Het 3C Model van Ohmae

Kenniscentrum

   

Drie belangrijke factoren om een succesvolle bedrijfsstrategie te creŽren. Verklaring van het 3C model van Ohmae

Inhoud

Premium

Het 3C model van Kenichi Ohmae, een beroemde Japanse strategiegoeroe, benadrukt dat††voor strategen drie gebieden†de sleutel vormen tot succes. Bij het creŽren†van iedere bedrijfsstrategie moeten drie belangrijke partijen in acht worden genomen:

 1. Het bedrijf zelf.
 2. De klant.
 3. De concurrentie.

De strategische driehoek

Alleen door de drie C's (Customer-Klant, Corporate en Concurrent) in een strategische driehoek te integreren, kan een duurzaam concurrentievoordeel bestaan. Ohmae noemt†deze†belangrijke factoren de drie C's of de strategische driehoek.


1: Corporate-gebaseerde strategieŽn

Deze strategieŽn pogen de sterke punten van het bedrijf met betrekking tot de concurrentie in de functionele gebieden te maximaliseren die cruciaal zijn om succes in de industrie te bereiken:

 • Selectiviteit en rangschikking. Het bedrijf hoeft niet in elke functie te leiden om te winnen. Als het een doorslaggevend voordeel in ťťn belangrijke functie kan bereiken, zal het uiteindelijk zijn andere functies kunnen verbeteren, die nu van middelmatige kwaliteit†zijn.
 • In het geval†van†make or buy beslissingen. In het geval van snel oplopende loonkosten, wordt het een cruciaal besluit voor een bedrijf om een belangrijk aandeel van zijn assemblageoperaties uit te besteden. Als de concurrenten hun productie niet zo snel kunnen verplaatsen naar hun onderaannemers en verkopers, kan het resulterende verschil in kostenstructuur en/of in de capaciteit van het bedrijf om aan de schommelingen in de vraag tegemoet te komen†significante strategische voordelen bieden.
 • Het verbeteren van kosteneffectiviteit. Dit kan gedaan worden op drie manieren:
  1. Door effectiever de basiskosten drukken dan de concurrentie.
  2. Door†selectiever te zijn voor wat betreft:
   • De orders die worden goedgekeurd.
   • De producten die worden aangeboden.
   • De functies die worden uitgeoefend.

   Dit betekent het selecteren van die operaties die een hoge impact hebben, zodat wanneer andere operaties worden geŽlimineerd, de functionele kosten sneller zullen dalen dan de verkoopopbrengsten.

  3. Door een bepaalde sleutelfunctie te delen†met†andere ondernemingen binnen†het bedrijf of zelfs met andere bedrijven. De ervaring wijst uit dat er vele situaties zijn waarin het delen van middelen in ťťn of meerdere basis subfuncties van marketing voordelig kan zijn.

2: Op de klant-gebaseerde strategieŽn

Volgens Ohmae vormen de cliŽnten de basis van iedere strategie. Zonder twijfel zou het de belangrijkste doelstelling van een bedrijf moeten zijn om de belangen van haar†klanten te dienen, eerder dan die van haar aandeelhouders en andere partijen. Uiteindelijk zal een bedrijf dat werkelijk geÔnteresseerd is in haar klanten interessant zijn voor haar investeerders.


Segmentatie is aanbevelingswaardig:

 • Segmentatie per†doelstelling. Hier wordt gedifferentieerd†door middel van de verschillende manieren waarop de verschillende klanten het product gebruiken. Neem bijvoorbeeld koffie. Sommige mensen drinken het om wakker te worden of†te blijven, terwijl anderen koffie als een manier zien om te ontspannen of†om sociale contacten te hebben†(koffiepauzes).
 • Segmentatie per†klantendekking. Dit type van strategische segmentatie komt meestal te voorschijn uit een trade-off studie van marketingkosten ten opzichte van marktdekking. Er schijnt altijd een punt van afnemende opbrengsten binnen†de kosten-ten-opzichte-van-dekking relatie te zijn. Het is daarom de taak van het bedrijf†om zijn†marktdekkingsspectrum te optimaliseren. Zij het geografisch of per kanaal. Zodat zijn marketingkosten ten opzichte van de concurrentie gunstig zijn.
 • De markt nogmaals segmenteren. In een erg concurrerende markt, zullen het bedrijf en zijn directe concurrenten waarschijnlijk de markt op gelijksoortige manieren segmenteren. Over een uitgebreide tijdspanne zal†daarom de doeltreffendheid van een bepaalde initiŽle strategische segmentatie neigen om te dalen. In deze situatie is het nuttig om een kleine groep erg belangrijke klanten te selecteren en deze opnieuw te onderzoeken op wat†zij werkelijk nodig hebben.

Veranderen in de klantmix:
Een†verandering van het marktsegment doet zich voor als†de marktinvloeden de distributie van de gebruikersmix in de loop van de tijd veranderen. Bijv. door het beÔnvloeden van de demografie, distributiekanalen, klantengrootte, enz.. Dit soort verandering betekent dat de toewijzing van de bedrijfsmiddelen moet worden veranderd en/of dat het absolute niveau van deze middelen moet worden veranderd.


3: Op de concurrent-gebaseerde strategieŽn

Volgens Kenichi Ohmae kunnen deze strategieŽn worden opgesteld door te kijken naar de mogelijke differentiatiemogelijkheden†in functies als: inkoop, ontwerp, techniek, verkoop en onderhoud. Manieren om dit te doen:

 • Door de macht van een imago. Zowel Sony als Honda verkopen meer dan hun concurrenten omdat zij zwaarder in public relations en reclame investeerden. En zij beheerden deze functies zorgvuldiger dan hun concurrenten. Wanneer de productprestatie en de wijze van distributie zeer moeilijk zijn te onderscheiden, kan het imago de enige bron van positieve differentiatie zijn. Maar het geval van de Zwitserse horloge-industrie toont aan dat een strategie die op imago wordt voortgebouwd gewaagd kan zijn en constant moet worden gecontroleerd.
 • Door voordeel trekken uit verschillende winst- en kostenstructuren. Ten eerste zou het verschil in de bron van de winst kunnen worden geŽxploiteerd. In winst uit nieuwe productverkoop, winst uit dienstverlening enz. Ten tweede zou een verschil in de ratio van de vaste kosten en de veranderlijke kosten strategisch kunnen worden geŽxploiteerd. Omdat een bedrijf met een lagere vaste kostenratio haar prijzen kan verlagen in een markt waar weinig vraag is. Op deze wijze kan het marktaandeel winnen. Dit schaadt het bedrijf met een hogere vaste kostenratio. De marktprijs is dan te laag om haar hoge vaste kosten en lage volume-operatie te rechtvaardigen.
 • Tactiek voor kleine bedrijven. Als zo'n†bedrijf ervoor kiest om te concurreren op massamediareclame of op grootscheepse R&D inspanningen, zullen de extra vaste kosten een groot gedeelte van de opbrengst absorberen. Zijn grote concurrenten zullen onvermijdelijk winnen. Het zou echter zijn beloningen op een geleidelijke percentagebasis kunnen baseren in plaats van†op een absoluut volume, waarbij de beloning variabel wordt gemaakt door de dealer een groter percentage van elke extra verkochte eenheid te garanderen. Natuurlijk kunnen de grootste†drie marktpartijen zich niet veroorloven om zulke hoge percentages over de hele linie aan hun respectieve gefranchisede winkels aan te bieden; hun winstgevendheid zou spoedig verslechteren.
 • Hito-kane-mono. Een favoriete uitdrukking van Japanse bedrijfsontwerpers is hito-kane-mono, of mensen, geld, en dingen (vaste activa). Zij geloven dat gestroomlijnd corporate management wordt bereikt wanneer deze drie kritieke middelen in evenwicht zijn zonder enig overschot of tekort. Bijvoorbeeld: meer contant geld dan wat competente intelligente mensen kunnen besteden is verspild geld. Als er teveel managers tekort aan geld hebben zullen†zij heel veel energie besteden aan een tijdverspillende oorlog over de toewijzing van de beperkte fondsen en zullen zij hun collega's hierin betrekken. Van de drie cruciale middelen, zouden de fondsen het laatst moeten worden toegewezen. Het bedrijf zou allereerst haar managementtalent moeten vaststellen, gebaseerd op de beschikbare mono: fabriek, machines, technologie, procesknow-how, en functionele sterke punten. Zodra dit hito creatieve en fantasierijke ideeŽn heeft ontwikkeld om de verbeteringsmogelijkheden voor het bedrijf te realiseren, zou de kane, of het geld, aan de specifieke ideeŽn en de programma's moeten worden toegewezen die door de individuele managers werden bedacht.

Boek: Kenichi Ohmae - The Mind Of The Strategist: The Art of Japanese Business -

Boek: Kenichi Ohmae - The Invisible Continent: Four Strategic Imperatives of the New Economy -


3C Model Special Interest Group


Special Interest Group (455 leden)


3C Model Forum  

Recente onderwerpen

  Strategie is irrationeel
Een ander belangrijk punt beschreven door Ohmae in The Mind of the Strategist is de niet-linaire en irrationele aard van (Japanse) strategie. D...
     
 
  3C's Model and Supply Chain Strategy
While designing / re-engineering a supply chain one has to consider all 3 C's of Ohmae. The supply chain design should be based on
1. Corporatio...
     
 
  Adding Culture to 3C Model
First, as a strategy person thinking that human resources / manpower is the strongest force to use in a comany, I would say that I prefer the 3C's th...
     
 
  Using the 3C Model by Ohmae in Practice
My question is: How exactly can I use the 3C model? Fore example, can I use the Ohmae's 3 Cs for a B2B marketing report?
Do I need to choose one ...
     
 

Best Practices - 3C Model
  3C is Simple but Complete
3C is a very simple strategic tool to analyze why a company or brand is successful....
     
 
  3C Model on Leadership (Thornton)
Do not mix up the 3C business strategy model by Ohmae with the 3C Model on Leadership by Paul B. Thornton. In his 1999 book 'Be the Leader, Make the D...
     
 
  3C's Model (Ohmae): Add Cost
The 3C's is a successful tool for strategic planning. Please allow me to add Cost as a very important tool as well, as I know a lot of high qua...
     
 
  Strategy is Irrational
Another important notion described by Ohmae in The Mind of the Strategist is the non-linair and irrational nature of (Japanese) strategy. The m...
     
 
  3C's Model (Ohmae); Add Culture
I think the 3c's offer a simple yet relevant way to look at the focus and direction of the company. Some other elements (other C's) then make up for a...
     
 Alles wat u moet weten over management


  Ohmae's 3C's Model: Add Context
Including Context into the 3C's model will improve the model's explanatory power. Context refers to the multiple environments in which the cor...
     
 
  3C as a Change Management Tool
In considering ways to work with a simple model to use during any change management journey I worked with great people (Williams/de Weerd) who explain...
     
 
  Strategic vs Operational Plans
A strategic plan is related to aligning the organization to its environment in the long term. So it emphasizes effectiveness (doing the right t...
     
 
  3C's Model (Ohmae): Add Comfort
Ohmae tried with the 3Cs, but without the welfare of the firm (management and staff) and environment (people and land), the strategies could be impai...
     
 

Expert Tips (ENG) - 3Cs Model
 

The Strategy Model of 5 Cs

 
 
 

A Closer Look Into Customer Value

 
 
 

Understanding your Customer's Needs

 
 Ontwikkel uzelf in bedrijfskunde en managementHulpbronnen - 3C Model
 

Nieuws over Ohmae Model


     
 

Nieuws over 3c Strategie


     
 

Video's over Ohmae Model


     
 

Video's over 3c Strategie


     
 

Presentaties over Ohmae Model


     
 

Presentaties over 3c Strategie


     
 

Meer over Ohmae Model


     
 

Meer over 3c Strategie


     Versnel uw managementcarriŤreVergelijk met: † Value Profit Chain  |† Concurrentievoordeel (Porter) |† Resource-Based Perspectief  |† Co-Creatie  |† Stijlen van Moedermaatschappijen  |† Voordelen van een Moedermaatschappij  |† Prahalad  |† BCG Matrix  |† Groeifasen  |† Distinctieve Eigenschappen  |† Organisatorische Configuraties  |† Marketingmix (4-Ps)  |† The Value Net (Het Waardenetwerk), Co-opetition


Keer terug naar Management Discipline: Marketing  |† Strategie  |† Supply Chain & Kwaliteit


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Special Interest Group Leader

 


Over 12manage | Adverteren | Link naar 12manage / Citeer ons | Privacy | Suggesties | Gebruiksvoorwaarden
© 2018 12manage - The Executive Fast Track. V15.0 - Laatst bijgewerkt op: 15-12-2018. Alle namen ô van hun eigenaren.