Belbin Teamrollen

Kenniscentrum

   

Het analysereren†van het typische gedrag van teamleden. Verklaring van de Teamrollen van Meredith Belbin. (1981)

Inhoud

Premium

Wat zijn de Belbin Teamrollen? Beschrijving

Belbin's Teamrollen methode, ook wel Belbin's Team Inventaris genoemd,†werd door Dr. Raymond Meredith Belbin ontwikkeld en werd voor het eerst gepubliceerd in zijn boek Management Teams uit 1981. Het is een model dat kan worden gebruikt om het gedrag van ťťn teamlid te beschrijven en te analyseren in relatie tot een ander lid van het team. De Belbin inventaris beoordeelt mensen op de mate waarin zij karaktertrekken bezitten van 9 verschillende Teamrollen.


Gedragscluster

Teamrol

Sterke punten - Bijdragen

Toelaatbare Zwakheden

Actie-geŲrienteerde†rollen

Vormer

Zorgt voor†dynamiek, is uitdagend, functioneert goed onder druk. Bezit de drive†en de moed om hindernissen te overwinnen.

De vormer is een taakgeconcentreerde leider die barst van de energie, die een hoge prestatiedrang heeft en voor wie het gaat om het winnen. De vormer is toegewijd aan het bereiken van doelen en zal anderen zodanig trachten Ąom te vormenď dat de doelstellingen van het team bereikt worden.

Geneigd tot provocatie. Beledigt het gevoel van mensen.

Teneinde het doel te bereiken zal hij of zij uitdagen, discussiŽren, het oneens zijn met anderen en agressie vertonen. Twee of drie vormers in een groep kan leiden tot conflict, irritatie en onderlinge machtstrijd.

Bedrijfsman

Zorgt voor discipline en betrouwbaarheid, is conservatief en efficiŽnt. Verandert ideeŽn in praktische acties.

Bedrijfsmannen zijn zich bewust van externe verplichtingen en zijn gedisciplineerd, nauwgezet en hebben een goed zelfbeeld. Zij zijn meestal taai en praktisch, vertrouwen anderen, zijn verdraagzaam en eerbiedigen de gevestigde gebruiken. Zij worden gekenmerkt door een lage mate van bezorgdheid en neigen ertoe om voor het team te werken op een praktische, realistische manier. Bedrijfsmannen komen vaak voor in verantwoordelijke posities in grotere organisaties. Zij doen meestal het werk dat anderen niet willen doen en doen dit goed: bijvoorbeeld, het disciplineren van werknemers.

Enigszins inflexibel en conservatief. Spelen traag in op nieuwe mogelijkheden.

Zorgdrager Afmaker

Zorgt voor consciŽntieusheid, is nauwgezet en bezorgd. Spoort fouten op en dingen die vergeten zijn. Levert op tijd.

De†zorgdrager / afmaker†heeft aandacht voor†detail, probeert dingen compleet te maken en doet dit grondig. Zij leveren een gelijkmatige inspanning en zijn consistent in hun werk. Zij zijn niet zo erg geÔnteresseerd in de glorie van spectaculair succes.

Geneigd om te bezorgd te zijn. Aarzelend om te delegeren.

Mensgerichte rollen

Voorzitter

(1981)

CoŲrdinator (1988)

Zorgt voor volwassenheid, is zelfverzekerd en is een goede voorzitter. Verduidelijkt doelstellingen, bevordert goede besluitvorming, kan goed delegeren.

De coŲrdinator is een mensgerichte leider. Deze persoon vertrouwt op andere mensen, accepteert anderen, is dominant en toegewijd aan de doelstellingen van het team. De coŲrdinator is een positieve denker die het strijden voor het bereiken van doelen door anderen ondersteunt. De coŲrdinator is een verdraagzaam genoeg iemand om altijd naar anderen te luisteren, maar sterk genoeg om hun advies te verwerpen.

Kan vaak als manipulatief worden gezien. Laat zijn eigen werk door anderen doen.

Komt niet duidelijk naar voren in een team en heeft gewoonlijk geen scherp intellect.

Groepswerker

Zorgt voor samenwerking, is mild, opmerkzaam en diplomatiek. Luistert, bouwt, voorkomt wrijving.

Groepswerkers verrichten nuttige interventies om potentiŽle wrijving te voorkomen en om moeilijke karakters binnen het team hun vaardigheden voor positieve doelen te laten gebruiken. Zij houden meestal de teamgeest hoog en zorgen ervoor dat andere leden effectief bijdragen kunnen leveren. Hun diplomatieke vaardigheden en hun gevoel voor humeur zijn belangrijke bijdragen aan een team. Zij kunnen vaak goed luisteren, omgaan met moeilijke mensen en zijn vaak sociaal, gevoelig en op mensen georiŽnteerd.

Kunnen moeilijk beslissen op kritieke momenten.

Zij aarzelen vaak ten tijde van een crisis en houden er niet van om dingen te doen die anderen zouden kunnen kwetsen.

Onderzoeker

Zorgt voor enthousiasme, is extrovert en mededeelzaam. Onderzoekt kansen. Ontwikkelt contacten.

De†onderzoeker is de leidinggevende die nooit op†zijn kamer is, en als hij er is, is hij aan†de telefoon. De onderzoeker is iemand die kansen onderzoekt en contacten ontwikkelt. Onderzoekers zijn goede onderhandelaars die anderen raadplegen voor informatie en die de ideeŽn van anderen oppikken en verder ontwikkelen. Zij worden gekenmerkt door gezelligheid en enthousiasme en zijn goed in vertrouwensrollen en in het onderzoeken van bronnen buiten de groep.

Over- optimistisch. Verliest zijn interesse zodra het eerste enthousiasme voorbij is.

Is gewoonlijk niet de bron van originele ideeŽn.

Verstandelijke (denk- en probleemoplosings) rollen

Plant

Zorgt voor creativiteit, is fantasierijk en onorthodox. Lost moeilijke problemen op.

De plant is een specialist in het bedenken van ideeŽn en wordt gekenmerkt door een hoog IQ en introversie terwijl hij ook dominant en origineel is. De plant is geneigd om radicale aanpakken voor problemen met het functioneren van het team te nemen. Planten zijn meer bezig met belangrijke kwesties dan met details.

Negeert incidenten. Te zeer†in beslag genomen om effectief te kunnen communiceren.

Geneigd om†praktische details te negeren en geneigd tot†discussiŽren.

WAARSCHUWER

Zorgt voor objectieve oordeelsvorming, is sober, strategisch en opmerkzaam. Ziet alle opties. Oordeelt nauwkeurig.

Volgens het model is dit een oordeelkundig, voorzichtig, intelligent persoon met een lage behoefte om iets te bereiken. Waarschuwers dragen vooral bij op momenten van essentiŽle besluitvorming, omdat zij concurrerende voorstellen kunnen evalueren. De waarschuwer wordt niet afgeleid door emotionele argumenten, is serieus, en neigt ertoe om langzaam tot een besluit te komen vanwege de behoefte om dingen te overdenken. Hij is er trots op het nooit bij het verkeerde eind te hebben.

Heeft te weinig drive en inspireert anderen niet.

Kan droog en saai overkomen of zelfs†te kritisch. Mensen op hoge posten zijn vaak†waarschuwers.

Specialist (1988)

(Toegevoegd door Belbin in 1988). Zorgt voor toewijding, is doelbewust en zelfstartend. Bezit schaarse kennis en vaardigheden.

Zij zijn vaak erg in zichzelf gekeerd en bezorgd, en zijn over het algemeen zelfstartend en toegewijd.

Draagt slechts bij op een smal gebied. Blijft stilstaan bij technische details.

Is eenzijdig en heeft een gebrek aan belangstelling voor†de onderwerpen van andere mensen.


Oorsprong van het Teamrollen model van Belbin. Geschiedenis

Belbin Teamrollen - Zelfperceptie Teamrol Profiel Dr. Raymond Meredith Belbin werd geboren in 1926. Hij behaalde zijn eerste en tweede graad aan de Universiteit van Cambridge. Na zijn doctoraaltitel, was hij een onderzoeker†aan de Universiteit van Cranfield. Zijn vroege onderzoek concentreerde zich hoofdzakelijk op oudere arbeiders in de industrie. Hij keert terug naar Cambridge aan het eind van de jaren 60 en sluit zich aan bij de Industrial Training Research Unit. Hier wordt hij gevraagd om onderzoek uit te voeren aan†wat toen het Administrative Staff College werd genoemd te Henley-on-Thames. Dit werk vormde de basis van zijn boek "Management Teams" uit 1981.


Gebruik van Belbin Teamrollen. Toepassingen

 • Het waarborgen dat iedere noodzakelijke rol in een team of in een project ook daadwerkelijk door iemand wordt uitgevoerd.
 • Het op een logische manier groeperen van bepaalde activiteiten bij ťťn teamlid.
 • Als de teamleden die activiteiten mogen uitvoeren die zij het leukste vinden, zullen zij meer gemotiveerd zijn, wat normaal gesproken de teamprestatie zal verhogen
 • Goed gebalanceerde teams vergen minder risico en vereisen over het algemeen minder managementaandacht.

Beperkingen van Belbin's Teamrollenmethode. Nadelen

 • Hoewel er†vergelijkingen kunnen worden getrokken tussen de teamgedrag rollen van Belbin en Management Profielen, is het belangrijk om in de gaten te houden dat de rollen van Belbin taken en functies zijn in het zelfmanagement van de activiteiten binnen een team, en geen persoonlijkheidstypes of†Denkvoorkeuren. Hoewel er tests zijn om uw ideale teamrollen te analyseren, betekent dit niet dat u niet andere rollen kunt of zou moeten vervullen.

 • In grotere projecten, zullen de teamactiviteiten waarschijnlijk in Team Processen worden gegroepeerd.

 • Belbin erkent zelf dat sommige teams die bestaan uit ťťn Vormer en een groep "ja-knikkers" goed kunnen presteren, vooral daar waar de voorspelbaarheid hoog is.
 • Eigenlijk veranderen de teamactiviteiten tijdens een project. Vergelijk: Ontwikkelingsstadia van Teams.
 • Er kan meer dan ťťn plant nodig†zijn om ideeŽn en perspectieven in een team te brengen. Vergelijk: Zes Denkhoeden.
 • Het model houdt geen rekening met hiŽrarchische relaties tussen mensen.
 • Bepaalde mensen kunnen elkaar niet aardig vinden. Dientengevolge kan het zijn dat zij niet kunnen samenwerken.

Boek: R. Meredith Belbin - Managementteams -


Belbin Teamrollen Special Interest Group


Special Interest Group (222 leden)


Belbin Teamrollen Forum  

Recente onderwerpen

  Belbin's Team Roles for Facility Management Team
Analyse and apply Belbin's team roles within a facility management team and demonstrate how team ca...
     
 
  Multi-cultural Background of Team Members
The (multi) cultural background of team members may affect their world-view. This could have a profound effect on team productivity if it is no...
     
 
  How Many Belbin Roles Can a Person Have?
How Many Belbin Roles Can a Person Have? And can some roles have more than one person in one role in that one group?
I feel that you can have mor...
     
 

Best Practices - Belbin Teamrollen
  How to Introduce a new Belbin Team Member?
What is the best way to introduce a new Belbin Team Member? What risks are involved in introducing a member to a team whose Belbin profile is differen...
     
 
  Contribution of Individual Commitment to Team Performance
How does an individual commitment to a team performance contributes in achieving the organizational objectives?...
     
 
  Not all teams are 9 people
Having performed / used the Belbin team role format, the one thing I found you need to be aware of is that some people can/should be used to fit more ...
     
 
  Belbin Tool or Belbin Survey
Has anyone got a tool set or survey that can be used to categorize people in a team?...
     
 
  Other Team Success Factors?
No doubt: group performance is influenced by the kind of people making up the team. And surely Belbin's team composition framework can be a great help...
     
 Alles wat u moet weten over management


  What determines your role?
What factors determine the ideal Belbin role for someone to play?...
     
 
  What is Belbin's Interplace?
What is Belbin's Interplace system? Is it some kind of computer program to role analysis?...
     
 
  Is Belbin cross-cultural?
A question - is this model valid cross-culturally? Was the research done only with English subjects? Has there been any research done with other cultu...
     
 
  Matching Belbin Roles to the Nature of the Team Assignment
The nature of the team assignment determines the ideal composition of the team:
- If the assignment must be finished very fast, then we'll need s...
     
 

Expert Tips (ENG) - Belbin Team Roles
 

Personality Traits can be Related to Team Roles

 
 
 

Relational Skills in Creating Teams

 
 
 

Another Team Members Clasification

 
 
 

The Role of Team Familiarity in Project Team Effectiveness

 
 
 

Don't rely on Belbin only

 
 
 

Do you Really Need a Team?

 
 
 

The Role Diversity in Personal Traits is Playing in Innovation

 
 Ontwikkel uzelf in bedrijfskunde en managementHulpbronnen - Belbin Teamrollen
 

Nieuws over Belbin Teamrollen


     
 

Nieuws over Gedrag Teamleden


     
 

Video's over Belbin Teamrollen


     
 

Video's over Gedrag Teamleden


     
 

Presentaties over Belbin Teamrollen


     
 

Presentaties over Gedrag Teamleden


     
 

Meer over Belbin Teamrollen


     
 

Meer over Gedrag Teamleden


     Versnel uw managementcarriŤreVergelijk met de Teamrollen van Belbin: Teammanagementprofiel  |† Ontwikkelingsstadia van Teams  |† Actieleren (Actie-Leren)  |† De Zes Denkhoeden  |† Brainstormen  |† Whole Brain-model  |† PMBOK  |† PAEI


Keer terug naar Management Discipline: Communicatie & Vaardigheden  |† Human Resources  |† Programma- & Projectmanagement


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

 


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2018 12manage - The Executive Fast Track. V15.0 - Laatst bijgewerkt op: 10-12-2018. Alle namen ô van hun eigenaren.