Ashridge Missiemodel
(Campbell)

Kenniscentrum
Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

93 items • 590.866 bezoeken


Samenvatting

Het Ashridge Missiemodel van Campbell

Wat is het Ashridge Missiemodel? Beschrijving

Managers en werknemers zoeken af en toe naar een doel en naar een gevoel van identiteit. Zij willen op dat moment meer dan alleen loon, veiligheid en de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen. Zij willen een „Gevoel van Missie“. In feite zijn er een aantal functies die een Missie in elke organisatie kan hebben. Deze kunnen intern en extern zijn en omvatten onder andere:

 1. Het inspireren en motiveren van managers en werknemers naar hogere niveaus van prestatie. (Gevoel van Missie)
 2. Het op een consistente manier sturen van de toewijzing van bedrijfsmiddelen.
 3. Het helpen om de concurrerende en vaak tegenstrijdige belangen van de diverse stakeholders van de organisatie in evenwicht te brengen. Vergelijk ook: Stakeholderanalyse, Stakeholders in Kaart Brengen (Stakeholder Mapping)
 4. Het bieden van een gevoel van richting.
 5. Het bevorderen van gedeelde waarden onder werknemers.
 6. Het opnieuw focussen van een organisatie tijdens crises.
 7. Het verbeteren van de corporate prestatie.

Een missieverklaring is een uitdrukking van de missie van een bedrijf. Een vaakgebruikte definitie van een missieverklaring is: „een ruim bepaalde maar lang houdbare verklaring van het doel dat de organisatie onderscheidt van andere soortgelijke organisaties die het werkingsgebied identificeert van zijn operaties qua product (dienst) en marktvoorwaarden“ (Pearce, J.: The company mission as a strategic tool. Sloan Management Review, 1982, 23-3, blz. 15-24). Volgens Campbell, doen missieverklaringen vaak meer kwaad dan goed omdat zij een gevoel van richting, duidelijkheid van denken en eenheid impliceren dat zelden bestaat. In plaats van werknemers te verheffen met verheven idealen, moedigen zij juist cynisme aan. Het Ashridge Missiemodel van Andrew Campbell is een methode welke kan worden gebruikt om een Missie, een Gevoel van Missie en een Missieverklaring te creëren of te analyseren. Het model van Ashridge integreert twee historische scholen voor het bepalen van een missie:

 • De Strategische School. De missie wordt hoofdzakelijk gezien als eerste stap in het strategieproces. De missie bepaalt de commerciële reden voor het bestaan van het bedrijf en de markt waarop zij zich richt.
 • De Culturele/Filosofische/Ethische School. Een missie wordt hoofdzakelijk gezien als een uitdrukking of een verklaring die een goede samenwerking tussen de werknemers zou moeten waarborgen. Het is culturele lijm die een organisatie in staat stelt om als een collectieve eenheid te functioneren.

Het Ashridge Missie Model bevat de volgende vier elementen die onderling nauw moeten zijn verbonden, met elkaar moeten resoneren en elkaar moeten versterken om een goede missie op te leveren:

 • Doel. Drie categorieën:
 • Strategie. De commerciële logica voor het bedrijf. Strategie verbindt het doel met gedrag op een commerciële, rationele, linker-hersenenmanier. (Vergelijk: Whole Brain-model)
 • Waarden. De overtuigingen en de morele principes die achter de cultuur van een bedrijf liggen. Een Gevoel van Missie ontstaat als de werknemers vinden dat hun persoonlijke waarden afgestemd zijn op de waarden van de organisatie. Waarden geven betekenis aan de normen en de gedragsnormen in het bedrijf. Waarden zijn sterke motivators om te handelen in het belang van het doel van het bedrijf. Zij kunnen een reden geven voor gedrag die net zo sterk is als strategie. Maar op een andere, emotionele, morele, ethische en rechterhelft-hersenen manier. Daarom heeft het Ashridge Missiemodel een diamantvorm. Vergelijk: Zeven Tekenen van Ethische Ineenstorting
 • Beleid en Gedragsnormen. Richtlijnen om mensen te helpen met dagelijkse beslissingen.

Oorsprong van het Ashridge MissieModel. Geschiedenis

Het model is gebaseerd op onderzoek dat in 53 grote bedrijven werd verricht door het Ashridge Strategic Management Center. Zijn oprichtende directeur, Andrew Campbell, heeft veel van zijn professionele carrière besteed aan het bestuderen van missiestatements. Het framework van Campbell met vier dimensies staat bekend als het Ashridge Mission Model.


Gebruik van het Ashridge MissieModel. Toepassingen

 • Het helpt om duidelijk over missie na te denken.
 • Het helpt om een missie met collega's te bespreken.
 • Zowel geschikt voor het ontwikkelen van een nieuwe missie als het analyseren van een bestaande missie.
 • Een corporate mission moet niet verward worden met een corporate visie. Een visie is een geestelijk beeld van een mogelijke en wenselijke toekomstige status van de organisatie.

Stappen in het Ashridge MissieModel. Proces

Tien vragen waarmee de kwaliteit van een missieverklaring gemeten kan worden zijn:

 • Doel
  1. Beschrijft de verklaring een inspirerend doel dat vermijdt zich teveel te richten op de egoïstische belangen van stakeholders - aandeelhouders, klanten, werknemers, leveranciers?
  2. Beschrijft de verklaring de verantwoordelijkheid van het bedrijf naar zijn stakeholders?
 • Strategie
  1. Bepaalt de verklaring een bedrijfsdomein en legt hij uit waarom deze aantrekkelijk is?
  2. Beschrijft de verklaring de strategische positioning die het bedrijf wenst op een manier die helpt het soort concurrentievoordeel te identificeren dat het wil bereiken?
 • Waarden
  1. Identificeert de verklaring waarden die verbonden zijn met het doel van de organisatie en die dienst doen als overtuigingen waarop de werknemers trots kunnen zijn?
  2. „Resoneren“ en versterken de waarden (met) de strategie van de organisatie?
 • Gedragsnormen
  1. Beschrijft de verklaring belangrijke gedragsnormen die als bakens van de strategie en de waarden dienen?
  2. Worden de gedragsnormen zodanig beschreven dat de individuele werknemers kunnen beoordelen of zij zich correct hebben gedragen of niet?
 • Karakter
  1. Geeft de verklaring een schets van het bedrijf en vangt het de cultuur van de organisatie?
  2. Is de verklaring gemakkelijk te lezen?

Sterke punten van het Ashridge MissieModel. Voordelen

 • Combineert strategische en culturele motivators om een organisatie te begeleiden.
 • Het model is bijzonder nuttig om ervoor te zorgen dat een bedrijf een duidelijke Missie heeft EN dat het werknemers heeft met een sterk Gevoel van Missie.
 • Evenals het 7-S Raamwerk van McKinsey, benadrukt het Ashridge Missie Model de behoefte aan een afstemming tussen strategie en waarden. Bovendien erkent het model van Ashridge het belang van de link tussen de waarden van de organisatie en de persoonlijke waarden van werknemers en managers.
 • Verbetert besluitvorming. Verhoogt energieniveaus. Vermindert de behoefte aan supervisie. Bevordert constructief gedrag. Verhoogt tevredenheid en loyaliteit.
 • Plaatst het corporate doel als hoeksteen en uitgangspunt van de missie.

Beperkingen van het Ashridge MissieModel. Nadelen

 • Het hebben van ongepaste waarden of een ongepast gevoel van missie is een krachtige negatieve invloed op werknemersgedrag.
 • Gedeelde waarden en een gevoel van missie zijn vaak uiterst moeilijk te veranderen en kunnen een hindernis voor verandering worden.
 • Sterk gedeelde waarden of een sterk gevoel van missie kan leiden tot een insulariteit die xenophobisch wordt.
 • Het creëren van een missieverklaring is vaak een tijd- en geldverslindend proces.
 • Een missiedocument mag geen „papieren tijger“ zijn.

Veronderstellingen van het Ashridge MissionModel. Voorwaarden

 • Toegewijde werknemers en teams presteren efficiënter en effectiever dan apathische werknemers en teams.
 • Mensen verbinden zich gemakkelijker aan waarden dan aan abstracte strategische concepten.
 • Een missie moet duidelijk worden gedefinieerd en gemanaged. Een intuïtief inzicht in de missie is niet genoeg.

Boek: Andrew Campbell and Laura L. Nash - A Sense of Mission - Defining Direction for the Large Corporation


Special Interest Group

Missieontwikkeling Special Interest Group.Special Interest Group (90 leden)

Forum

Forumdiscussies over Missieontwikkeling. Hieronder kunt u een vraag stellen over dit onderwerp, uw ervaringen delen, een nieuwe ontwikkeling melden, of iets toelichten.


Begin een nieuw onderwerp over Missieontwikkeling

 

🔥 NIEUW Missie??? Nooit van gehoord...
Probeer het nu meteen uit op enkele collega's: KENNEN zij de missie of missieverklaring van de organisatie waar jullie deel van uitmaken?
Ik vraag me af, waarom weten zoveel mensen dit eigenlijk ...
5
 
3 reacties
Is there one Definition to Mission and Strategy?
I really started my own brand strategy consulting firm, and it's been cemented in my mind that people's definitions of terms and buzz words can mean very different things. I try to focus on using prac...
8
 
1 reacties
A Mission is a Calling or a Vow
We consider a mission as a calling or a vow.
Niat (Indonesian) is placed deep down in our paradigm, in our way to see the world. It is a solemn promise to do specific things for life as a whole. ...
5
 
1 reacties
The 2 Strategic Domains of a Corporate Mission
A mission statement captures two inter-woven strategic domains:
1. The BUSINESS SCOPE, which summarizes the company's competitive space (the industry) into opportunities and threats (the outcomes...
4
 
3 Categories of Corporate Purpose
In his article of 1991, Campbell also argues that if the overall idea of purpose exists, organizations can be categorized into three categories of purpose:
1. Some organizations say that they ope...
3
 
Mission and Vision Matter. Proper Strategies and Tactics are Crucial
Mission in simplest terms means: the reason for existence / who you are.
Vision implies what you want to become in the future.
Strategy is the means or ways to an end or to the vision.
...
3
 
A Vision with a Task is the Hope of the World
-- A task without vision is drudgery. A vision without task is only a dream. But a vision with a task is the hope of the world --
Slogan on a wall in Sussex in England.
Replace the word "wor...
3
 
1 reacties
Many Companies Do not Aspire to Achieve their Mission
I discovered that most firms have no idea why their mission is important. They only want to make a plan and put the mission where people can read it, but don't try to make the mission a reality in the...
3
 
Dealing with Diversity...
What if we're in a democracy where people are stuck, scared, and do not want to except the responsibility to change? What if we're in an organization where people do not believe in change? What if we ...
3
 
1 reacties
Continuous Change of Mission
Organizations having articulated a mission and vision clearly, facilitate the "alignment of the employees" to the mission, vision and thereby the goals and purposes. This may be seen as "planned" and ...
2
 
2 reacties
Ashridge Model not Realistic
I think that the assumptions taken are not based on realities. Thus, I believe that the model will find find it difficult to apply in practice.
Human beings find it easier to relate to tangibles ...
0
 
2 reacties

Best Practices

De best beoordeelde onderwerpen over Missieontwikkeling. Hier vindt u de meest waardevolle ideeën en praktische suggesties.


The Absence of a Strategic Mission
In any organisation there is a time to reflect and/or report.
But how can one reflect and report if there is no clear defined objective/mission?
A lot of managers still miss that point. One ...
18
 
26 reacties

Strategic Mission and Vision of an Organization
The mission and vision of every organization are paramount to the growth and maturity stage of that organization. They are the guiding principles of its present and future activities.
Therefore th...
11
 
12 reacties

Expert Tips

Geavanceerde inzichten over Mission Development (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Three Functions of a Mission (Statement)

Reasons for Creating a Mission (Statement)
Defining the mission statement is a major part of the strategic planning process. A mission has three functions or goals...

Typical Content of Value Statements

Strategy, Leadership
Common Topics in organization’s value statements, include: - Commitment to such outcomes as customer satisfaction and ...

Write a Personal Mission Statement

Establish focus on who you want to be in your life...
Covey wrote this pearl of wisdom in his book Seven Habits: "The key to the ability to change is a changeless sense of wh...

How to Articulate, Communicate and Deliver on a Corporate Purpose Statement

How to Create a Corporate Purpose Statement, Corporate Mission, Organizational Purpose, Organizational Mission
A Corporate Purpose Statement (CPS) has at least 3 major functions: market definition, employee motivation and external ...

A Corporate Theory: Long-term Handhold and Guidance in Turbulent Times?

Inside-out Corporate Strategy, Corporate Visioning
According to Professor Todd Zenger, companies should focus less on competitive advantage (this isn't what really interes...

4 Types of Mission Statements

Which Type of Mission Statement is Right for Your Firm?
Missions that have been formulated by company's can be very different from each other, depending on their goals / functi...

Organodynamics: the 3 Laws at the Basis of Performance in Organizations

Strategic Performance Management, Leadership, Corporate Mission, Corporate Culture
Sherwood (2014) introduces the concept of organodynamics, a concept that explores the level of performance that can be a...

Careful: How Mission Statements Can also Demotivate Employees

Designing and Implementing Mission Statements
One of the main positive effects of mission statements is that they're motivating and inspiring employees. A mission sta...

Impact on Performance

Strategy, Formulation Mission
In a comparison of the performance of companies with “high-content” mission statements versus those with “low-content” m...

How to Inject Corporate Purpose Into Corporate Governance

Enacting Purpose, Organizational Purpose Implementation, Corporate Sustainability, ESG, SCORE Framework
Many models and frameworks have been created wrt Corporate Responsibility and ESG. But how can you actually make it happ...

Steps to Market Redefinition and Mission Redefinition

How to Reformulate a Firm's Mission?
These are the steps that could be taken to formulate a new market definition and a mission reformulation: 1. Make a def...
Informatiebronnen

Diverse informatiebronnen betreffende Missieontwikkeling. Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.


CSR Implementation and Communication Model (Schmeltz)

CSR Communication, CSR Implementation, CSR Strategy, Corporate Identity, Corporate Values, CSR Stages,
Because Corporate Social Responsibility is a value-based concept, it is highly connected with an organization’s values a...

Martin's Trust Model: The Trust Matrix

Trust, Corporate Reputation, Corporate Branding, Corporate Image
An important determinant of the reputation of your brand, company or sector is TRUST. In the financial sector for exampl...

Five Questions to Briefly Outline any Business (Drucker)

Business Strategy, Business Mission, Peter Drucker, 5 Questions
In order to get a first quick overview of a firm, Peter Drucker used to ask 5 apparently simple questions when he was in...

Using Vision and Mission Statements for Setting Strategic Direction

Formulation of Mission, Vision Statements
This presentation explains Vision and Mission Statements and how these two differ. The following sections are included i...

Ashridge Mission Model Diagram

Corporate Mission
Download and edit this 12manage PowerPoint graphic for limited personal, educational and business use. Republishing in ...

Mission Value

Corporate Mission
Paper by Christopher K. Bart shows that mission statements may have a valid place in the measurement and reporting of an...

Researchlinks

Springen naar verdere onderzoeksbronnen met betrekking tot Missieontwikkeling.


Nieuws

Nieuws

Video's

Video's

Presentaties

Presentaties

 
Boeken

Boeken

Academisch

Academisch

Meer

Meer


Vergelijk met het Ashridge Missiemodel: 7-S Raamwerk  |  Strategische Intentie Moreel Doel  |  Zeven Tekenen van Ethische Ineenstorting  |  Charismatisch Leiderschap  |  Aandeelhouderswaardeperspectief  |  Stakeholderperspectief (Stakeholderwaardeperspectief)  |  Clarkson-principes  |  Stakeholderanalyse  |  Stakeholders in Kaart Brengen (Stakeholder Mapping)  |  Spiral Dynamics  |  Pyramide van Maslow  |  Corporate Reputatiemanagement  |  Culturele Dimensies  |  Whole Brain-model  |  Leiderschapsstijlen  |  Concurrerende Waardenraamwerk  |  Strategische Afstemming  |  Causaal Model van Organisatorische Prestatie en Verandering


Keer terug naar Management Discipline: Verandering & Organisatie  |  Communicatie & Vaardigheden  |  Ethiek & Verantwoordelijkheid  |  Human Resources  |  Kennis & Ontastbare Zaken  |   Strategie & Innovatie


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group

Weet u veel af van Missieontwikkeling? Word onze SIG-leiderOver 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2023 12manage - The Executive Fast Track. V16.0 - Laatst bijgewerkt op: 29-1-2023. Alle namen ™ van hun eigenaren.