Bass Diffusiemodel

Kenniscentrum

Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.


Het Diffusiemodel voor het accepteren en verspreiden van nieuwe producten en technologieŽn van Frank M. Bass (A New Product Growth Model for Consumer Durables, 1969, Management Science, 15, 215-227) en de latere uitbreidingen van de diffusietheorie worden gebruikt voor marktanalyse en voor het voorspellen van de marktvraag naar nieuwe technologieŽn. Het Bass Diffusiemodel (Verspreidingsmodel) is ťťn van de hulpmiddelen om het aantal aankopen†te beschrijven en soms te voorspellen van†nieuwe duurzame consumentenproducten.
 

De ervaring met†vele innovaties toont aan dat de verspreiding van een nieuw methode of†concept in een markt kan worden beschreven met behulp van de Bass formule:

Formule van Bass (Diffusiemodel)

Parameters van het Bass Diffusiemodel

De drie parameters van het Diffusiemodel van Bass om Nt (het aantal gebruikers in tijd t) te voorspellen zijn:

  • m = het marktpotentieel; het totale aantal mensen die uiteindelijk het product zullen gebruiken
  • p = de innovatiecoŽfficiŽnt (externe invloed); de waarschijnlijkheid dat iemand die het product nog niet gebruikt het zal gaan gebruiken vanwege aandacht †in de massamedia, of door andere externe factoren
  • q = de imitatiecoŽfficiŽnt†(interne invloed); de waarschijnlijkheid dat iemand die het product nog niet gebruikt het zal gaan gebruiken vanwege Ąmond op mond reclameď of een andere invloed van diegenen die het product al gebruiken.

Standaard Bass kromme voor de verspreiding van innovaties Zie het plaatje aan de rechterkant voor een typische standaard Bass curve grafiek (met gemiddelde waarden van p en q van respectievelijk 0.03 en 0.38).


Gebruik van het Diffusiemodel van Bass

De Verspreidingstheorie van Bass†is eenvoudig genoeg om een eerste beoordeling mogelijk te maken. Er is geen echte behoefte aan verdere complexe modellering. Maar men moet wel†in de gaten houden dat†het standaardmodel slechts ťťn van de vele modellen van technologieverspreiding is. In de loop van de tijd zijn er vele variaties op het Diffusiemodel van Bass ontwikkeld, die vaak een grotere nauwkeurigheid of betere toepasselijkheid claimen onder bepaalde omstandigheden.


De dynamiek van innovatiegroeicurven en de verspreiding van†technologie of toepassingen ervan in de markt zijn†essentiŽle analytisch hulpmiddelen als†men een†business case wil beoordelen van interne of externe investeringen in nieuwe technologieŽn. Voor investeringen in vroege stadia of interne businesscases voor nieuwe producten is het van groot belang om enig begrip te hebben van de waarschijnlijke verspreiding van de technologie. Als er geen model beschikbaar is om tegen de werkelijkheid te testen kunnen†het benodigde kapitaal, de time to market, en de window of opportunity helemaal verkeerd worden beoordeeld. Diffusiemodellen voor de verspreiding van innovaties zijn belangrijke hulpmiddelen om de baten van investeringen†in nieuwe of vernieuwende technologieŽn effectief in te schatten, die†niet een†op het eerste gezicht al voorspelbaar patroon van gebruikersgroei hebben.


Innovatie Special Interest Group


Special Interest Group (28 leden)

Forum over Innovatie  

De meest recente onderwerpen over: Innovatie.


Calculating and Predicting a Product Life Cycle
If we had to determine the life cycle of a product how can it be done. What quantitative variables should we take in con (...)
14
 
 
Measuring Adoption of Innovation
Hi, I just want to know how you can measure the adoption of an innovation like Bitcoins. Which method can you use and wh (...)
4
 
 
How is Bass Curve Model Different from Product Life Cycle
I can not find considerable differences in between the Bass Curve and the Product Life Cycle. Please advise... (...)
4
 
 
Best Practices over Innovatie

Hier vindt u de meest waardevolle ideeŽn en praktische suggesties.


🥇 External / Internal Influence Model
Why is the Bass Model also called "external internal influence model"? (...)
10
 
 
🥈 Alternate Bass Model Formula
The Bass model can (I think) be written as: New Cust = Innovation * (Population - Customers) + Immitation * Customer (...)
3
 
 
🥉 Calculating Nt-1 in Bass | Calculating m, p and q in the Bass Model
How do you calculate Nt-1 in the Bass formula? (...)
2
 
 
Expert Tips over Innovation (Engels)

Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


Innovation Pitfalls

Avoiding Innovation Traps (...)
   
 
 
 

Limitations of Bass Diffusion

Diffusion of new Technology (...)
   
 
 
 

Social Persuasion: Determining the Potential of Social Influencers

Social Media Marketing, Social Influence, Opinion Leadership (...)
   
 
 
 

Why Some Technology Revolutions Take Off and Others Don't

Adoption of New Technologies (...)
   
 
 
 
Informatiebronnen over Innovatie

Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.Vergelijk met het het Diffusiemodel van Bass: † Innovatie Adoptiekromme (Rogers)† |† Productlevenscyclus  |† BCG Matrix  |† ADL Matrix  |† Positioneren  |† STRATPORT  |† Winstpoelen (Profit Pools)  |† Marketingmix  |† Vier Industrie Veranderingstrajecten  |† Disruptive Innovatie (Ontwrichtende Innovatie)


Keer terug naar Management Discipline: Besluitvorming & Waardering  |† FinanciŽn & Investeren  |† Kennis & Ontastbare Zaken  |† Marketing


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

Bent u een expert in Innovatie? Meld u gratis aan

Link naar dit kenniscentrum

Kopieer deze code naar uw website:

 


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2020 12manage - The Executive Fast Track. V15.6 - Laatst bijgewerkt op: 29-9-2020. Alle namen ô van hun eigenaren.