logo

Capability Maturity Model
(CMM)

Kenniscentrum

Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

41 items • 434.846 bezoeken

EnglishEnglishArabicChineseFrenchGermanItalianJapaneseKoreanPortugueseRussianSpanishSwedish

Samenvatting

De Integratie van het Capability Maturity Model - CMMI Model Het Capability Maturity Model van CM-CEI is een organisatorisch model dat 5 opvolgende stadia (niveaus) beschrijft in het managen van de processen in een organisatie.


De gedachte achter het Capability Maturity Model, dat oorspronkelijk voor software-ontwikkeling werd ontwikkeld, is dat een organisatie zijn softwaretoepassingen zou moeten kunnen absorberen en verdragen. Het model verstrekt ook specifieke stappen en activiteiten die helpen om een organisatie van ťťn niveau naar het volgende te brengen.


De 5 stadia van het Capability Maturity Model

 1. Initieel (de processen zijn ad hoc, chaotisch, of eigenlijk zijn er maar weinig processen gedefinieerd)
 2. Herhaalbaar (de basisprocessen zijn gevestigd en er is een niveau van discipline om zich aan deze processen te houden)
 3. Bepaald (alle processen zijn bepaald, gedocumenteerd, gestandaardiseerd en geÔntegreerd met elkaar)
 4. Gemanaged (de processen worden gemeten door gedetailleerde gegevens te verzamelen over de processen en hun kwaliteit)
 5. Optimaliserend (ononderbroken procesverbetering is geadopteerd en wordt getoetst door middel van kwantitatieve terugkoppeling en door middel van het uittesten van nieuwe ideeŽn en technologieŽn)

Software Maturity model

CMM beschrijft de principes en de praktijken die aan de volwassenheid van het softwareproces ten grondslag liggen. Het is bedoeld om software-organisaties te helpen de volwassenheid van hun softwareprocessen te verbeteren door middel van een evolutionair pad. Dit pad vertrekt vanuit ad hoc, chaotische processen, naar volwassen, gedisciplineerde softwareprocessen. De focus ligt op het identificeren van zeer belangrijke procesgebieden en op de praktijkvoorbeelden die een gedisciplineerd softwareproces vormen. Het volwassenheidsframework dat door CMM wordt verstrekt creŽert een context waarin:

 • Ervaringen kunnen worden herhaald. Als u een activiteit niet herhaalt, is er geen reden om deze te verbeteren. Er zijn beleidsnormen, procedures en praktijken, die de organisatie dwingen om consistent te implementeren en te presteren.
 • De beste ervaringen kunnen snel worden overgebracht tussen groepen. Praktijken worden voldoende bepaald om overdracht over projectgrenzen toe te staan, waarbij enige standaardisatie wordt geboden voor de organisatie.
 • De variaties in het uitvoeren van de beste praktijken worden verminderd. Kwantitatieve doelstellingen worden gevestigd voor taken; en metingen worden opgesteld, gedaan, en gehandhaafd om een vertrekpunt te vormen die een beoordeling mogelijk maakt.
 • Praktijken worden onophoudelijk verbeterd om het prestatievermogen te verbeteren (te optimaliseren).

Het Capability Maturity Model is niet alleen nuttig voor software-ontwikkeling, maar ook voor het in het algemeen beschrijven van opeenvolgende niveaus van organisaties en om het niveau van Management te beschrijven dat een organisatie heeft gerealiseerd of waarnaar zij wil streven.


De structuur van het Capability Maturity Model

 • Volwassenheidsniveaus - Een gelaagd framework op basis van de benodigde toename in de discipline die nodig is om continue verbetering te bereiken. Het is belangrijk om hier te stellen dat een organisatie de capaciteit ontwikkelt om het effect te beoordelen van een nieuwe praktijk, een technologie, of een hulpmiddel voor zijn activiteit. Het is dus niet zozeer een kwestie van deze aan te nemen, eerder is het een kwestie van bepalen hoe de innovatieve inspanningen de bestaande praktijken beÔnvloeden. Dit geeft projecten, teams, en organisaties macht in handen door hen het fundament te geven om weloverwogen keuzes mogelijk te maken.
 • Sleutel Proces Gebieden - Een zeer belangrijk procesgebied (Key Process Area) identificeert een cluster van gerelateerde activiteiten die, wanneer zij collectief worden uitgevoerd, een reeks doelstellingen bereiken die van belang geacht worden te zijn.
 • Doelstellingen - De doelstellingen van een zeer belangrijk procesgebied vatten de situaties samen die moeten bestaan voor dat zeer belangrijke procesgebied. De situaties moeten worden geÔmplementeerd op een efficiŽnte en duurzame manier. De mate waarin de doelstellingen zijn bereikt is een indicator van waartoe de organisatie in staat is op dat volwassenheidsniveau. De doelstellingen geven het werkingsgebied weer, en de grenzen, en de intentie van elk belangrijk procesgebied.
 • Gemeenschappelijke Eigenschappen - Gemeenschappelijke eigenschappen omvatten praktijken die een zeer belangrijk procesgebied implementeren en institutionaliseren. Deze vijf types van gemeenschappelijke eigenschappen omvatten: Commitment om te presteren, In staat zijn om te presteren, Uitgevoerde Activiteiten, Metingen en Analyse, en het VerifiŽren van de Implementatie.
 • Sleutel†Praktijken - Deze belangrijke praktijken beschrijven de elementen van infrastructuur en praktijk die het effectiefst bijdragen aan de implementatie en institutionalisering van de belangrijkste procesgebieden.

Proces Definitie Criteria

Proces Definitie Criteria zijn de set van proceselementen die in een beschrijving van het softwareproces moeten zijn opgenomen, opdat zij bruikbaar zijn voor de mensen die het proces uitvoeren. Om de criteria te bepalen stelt u de vraag - ĄWelke informatie over het softwareproces moet ik documenteren?ď

Dergelijke proceselementen zijn:

 • Doel - waarom wordt een proces uitgevoerd?
 • Input - welke werkproducten worden gebruikt?
 • Output - welke werkproducten worden geproduceerd?
 • Rol - wie (of wat) voert de activiteiten uit?
 • Activiteit - wat wordt er gedaan?
 • Aanvangscriteria - wanneer (in welke omstandigheden) kunnen processen beginnen?
 • BeŽindigingcriteria - wanneer (in welke omstandigheden) kunnen processen als volledig worden beschouwd?
 • Procedure - hoe worden de activiteiten uitgevoerd?
 • Verrichte evaluaties en controles.
 • Werkproducten die moeten worden gemanaged en worden gecontroleerd (of geplaatst onder configuratiemanagement).
 • Metingen die moeten worden verricht.
 • Opleiding.
 • Hulpmiddelen.

Boek: James R. Persse - Implementing the Capability Maturity Model

Boek: Mary Beth Chrissis - CMMI: Guidelines for Process Integration and Product Improvement


Special Interest Group

Capability Maturity Management Special Interest Group.


Special Interest Group
Special Interest Group (75 leden)

Forum

Forumdiscussies over Capability Maturity Management. Hieronder kunt u een vraag stellen over dit onderwerp, uw ervaringen delen, een nieuwe ontwikkeling melden, of iets toelichten.


🔥 CMMI voor kleine organisaties
Ik ben al een tijdje met enkele kleine dienstverlenende partijen in gesprek over het maken van een stap in kwaliteitsverbetering. Nu ben ik voornemens om daar CMMI SVC voor te gebruiken. Is dit model ...
Rating0
 
Reacties2 reacties
onderwerp Capability Maturity Model in Government
Is it possible to use this methodology in government? In SOEīs? In state enterprises? Are there any cases existing? Please I need some orientations. Thanks....
Rating4
 
Reacties1 reacties
onderwerp CMMI Level 5 Should be Made Simpler
CMMI level 5 should be made easier without too much thrust on usage of mathematical analysis. Ultimately the business needs to be captured....
Rating4
 
onderwerp Capability Maturity Model Integration Statistics
I need statistics of companies in the world that implement CMMI. Who has more information about this. Any CMMI References?...
Rating3
 
Reacties1 reacties
onderwerp Organisational Process Model in S/w Industry
Dear all, can anyone suggest me which organisational process model is best to apply in software company? Thanks for your suggestions......
Rating3
 
Reacties1 reacties
onderwerp Hybrid Maturity Model Integrates Human Rights
In Canada, a new maturity model is being developed to integrate human rights into day-to-day business activities. The model is a hybrid of the CMM, the people CMM and a diagnostic tool for employment ...
Rating3
 
Reacties2 reacties

Begin een nieuw onderwerp

Begin een nieuw onderwerp over Capability Maturity Management

Best Practices

De best beoordeelde onderwerpen over Capability Maturity Management. Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn en praktische suggesties.


🥇 Capability Maturity Model > CMMI
This article needs to be updated. It is currently focused on CMM-SW that has been replaced in 2002 by a more comprehensive model (CMMI)(Capability Maturity Model Integration) in terms of scope and dep...
Rating17
 
Reacties1 reacties

🥈 Weaknesses of Capability Maturity Model?
What are the main weaknesses or limitations of CMM?...
Rating10
 
Reacties3 reacties

Expert Tips

Geavanceerde inzichten over Capability Maturity Management (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Subject

Weaknesses of the CMM Model

Implementing Process Improvements
- CMM does not describe HOW to create an effective software development organization. - CMM compliance is not a guarant...
Subject

Process and Enterprise Maturity Model

Alternative to CMM, Process-Based Transformation Efforts
Although most executives are aware that a redesign of business processes can lead to extraordinary improvements in cost,...
Subject

The CMMI Model

Process Improvement
The Capability Maturity Model Integration (CMMI) is the successor of the Capability Maturity Model (CMM). A new version ...
Subject

IDEAL Model

Alternate Process Improvement Model
Originally, the IDEAL model was a life-cycle model for software process improvement based upon the Capability Maturity M...
Subject

Origins of CMM

Teaching Process Improvement, History
In the mid 1980s, the United States Air Force funded a study at the Software Engineering Institute (SEI) of the Carnegie...
Informatiebronnen

Diverse informatiebronnen betreffende Capability Maturity Management. Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.


Presentatie

Capability Maturity Model Integration (CMMI) In-depth

Capability Maturity Model Integration, CMMI Models, CMM Models
This presentation is about the Capability Maturity Model Integration and includes the following sections: 0. Part 1: ...
Presentatie

Introduction Into CMM and P-CMM

CMM, P-CMM, Software Management, Human Capital Development
Introduction into the Capability Maturity Model, including the following sections: 1. Outline 2. Why CMM matters 3. H...
Artikel

Capability Lifecycles

Maturity Management
Article by Constance E. Helfat and Margaret A. Peteraf introduces the concept of the capability lifecycle (CLC), which a...
Presentatie

CMMI Diagram

Capability Maturity Management
Download and edit this 12manage PowerPoint graphic for limited personal, educational and business use. Republishing in ...
Presentatie

CMM in Software Process Improvement

Process Improvement, Capability Maturity Management
Extensive presentation about CMM in software processes, by T. Schouten (2010). The presentation first explains the quali...

Researchlinks

Springen naar verdere onderzoeksbronnen met betrekking tot Capability Maturity Management.


NWS

Nieuws

VID

Video's

PRS

Presentaties

 
BKS

Boeken

ACA

Academisch

WIK

Meer


Vergelijk met het Capability Maturity Model:† People CMM  |† OPM3  |† Balanced Scorecardmethode |† Baldrige Erkenning (Award)  |† EFQM INK  |† Benaderingen voor Verandering  |† Organisatorisch Leren  |† Kaizen-filosofie


Keer terug naar Management Discipline: Verandering & Organisatie  |† Human Resources  |† Kennis & Ontastbare Zaken  |† Supply Chain & Kwaliteit


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group

Special Interest Group

Weet u veel af van Capability Maturity Management? Word onze SIG-leider en verwerf wereldwijde erkenning als expert.Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2023 12manage - The Executive Fast Track. V16.3 - Laatst bijgewerkt op: 2-10-2023. Alle namen ô van hun eigenaren.
12manage is looking for BA/MBA students. More info.