Waardedisciplines (Waardeproposities)
(Treacy en Wiersema)

Kenniscentrum

   

Het bewerkstelligen om nummer 1 te zijn op†operationele voortreffelijkheid, productleiderschap of klantintimiteit. Verklaring van de Waardedisciplines (Waardeproposities) van Treacy en Wiersema. ('94)

Inhoud

 1. Samenvatting
 2. Forum
 3. Expert Tips
 4. Hulpbronnen

  Afdrukken


Waardedisciplines (Waardeproposities)?

Waarom registreren?

Het Waardedisciplines (Waardeproposities) modelleert - Treacy & WiersemaVier Nieuwe Regels

Volgens de adviseurs Michael Treacy en Fred Wiersema van CSC Index in "The Discipline of Market Leaders", zijn er vier nieuwe regels waaraan concurrerende bedrijven moeten gehoorzamen.

 1. Bied de beste propositie in de markt aan, door in ťťn specifieke dimensie van waarde uit te blinken. Marktleiders ontwikkelen eerst een waardepropositie, die onweerstaanbaar en onovertroffen is.
 2. Handhaaf drempelnormen op de andere dimensies van waarde. U kunt niet toestaan†dat de prestatie in de andere dimensies zo slecht is, dat het de aantrekkelijkheid van de onovertroffen waarde van uw bedrijf schaadt.
 3. Overheers uw markt door de waarde jaar na jaar te verbeteren. Als een bedrijf al zijn activa, energie en aandacht concentreert op het leveren van en het verbeteren van ťťn type van klantwaarde, kan het†bijna altijd†een betere prestatie in die dimensie leveren dan een ander bedrijf dat zijn aandacht onder meer dan ťťn ding verdeelt.
 4. Bouw een goed-afgestemd operationeel†model dat is toegewijd aan het leveren van de onovertroffen waarde. In een concurrerende markt, moet de klantwaarde worden verbeterd. Dit is de verplichting van de marktleider. Het operationele†model is de sleutel naar het verhogen van en het opnieuw instellen van de klantverwachting.

Wat zijn Waardedisciplines? Beschrijving

Treacy en Wiersema beschrijven drie generieke waardedisciplines in hun boek. Ieder bedrijf†moet ťťn van deze waardedisciplines uitkiezen en constant en krachtig daarnaar handelen. Zoals aangegeven door†de vier hierboven vermelde regels.

 • Operationele Voortreffelijkheid. Superieure operaties en uitvoering. Vaak door een redelijke kwaliteit voor een zeer lage prijs te bieden. Taak-georiŽnteerde visie m.b.t. personeel. De focus ligt op efficiency, gestroomlijnde operaties, Supply Chain Management, geen franjes, volume is belangrijk. De meeste grote internationale bedrijven opereren vanuit deze discipline. Meetsystemen zijn zeer belangrijk. Uiterst beperkte variatie in productassortiment. Maar zie: Omgekeerd Positioneren.

 • Productleiderschap. Zeer sterk in innovatie en merkmarketing. Het bedrijf opereert in dynamische markten. De focus ligt op†ontwikkeling, innovatie, ontwerp, time to market, hoge marges in een korte tijdsperiode. Flexibele bedrijfculturen.

 • Klantintimiteit. Het bedrijf blinkt uit in klantaandacht en klantenservice. Past zijn producten en diensten aan ten behoeve van individuele of bijna-individuele klanten. Grote variatie in productassortiment. De focus ligt op: CRM, het leveren van producten en diensten op tijd en boven klantenverwachtingen, lifetime valueconcepten, betrouwbaarheid, dicht bij de klant zijn. Geef beslissingsautoriteit aan werknemers die dicht bij de klant staan. Vergelijk: Klantrelatiemanagement (CRM).

Het Waardedisciplines model†lijkt veel op de†3 generieke strategieŽn van Porter (Cost Leadership, Differentiatie, Focus). Maar er is minstens ťťn belangrijk verschil: volgens het Waardedisciplines model kan geen discipline worden veronachtzaamd: drempelniveaus op de 2 disciplines die niet worden geselecteerd moeten worden gehandhaafd. Volgens Porter, riskeren bedrijven die zo handelen†om "in het midden vast te komen zitten".


Boek: Michael Treacy & Fred Wiersema - The Discipline of Market Leaders -




Waardedisciplines (Waardeproposities) Forum Help
Om toegang tot dit forum te krijgen, moet u lid zijn: Log a.u.b. in... | Word lid
Start een nieuwe discussie: Log a.u.b. in... | Word lid

Waardedisciplines (Waardeproposities) Special Interest Group


Special Interest Group

Waardedisciplines (Waardeproposities) Educatie & Evenementen


Vind opleidingen, seminars en evenementen


Expert Tips (ENG) - Value Disciplines Premium
Ontdek en benut experttips per methode: Log a.u.b. in... | Word lid
 

Customer Centricity: Success Factors for Customer Intimacy

Value Disciplines, Customer Strategy, Customer Intimacy, Customer-oriented, CRM
 
 

Understanding your Customer's Needs

Customer Targeting and Strategy
 
 

Extreme Customer Trust as a Source of Competitive Advantage

Competitive Advantage, CRM, Customer Loyalty, Customer Intimacy
 
 

The Importance of Customer Differences in Markets with Network Effects: the Limits of Scale

Network Effect, Network Strategy, First Mover Advantage, Second-mover Strategy, Customer Intimacy, Market Segmentation
 

Hulpbronnen - Waardedisciplines (Waardeproposities) Premium
Verkrijg toegang tot presentaties, nieuws en videos over iedere methode: Log a.u.b. in... | Word lid
 

Nieuws

Waardedisciplines Treacy
     
 

Nieuws

Waardedisciplines Strategie
     
 

Video's

Waardedisciplines Treacy
     
 

Video's

Waardedisciplines Strategie
     
 

Presentaties

Waardedisciplines Treacy
     
 

Presentaties

Waardedisciplines Strategie
     
 

Meer

Waardedisciplines Treacy
     
 

Meer

Waardedisciplines Strategie
     

Vergelijk met Waardedisciplines: † Kerncompetenties  |† Distinctieve Eigenschappen  |† Driedimensionale Bedrijfsdefinitie  |† Value Profit Chain  |† Competitive Advantage (Concurrentievoordeel)  |† Ervaringskromme  |† 12 Principes van de Netwerkeconomie  |† Strategische Types


Keer terug naar Management Discipline: Verandering & Organisatie  |† Besluitvorming & Waardering  |† FinanciŽn & Investeren  |† Leiderschap  |† Marketing  |† Strategie  |† Supply Chain & Kwaliteit


Meer Managementmethoden, managementmodellen en managementtheorie

Sponsor
Sponsor dit kenniscentrum

Special Interest Group Leader
Expert? Become our Value Disciplines SIG Leader.

Alles wat u moet weten over management

12manage voor:



Management Smart Card

12manage in:


De perfecte hand-out voor uw onderwijsprogramma



Auteursrecht 2015 12manage - The Executive Fast Track. V14.0 - Laatst bijgewerkt op: 4-9-2015. Alle namen zijn tm van hun eigenaren.