logo

Soft Systems Methodologie
(Checkland)

Kenniscentrum

Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

Bijgedragen door: De Weken van de Peter

62 items • 730.725 bezoeken

EnglishEnglishArabicChineseFrenchGermanItalianJapaneseKoreanPortugueseRussianSpanishSwedish

Samenvatting

Wat is Soft Systems Methodologie? Beschrijving

Soft Systems Methodologie (SSM) van Peter Checkland is een kwalitatieve techniek die kan worden gebruikt voor het toepassen van Systems Thinking op niet-systemische situaties. Het is een manier om probleemsituaties te behandelen waarin een hoge sociale, politieke en menselijke activiteiten component zit. Dit onderscheidt SSM van andere methodologieŽn die HARDE problemen behandelen die vaak meer technologiegeoriŽnteerd zijn.


SSM past Systems Thinking toe op de echte wereld van menselijke organisaties. Maar het is van cruciaal belang dat dit gebeurt zonder te veronderstellen dat het onderwerp van onderzoek zelf een eenvoudig systeem is. SSM is daarom een nuttige manier om complexe situaties en overeenkomstige chaotische vragen te benaderen.
 

Oorsprong van Soft Systems Methodologie. Geschiedenis

SSM kwam uit het begrip voort dat Ąhardď Systems Thinking, zoals de technieken van het Operations Research, voor het onderzoeken in grote, complexe organisatorische kwesties ontoereikend is. Soft Systems Methodologie werd ontwikkeld door Peter Checkland voor het uitdrukkelijke doel om problemen van dit type te behandelen. Hij had een aantal jaren in de industrie†gewerkt en daar met een aantal harde systeemmethodologieŽn gewerkt. Hij zag hoe deze ontoereikend waren†voor het behandelen van uiterst complexe problemen die een grote sociale component hadden. Daarom gaat hij in de jaren '60 naar de Universiteit van Lancaster in een poging dit gebied onderzoeken, en om deze zachte problemen te behandelen. Hij bedenkt zijn "Soft Systems Methodologie" door een aantal onderzoeksprojecten in de industrie en door zijn toepassing en verbetering over een aantal jaren. De methodologie, zoals wij die nog steeds vandaag kennen, werd gepubliceerd in 1981. Tegen die tijd was Checkland stevig verschanst in het Universitaire leven en hij had de industrie verlaten om een carriŤre als professor en onderzoeker in softwaretechnologie na te streven.


Gebruik van Soft Systems Methodologie. Toepassingen

 • Iedere complexe, organisatorische situatie waarin een grote sociale, politieke en menselijke activiteiten component in zit.

Stappen in Soft Systems Methodologie. Proces

De volgende stappen zouden moeten worden genomen (vaak zijn verscheidene herhalingen nodig):

 1. Onderzoek het ongestructureerde probleem.
 2. Druk de probleemsituatie uit door middel van "Rijke Beelden". Rijke Beelden zijn†een middel om zoveel mogelijk informatie te vangen met betrekking tot de probleemsituatie. Een rijke afbeelding kan grenzen, structuur, informatiestromen, en communicatiekanalen tonen. Maar in het bijzonder toont het†het menselijke activiteitensysteem. Dit is het element dat niet inbegrepen is in modellen zoals gegevensstroomdiagrammen†of klassenmodellen.
 3. Basisdefinities van relevante systemen. Vanuit welke verschillende perspectieven kunnen wij deze probleemsituatie bekijken?
  • De basisdefinities worden geschreven als zinnen die een transformatie uitwerken. Er zijn zes elementen die een goed geformuleerde basisdefinitie maken. Zij worden samengevat in het acroniem CATWOE:
   • Klant (Customer). Iedereen die voordelen van een systeem kan hebben wordt beschouwd als klant van het systeem. Als het systeem offers zoals ontslagen impliceert, dan moeten die slachtoffers ook als klanten worden geteld.
   • Handelenden (Actor). De actoren zetten input in output om en zij voeren de activiteiten uit die in het systeem zijn bepaald.
   • Transformatieproces. Dit wordt getoond als de omzetting van inputs in outputs.
   • Weltanschauung. De Duitse uitdrukking voor wereldbeeld. Dit wereldbeeld maakt het transformatieproces betekenisvol in de context.
   • Eigenaar (Owner). Elk systeem heeft ťťn of andere eigenaar, die de bevoegdheid heeft om het systeem op te starten en te sluiten†(vetomacht).
   • Omgevingsbeperkingen (Environmental constraints). Dit zijn externe elementen die moeten worden overwogen. Deze beperkingen omvatten organisatorisch beleid evenals wettelijke en ethische kwesties.
 4. Conceptuele modellen.
  • Formeel systeemconcept.
  • Ander systeem denken.
 5. Vergelijking van 4 met 2.
 6. Haalbare, wenselijke veranderingen.
 7. Actie om de probleemsituatie te verbeteren.

Sterke punten van Soft Systems Methodologie. Voordelen

 • SSM geeft structuur aan complexe organisatorische en politieke probleemsituaties, en maakt het mogelijk om met†hen om te gaan op een georganiseerde manier. Het dwingt de gebruiker om een oplossing te zoeken die meer dan technisch is.
 • Streng hulpmiddel om te gebruiken in "chaotische" problemen.
 • De specifieke technieken.

Beperkingen van Soft Systems Methodologie. Valkuilen

 • SSM vereist van†de deelnemers†om zich aan de algehele aanpak aan te passen.
 • Wees zorgvuldig om het werkingsgebied van het onderzoek niet te vroeg te versmallen.
 • Het is moeilijk om de rijkste afbeelding te assembleren, zonder een bepaalde structuur en een oplossing voor een probleemsituatie op te leggen.
 • Mensen†vinden het†moeilijk om de wereld op een losse manier te interpreteren. Zij tonen vaak een overmatig dringende wens tot actie.

Veronderstellingen van Soft Systems Methodologie. Voorwaarden

 • Veronderstelt dat de meeste management en organisatorische problemen niet als zuivere "systeem problemen" kunnen worden gezien omdat het systeem veel te complex is om te analyseren.
 • Niettemin is het toepassen van een systemische aanpak in een niet-systemische situatie waardevol.

Boek: Peter Checkland - Systems Thinking, Systems Practice


Special Interest Group

Soft Systems-methodologie Special Interest Group.


Special Interest Group
Special Interest Group (13 leden)

Forum

Forumdiscussies over de Soft Systems-methodologie. Hieronder kunt u een vraag stellen over dit onderwerp, uw ervaringen delen, een nieuwe ontwikkeling melden, of iets toelichten.


onderwerp Soft Systems Methodology Template
I need an SSM template for my assignment. Who can help me? Thanks...
Rating11
 
onderwerp Tips for Drawing Rich Pictures
Hi, I have to draw a rich picture for a virtual library, and I have no idea how to start it. I am totally new to SSM. If someone can help me?...
Rating11
 
Reacties2 reacties
onderwerp Information Sharing Model using SSM for Sharing Health Information?
Who can help me on how to develop an information sharing model using SSM for sharing health information? Thanks.....
Rating8
 
Reacties3 reacties
onderwerp Conceptual Modelling Explanation
Hi I am a student of IMIS. I got a problem to understand the conceptual model. Can anyone please help me out to describe this model for me. That would be very nice. Thanks in advance...
Rating8
 
Reacties2 reacties
onderwerp What book you should get for SSM
is Checkland's book the only one for SSM?...
Rating7
 
Reacties2 reacties
onderwerp Conceptual modelling in SSM
I am having problem understanding how to create models. Can anyone throw more light on this for me?...
Rating7
 
onderwerp Using Checkland's Methodology
Can Checkland's system help to solve / choose from extreme options ie in difficult situation for decision-making....
Rating4
 
onderwerp Systems management & hard and soft systems
Hi all, I'm studying a module at university and after untold hours of research I am still not happy with the information I have on what is meant by hard systems, and the diversion that is occuring bet...
Rating4
 
Reacties1 reacties
onderwerp Strategy and Rich Pictures
Can any one help me with an example of a rich picture used to explain strategic thinking Thanks Jean...
Rating4
 
Reacties1 reacties
onderwerp Using SSM in Computer Based Applications
Proved to be very effective in using RD in the development of use case diagrams of OOA, also the rich picture played very important role in system development....
Rating3
 
onderwerp Soft System Methodology for Energy Policy
How can one use soft system to do an analysis of the regulation of a country's energy policy taking issues of nuclear, coal and hydro power energy sources?...
Rating3
 
Reacties1 reacties
onderwerp Users of Soft Systems Methodology by Checkland
Who could use SSM and for what purpose?...
Rating1
 

Begin een nieuw onderwerp

Begin een nieuw onderwerp over de Soft Systems-methodologie

Best Practices

De best beoordeelde onderwerpen over de Soft Systems-methodologie. Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn en praktische suggesties.


🥇 What is Soft Systems Methodology? Definitions
Hi everyone, studying a module at university that involves SSM, HSM and forecasting etc. Just asking if anyone has a straight to the point definition of SSM and HSM as im finding a lot of information...
Rating24
 
Reacties4 reacties

🥈 What is a Rich Picture?
What precisely is the role of rich pictures in SSM?...
Rating11
 
Reacties3 reacties

Expert Tips

Geavanceerde inzichten over de Soft Systems Methodology (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Subject

How to Create an Adaptive Organization that can Deal with a Complex Environment?

Organizational Development, Strategy
Definition and qualifications of complex adaptive systems capable of successfully coping with chaos: 1. A system must b...
Subject

Structure your Organization at the Edge of Chaos

Organizational Development
Although chaos theory was discovered decades ago, it only has emerged in recent years as a model for explaining the chao...
Subject

Principles of Complex Environments

Organizational Development, Strategy
Characteristics of an environment conducive for complex adaptive systems: 1. Complex adaptive systems are at risk when ...
Informatiebronnen

Diverse informatiebronnen betreffende de Soft Systems-methodologie. Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.


Presentatie

Systems, Systems Thinking and Soft System Methodology (SSM)

Systems Thinking, Soft System Methodology, SSM, Checkland
Presentation that provides well structured information about what are Systems, System Thinking and Soft Systems Methodol...
Presentatie

Applying Creative Thinking to Complex Business Problem Solving

Creative Thinking, Problem Solving, Complex Problem Solving Techniques
This presentation focuses on creative thinking as a useful tool for dealing with complex business issues. It includes th...
Artikel

Soft Systems Methodology

SSM and Operations Research
Soft Systems Methodology (SSM) has been used in the practice of Operations Research/ Management Science (OR/MS) since th...

Researchlinks

Springen naar verdere onderzoeksbronnen met betrekking tot de Soft Systems-methodologie.


NWS

Nieuws

VID

Video's

PRS

Presentaties

 
BKS

Boeken

ACA

Academisch

WIK

Meer


Vergelijk met Soft Systems Methodologie: Systems Thinking  |† Gestalttheorie  |† Dialectisch Onderzoek  |† Action Research


Keer terug naar Management Discipline: Verandering & Organisatie  |† Communicatie & Vaardigheden  |† Kennis & Ontastbare Zaken  |† Strategie & Innovatie


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group

Special Interest Group

Weet u veel af van de Soft Systems-methodologie? Word onze SIG-leider en verwerf wereldwijde erkenning als expert.Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2023 12manage - The Executive Fast Track. V16.3 - Laatst bijgewerkt op: 2-10-2023. Alle namen ô van hun eigenaren.
12manage is looking for BA/MBA students. More info.