OODA Cirkel | OODA Lus | OODA Kring
(John Boyd)

Kenniscentrum

Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.


De OODA Lus (Observe, Orient, Decide, and Act)(Observeer, OriŽnteer, Beslis, en Neem Aktie) is een informatiestrategieconcept voor informatieoorlogvoering welk door Kolonel John Boyd (1927-1997) werd ontwikkeld. Hoewel het†OODA model duidelijk voor militaire doeleinden werd gecreŽerd, kunnen elementen van dezelfde theorie ook op bedrijfsstrategie worden toegepast. Boyd ontwikkelde de theorie gebaseerd†op zijn vroegere ervaring als gevechtspiloot†en zijn werk aangaande energie manoeuvreerbaarheid. Hij gebruikte het aanvankelijk om het winnen van luchtgevechten te verklaren, maar in de laatste jaren van zijn carriŤre breidde hij zijn OODA theorie uit†tot een grote strategie uit die strategisch een vijand†kan verslaan†d.m.v. - psychologische - verlamming.


Boyd benadrukte dat strategie altijd om het veranderen van het gedrag van de vijand zou moeten draaien, niet om het vernietigen van†zijn krachten. Hier bestaat een duidelijke parallel tussen de ideeŽn van Boyd en het meesterwerk van Sun Tzu, ĄThe Art of Warď. Zowel Boyd als Sun Tzu bepleiten de ideeŽn van harmonie, bedrog, snelheid en vloeiendheid van actie, verrassing, schok, en het aanvallen van de strategie van de vijand.


Kolonel Boyd bekeek de vijand (en onszelf) als een systeem dat werkt door middel van een besluitvormingproces. Dit besluitvormingproces is gebaseerd op observaties van de wereld eromheen. Ook de vijand zal deze zich ontvouwende omstandigheden waarnemen en zal informatie hierover verzamelen om zijn systeem†te oriŽnteren op gepercipieerde bedreigingen. Boyd stelde dat daarom de oriŽntatiefase van de lus de belangrijkste stap is, omdat als de vijand de verkeerde bedreigingen waarneemt, of verkeerd begrijpt wat er in de omgeving rond hem gebeurt,†hij dan zijn†denken (en krachten) in de verkeerde richtingen zal richten en uiteindelijk onjuiste besluiten zal nemen. Boyd attendeerde er op dat deze cycli van besluitvorming voor de vijand en voor uw eigen organisatie op verschillende snelheden kunnen werken. U moet proberen uw OODA processneller te voltooien dan de vijand, en acties uit te voeren om de lus van de vijand te verlengen. U moet nasereven om meerdere lussen uit te voeren terwijl uw opponent slechts ťťn lus kan voltooien. Dit `zal ertoe leiden dat de vijand niet in staat is om tijdig te reageren op iets wat er gebeurt.


OODA Loop Boyd

Chart adapted from Chester W. Richards, "A Swift, Elusive Sword: What if Sun Tzu and John Boyd did a National Defense review", Center for Defense Information, February 2003, 22.


Kolonel Boyd legde uit dat de lus van de vijand op verschillende manieren kan worden verlengd. Het doel van Boyd is hierbij om Ąniet-cooperatieveď†zwaartepunten te genereren voor de vijand door middel van ambiguÔteit, bedrog, nieuwe omstandigheden, snel op elkaar volgende manoeuvres, en het gebruik van het Sun-Tzu's idee van Cheng en Ch'i. Door de zwaartepunten van de vijand te isoleren, en door wantrouwen en samenhang te ontwikkelen binnen het systeem (en zo hen Ąniet-cooperatiefď te maken), zal de frictie in zijn syssteem verhoogd worden, en zal zelfs verlamming van het systeem kunnen intreden, en zal de vijand uiteindelijk instorten. Door het gedachteproces van de vijand / de concurrent aan te vallen, kunnen zijn moreel en beslissingsproces worden verbrijzeld.


Boek: Sun Tzu, Gary Gagliardi - The Art of War -

Boek: Carl Von Clausewitz - On War -


OODA Cyclus Special Interest Group


Special Interest Group (0 leden)

Forum over OODA Cyclus  

De meest recente onderwerpen over: OODA Cyclus.


OODA Loop versus PDSA Cycle
Boyd's OODA Loop and Deming's PDSA Cycle appear to be similar at first sight. And indeed there are several similarities (...)
5
3 reacties
 
Crucial Dialogue Model Refines OODA Loop
The OODA loop is not newÖ It is as old as mankind (otherwise we wouldnít be here). The foundation of the ďOODA loopĒ an (...)
4
4 reacties
 
Scope of OODA Loops
John Boyd's work focused on getting inside of your opponents decision cycle time. There was no specification as to wheth (...)
2
0 reacties
 
Best Practices over OODA Cyclus

Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn en praktische suggesties.


🥇 The Lesson of John Boyd for Decision Makers
You can use the "OODA Loop" of fighter pilot John Boyd for various kinds of decision-making in different situations and (...)
24
8 reacties

 
🥈 OODA Loop & John Boyd
Orientation also involves probing for new information and looking for parallels in other areas of knowledge. It is extre (...)
12
1 reacties

 
🥉 OODA & Adaptive Enterprise
I was surprised not to see anything about Stephan Haeckel's Adaptive Enterprise concept, advanced in late 1990s. He was (...)
10
0 reacties

 
Books on Boyd and his OODA Concept
'The Mind of War' and 'The John Boyd Roundtable' are some other books talking about Boyd theories and the OODA Loop conc (...)
4
1 reacties

 
OODA Loop in Education / Schools
Can anyone illustrate the use of OODA Loop in any school situation? (...)
4
2 reacties

 
Expert Tips over OODA Loop (Engels)

Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Weaknesses of OODA-Loop. Disadvantages

Limitations OODA Loop, Disadvantages OODA Loop, OODA Decision-making (...)
   
 
 
 

An Improved Version of the OODA-loop with Feedback and -forward Loops

OODA-loop, Complex Decision Support, Defense, Best Practices (...)
   
 
 
 

Boyd's 3 Levels of Warfare

Warfare, Competition (...)
   
 
 
 

Strategy and Strategic Aim of Boyd's OODA

OODA Strategy, OODA Strategic Aim, OODA Purpose (...)
   
 
 
 

Advantages of a Better OODA Loop Than your Competitors

OODA Advantages, OODA Competitive Advantages (...)
   
 
 
 

Grand Tactics Behind OODA Enemy View

Adversary View of OODA, OODA Adversaries (...)
   
 
 
 

Cycle the OODA Loop Quickly

OODA Loop, OODA Cycle, OODA Feedback (...)
   
 
 
 
Informatiebronnen over OODA Cyclus

Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.Vergelijk met de OODA Lus van John Boyd: † Kwaliteitscirkel van Deming  |† Organische Organisatie  |† Bedrijfsintelligentie (Business Intelligence)  |† Krachtenveldanalyse  |† Scenarioplanning  |† PEST Analyse  |† Sterkte-zwakteanalyse (SWOT-analyse)  |† System Dynamics  |† Simulatie


Keer terug naar Management Discipline: Communicatie & Vaardigheden  |† Kennis & Ontastbare Zaken  |† Leiderschap  |† Strategie


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

Bent u een expert in OODA Cyclus? Meld u gratis aan

Link naar dit kenniscentrum

Kopieer deze code naar uw website:

 


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2020 12manage - The Executive Fast Track. V15.6 - Laatst bijgewerkt op: 25-9-2020. Alle namen ô van hun eigenaren.