logo

Belbin Teamrollen

Kenniscentrum

Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.

72 items • 895.541 bezoeken

EnglishEnglishArabicChineseFrenchGermanItalianJapaneseKoreanPortugueseRussianSpanishSwedish

Samenvatting

Wat zijn de Belbin Teamrollen? Beschrijving

Belbin's Teamrollen methode, ook wel Belbin's Team Inventaris genoemd,†werd door Dr. Raymond Meredith Belbin ontwikkeld en werd voor het eerst gepubliceerd in zijn boek Management Teams uit 1981. Het is een model dat kan worden gebruikt om het gedrag van ťťn teamlid te beschrijven en te analyseren in relatie tot een ander lid van het team. De Belbin inventaris beoordeelt mensen op de mate waarin zij karaktertrekken bezitten van 9 verschillende Teamrollen.


Gedragscluster

Teamrol

Sterke punten - Bijdragen

Toelaatbare Zwakheden

Actie-geŲrienteerde†rollen

Vormer

Zorgt voor†dynamiek, is uitdagend, functioneert goed onder druk. Bezit de drive†en de moed om hindernissen te overwinnen.

De vormer is een taakgeconcentreerde leider die barst van de energie, die een hoge prestatiedrang heeft en voor wie het gaat om het winnen. De vormer is toegewijd aan het bereiken van doelen en zal anderen zodanig trachten Ąom te vormenď dat de doelstellingen van het team bereikt worden.

Geneigd tot provocatie. Beledigt het gevoel van mensen.

Teneinde het doel te bereiken zal hij of zij uitdagen, discussiŽren, het oneens zijn met anderen en agressie vertonen. Twee of drie vormers in een groep kan leiden tot conflict, irritatie en onderlinge machtstrijd.

Bedrijfsman

Zorgt voor discipline en betrouwbaarheid, is conservatief en efficiŽnt. Verandert ideeŽn in praktische acties.

Bedrijfsmannen zijn zich bewust van externe verplichtingen en zijn gedisciplineerd, nauwgezet en hebben een goed zelfbeeld. Zij zijn meestal taai en praktisch, vertrouwen anderen, zijn verdraagzaam en eerbiedigen de gevestigde gebruiken. Zij worden gekenmerkt door een lage mate van bezorgdheid en neigen ertoe om voor het team te werken op een praktische, realistische manier. Bedrijfsmannen komen vaak voor in verantwoordelijke posities in grotere organisaties. Zij doen meestal het werk dat anderen niet willen doen en doen dit goed: bijvoorbeeld, het disciplineren van werknemers.

Enigszins inflexibel en conservatief. Spelen traag in op nieuwe mogelijkheden.

Zorgdrager Afmaker

Zorgt voor consciŽntieusheid, is nauwgezet en bezorgd. Spoort fouten op en dingen die vergeten zijn. Levert op tijd.

De†zorgdrager / afmaker†heeft aandacht voor†detail, probeert dingen compleet te maken en doet dit grondig. Zij leveren een gelijkmatige inspanning en zijn consistent in hun werk. Zij zijn niet zo erg geÔnteresseerd in de glorie van spectaculair succes.

Geneigd om te bezorgd te zijn. Aarzelend om te delegeren.

Mensgerichte rollen

Voorzitter

(1981)

CoŲrdinator (1988)

Zorgt voor volwassenheid, is zelfverzekerd en is een goede voorzitter. Verduidelijkt doelstellingen, bevordert goede besluitvorming, kan goed delegeren.

De coŲrdinator is een mensgerichte leider. Deze persoon vertrouwt op andere mensen, accepteert anderen, is dominant en toegewijd aan de doelstellingen van het team. De coŲrdinator is een positieve denker die het strijden voor het bereiken van doelen door anderen ondersteunt. De coŲrdinator is een verdraagzaam genoeg iemand om altijd naar anderen te luisteren, maar sterk genoeg om hun advies te verwerpen.

Kan vaak als manipulatief worden gezien. Laat zijn eigen werk door anderen doen.

Komt niet duidelijk naar voren in een team en heeft gewoonlijk geen scherp intellect.

Groepswerker

Zorgt voor samenwerking, is mild, opmerkzaam en diplomatiek. Luistert, bouwt, voorkomt wrijving.

Groepswerkers verrichten nuttige interventies om potentiŽle wrijving te voorkomen en om moeilijke karakters binnen het team hun vaardigheden voor positieve doelen te laten gebruiken. Zij houden meestal de teamgeest hoog en zorgen ervoor dat andere leden effectief bijdragen kunnen leveren. Hun diplomatieke vaardigheden en hun gevoel voor humeur zijn belangrijke bijdragen aan een team. Zij kunnen vaak goed luisteren, omgaan met moeilijke mensen en zijn vaak sociaal, gevoelig en op mensen georiŽnteerd.

Kunnen moeilijk beslissen op kritieke momenten.

Zij aarzelen vaak ten tijde van een crisis en houden er niet van om dingen te doen die anderen zouden kunnen kwetsen.

Onderzoeker

Zorgt voor enthousiasme, is extrovert en mededeelzaam. Onderzoekt kansen. Ontwikkelt contacten.

De†onderzoeker is de leidinggevende die nooit op†zijn kamer is, en als hij er is, is hij aan†de telefoon. De onderzoeker is iemand die kansen onderzoekt en contacten ontwikkelt. Onderzoekers zijn goede onderhandelaars die anderen raadplegen voor informatie en die de ideeŽn van anderen oppikken en verder ontwikkelen. Zij worden gekenmerkt door gezelligheid en enthousiasme en zijn goed in vertrouwensrollen en in het onderzoeken van bronnen buiten de groep.

Over- optimistisch. Verliest zijn interesse zodra het eerste enthousiasme voorbij is.

Is gewoonlijk niet de bron van originele ideeŽn.

Verstandelijke (denk- en probleemoplosings) rollen

Plant

Zorgt voor creativiteit, is fantasierijk en onorthodox. Lost moeilijke problemen op.

De plant is een specialist in het bedenken van ideeŽn en wordt gekenmerkt door een hoog IQ en introversie terwijl hij ook dominant en origineel is. De plant is geneigd om radicale aanpakken voor problemen met het functioneren van het team te nemen. Planten zijn meer bezig met belangrijke kwesties dan met details.

Negeert incidenten. Te zeer†in beslag genomen om effectief te kunnen communiceren.

Geneigd om†praktische details te negeren en geneigd tot†discussiŽren.

WAARSCHUWER

Zorgt voor objectieve oordeelsvorming, is sober, strategisch en opmerkzaam. Ziet alle opties. Oordeelt nauwkeurig.

Volgens het model is dit een oordeelkundig, voorzichtig, intelligent persoon met een lage behoefte om iets te bereiken. Waarschuwers dragen vooral bij op momenten van essentiŽle besluitvorming, omdat zij concurrerende voorstellen kunnen evalueren. De waarschuwer wordt niet afgeleid door emotionele argumenten, is serieus, en neigt ertoe om langzaam tot een besluit te komen vanwege de behoefte om dingen te overdenken. Hij is er trots op het nooit bij het verkeerde eind te hebben.

Heeft te weinig drive en inspireert anderen niet.

Kan droog en saai overkomen of zelfs†te kritisch. Mensen op hoge posten zijn vaak†waarschuwers.

Specialist (1988)

(Toegevoegd door Belbin in 1988). Zorgt voor toewijding, is doelbewust en zelfstartend. Bezit schaarse kennis en vaardigheden.

Zij zijn vaak erg in zichzelf gekeerd en bezorgd, en zijn over het algemeen zelfstartend en toegewijd.

Draagt slechts bij op een smal gebied. Blijft stilstaan bij technische details.

Is eenzijdig en heeft een gebrek aan belangstelling voor†de onderwerpen van andere mensen.


Oorsprong van het Teamrollen model van Belbin. Geschiedenis

Belbin Teamrollen - Zelfperceptie Teamrol Profiel Dr. Raymond Meredith Belbin werd geboren in 1926. Hij behaalde zijn eerste en tweede graad aan de Universiteit van Cambridge. Na zijn doctoraaltitel, was hij een onderzoeker†aan de Universiteit van Cranfield. Zijn vroege onderzoek concentreerde zich hoofdzakelijk op oudere arbeiders in de industrie. Hij keert terug naar Cambridge aan het eind van de jaren 60 en sluit zich aan bij de Industrial Training Research Unit. Hier wordt hij gevraagd om onderzoek uit te voeren aan†wat toen het Administrative Staff College werd genoemd te Henley-on-Thames. Dit werk vormde de basis van zijn boek "Management Teams" uit 1981.


Gebruik van Belbin Teamrollen. Toepassingen

 • Het waarborgen dat iedere noodzakelijke rol in een team of in een project ook daadwerkelijk door iemand wordt uitgevoerd.
 • Het op een logische manier groeperen van bepaalde activiteiten bij ťťn teamlid.
 • Als de teamleden die activiteiten mogen uitvoeren die zij het leukste vinden, zullen zij meer gemotiveerd zijn, wat normaal gesproken de teamprestatie zal verhogen
 • Goed gebalanceerde teams vergen minder risico en vereisen over het algemeen minder managementaandacht.

Beperkingen van Belbin's Teamrollenmethode. Nadelen

 • Hoewel er†vergelijkingen kunnen worden getrokken tussen de teamgedrag rollen van Belbin en Management Profielen, is het belangrijk om in de gaten te houden dat de rollen van Belbin taken en functies zijn in het zelfmanagement van de activiteiten binnen een team, en geen persoonlijkheidstypes of†Denkvoorkeuren. Hoewel er tests zijn om uw ideale teamrollen te analyseren, betekent dit niet dat u niet andere rollen kunt of zou moeten vervullen.

 • In grotere projecten, zullen de teamactiviteiten waarschijnlijk in Team Processen worden gegroepeerd.

 • Belbin erkent zelf dat sommige teams die bestaan uit ťťn Vormer en een groep "ja-knikkers" goed kunnen presteren, vooral daar waar de voorspelbaarheid hoog is.
 • Eigenlijk veranderen de teamactiviteiten tijdens een project. Vergelijk: Ontwikkelingsstadia van Teams.
 • Er kan meer dan ťťn plant nodig†zijn om ideeŽn en perspectieven in een team te brengen. Vergelijk: Zes Denkhoeden.
 • Het model houdt geen rekening met hiŽrarchische relaties tussen mensen.
 • Bepaalde mensen kunnen elkaar niet aardig vinden. Dientengevolge kan het zijn dat zij niet kunnen samenwerken.

Boek: R. Meredith Belbin - Managementteams


Special Interest Group

Gedrag van Teamleden Special Interest Group.


Special Interest Group
Special Interest Group (194 leden)

Forum

Forumdiscussies over het Gedrag van Teamleden. Hieronder kunt u een vraag stellen over dit onderwerp, uw ervaringen delen, een nieuwe ontwikkeling melden, of iets toelichten.


onderwerp Belbin's Team Roles for Facility Management Team
Analyse and apply Belbin's team roles within a facility management team and demonstrate how team can be empowered and develop their own ways of working....
Rating18
 
onderwerp What determines your role?
What factors determine the ideal Belbin role for someone to play?...
Rating14
 
Reacties1 reacties
onderwerp What is Belbin's Interplace?
What is Belbin's Interplace system? Is it some kind of computer program to role analysis?...
Rating10
 
Reacties1 reacties
onderwerp Multi-cultural Background of Team Members
The (multi) cultural background of team members may affect their world-view. This could have a profound effect on team productivity if it is not hedged against at the beginning of the team formation p...
Rating8
 
Reacties4 reacties
onderwerp How Many Belbin Roles Can a Person Have?
How Many Belbin Roles Can a Person Have? And can some roles have more than one person in one role in that one group? I feel that you can have more than one determining the personality....
Rating6
 
Reacties4 reacties
onderwerp Matching Belbin Roles to the Nature of the Team Assignment
The nature of the team assignment determines the ideal composition of the team: - If the assignment must be finished very fast, then we'll need shapers and finishers. - If the assignment is a comple...
Rating4
 
Reacties1 reacties

Begin een nieuw onderwerp

Begin een nieuw onderwerp over het Gedrag van Teamleden

Best Practices

De best beoordeelde onderwerpen over het Gedrag van Teamleden. Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn en praktische suggesties.


🥇 How to Introduce a new Belbin Team Member?
What is the best way to introduce a new Belbin Team Member? What risks are involved in introducing a member to a team whose Belbin profile is different from the team's?...
Rating26
 
Reacties2 reacties

🥈 Contribution of Individual Commitment to Team Performance
How does an individual commitment to a team performance contributes in achieving the organizational objectives?...
Rating25
 
🥉 Not all teams are 9 people
Having performed / used the Belbin team role format, the one thing I found you need to be aware of is that some people can/should be used to fit more than one role and some people cannot/should not du...
Rating20
 
onderwerp Belbin Tool or Belbin Survey
Has anyone got a tool set or survey that can be used to categorize people in a team?...
Rating17
 
Reacties2 reacties

onderwerp Other Team Success Factors?
No doubt: group performance is influenced by the kind of people making up the team. And surely Belbin's team composition framework can be a great help to look for optimal combinations of team roles. ...
Rating13
 
Reacties9 reacties

onderwerp Is Belbin cross-cultural?
A question - is this model valid cross-culturally? Was the research done only with English subjects? Has there been any research done with other cultural groups?...
Rating11
 
Reacties7 reacties

Expert Tips

Geavanceerde inzichten over het Team Member Behavior (Engels). Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Subject

Personality Traits can be Related to Team Roles

Research Findings
Recent research by Manning, Parker and Pogson (2006) supports the idea that team roles have a significant social dimensi...
Subject

Relational Skills in Creating Teams

Team Formation
Managers should try to make sure that their teams include people with skills in all four dimensions of relational work i...
Subject

Another Team Members Clasification

Team Personalities, Establishing Teams
According to Brian Cole Miller in Nice Teams Finish Last: The Secret to Unleashing Your Team's Maximum Potential another...
Subject

The Role of Team Familiarity in Project Team Effectiveness

Team Formation, Team Building, Project Management
Although managers intuitively understand that team familiarity affects the way a team or group will perform, the power o...
Subject

Don't rely on Belbin only

Establishing Teams
The Belbin Team Roles is a very useful tool when you are structuring a team. But you must also take other factors in con...
Subject

Do you Really Need a Team?

Important Considerations Before Bilding a Team
Remember to ask the question first IF a team approach is really needed / preferable: - Sometimes a skilled individual (...
Subject

The Role Diversity in Personal Traits is Playing in Innovation

Innovation, Increasing Organizational Innovativeness
New research by Hewlett, Marshall and Sherbin proves that diversity (of personal and team traits) drives innovation and ...
Informatiebronnen

Diverse informatiebronnen betreffende het Gedrag van Teamleden. Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.


Presentatie

The Basics of Team Development, Team Building and Teamwork

Team Building, Team Development
This presentation elaborates on the concept of team work. The presentation includes the following sections: 1. What is ...
Presentatie

Employee Empowerment, Teamwork and Communication

Performance Management, Employee Empowerment
Colorful presentation with speaking notes about 3 tools to improve organizational performance: Teamwork, Communication a...
Presentatie

Team Building Introduction

Group or Team?
Generic presentation on Team Building with some good graphics. Topics: Group vs Team, How to create synergy? Benefits of...
Presentatie

Introduction to Working in Teams, Team Work and Related Concepts

Team Management, Team Work, Groupthink
Presentation about teamwork, including the following sections: 1. Importance of Teams 1.1. Introduction 1.2. Definiti...
Video

What are Belbin's Team Roles. Definition and Characteristics

Initial Understanding of Belbin's Team Roles
Dr. Meredith Belbin's Team Role Theory explained in brief. According to Belbin, a team role is a tendency to behave, co...
Artikel

Team Building Tips

Team Development
Short document with some good tips to remember when you're building or working with teams....
Video

Quick Introduction and Examples of the 9 Team Roles

Initial Understanding of Belbin, Trainings, Workshops
Quick introduction of each of the 9 team roles in Belbin. Typical prototypes of each role are shown. 1. Co-ordinators ...
Presentatie

Belbin Diagram

Assigning Team Roles
Download and edit this 12manage PowerPoint graphic for limited personal, educational and business use. Republishing in ...
Video

Interview with Belbin

Developing a Broader Perspective Towards Belbin
Interview with Dr. Meredith Belbin in which he answers following questions on Belbin Team Roles: - Why is Belbin releva...
Presentatie

Teams and Belbin's Team Roles

Team Formation, Team Development
Clear presentation about: - The importance of teams - Team development - Teamwork relationships - Team concepts - ...

Researchlinks

Springen naar verdere onderzoeksbronnen met betrekking tot het Gedrag van Teamleden.


NWS

Nieuws

VID

Video's

PRS

Presentaties

 
BKS

Boeken

ACA

Academisch

WIK

Meer


Vergelijk met de Teamrollen van Belbin: Teammanagementprofiel  |† Ontwikkelingsstadia van Teams  |† Actieleren (Actie-Leren)  |† De Zes Denkhoeden  |† Brainstormen  |† Whole Brain-model  |† PMBOK  |† PAEI


Keer terug naar Management Discipline: Communicatie & Vaardigheden  |† Human Resources  |† Programma- & Projectmanagement


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group

Special Interest Group

Weet u veel af van het Gedrag van Teamleden? Word onze SIG-leider en verwerf wereldwijde erkenning als expert.Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2023 12manage - The Executive Fast Track. V16.3 - Laatst bijgewerkt op: 27-9-2023. Alle namen ô van hun eigenaren.
12manage is looking for BA/MBA students. More info.