Waardenetwerken en Co-opetition

Kenniscentrum
Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

40 items • 452.116 bezoeken


Samenvatting

Netto waarde - Coopetition Wat is een Waardenetwerk, Co-opetition? Beschrijving

Een succesvolle bedrijfsstrategie betekent actief†het spel scheppen dat u speelt, niet alleen het spel spelen waar u aan meedoet. Managers kunnen voordeel hebben van de†inzichten van de speltheorie†door†een spel te ontwerpen dat past bij hun bedrijven. De beloningen die kunnen voortkomen uit het veranderen van een spel kunnen veel groter zijn dan die van het handhaven van de status-quo. Soms is de beste manier van†slagen om anderen succesvol te laten zijn. Met inbegrip van uw concurrenten. Om het nadenken over zowel samenwerkende als concurrerende manieren te bevorderen om het spel te veranderen, suggereren Adam Brandenburger en Barry Nalebuff de term Co-opetition. Co-opetition is de mix van concurrentie en samenwerking. Het betekent zowel zoeken naar win-win als naar win-lose kansen. Beide mogelijkheden in gedachten houden†is belangrijk. Win-lose strategieŽn hebben vaak negatieve gevolgen. Het spel van zakendoen houdt in†waarde te creŽren en te grijpen. Het Waardenetwerk is een schematische kaart die is ontworpen om alle spelers in het spel en de onderlinge afhankelijkheden tussen hen weer te geven. Interacties vinden langs twee dimensies plaats. Langs de verticale dimensie bevinden zich†de klanten en leveranciers van het bedrijf. Langs de horizontale dimensie bevinden zich†de spelers waarmee het bedrijf interacteert†maar geen transacties aangaat. Zij zijn haar vervangers en complementen.


Vervangers zijn alternatieve spelers van wie de klanten producten kunnen kopen. Of aan wie de leveranciers hun middelen kunnen verkopen.

Complementen zijn spelers van wie de klanten complementaire producten kopen. Of aan wie de leveranciers bijkomende middelen verkopen.


Het model van The Value Net (Het Waardenetwerk) van Adam Brandenburger en Barry Nalebuff erkent dat er vier belangrijke groepen zijn die de koers van een bedrijf beÔnvloeden:

 1. Klanten
 2. Leveranciers
 3. Concurrenten
 4. Complementen

Het Waardenetwerk is een alternatief voor het Vijf Krachten model van Porter en erkent het belang van zowel complementaire als van concurrerende producten. Het model concentreert zich op de vier hoofdgroepen die de marketingomgeving†van een bedrijf beÔnvloeden: Klanten, Leveranciers, Concurrenten en Complementen.

Klanten, Leveranciers en Concurrenten worden beschreven in gelijksoortige termen als het model van Porter. Concurrenten is een verzameltermijn die Bestaande Rivalen, Nieuwkomers en Substituten omvat.

Een†Complement is elk ander product of dienst dat de aantrekkelijkheid van het product in kwestie verhoogt. Het wordt vaak gekenmerkt in termen van de IT industrie (hoewel de relatie in veel industrieŽn kan worden gezien). Softwaremakers†vertrouwen erop dat er†hardwarefabrikanten zijn zonder direct belang in het produceren van concurrerende software. Zij zijn wederzijds afhankelijk en vertrouwen op elkaar om een behoefte aan het product van de ander tot stand te brengen.

Bovenop het analyseren van de concurrerende markt, focust dit model de analist op het bekijken van de spelers en de krachten in aangrenzende en verwante markten welke moeten worden in de gaten gehouden omdat het bedrijf zich op de beschikbaarheid van hun product baseert.
 

Oorsprong van The Value Net (Het Waardenetwerk). Geschiedenis

Het model wordt duidelijk geÔnspireerd door het Vijf Krachten model van Porter. Brandenburger en Nalebuff beweren dat zowel samenwerking als concurrentie noodzakelijke en wenselijke aspecten van een commerciŽle onderneming zijn. Een exclusieve focus op concurrentie negeert grotendeels het potentieel voor het veranderen van de aard van bedrijfsrelaties, en zo het potentieel om de markt†uit te breiden†of nieuwe profijtelijke†ondernemingsvormen†te creŽren. Een geestesgesteldheid van 'Coopetition' zoekt actief naar manieren om de business te veranderen en uit te breiden, evenals nieuwere en betere manieren om te concurreren.


Berekening van Het Waardenetwerk. Formule

Een zeer belangrijke verwante theorie is die van Toegevoegde Waarde (d.w.z. de grootte van de markt wanneer uw bedrijf in de markt is, minus de grootte van de markt wanneer dat niet zo is).


Gebruik van Het Waardenetwerk. Toepassingen

 • Corporate Strategie
 • Marketingstrategie

Stappen in het gebruiken van het Waardenetwerk. Het PARTS model

 1. Het Waardenetwerk beschrijft de diverse rollen van de spelers. Het is mogelijk voor dezelfde speler om meer dan ťťn rol gelijktijdig te bezetten. Het ontwerpen van het†Waardenetwerk voor uw bedrijf is de eerste stap naar het veranderen van het spel.
 2. De tweede stap identificeert alle elementen van het spel. Er zijn er vijf volgens Brandenburger en Nalebuff: het PARTS model
  1. Vragen van Spelers (Players Questions)
   • Hebt u het Waardenetwerk†voor uw organisatie uitgewerkt, ervoor zorgend dat†de lijst van spelers zo volledig mogelijk is?
   • Wat zijn de kansen voor samenwerking en concurrentie in uw relaties met klanten en leveranciers, concurrenten en complementen?
   • Zou u de groep spelers willen veranderen? In het bijzonder, welke nieuwe spelers zou u in het spel willen brengen?
   • Wie†zal er†winnen als u een speler in een spel wordt? Wie zal er dan†verliezen?
  2. Toegevoegde Waarden Vragen (Added Values Questions)
   • Wat is uw toegevoegde waarde?
   • Hoe kunt u uw toegevoegde waarde verhogen? In het bijzonder, kunt†u loyale klanten en leveranciers creŽren?
   • Wat zijn de toegevoegde waarden van de andere spelers in het spel?
   • Kunt u profiteren van het beperken van hun toegevoegde waarden?
  3. Regels†Vragen (Rules Questions)
   • Welke regels helpen u? Welke schaden u?
   • Welke nieuwe regels zou u willen hebben? In het bijzonder, welke contracten u willen aangaan met uw klanten en leveranciers?
   • Heeft u de macht om deze regels te maken? Heeft iemand anders de macht om hen te verhinderen?
  4. Taktiek†Vragen (Tactics Questions)
   • Hoe percipiŽren andere spelers het spel? Hoe beÔnvloeden deze waarnemingen het†spelen van het spel?
   • Welke percepties zou u willen bewaren? Welke percepties zou u willen veranderen?
   • Wilt u het spel transparant of ondoorzichtig laten zijn?
  5. Werkingsgebied Vragen (Scope Questions)
   • Wat is het huidige werkingsgebied van het spel? Wilt u deze veranderen?
   • Wilt u het spel verbinden met†andere spelen ?
   • Wilt u de link van het spel met andere spelen veranderen?

Sterke punten van Het Waardenetwerk, Co-opetition. Voordelen

 • Nuttig wanneer u†complexe markten overweegt met†geÔntegreerde spelers en niet-geÔntegreerde spelers.
 • Erkennend dat soms de beste manier te slagen is: om anderen succesvol te laten zijn. Met inbegrip van uw concurrenten.

Boek: Brandenburger, Adam J. and Nalebuff, Barry J.: Co-opetition (1996)


Special Interest Group

CoŲpetitie Special Interest Group.Special Interest Group (10 leden)

Forum

Forumdiscussies over CoŲpetitie. Hieronder kunt u een vraag stellen over dit onderwerp, uw ervaringen delen, een nieuwe ontwikkeling melden, of iets toelichten.


Begin een nieuw onderwerp over CoŲpetitie

 

Checklist of All Reasons for Co-opetition
According to Brandenburger and Nalebuff there are many reasons for competitors to cooperate: Saving costs Avoiding duplication of effort Very large project size Very high risks involved Co...
9
 
4 reacties
Add 5th Group to Value Net: Shareholders
There is a major 5th group that should be added: Shareholders....
8
 
Value Net is not an Alternative to Porter's Five Forces
As I found from applications, Value Net helps to develop strategies at firm level. Porter's 5 forces help to understand industry dynamics. So BOTH can be applied and are COMPLEMENTARY, they should not...
7
 
Reasons Behind Coopetition in Innovation
Coopetition comes from two words which are: cooperation and competition. So in simple terms, Coopetition means collaboration with competitors for mutual benefits. It is the act of cooperation between ...
3
 
5 reacties
Value Net vs. Value Chain
What is the difference between the "value net" and the "value chain"?...
1
 
3 reacties
How to Achieve Creativity in Strategy Formation
Adam Brandenburger recently published an interesting article in which he quite rightly states that in order to generate a strategy, more is needed than the Five Forces or in fact the Value Net. For a ...
0
 
The Value Net: Competitors or Substitutors?
It should be "Competitors" not "Substitutors" in the graphic....
-3
 
4 reacties

Best Practices

De best beoordeelde onderwerpen over CoŲpetitie. Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn en praktische suggesties.


Expert Tips

Geavanceerde inzichten over Coopetition (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Key Issues of Structuring a Co-opetition Agreement

Strategic Alliances, Crafting Co-opetition Agreements
Three issues are most difficult when closing a strategic alliance while the prospective partners are also competitors: ...

Key Behaviors of Innovative Organizations

Innovation Management, Culture Change, Organizational Change, Innovative Culture, Organizational Culture
Many large-scale attempts to make organizations more innovative are experiencing organizational inertia, barriers and/or...

The Dualistic Mindset Required for Strategic Alliances and Co-Opetition Agreements

Negotiating Strategic Alliances and Co-Opetition Agreements
It's important that people involved in establishing, negotiating and closing a Co-opetition agreement or in fact any Str...

Crowdsourced versus Company Platform Complementors

Business Strategy, Co-opetition, Complementors, Crowd-sourcing
Using the Crowd as Complementary Service on Platforms Business owners of platforms are often in a rush to populate thei...
Informatiebronnen

Diverse informatiebronnen betreffende CoŲpetitie. Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.


Typologies and Strategies of Co-opetition

Co-opetition, Strategic Partnerships, Strategic Collaboration, Strategic Clusters
Presentation about Co-opetition thereby especially focusing on the typologies and strategies of co-opetition. It include...

Co-opetition, PARTS and Changing the Strategic Game

Business Strategy, Innovation Strategy
Comprehensive presentation about the concept of co-opetition based on Brandenburger and Nalebuff (1998), including the f...

Critical Book Review of Co-opetition

Some Critical Thoughts
Professor J. Scott Armstrong gives a critical review of the book Co-opetition by Adam M. Brandenburger and Barry J. Nale...

Co-opetition in Standard-Setting: the case of the Compact Disk

Value Net, Co-Opetition
The success of the CD has (partly) been attributed to the ability of Sony, Philips and Matsushita to cooperate in the ru...

Value Net Diagram

Business Strategy
Download and edit this 12manage PowerPoint graphic for limited personal, educational and business use. Republishing in ...

Researchlinks

Springen naar verdere onderzoeksbronnen met betrekking tot CoŲpetitie.


Nieuws

Nieuws

Video's

Video's

Presentaties

Presentaties

 
Boeken

Boeken

Academisch

Academisch

Meer

Meer


Vergelijk met Het Waardenetwerk: Vijf Krachtenmodel Porter  |† Speltheorie (Game Theory)  |† Het Diamantmodel van Porter  |† 3C's  |† Delta Model  |† Verticale Integratie  |† Horizontale Integratie


Keer terug naar Management Discipline: Marketing & Verkoop  |† Strategie & Innovatie


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group

Weet u veel af van CoŲpetitie? Word onze SIG-leider en verwerf wereldwijde erkenning als expert.Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2023 12manage - The Executive Fast Track. V16.1 - Laatst bijgewerkt op: 31-3-2023. Alle namen ô van hun eigenaren.