Z-Score (Altman)

Kenniscentrum

Samenvatting, forum, best practices, tips van experts en informatiebronnen.


Het Faillissement Altman van Z-Score De Z-Score formule van Edward Altman voor het voorspellen van faillissementen is een multivariate formule voor de meting van de financiële gezondheid van een bedrijf en is een krachtig hulpmiddel om de waarschijnlijkheid te onderzoeken dat een bedrijf binnen 2 jaar failliet zal gaan. Studies die de doeltreffendheid van de Z-Score meten hebben getoond dat het model vaak nauwkeurig is in het voorspellen van faillissementen (betrouwbaarheid 72%-80%).
 

De Z-Score werd ontwikkeld in 1968 door Dr. Edward I. Altman, Ph.D., een financieel econoom en een professor aan de Stern School of Business, New York University.
 

Samenstelling van de Z-Score

De Z-Score faillissementsvoorspeller combineert vijf gebruikelijke bedrijfsratio's, gebruikmakend van een wegingsysteem dat door Altman is uitgerekend. Op deze wijze bepaalt het de waarschijnlijkheid dat een bedrijf failliet zal gaan. Het werd gebaseerd op gegevens van productiebedrijven, maar is sindsdien ook effectief gebleken (met enkele wijzigingen) in het bepalen van het risico dat dienstverleners failliet zullen gaan.


het analyseren van de resultaten van de Z-Score methode

Hoe zouden de resultaten moeten worden beoordeeld? Dit hangt ervan af:

  • Originele Z-Score [voor beursgenoteerde producent] Als de score 3.0 is of hierboven - is een faillissement niet waarschijnlijk. Als de Score 1.8 is of minder - is een faillissement waarschijnlijk. Een score tussen de 1.8 en 3.0 is het grijze gebied. De waarschijnlijkheid van faillissement binnen de bovengenoemde reeksen is 95% voor één jaar en 70% binnen twee jaar. Natuurlijk, is een hogere score beter.
  • Model A Z'-Score [voor privé gehouden producent] Model A van de Z-Score van Altman past bij een privé productie bedrijf. U zou geen Model A op andere bedrijven moeten toepassen. Een score van 2.90 of hoger wijst erop dat een faillissement niet waarschijnlijk is. Maar een score van 1.23 of hieronder is een sterke indicator dat een faillissement waarschijnlijk is. De waarschijnlijkheid van faillissement in de bovengenoemde reeksen is 95% voor één jaar en 70% binnen twee jaar. Natuurlijk, is een hogere score beter.
  • Model B Z'- Score [voor privé gehouden algemene bedrijven] Edward Altman ontwikkelde deze versie van de Altman Z-Score om de waarschijnlijkheid te voorspellen dat een privé gehouden niet-productiebedrijf binnen één of twee jaar failliet zal gaan. Model B past bij een privé algemeen (niet-productie) bedrijf. Model B zou niet op andere bedrijven moeten worden toegepast. Een score van 1.10 of lager wijst erop dat een faillissement waarschijnlijk is, terwijl een score van 2.60 of hoger een indicator kan zijn dat een faillissement niet waarschijnlijk is. Een score tussen deze twee is het grijze gebied. De waarschijnlijkheid van faillissement in de bovengenoemde reeksen is 95% voor één jaar en 70% binnen twee jaar. Opnieuw is natuurlijk een hogere score beter.

Voor de Z-Score Formule, zie het figuur aan de rechterkant. Let op de variaties voor beursgenoteerde en privé vennootschappen.


Boek: John B. Caouette, Edward I. Altman, Paul Narayanan - Managing Credit Risk -


Z-Score Altman (Z-Score Formule) Special Interest Group


Special Interest Group (27 leden)

Forum over Z-Score Altman (Z-Score Formule)  

De meest recente onderwerpen over: Z-Score Altman (Z-Score Formule).


🔥 NIEUW Altman's Z-score Combineren met Sector Benchmark
Vind ik een handig en snelle methode om de gezondheid te bepalen, maar dient zeker in combinatie met een sector benchmar (...)
5
2 reacties
 
Various Ways to Calculate the Z-score?
I am doing a project in finance. I would like to know how manual calculations can be done in Z-Score method? (...)
4
2 reacties
 
Dynamic Aspects of Altman's Z-Score
How does Z-Score take into account the dynamic aspect of companies and economies? (How) Is the model corrected for peri (...)
3
0 reacties
 
Non-financial Factors in Prediction of Financial Distress
Financial distress management may lead to a successful turnaround of a firm if there would be timely detection of the sy (...)
3
0 reacties
 
Best Practices over Z-Score Altman (Z-Score Formule)

Hier vindt u de meest waardevolle ideeën en praktische suggesties.


🥇 Predicting Bankruptcy of SMEs
Altman Z.Score has been made for big companies but does not include SME. This kind of companies usually has different en (...)
10
0 reacties

 
🥈 Very High Z Score: Is a Z score of 1000 Possible?
Could a Z score potentially be 1000...? (...)
7
2 reacties

 
🥉 Z-scores Calculator for Spanish SMEs
I've prepared an automatic calculator for Altman's z-scores (dopplerp.com/financialviability). You'll notice there's a t (...)
4
0 reacties

 
Fault in the formula on this page
According to Altman's own article (find references on the English Z-score Wikipedia page) the ratio for X4 for private m (...)
4
0 reacties

 
Strengths and Weaknesses of Z-Score
Help me, who can tell me about the strength and weaknesses of z-score model? (...)
3
0 reacties

 
Applicability of Z Score to Financial Institutions?
I've read that the Altman Z score shouldn't be used for financial firms. Is this correct? Thank you. (...)
3
2 reacties

 
Expert Tips over Z-Score (Altman) (Engels)

Hier vindt u professionele adviezen van deskundigen.


ZETA Model

Bankruptcy Prediction (...)
   
 
 
 

Altman’s Z-Score in Performance Management

Performance Management and Value-based Management (...)
   
 
 
 
Informatiebronnen over Z-Score Altman (Z-Score Formule)

Hier vindt u powerpoints, video's, nieuws etc. om te gebruiken in uw eigen lezingen en workshops.Vergelijk het Z-Score model met deze andere ratio's voor liquiditeitsmeting:   Current Ratio  |  Quick Ratio  |  Liquiditeitsratio  |  Kredietrisicobeheer


Keer terug naar Management Discipline: Financiën & Investeren 


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

Bent u een expert in Z-Score Altman (Z-Score Formule)? Meld u gratis aan

Link naar dit kenniscentrum

Kopieer deze code naar uw website:

 


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2020 12manage - The Executive Fast Track. V15.6 - Laatst bijgewerkt op: 25-9-2020. Alle namen ™ van hun eigenaren.