Skiffington - The Coaching at Work Toolkit
Boek: Mary Beth O'Neill - Executive Coaching with Backbone and Heart
Boek: Bruce Peltier - The Psychology of Executive Coaching
Coachen Special Interest Group.

Special Interest Group (379 leden)
|
|
De best beoordeelde onderwerpen over Coachen. Hier vindt u de meest waardevolle ideeën en praktische suggesties.
|
Effective Coaching
An effective coach is a skilled and knowledgeable individual who understands that all individuals, if they are not alrea (...)
 15
 6 reacties
|
|
|
Geavanceerde inzichten over Coaching (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.
|
Myths on REACHING the top What Experiences, Qualifications and Characteristics are Needed to Reach the Top? I'd like to contribute a summary of an article by HRM Professor Monika Hamori of Instituto de Empresa Business School. H (...)
|
|
Write a Personal Mission Statement Establish focus on who you want to be in your life... Covey wrote this pearl of wisdom in his book Seven Habits: "The key to the ability to change is a changeless sense of wh (...)
|
|
Building an Organizational Coaching Capacity Developing an Organizational Coaching Capacity, Learning Organization, Developing Coaching as an Organizational Capacity COACHING ON AN INDIVIDUAL LEVEL
In their book "Trillion Dollar Coach: Lessons for Managers", Google's Schmidt, Rosenber (...)
|
|
GENIUS Coaching Model Coaching Talented People I developed the GENIUS coaching model as a guide to managing a creative thinking coaching session. This grew out of my e (...)
|
|
What is Your Leadership Point of View? Reflection on your Leadership Style In my experience very few leaders are able to define and succinctly articulate their leadership point of view. The reaso (...)
|
|
Promotion-focused versus Prevention-focused Employees Motivating your Coachee An interesting way to look at coachees for motivation purposes is described by Heidi Grant Halverson and E. Tory Higgin (...)
|
|
Personal Benefits of Coaching Explaining the Advantages of Coaching at Coacheel Level Here is a list of some typical advantages of using a coach as an assistant to your personal and professional development (...)
|
|
History of Coaching Organizational Development, Background of Coaching - In the context of management, the term coaching appears to have first been used by Myles Mace in 1958 and was seen as (...)
|
|
The GROWTH Framework for Coaching Extended Coaching Model to Guide Coach-Coachee Interactions The GROWTH model adds two more dimensions to this coaching model. Once deciding what the coachee will do, we look at:
- (...)
|
|
Identify and Develop Leadership Abilities Leadership Development, Management Development, Coaching, Mentoring Covey's 4 Roles of Leadership® helps managers to identify and develop 4 important abilities of 'true' leaders:
Modeling (...)
|
|
Organizational Benefits of Coaching Explaining the Advantages of Coaching at Organizational Level Here are some typical benefits of using a coach to overcome problems within an organization:
- Coaches may help to iden (...)
|
|
What is the Opposite of Situational Leadership? Leadership Development, Management Development, Coaching, Mentoring Situational Leadership can be seen as an adaptive style. The opposite, non-adaptive, or inflexible, style of leadership (...)
|
|
Five Leadership Development Ideas Leadership Development, Management Development, Coaching, Mentoring Although years of research and analysis by biographers, historians, and scholars have produced an enormous library of bo (...)
|
|
How to Develop your Own Leadership Philosophy Leadership/Management Development, Coaching, Mentoring In an article “When should a leader be directive or empowering? How to develop your own situational theory of leadership (...)
|
|
Ineffective Behavior Analyzing Manager, Employee or Self Behavior There are many different forms or manifestations of ineffective behavior, such as
- Finding it difficult to say 'no'.
(...)
|
|
4 Patterns of Behavior Creating Behavioral Awareness According to Willem Roding there are 4 patterns cuasing behavior:
1. INSTINCT: Stimulus --> Reflex. Automatic decision: (...)
|
|
Psychoanalysis and Coaching Similarities and Differences Psychoanalysis is focused on what does not work, on dis-functional thoughts and behaviour, depending on the approach it (...)
|
|
The Relationship between the Power of Leaders and Overconfidence Leadership, Power, Leadership Development, Executive Education Fast et al. (2012) researched the relationship between power and overconfidence. In many cases it can be seen that decis (...)
|
|
Recognizing Distressed Managers in Leadership Pipeline Transition Coaching, Mentoring, Management Development, Leadership Development Moving from one manager level/phase to the following in the Management / Leadership Pipeline is a difficult task. Freedm (...)
|
|
Freud's Personality Types Personality Types, Leadership Development, Management Development, Coaching, Mentoring Freud recognized that there are an almost infinite variety of personalities which could be in the end broken down into 3 (...)
|
|
How to Assess Relational Skills of the Coachee? Human Resources, Leadership You can use the 4 dimensions of relational skills to assess relational skills:
Influence skills:
- Look for a history (...)
|
|
How to Develop Better Relational Skills? Human Resources, Leadership Although it is not necessary to be interested in or skilled at all four dimensions of relational work in order to succee (...)
|
|
CEOs Time Spent per Stakeholder / Constituency CEO Coaching, CEO Time Management, Stakeholder Management Research by Porter, Nohria and Higgins among 27 CEOs revealed the following interesting data on with whom they spend the (...)
|
|
The Best Managers in Coaching Employee Development, Employee Growth, Coaching by Managers, Mentoring, Career Management, Management Development Gartner (2018) surveyed 7,300 employees and executives across 25 industries and found that there are 4 types of managers (...)
|
|
Practical Tips to Increase the Performance of your Employees Employee Development, Employee Growth, Coaching by Managers, Mentoring, Career Management, Management Development The performance of an employee (or a team of them) depends on many factors. One of the main factors is how well the empl (...)
|
|
Family-Work Conflicts (FWC) and Daily Job Performance Family-work conflicts, Coaching, Mentoring, Job Performance FAMILY ROLES and WORK are two factors influencing each other: - Work can interfere with family roles; this is called a W (...)
|
|
Leadership Self-Assessement Leadership Training, Leadership Development, Coaching, Mentoring Before you seek training in leadership, you should assess your strenghts and weaknesses as a Leader by comparing with th (...)
|
|
|
Diverse informatiebronnen betreffende Coachen. Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.
|
|
Spring automatisch naar andere nuttige bronnen met betrekking tot Coachen.
|
|
|
|
|
Nieuws
|
Video's
|
Presentaties
|
Boeken
|
Meer
|
|
|
|
Vergelijk met coachen: Mentoren | Faciliteringstijlen | Leiderschapspijplijn | Hagberg Model van Persoonlijke Macht | Culturele Dimensies | Culturele Intelligentie | Emotionele Intelligentie | Managementraster | 4 Dimensies van Relationeel Werk | Pyramide van Maslow | ERG Theorie | Spiral Dynamics | Changing Organizational Cultures | Verwachtingstheorie | Whole Brain-model | Zeven Eigenschappen | Zeven Verrassingen voor CEOs | Johari Venster | EPIC ADVISERS | Leiderschapsstijlen | Level (Niveau) 5 Leiderschap
Keer terug naar Management Discipline: Verandering & Organisatie | Communicatie & Vaardigheden | Human Resources | Leiderschap
Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie
|
|
Kopieer dit naar uw studiematerialen:
en voeg een hyperlink toe naar:
|
|
Link naar dit kenniscentrum
|
Kopieer deze HTML-code naar uw website:
|
|
|
|
|
|
|